Recenzja książki: Menu italiano. Na co dzień i od święta

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

Na rynek wydawniczy trafia bardzo wiele publikacji poświęconych tematyce kulinarnej. Są to z jednej strony opasłe tomy, zawierające tysiące różnych przepisów – począwszy od prostych sałatek, poprzez smakowite desery, a na rozbudowanych daniach kończąc – a z drugiej: cieniutkie broszurki, zawierające jedynie kilka bardzo prostych receptur. Trudno znaleźć tę jedną jedyną książkę kucharską, która zaspokoi potrzeby, gusta i smaki wszystkich domowników, wielu bowiem tytułom zwyczajnie brakuje prostego klucza. Menu Italiano. Na co dzień i od święta to publikacja, która od pierwszej strony pozytywnie zaskoczy czytelnika swoją przejrzystością oraz jasnym, doskonale przemyślanym ułożeniem przepisów.  

Ileż to razy po długim i mozolnym wertowaniu obszernej książki kucharskiej, gdy wreszcie znajdziemy ciekawy przepis, okazuje się, że – z uwagi na sezon – potrzebnych składników nie można nigdzie kupić. Korzystając z przepisów zamieszczonych w Menu Italiano, szybko i „bezbłędnie” trafimy na nietuzinkowy pomysł na ciekawe letnie, wiosenne, zimowe lub jesienne danie. W publikacji znajduje się bowiem 365 przepisów, podzielonych na 12 miesięcy. Do przygotowania dań styczniowych autorzy książki proponują przede wszystkim brokuły, cykorię i kalafior. Natomiast w miesiące letnie warto sięgać po świeże owoce i jarzyny i przygotowywać je według szybkich i prostych przepisów.

Publikacja Menu Italiano oprócz 365 przepisów na tradycyjne włoskie przysmaki posiada także mnóstwo innych atutów. Pod koniec każdego rozdziału (miesiąca) znajdują się propozycje menu  - szybkiego, wegetariańskiego, rybnego bądź „na zimno” – złożonego z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Przepisy na każdy dzień danego miesiąca ułożone są naprzemiennie - po jednym lub dwa na stronie. Lista niezbędnych składników dania znajduje się w wąskiej lewej kolumnie, natomiast sposób przygotowania potrawy zaprezentowano w szerszej prawej kolumnie. Dodatkowo przy każdym przepisie zaznaczono czas przygotowania i czas gotowania dania oraz idealnie komponujące się z potrawą wino. Każdej recepturze towarzyszy także porada dotycząca praktycznego aspektu gotowania - dowiemy się więc na przykład, jak zachować smak kaparów bądź na czym polega sekret chrupiącej focaccii.

W publikacji nie mogło, oczywiście, zabraknąć fotografii przedstawiających opisywane dania. Zdjęcia są w pełnym kolorze i zajmują całą sąsiadującą z przepisem stronę. Stanowią one znakomitą inspirację dla ambitnych kucharzy, a także świetną podpowiedź odnośnie do sposobu podania potrawy.

Menu Italiano to pięknie wydana sporej objętości lektura, która przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Na kartach publikacji znajdziemy bowiem przepisy na bruschettę, risotto, quiche i spaghetti oraz na wiele mniej znanych włoskich specjałów. Książka spodoba się także wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni, a nowe dania traktują jak prawdziwe wyzwania. Proste i jasno zaprezentowane przepisy zamieszczone w Menu Italiano z pewnością pomogą w rozwijaniu swych umiejętności kulinarnych.

Kup książkę Menu italiano. Na co dzień i od święta

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Menu italiano. Na co dzień i od święta
Inne książki autora
Koń siedmionogi. Bajki węgierskie
Praca zbiorowa 0
Okładka ksiązki - Koń siedmionogi. Bajki węgierskie

Warszawa 1980...

Warzywa. Małe harmonijki
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Warzywa. Małe harmonijki

Seria kartonowych, kolorowych książeczek dla najmłodszych czytelników, którzy dopiero poznają świat. Tekturowe harmonijki, które można...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Izabela i sześć zaginionych koron
Krzysztof P. Czyżewski
Izabela i sześć zaginionych koron
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy