Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Milcząca dziewczyna

Tess Gerritsen

Ocena ( 28 osób )
5.1
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2012-06-13
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 9788376597508
Liczba stron: 432
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Sylwia Szymkiewicz - Borowska

Głęboko ukryta

 

Szczytem marzeń Billy’ego Foo nie jest oprowadzanie wycieczek po bostońskim Chinatown, ale cóż, z czegoś w końcu trzeba żyć. I jak bardzo źle by nie myśleć o własnej, mozolnej, codziennej pracy, to choć odrobinę serca wkładać w nią trzeba. Tak też stara się postępować Foo. Niestety, tego feralnego dnia niezupełne jest mu to dane. Okazuje się, że wszystkiemu winna jest niewielka gromadka dzieci. Bo któż inny, jak nie takie lilipucie potworki, może zburzyć nastrój tworzony z mozołem przez kilkadziesiąt minut? „Mamo, bo ja chcę…”, „Mamuuusiu, nie podoba mi się…”. „Ale mamoooo…” - i tak w koło Macieju. Mimo zdecydowanie niesprzyjających okoliczności Billy brnie dalej i opowiada swoim słuchaczom kolejne ciekawe historie o zbrukanych krwią ulicach niesławnej bostońskiej dzielnicy. Kiedy wydaje się, że sytuacja została opanowana i być może Billy’emy Foo uda się zdobyć nieco więcej niż zwykle napiwków, rozgrywa się przerażająca scena. Oto tuż nieopodal miejsca, którego historię właśnie omawiał przewodnik, mały turysta odnajduje odciętą dłoń. I choć początkowo wszyscy biorą ją za rekwizyt z prezentacji Billy’ego, dość szybko okazuje się, jak bardzo jest ona prawdziwa. Wybucha panika i na miejsce potencjalnej zbrodni wezwana zostanie Jane Rizzoli. Jak się można domyśleć, od tej chwili wszystko toczy się już w zupełnie innym rytmie i na absolutnie odmiennych zasadach. Niewiadome piętrzą się w zastraszającym tempie, wokół zaczynają dziać się niewyjaśnione rzeczy i okazuje się, że sprawa sięga znacznie głębiej, niż ktokolwiek mógłby się spodziewać. By dowiedzieć się, gdzie leżą korzenie intrygi uwikłanej przez Tess Gerritsen w powieści Milcząca dziewczyna, trzeba po prostu ją przeczytać.

 

Książkę czyta się z przyjemnością. Albatros postarał się o przyjemną dla oka oprawę powieści, czytelną, dość sporą czcionkę z odpowiednio dużymi odstępami między poszczególnymi linijkami oraz przyjemny w dotyku papier. 

 

Powieść wciąga od pierwszych zdań. Gerritsen swoich miłośników nie zawodzi. Im czytelnik bardziej zagłębia się w powieść, tym bardziej będzie zaskoczony, tym bardziej fabuła okazuje się zawikłana. Napięcie rośnie, rośnie też zaciekawienie rozwojem fabuły. Jane Rizzoli to postać niezmiennie już ujmująca i bardzo przekonująca. Maura Isles na tyle, na ile potrafi, wspomaga ją swoją wiedzą i umiejętnościami. Równocześnie z prowadzoną sprawą autorka prezentuje życie prywatne swoich bohaterek, co niejednokrotnie okazuje się równie - jeśli nie bardziej - interesujące, niż samo śledztwo. Bardzo udana propozycja nie tylko dla miłośników gatunku. 

 

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
zksiazkawreku plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-11-09, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,Mam,
http://z-ksiazka-w-reku.blogspot.com/
_______________________________________________________________________
,,Milcząca dziewczyna" to już dziewiąty tom cyklu o Jane Rizzoli i Maurze Isles. Czy książka została utrzymana na poziomie ośmiu poprzednich? Tym razem autorka poruszyła dość specyficzny temat - chińskich wierzeń i sztuk walki.

Akcja powieści dzieje się w Chinatown, gdzie ma miejsce niewiarygodny incydent. Turyści, którzy podążali trasą Wycieczki z Duchami nie przypuszczali, że w krętych uliczkach oświetlonych czerwonymi lampionami znajdą coś więcej niż opowieści przyprawiające o gęsią skórę. Co znaleźli? Dłoń, która została ukryta za śmietnikiem. Po pewnym czasie zostaje również znalezione ciało martwej kobiety, do której ta dłoń należała. Kobieta ta ma idealnie gładkie brzegi poderżniętego gardła. Wskazuje to na nietypowe narzędzie zbrodni. A włosy znalezione na ubraniu być może należą do napastnika, który niekoniecznie jest człowiekiem. Bostońskie Chinatown skrywa wiele tajemnic i nierozwiązanych spraw. Wystarczy tknąć jedną z nich, by na jaw wyszły ukrywane przez lata kłamstwa...

Mówiąc szczerze, ,,Milcząca dziewczyna" nie spodobała mi się tak, jak poprzednie części tego cyklu. Już sama fabuła mnie nie zainteresowała, choć autorce udało się stworzyć specyficzny klimat Chinatown. Nie potrafiłam ,,wgryźć" się w lekturę. Czułam, że byłam obok książki, a nie w samym środku. Jeśli chodzi o wątek kryminalny to owszem, jest bardzo dobry i dopracowany, jednak nie czułam się trzymana w napięciu, nie miałam wypieków na twarzy jak to zawsze bywa. Cóż, pozostało mi tylko powiedzieć, że mam nadzieję, iż słabsza książka była tylko incydentem, a kolejne będą znowu na wysokim poziomie.

Co do kwestii językowej, autorka również i w tej książce posługuje się prostym, lekkim i przyjemnym językiem. Nie mamy tu zbędnych szczegółów i opisów - wszystko jest konkretne. Na plus zasługuje również kreacja bohaterów, która jest niezwykle ciekawa i urozmaicona. Poza tym, szkoda, że autorka w książce umieściła tak mało scen z prosektorium, które tak bardzo lubię.

Podsumowując, ,,Milcząca dziewczyna" to bardzo dobra książka, choć uważam, że są lepsze. Autorka porusza w niej dość oryginalne tematy, jakimi są sztuki walki i wierzenia chińskie. Jeśli ktoś się tym interesuje to polecam, a jeśli nie - również polecam.
Domi__T plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-11-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Podczas wycieczki śladami duchówi zbrodni po Chinatown zwiedzający natrafiają na odciętą rękę. Niebawem policja odnajduje resztę ciała i okazuje się, że morderstwo może mieć związek z tejemniczą zbrodnią w chińskiej restauracji sprzed kilkunastu lat. Do policyjnego zespołu dołącza młody Azjata, bardzo zaangażowany w sprawę. Okazuje się, że to co łączyło ofiary morderstwa sprzed lat to zaginione córki. A sprawą zajął się także tajemniczy mściciel w małpiej skórze. Maura, Jane, Frost i Tam mają do rozwiązania nie lada zagadkę.
malczes88 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-09-10, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
Na dachu pewnego budynku zostają znalezione zwłoki młodej kobiety. Ubrana na czarno ofiara została w precyzyjny sposób pozbawiona głowy a jej odcięta ręka wciąż trzyma pistolet.

Od kilkunastu lat, w niewyjaśnionych okolicznościach znikają młode dziewczyny. Wszelki ślad po nich ginie a rodziny co roku otrzymują anonimowe wiadomości przypominające o zaginionych.

Dziewiętnaście lat wcześniej pewien chiński kucharz wychodzi na salę restauracyjną i zabija wszystkich będących tam gości, po czym popełnia samobójstwo.

Po ulicach Bostonu grasuje tajemnicza istota. Ktoś, kto porusza się niczym cień, niewidzialny dla zwykłych śmiertelników, sieje śmierć i strach. A jednak nie może być kimś złym skoro ratuje życie policjantce.

Jane Rizolli się zmieniła. Dojrzała, stała się bardziej wyważona, mniej spontaniczna. Ma dla kogo żyć i na kartach książki widać, jak bardzo jej na tym życiu zależy. Sprawa kobiety zamordowanej na dachu restauracji, w której wiele lat wcześniej miała miejsce masakra, staje się dla Jane niezrozumiała, tajemnicza i niebezpieczna. Wszystkie wątki śledztwa, włącznie z tajemniczą postacią, prowadzą Jane w rejony Chinatown i krążących tam legend o Małpim Królu, mistrzach sztuk walki i zemście.

Doktor Maura została w tej części odsunięta na boczny tor. W wyniku zeznań na niekorzyść pewnego policjanta, Maura staje się niemile widziana i nawet Jane ciężko jest zrozumieć, że przyjaciółka musi iść za głosem swego sumienia. Maura zupełnie nie pasowałaby do prowadzonego śledztwa, w którym nic nie jest czarne ani białe, pełno w nim niepowiedzeń i nieoczywistości a Jane musi działać niekonwecjonalnie.

Tess Gerritsen dała niezły popis. Świetnie wykreowała atmosferę panującą w chińskiej dzielnicy Bostonu, ukazując ten inny świat widziany oczyma obcego. Mity, legendy, mistycyzm. Całkowicie inna mentalność mieszkających tam ludzi. Honor, miłość, zemsta. Inne smaki, inne zapachy. Ludzie, którzy chcą zachować tradycje, kierują się innymi zasadami a jednak są do nas bardzo podobni. Tak samo kochają, marzą i snują plany na przyszłość.

"Pozbawieni więzi z naszymi przodkami jesteśmy samotnymi drobinami kurzu znoszonymi przez prąd i zagubionymi, do niczego i nikogo nieprzywiązanymi."

Akcja książki jest bardzo dynamiczna i wciąga od samego początku. Ta część serii o Jane jest trochę inna, bardziej dojrzała, przemyślana. Nie jest tylko kolejnym thrillerem dzięki temu, że autorka nie skupiła się tylko i wyłącznie na mnożeniu trupów, a pociągnęła bardzo sprawnie wątek Małpiego Króla, dzięki czemu śledztwo jest naszpikowane mistycznymi wątkami. Bardzo fajnie się to czyta, gdyż atmosfera w niektórych momentach robi się mroczna i gęsta. Trzyma w napięciu i naprawdę ciężko się od niej oderwać.
Polecam nie tylko fanom autorki. "Milcząca dziewczyna" to kawał dobrego thrillera, pełnego akcji, napięcia, okraszonego orientalnymi wątkami pozwalającymi lepiej zrozumieć chińską kulturę.
Aramina plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-10-19, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
Kolejna genialna powieść Tess Gerritsen (czy ona ma jakieś złe książki?), wciągająca, nietuzinkowa i zaskakująca. Nadążałam wprawdzie za akcją, kilka stron przed bohaterką byłam w stanie wysnuć jej przypuszzenia lub domyślić się czegoś istotnego o wątku, niemniej zakończenie mnie usatysfakcjonowało, miało w sobie iskierkę niespodzianki, a sposób poprowadzenia fabuły był po prostu... smaczny. Idealnie wyrównane chwile, kiedy sprawy miały toczyć się szybko, z tymi, którym należało się więcej uwagi i powolne stopniowanie napięcia. W moim odczuciu, jeśli chodzi o emocje podczas czytania mogę porównać to chyba tylko do "Ciała", które było moim pierwszym zetknięciem się z Gerritsen. Bardzo udana pozycja.
greenlady plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-07-16, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Książki na długi wieczór,
Znalezione na dachu jednego z domów w Chinatown w Bostonie ciało kobiety z odciętą dłonią i poderżniętym gardłem staje się początkiem żmudnej pracy bostońskiej policji w drodze ku odkryciu sprawcy. Jak się okaże tropy prowadzą nie tylko do domniemanych sprawców z teraźniejszości, ale kierują również w daleką przeszłość, do masakry w restauracji Czerwony Feniks prawie 20 lat temu. Policjantka Jane Rizzoli, znana nam już z powieści "Chirurg", bada kolejne tropy, narażając się na coraz to większe niebezpieczeństwo. Na szczęście czuwa nad nią chiński Małpi Król, któremu również zależy na odkryciu prawdy.
Tess Gerritsen nie straszy mnie tak jak np. Simon Beckett, ale nie poczytuję tego za minus. Wciąga mnie intryga, z zapartym tchem śledzę losy bohaterów, tuż przed rozwiązaniem intrygi nie mogę się już od niej oderwać.
Ivy plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-05-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,2014,Przeczytałam,
Bardzo lubię tę autorkę i jej książki ,zawsze mnie zaskakują i nigdy nie nudzą ,tak było i tym razem ,kiedy czytałam '' Milczącą dziewczynę '' .Już na początku książki ,następuje drastyczne zdarzenie.Oto Billy Foo oprowadza po chińskiej dzielnicy Bostonu wycieczkę i opowiada im o różnych dziwnych i tajemniczych zdarzeniach w tych okolicach ,atmosferę potęguje późna już pora i zapadające ciemności ,nagle jedno z dzieci znajduje równiutko odciętą kobiecą rękę ,uczestnicy wycieczki sądząc że to pomysłowy rekwizyt ,chwilę się śmieją zanim...zaczną krzyczeć...Ja co prawda nie krzyczałam ,ale ciarki przebiegające po moich plecach ,były bardzo realne.Dalej '' do gry '' wkraczają dwie jakże różne ,ale przyjaźniące się ze sobą kobiety ,ulubione bohaterki Tess Gerritsen : Detektyw Jane Rizzoli ,oraz znakomity patolog Maura Isles .Obie kobiety ,oczywiście przy udziale swoich kolegów policjantów ,próbują wyjaśnić co się właściwie stało .Im dalej tym sprawa robi się dziwniejsza i ciekawsza.Mamy w niej piękne połączenie współczesnych technologii kryminalistycznych ,jak ta która nawet po 20 latach od zbrodni pozwala wykryć ślady krwi ,na nawet najbardziej porządnie wymytej podłodze ,oraz chińskiej magii w postaci legendy o Małpim królu.Pojawia się też '' coś '' co jest tak szybkie i zwinne ,że nie rejestrują tego kamery.Podobał mi się też pomysł ,częściowej narracji ,prowadzonej przez Iris Fang,wprowadzała więcej tajemniczości i była przeze mnie jakiś czas podejrzana :) Bo mimo swojego wieku i choroby była bardzo zwinna .Książka bardzo dobra ,zakończenie zaskoczyło mnie totalnie ,ale pozytywnie.Cytat który mi utkwił w pamięci : '' Kiedy widzisz co jeden człowiek może wyrządzić drugiemu ,zaczynasz się zastanawiać ,co to znaczy być człowiekiem '' (str.240) .Polecam miłośnikom gatunku i Pani Gerritsen :)
Tosia1996 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-02, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,
Kolejny thriller medyczny Tess, tym razem czuję się bardzo usatysfakcjonowana. Moje ulubione bohaterki Maura i Jane, znów miały nie lada kłopot do rozwiązania, a Jane znalazła się w niemałych tarapatach i jak zawsze udało jej się przeżyć. Nie zabrakło u jej boku kochającego męża Gabriela, wspomniana została również mała Regina. Ostateczne rozwiązanie zagadki było zaskakujące. Zostałam bardzo dobrze zmylona. Również i ja podejrzewałam Iris o całe zamieszanie, że to ona okaże się niezrównoważonym zabójcą. Badanie specjalnymi środkami chemicznymi - ta metoda bardzo mi się podoba. Małe ślady stópek, które znaleźli policjanci były bardzo pomocne. A do głębszego szukania nakłonił naszą bohaterkę Szczurek. Sprawa tajemniczego zwierzęcia, które było tylko maską - super pomysł :D Książkę przeczytałam w dwa dni.
Hypnose plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-12-29, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,przeczytane,
Książka bardzo wciągająca, niemniej zastanawiały mnie fragmenty gdzie narratorem była Iris Fang. Zakończenie zaskakujące
figlarna24 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-02-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,

Wydawnictwo Albatros przyzwyczaiło mnie już do tego, że pod ich szyldem zawsze znajdę jak nie rewelacyjne to bardzo dobre thrillery/kryminały. Tym razem sięgnęłam po najnowszą powieść Tess Gerritsen, która nosi tytuł „Milcząca dziewczyna”.


Nie muszę przedstawiać sylwetki autorki, gdyż jak wiadomo nie jest to pierwsza jej książka, którą tu recenzuję. Ale kilka słów o fabule

.

Akcja zaczyna się w chwili, gdy na dachu jednego z budynków w bostońskim Chinatown policja odnajduje ciało zamordowanej kobiety. Zbrodnia jest o tyle zagadkowa, gdyż morderca okazał się wyjątkowo brutalny. Kobiecie z chirurgiczną precyzją zabójca odcina dłoń i podcina gardło. Sprawą zajmują się detektyw Jane Rizzoli oraz patolog sądowy Maura Isles. Z początku sprawa wydaje się z góry skazana na niepowodzenie, bo jedynym śladem jest dziwna sierść na ciele ofiary. Jednak drogą dedukcji i adresem wpisanym w GPS w samochodzie denatki, detektyw Jane Rizzoli dociera do szkoły walki Bushu, której właścicielką jest Iris Fang. Iris ma za sobą traumatyczne przeżycia. 19 –cie lat temu jej mąż oraz troje innych przypadkowych gości restauracji Czerwony Feniks zostają zastrzeleni przez kolegę z pracy- kucharza imigranta.  Iris także utraciła córkę, która dwa lata przed śmiercią jej męże, zaginęła jako nastolatka. Śledztwo się komplikuje, gdy na światło dzienne wychodzą nowe fakty : Krewni zamordowanych w restauracji umierają w dziwnych okolicznościach, a córka jednej z ofiar również zostaje porwana jak córka Iris. Co łączy te sprawy? Kim jest zabójca kobiety z dachy? Czy zabójca to człowiek czy tajemnica istota, która mści się za grzechy przeszłości?

Przyznam, że jest to najlepszy thriller autorki jaki do tej pory czytałam. Fabuła wciągnęła mnie od razu. Zmieniające się tempo akcji, ślepe zaułki, nowe tropy, niedomówienia oraz  przeżycia wewnętrzne bohaterów sprawiła, że kompletnie przepadłam.  Bardzo bym chciała ,by pisarka zachowała ten styl. Wielką zaletą  jest brak wątku miłosnego, oraz polowań zabójcy na policjantów. Nic nie wybucha, nie ma niepotrzebnych wątków. Wszystko jest gruntowanie przemyślane i po nici do kłębka czytelnik dociera do zaskoczenia, które sprawiło, że opadła mnie szczęka. Takiego obrotu spraw nie spodziewałam się i dla tego polecam każdemu, kto lubi zadziwiające zaskoczenia.

Warto wspomnieć o sposobie narracji. Jest ona dwustronna. Całą akcję opowiada czytelnikowi narrator, ale historię Iris opowiada ona sama. Iris odsłania całą siebie, swój ból po utracie bliskich, ale także relacje  z innymi rodzinami ofiar z restauracji Czerwony Feniks, co sprawia, że czytelnik wczuwa się w jej sytuacje i jej współczuje.

Lektura ta jest godna uwagi, gdyż jest naprawdę świetna. Polecam
bibliotekarkaB plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-12-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
W całej twórczości Gerritsen brakowało mi pozycji nawiązującej właśnie do Chin. Wszak autorka ma azjatyckie korzenie. I doczekałam się. Może nie jest to rewelacja, ale fajna historia.
Barbarka plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-25, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2013 roku,
Trzymająca w napięciu powieść kryminalna . Pisarka słynna z najciekawszych thrillerów medycznych . Czytałam tego typu literaturę po raz pierwszy , nie należy ona do moich ulubionych , jednak bardzo mnie zaciekawiła. Polecam i na pewno sięgnę po kolejną powieść tej autorki,
agnik66 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-01-12, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Jestem fanką tej autorki i uwielbiam jej książki. Ta jednak nie podobała mi się tak bardzo, jak inne.

Akcja toczy się w Chinatown, chińskiej dzielnicy Bostonu. Książka nawiązuje od Chin, sztuk walki oraz Małpiego Króla...
Sprawę zabójstwa młodej kobiety prowadzi detektyw Jane Rizzoli i patolog dr. Isles.

Zawiodłam się, bo książka bardzo podobna do "Mężczyzn, którzy nienawidzą kobiet". Może autorka się zainspirowała?

Ogólnie książka dobra, ale było sporo nudnych momentów, a tematyka Chin nie do końca mnie interesuje. Było kilka naprawdę świetnych, trzymających w napięciu i pełnych grozy fragmentów, ale czegoś brakowało.
agulka315 Linia koment
Przeczytane:2016-07-31, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,przeczytane,
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
KKS Linia koment
Przeczytane:2016-07-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
AMJ1986 Linia koment
Przeczytane:2014-01-09, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
anikirax Linia koment
Przeczytane:2015-12-26, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
sylwia1234567 Linia koment
Przeczytane:2015-08-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytam 52 książki w 2015 roku ,
IzaaK Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
blackolszi Linia koment
Przeczytane:2013-05-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2013,
Madlene Linia koment
Przeczytane:2015-03-20, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
babet Linia koment
Przeczytane:2015-03-17, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
MonikaP Linia koment
Przeczytane:2012-10-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,x dawno temu,
dayna15 Linia koment
Przeczytane:2013-03-29, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,z_Przeczytałam 2013 (112),
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
majka1654 Linia koment
Przeczytane:2014-07-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,
kasandra_other Linia koment
Przeczytane:2014-06-29, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Sil Linia koment
Przeczytane:2014-02-11, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
magdkos Linia koment
Przeczytane:2014-01-25, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane odkąd pamiętam do końca 2013 ;),
Mysza_99 Linia koment
Przeczytane:2014-07-17, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
ninkal Linia koment
Przeczytane:2013-12-21, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,PRZECZYTANE,
gabigor Linia koment
Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
jurata Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gosia45 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
karin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów