Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Miłość na Bali

Tanya Valko

Ocena ( 4 osoby )
5.0
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2015-06-03
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-8069-018-9
Liczba stron: 463
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Magdalena Barwińska

Miłość na Bali to kontynuacja przygód bohaterów, o losach których autorka napisała już Sagę arabską oraz pierwszy tom Sagi Azjatyckiej - to opowieść przede wszystkim o losach Doroty, jej córek oraz męża Łukasza. Warto jednak podkreślić, że nieznajomość wcześniejszych książek autorki nie przeszkadza w poznaniu ich życia dopiero na Bali. 

Tanja Valko stara się przedstawić realia życia na Bali, jak i w całej Indonezji. Realia, które w przypadku różnych ludzi mogą być całkowicie odmienne. Dorota, która dostała pracę w luksusowym hotelu, dość szybko odkrywa mniej znane oblicze kraju - seks biznes, tragiczną opiekę medyczną, handel narkotykami, więzienie i śmierć, balijskie wierzenia, złe duchy, nawiedzone miejsca. Marysia, mieszkająca w stolicy Indonezji, oraz Łukasz, były mąż Doroty, poznają życie w tym państwie od innej strony: niewyobrażalne ilości samochodów tworzą ciągłe korki i podejmują wielogodzinne przeprawy, aby dostać się do pracy. Bohaterowie poznają sposób zatrudniania obcokrajowców, są świadkami prostytucji, pogardy dla innych nacji. Chcąc ukazać wszystkie te problemy, autorka poprowadziła zarazem ciekawą i wartką fabułę, która nie pozwala na dłużej oderwać się od lektury. 

Dorota, jak sama zauważa, ma życiowego pecha, bo staje się uczestniczką wielu dramatycznych sytuacji. Czasami jej własna głupota, czasami zaś los sprawia, że kobieta nie może żyć normalnie i spokojnie. W jej przypadku często sprawdza się powiedzenie "z deszczu pod rynnę" i w pewnym momencie czytelnik zaczyna zastanawiać się, co jeszcze przydarzy się tej nieszczęsnej kobiecie. 

Również pozostali bohaterowie nie wiodą lekkiego i przyjemnego życia. Marysia ma problemy z mężem, pracą, codziennym życiem, a przede wszystkim z Dżakartą. Zastanawia się, czy jej decyzja o ślubie i wspólnym życiu nie była przedwczesna i zaczyna żałować, że zdecydowała się na ten krok. Łukasz po rozstaniu z Dorotą przeprowadza się do swojej kochanki. Dziewczyna nie jest jednak tym, za kogo uważa ją mężczyzna. Za swe zaślepienie i głupotę przyjdzie zapłacić nie tylko jemu, ale również jego synowi. 

Autorka wprowadziła również pobocznych bohaterów, wywodzących się z różnych części świata, którzy w różny sposób dostają się na Bali, chcąc spełnić tam swoje marzenia. Liczą na raj na ziemi, lecz bywa, że trafiają do piekła. Poznajemy grupę studentów, którzy przyjechali na stypendium, Australijczyka, chcącego zmienić swoje życie, małżeństwo Indonezyjki i Polaka oraz wielu innych. Każdy z tych ludzi marzy o czym innym. Na początku wydaje się, że udało im się zmienić swoje życie, ale ostateczne wyspa serwuje im przeżycia, o jakich nawet nie śnili i które często kończą się tragicznie. 


Obraz Bali wyłaniający się z książki jest niejednorodny. Z jednej strony sama wyspa z jej przyrodą i zabytkami jest miejscem, do którego pewnie każdy z nas chciałby dotrzeć. Drugie jej oblicze jest jednak mroczne. Balijczycy zrobią wszystko dla pieniędzy, korupcja w kraju jest niesamowita, a gotówka otwiera wszystkie drzwi, nawet wrota więzienia. Mieszkańcy wyspy - z jednej strony uśmiechnięci i pomocni - z drugiej: gotowi są wyciągnąć ostatni grosz od zagranicznych turystów. Gangi i prostytucja szerzą się na każdym kroku. Za posiadanie narkotyków można otrzymać karę śmierci, a jest to jednocześnie najbardziej dochodowy biznes. 

Pisarka nie zapomniała również o wątkach arabskich. Pojawia się były mąż Marysi, jego nowa żona oraz syn, pojawia się zamachowiec, który nie może przeżyć bezbożności bohaterów i planuje ich tragiczny koniec. Współpraca Arabii Saudyjskiej i Indonezji w śledzeniu terrorystów-samobójców również jest ciekawym elementem historii. 

Tanya Valko potrafi bardzo trafnie portretować ludzi wywodzących się z bardzo różnych grup społecznych. Bohaterowie, których stworzyła, są bardzo wiarygodni. Dzięki nim łatwiej zaangażować się w opisywaną w powieści historię. 

Miłość na Bali to książka, która z jednej strony wciąga i intryguje, a z drugiej - pozwala poznać również mroczną stronę "rajskiej wyspy". Pisarka przedstawiła bardzo wiele problemów nękających Bali, wplatając je bardzo sprawnie w fabułę. Całość to wciągająca historia, którą można poznawać jako kolejną cześć przygód bohaterów, można też czytać ją niezależnie od cyklu. Z pewnością warto po nią sięgnąć. 

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
kingaz86 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-04-01, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 w 2016,
Baaardzo fajna :) oderwać się nie można

,,Miłość na Bali" to druga po ,,Okruchach raju" część ,,Azjatyckiej sagi", której akcja toczy się w Indonezji. Turyści, którzy coraz liczniej odwiedzają rajską wyspę Bali, są zachwyceni czarownym otoczeniem, lecz miejsce to skrywa też swoją niebezpieczną i paskudną twarz.
Do licznej grupy polskich osadników na Bali dołączają Dorota oraz jej córka Marysia, bohaterki ,,Arabskiej sagi". Jak zmieniła się pół-Arabka? Jak wpływają na nią łagodny indonezyjski islam i zaczarowana hinduistyczna wyspa Bali? Jak żyje się Dorocie w miejscu, które do złudzenia przypomina raj? Czy nadal ma skłonności do pakowania się w kłopoty? Jak układa się prywatne życie Marysi? Czy Karim naprawdę jest jedynym mężczyzną, z którym chce ona spędzić resztę swoich dni? A może na jej drodze pojawi się jeszcze jej pierwsza wielka miłość, Hamid Binladen?
Tanya Valko fikcyjne losy bohaterów osnuwa na kanwie prawdziwych wydarzeń. Przedstawia codzienne życie na rajskiej wyspie, ukazując inny, obcy dla nas, Europejczyków, świat pełen duchów i niesamowitych wierzeń.
Magnolia044 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-06-17, Na półkach: Przeczytałem,Mam,

Bali to jedna z Małych Wysp Sundajskich należących do Archipelagu Malajskiego. (…) to piękna i niezmiernie ciekawa wyspa, która urzeka kulturą, pięknymi widokami, starożytnymi świątyniami, obrzędami religijnymi, egzotyką malowniczych wsi i szmaragdowych pól ryżowych, czernią i złotem pięknych plaż.”


 


Wydawałoby się, że Bali to Raj na ziemi, zachwyca oko swymi urokami, słonecznymi plażami, piękną pogodą, dla jednych to miejsce, w którym żyją od urodzenia, inni osiedlają się z czasem, a jeszcze inni przyjeżdżają na wymarzone wakacje. Mieszkańcy doskonale zdają sobie sprawę z tego i są na to emocjonalnie nastawieni, że ten Raj w każdej chwili może stać się Piekłem na ziemi. Turyści otrzymują przekoloryzowane reklamy i nie wiedzą do końca, że ta cudowna wyspa może stać się dla nich miejscem z którego chce się jak najprędzej uciec i nigdy już nie wracać...


 


Dorota jest dojrzałą kobietą, nie miała łatwego życia, wiele zła ją spotkało. Jako młoda dziewczyna wyszła za mąż za Araba, który posiadał sadystyczne skłonności i zmienił życie Doroty w istne piekło. W ucieczce od Ahmeda pomógł Dorocie Łukasz, który z biegiem czasu stał się jej drugim mężem. Po kilku latach udanego małżeństwa Łukasz nawiązał romans z młodą Indonezyjką przed, którą wszyscy go ostrzegali. Po tym wszystkim Dorota przeprowadziła się na Bali, gdzie teściowa jej starszej córki Marysi zaproponowała kobiecie pracę w jej hotelu. Dostała domek w przepięknej scenerii, jednak ów domek posiadał własne duchy i historię z przeszłości. Dorota nie brała tego do siebie do czasu kiedy w pobliżu domku ginie jej młody kochanek...


 


Jaką zagadkę z przeszłości kryją mury Domku Ogrodnika? Dlaczego ten, kto zbliży się nieco za blisko do Doroty, prędzej czy później umiera? Cóż takiego wróży pojawienie się olbrzymiego czarnego kruka przy domku Doroty? Co spotkało pierwszego męża Doroty? Jak potoczą się perypetie polskich studentów na wyspie? Czy Marysia ułoży sobie życie z drugim mężem Karimem? Co takiego wydarzy się kiedy na horyzoncie Marysi pojawi się jej pierwszy mąż Hamid ze swoją żoną Zajnab? Przez co jeszcze będzie musiała przejść Dorota i jakie krzywdy ją spotkają? Kto pomoże kobiecie w traumatycznych chwilach? Cóż Brendan wniesie w życie Doroty? Co przytrafi się stypendystom? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi szukajcie w książce. Z pewnością odpowiedzi was zaciekawią.


 


Integralną część książki stanowi Dorota i jej życie, ale pomiędzy jej historią znajdziemy mniejsze epizody, których bohaterami są między innymi Łukasz (drugi mąż Doroty) i jego kochanka Adinda ze swoimi tajemnicami, Marysia (starsza córka Doroty) i jej życie u boku męża Karima (brat Adindy, syn Meili), Adaś (syn Doroty i Łukasza) młody chłopiec, który czuje się opuszczony przez Dorotę i zaniedbywany przez Łukasza, Magda (polska turystka) i jej życiowe wakacje na Bali, które zamieniają się w piekło. Studentka Karolina, której marzenie się spełnia i wyjeżdża na półroczne stypendium na Bali. Australijczyk Brendan i jego rozpadająca się rodzina. Poznajemy przeszłość polskiej nauczycielki Małgorzaty oraz jej męża Jana, który zostawią żonę dla Meili. Są tutaj ukazane losy różnych ludzi, różnych narodowości lecz są to ludzie, którzy są ze sobą w mniejszym lub większym stopniu powiązani. „Niezły bajzel” jak twierdzi jeden z bohaterów powieści.


 


W książce czytelnik znajdzie także odpowiedź na pytanie, co takiego przechodzi obcokrajowiec, który wyjeżdża na wakacje, nagle poważnie choruje, a w zupełnie obcym kraju jest praktycznie sam i zdany wyłącznie na siebie, jakby tego było mało ma wykupione ubezpieczenie lecz takie, które nie pokrywa kosztów jego leczenia? Wstrząsnął mną fakt, że nasza najwspanialsza podróż życia może okazać się tą ostatnią. Ludzie często nie zdają sobie sprawy z tego jak ich życie jest kruche i może zakończyć się w każdej chwili.


 


(...) Nie ma co chować urazy, kiedy trzeba ratować rodaczkę!”


 


Na wstępie autorka informuje czytelnika, że wszystkie postaci są fikcją literacką, a świat przedstawiony jest realny jednakże jego elementy zostały zmienione na rzecz tej książki. Dobrze wykreowani bohaterowie i wyraziste otoczenie doskonale odzwierciedla to co może spotkać każdego z nas. Zżyłam się z tą grupką ludzi, którzy nie mieli łatwego i poukładanego życia. Polubiłam Dorotę pomimo tego, że czasami zachowywała się strasznie infantylnie, ale chyba każdy z nas ma w sobie coś z dziecka? Akurat w tej powieści Dorota oznacza kłopoty w dodatku ogromne. Kobieta często znajdywała się w złym miejscu i o złej porze.


 


(...) Pech, który zawsze ją prześladował, zaczyna się uaktywniać i teraz wyziera już z każdego kąta, a nawet zaczął infekować tych, którzy się do niej zbliżą i których pokocha. A może to jej zła karma, na którą pracowała całymi latami, wraca do niej i kieruje jej fałszywymi krokami i nieszczęsnym losem? Jestem przeklęta!, stwierdza, znowu znalazłszy się w patowej sytuacji.”


 


Jeśli chodzi o styl jakim posługuje się autorka, to wszystko zależy od odbiorcy, ponieważ w całej powieści znajdziemy sporo nieco mniej znanych słów, ale plus jest taki, że czytelnik poszerza swój zasób słownictwa. Dodatkowo jest używane słownictwo w języku między innymi arabskim i indonezyjskim, oczywiście jest dołączone do nich tłumaczenie, a ponieważ jeśli dany wyraz był przetłumaczony, to autorka drugi raz nie wraca do niego, wtedy należy szukać go w słowniczku, który znajduje się na samym końcu książki. Dla jednego będą to słowa, które zna, a dla innego takie które widzi po raz pierwszy. Jednakże jeśli chodzi o całość to książkę czyta się przyjemnie z ogromną dozą ciekawości. Ponadto na tyłach powieści opisane jest „Balijskie Abc”.


 


W tej pozycji czytelni znajdzie miłość, korupcje, terroryzm, świat bogatych i biednych, świat prostytucji i handlu narkotykami, wielkie pieniądze, zdrady, rozpad rodzin, na nowo budowane związki, dużo tajemnic, dusze zmarłych krążące na ziemi, wielu zabitych i przypadkowe ofiary.


 


Lubię takie książki przy których mówi się „jeszcze jeden rozdział i idę spać” intrygują od samego początku, pochłaniają czytelnika w swoją opowieść. „Miłość na Bali” jest tego typu książką, przy której popychana przez ciekawość nie byłam w stanie odłożyć jej na półkę, bo w myślach miałam jedynie słowa „co dalej?”, a pomimo zmęczonych oczu czytałam dalej ponieważ nie mogłam się oderwać od całej historii.


 


Bardzo się cieszę, że mogłam przeczytać tę publikacje, ponieważ bardzo miło spędziłam z nią czas, jest to piękna czasami bolesna opowieść zapisana na niemalże 700 stronach. Cała fabuła jest szalenie ciekawa i starannie dopracowana. Autorka zadbała, aby czytelnik podczas lektury nie nudził się. Zakończenie zaskakuje czytelnika, po którym nie tak szybko jest się w stanie otrząsnąć. „Miłość na Bali” to drugi tom „Azjatyckiej Sagi”. Po zakończeniu książki czuję niedosyt dlatego też z przyjemnością poznam dalsze losy bohaterów w kolejnym tomie. Jest to zdecydowanie pozycja godna polecenia.


 

barwinka plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-07-21, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
malineczka74 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-07-03, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Za mną literacki pobyt na Bali za sprawą kolejnej książki Pani Valko będącej drugą częścią Azjatyckiej Sagi. Tom pierwszy czytałam 11 miesięcy temu, a jego recenzję znajdziecie na blogu. Akcja książki toczy się w Indonezji do której tłumnie ciągną resze turystów. Bali w ich oczach to rajska wyspa. miejsce idealne na urlop, wypoczynek. Wielu marzy, by tam zamieszkać. Ale czy ten eden jest dokładnie taki jak pokazują zdjęcia w folderach biur podróży? Lektura "Miłości na Bali" pokazała prawdę o pięknej wyspie, o egzotycznej dla Europejczyka Indonezji. Mnie osobiście totalnie zniechęciła do podróży w ten rejon Azji. Ale sama książka podobała mi się bardzo i czytanie było samą przyjemnością.

Dorota znana z Arabskiej Sagi i jej córka Marysia zamieszkują w Indonezji. Ta druga poślubia Karima, który wraca do ojczyzny swojej matki. Dora zaś po rozstaniu z polskim mężem podejmuje pracę w kompleksie hotelowym teściowej swojej córki - Meili jako menadżerka. Obie liczą, że tu odnajdą spokój i niezmącone niczym szczęście, ale jak się okazuje pech nadal ich nie opuszcza, a przeszłość powraca. Lektura pozwala nam śledzić skomplikowane życie obu kobiet, ukazuje ich dramaty i radości, sukcesy i porażki, rozterki i wahania, porywy serca, życiowe błędy...

Kolejna książka Valko zrobiła na mnie spore wrażenie. Autorka zachwyciła mnie doskonałym połączeniem książki obyczajowej i lektury ukazującej ciekawy zakątek świata od kuchni. Bali bez osłonek wcale już nie jest cukierkowe i kolorowe, bezpieczne i zapewniające tylko miłe wrażenia. Prawdziwe Bali bywa niczym krwiożercza modliszka, która poluje nieprzerwanie na swoje ofiary. Bali czyha na naiwniaków szukających wrażeń erotycznych, Bali kusi imprezami które niekiedy kończą się śmiertelnym zatruciem arakiem. Bali nie zapewnia w razie choroby należytego standardu leczenia, a posiadane polisy bywają nic nie wartym świstkiem papieru. Bali jest całkowicie skorumpowane, a łapówka jest czymś tak oczywistym jak tlen. Wielu mieszkańców rajskiej wyspy trudni się ciemnymi interesami, łamie prawo, oszukuje turystów jak tylko może.
A nasze bohaterki? Jak one radzą sobie na pięknej dla oka wyspie?
Dorota wielokrotnie doprowadzała mnie swoim zachowaniem do białej gorączki, do szaleństwa. Miałam ochotę nią potrząsnąć, zmusić do opamiętania, do rozwagi i rozsądku. Bo mając ponad czterdziestkę zachowywała się jak nastolatka. Pakowała się w kolejne kłopoty, naiwnie dawała się ciągać za nos, bezmyślnie wierzyła w każde słowo, byleby było takie jakie chciała usłyszeć. Doigrała się za swoje błędy i wcale nie zrobiło mi się jej żal.

W fabułę książki pisarka idealnie moim zdaniem wplotła prawdziwe wydarzenia, które miały miejsce w Indonezji i doskonale pokazała realia życia w tym kraju. Codzienne życie zwykłych Balijczyków, zagranicznych rezydentów i turystów. Brudny świat narkotykowego biznesu, warunki odbywania kar w indonezyjskich więzieniach, seksturystykę, terroryzm. Książkę czyta się dość szybko dzięki dynamicznej akcji, dobrym dialogom i ciekawym opisom. Nie ma w niej nudnych momentów, nie ma stron, które miałam ochotę opuścić czy przekartkować. I choć lektura liczy aż blisko 700 stron czyta się ją lekko i szybko. Tanya Valko nie pisze w sposób delikatny, elegancki czy subtelny. Za to pisze prawdziwie, bez osłonek, bez zasłon dymnych. Nie unika trudnych i wstydliwych tematów. Pokazuje to, o czym nie mówi się klientom szukającym ciekawego miejsca na wakacje. Po przeczytaniu tej powieści nie mam ochoty zobaczyć Bali na żywo. Ale jestem ciekawa dalszych losów Doroty. I czekam na kolejny tom, bo zakończenie jest tak ekscytujące, że aż ciarki przechodzą.
Gorąco polecam osobom lubiącym lektury dynamiczne, realne i niesłodkie, ale prawdziwe, z życia wzięte i do bólu realne. Ogrom emocji gwarantowany w 100 procentach!
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Muminka789 Linia koment
Przeczytane:2015-09-22, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
AmaiaSalamanca5 Linia koment
Przeczytane:2016-02-15, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Sumire Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
iwona-w Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
esia189 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
dayna15 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów