Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Mock

Marek Krajewski

Ocena ( 5 osób )
4.6
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2016-09-05
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 978-83-240-4329-3
Liczba stron: 400
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Anna Szczurek

Eberhard Mock powraca. A może raczej: Eberhard Mock debiutuje.

 

Oto Marek Krajewski powraca do swojego (i czytelników) ulubionego bohatera, ukazując początki jego drogi ku wielkiej karierze. Oto w przedwojennym Wrocławiu młody wachmistrz Mock zmierzyć się musi ze sprawą niełatwą, mogącą otworzyć mu drzwi nie tylko do awansu, ale przede wszystkim do szacunku ze strony dojrzałych śledczych z ugruntowaną już pozycją. Przy tym zmagać się musi jednak z zależnością od przełożonych, w rękach których spoczywa jego los.

 

Ciekawym doświadczeniem czytelniczym jest obserwowanie bohatera w czasach, gdy jeszcze niewiele mógł, choć już wyróżniał się bystrością, pomysłowością i wielkim przywiązaniem do zasad, jakim hołdował. Jako młody i niedoświadczony śledczy pozwolił się jednak wplątać w skandal obyczajowy, mogący na stałe wykluczyć go z pracy w policji. Jego jedyną szansą udowodnienia przełożonym, jak wielką stratą byłoby pozbawienie go prawa do wykonywania zawodu, okazało się znalezienie sprawcy niezwykle okrutnego mordu dokonanego na czwórce gimnazjalistów odnalezionych nagich w 1913 roku we wrocławskiej Hali Stulecia. Nad ich zwłokami zawisło ciało z przymocowanymi do pleców skrzydłami. Początkowo podejrzenia są bardzo różne: jedni obstają za zbiorowym samobójstwem, inni - za rytualnym mordem. Nie ulega jednak wątpliwości, że dojść prawdy nie będzie łatwo, choć wskazana jest szybkość – wszystko musi się wyjaśnić jeszcze przed oficjalnym otwarciem Hali, na które ma przybyć członek rodziny cesarskiej, stroniący od skandali.

 

Mock nie wie jeszcze, jak wiele osób chce mu w rozwiązaniu sprawy przeszkodzić, podsuwając co rusz nowe tropy i narażając go na niebezpieczeństwo. Sprawa jest tym trudniejsza, że zachodzi wielkie prawdopodobieństwo zaangażowania w  nią masonerii, mającej swoich przedstawicieli także we wrocławskiej policji.

 

Dochodzenie to dla Mocka okaże się przełomowe – nauczy go, że w zawodzie śledczego nie ma miejsca na szczerość, litość czy zaufanie. Liczy się jedynie efektywność.

 

Opisanie początków drogi zawodowej Mocka było doskonałą decyzją ze strony Marka Krajewskiego. Tym bardziej, że autor w książce tej udowadnia, że mimo kilku książek słabszych, może powrócić z lekturą na bardzo wysokim poziomie. Mock to kryminał retro w najlepszym stylu – mroczny, gęsty do dymu tytoniowego, pełen brudu burdeli i spelunek, zapachów nocy i niebezpieczeństw. Momentami przypomina klasyczne kryminały noir. Świetna lektura i powrót w wielkim stylu.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
wages plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-01-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2017,
Chciałoby się napisać kontynuacja, ale to raczej początek serii o Mocku! Młody Mock jest wachmistrzem wrocławskiej policji. We Wrocławiu właśnie kończą budować Halę Stulecia i planują otwarcie olbrzymiej wystawy, którą swą obecnością ma zaszczycić sam cesarz. Zanim jednak do tego dojdzie, w Hali ginie aż pięć osób. Kto stoi za przedziwnym morderstwem młodych chłopców? Czy Mock oddelegowany do bibliotek rozwiąże w pojedynkę tę zagadkę? Jako wielbicielka twórczości Krajewskiego jestem naprawdę zadowolona z tej nowej powieści. Jest zdecydowanie prostsza fabuła, ale jakoś nie ujmuje to niczego, a wręcz przeciwnie - czytelnik nie musi się zastanawiać czy niczego nie przegapił! Poza tym jest zdecydowanie mniej mroczna. Ostatnie powieści Krajewskiego były dla mnie zbyt pełne właśnie mroku i grozy. Tu tego nie ma i osobiście odetchnęłam z ulgą. Z niecierpliwością czekam na kolejnego młodego Mocka!
czaroska plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-01-08, Na półkach: Przeczytałem,
Świetna książka, uwielbiam te klimaty starego Wrocławia .
mag-maggie plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-10-16, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,Mam,
Początek kariery Eberharda Mocka. Zbrodnia na gimnazjalistach. Masoni , czy ktoś inny jest winien? Nie jest dla mnie tak odrażająca jak "Arena szczurów". Dla tych, którzy lubią klimat Wrocławia w wykonaniu Krajewskiego.
lady_foe plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-10-08, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2016,
Po gigantycznej wpadce z Areną szczurów, Krajewski wrócił do tego, co w miarę dobrze do tej pory mu wychodziło. Mock jest jeszcze młody, nie jest zmanierowany, ma swoje zasady i za wszelką cenę dąży do poznania prawdy. Bestialskie morderstwo w Hali Stulecia, polityczne przepychanki i zadymione szynki Wrocławia. To pozycja dobra, ale bez przesady.
Magdalena21b Linia koment
Przeczytane:2017-01-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Mirania Linia koment
Przeczytane:2016-12-19, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2016,
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Mock Inwazja
Andrzej Maleszka
Okładka - Mock Misja:Encyklopedia
Arturo Pérez-Reverte
Okładka - Mock Antykwariat spełnionych marzeń
Dorota Gąsiorowska
Okładka - Mock Czas burzy
Adrian Grzegorzewski
Okładka - Mock W kręgu księżniczki
Jean Sasson
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów