Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Moja siostra mieszka na kominku

Annabel Pitcher

Ocena ( 5 osób )
5.4
Wydawnictwo: Papierowy Księżyc
Data wydania: 2013-07-22
Kategoria: Obyczajowe
ISBN: 978-83-61386-92-6
Liczba stron: 288
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Katarzyna Krzan

Już sam tytuł niepokoi. Na okładce – urna z prochami. Można się domyśleć, czyimi... Nieprzyjemny dreszcz już przy pierwszym kontakcie z książką. Powieść pisana z perspektywy dziesięcioletniego chłopca, który pięć lat wcześniej stracił jedną z sióstr-bliźniaczek w zamachu bombowym w centrum Londynu. On, dwie jego siostry i rodzice byli na niedzielnym spacerze. Nagle – bum – wybuchły bomby podłożone w śmietnikach. Rose zginęła na miejscu. Resztki, jakie udało się znaleźć, zostały skremowane i postawione na kominku. Tak rozpoczął się proces rozpadu szczęśliwej dotąd rodziny.

 

Matka nie wytrzymuje i odchodzi z facetem z grupy wsparcia. Ojciec nie chce mieć nic wspólnego z muzułmanami, wyprowadza się zatem z synem i córką na prowincję. Tam zaczyna pić, przestaje się zajmować dziećmi, żyje wyłącznie wspomnieniami. Pech chce, że choć do szkoły, w której zaczyna naukę jego syn, James, chodzi tylko jedna muzułmanka, to właśnie z nią chłopiec się zaprzyjaźnia. Razem będą stanowić parę niezwyciężonych super-bohaterów. Sunya – w chuście na głowie, powiewającej na wietrze niczym peleryna Girl M. I Jamie w koszulce Spider-Mana, ratujący dziesiątki ludzi dziennie, starający się zapomnieć, że muzułmanie zabili mu siostrę. Oboje walczyć będą z klasowym sadystą-rasistą.

 

Moja siostra mieszka na kominku to poruszająca opowieść o pragnieniu miłości, tęsknocie za matką, dorastaniu, prawdziwej przyjaźni, naruszonym poczuciu bezpieczeństwa, przebaczeniu, przeżywaniu żałoby, pogodzeniu się z losem, stracie, tolerancji, marzeniach, szukaniu swojej drogi... Wymieniać dalej? Można. Jednak to, ile problemów udało się ująć Annabel Pitcher w debiutanckiej (!) powieści, sprawia, że nie pozostaje nic innego, jak tylko zamilknąć z szacunkiem. Prosta narracja, ale niezmiernie skomplikowana fabuła. Zwyczajne rodzinne problemy, nabierające uniwersalnego charakteru. Autorka trudne sprawy przedstawia za pomocą symboli. Koszulka ze Spider-Manem jest symbolem tęsknoty za matką, różowe włosy – próbą odcięcia się od przeszłości, odróżnienia od zmarłej tragicznie siostry, pokazania, że jest się kimś innym, sobą, a nie tylko kopią zmarłej. Pięknie też wyjaśniono znaczenie noszenia hidżabu przez kobiety.

 

Annabel Pitcher udało się pokazać, jak wygląda życie członków rodziny - ofiar tak częstych przecież zamachów. Czy radzą sobie z nienawiścią, poczuciem krzywdy, czy potrafią przeboleć stratę? W telewizyjnych relacjach z zamachów podaje się zwykle liczbę ofiar zabitych lub rannych. Nie podaje się nigdy informacji o ludziach, którzy ucierpieli w inny sposób - jak choćby rodzina Jamiego. Tymi zajęła się właśnie autorka, pokazując daleko idące konsekwencje agresji, wywierające destrukcyjny wpływ na bardzo szerokie grono ludzi. Nadzieja jest jednak w przebaczeniu i zakończeniu spirali nienawiści. To jednak zależy wyłącznie od nas. Przemoc bowiem karmi się nienawiścią. I tylko miłość może dać jej odpór.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
barwinka plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-12-27, Na półkach: Przeczytałem,


Debiut pisarski który porusza tak wiele współczesnych problemów. Niektórzy twórcy potrafią w niewielkiej objętościowo książce zawszeć wiele problemów, a jednocześnie przedstawić ją w przystępny sposób, napisać lekkim językiem. Tak właśnie prezentuje się "Moja siostra mieszka na kominku", książka która porusza trudne tematy, a jednocześnie błyskawicznie się ją czyta. O czym właściwie jest? 



Jamie ma ciężkie życie, wydarzenia sprzed pięciu lat odcisnęły na jego rodzinie niesamowite piętno. Dziesięciolatek musiał bardzo szybko dorosnąć. Tragiczna śmierć jednej z sióstr sprawiła, że tata pije, matka odeszła, a on musi sam zrozumieć życie. Przeprowadzka do małego miasteczka, odrzucenie społeczne, trudne środowisko i nowo poznana koleżanka, z którą nie powinien się zadawać to dodatkowe przeszkody. Chłopiec łaknie miłości i akceptacji, czy tę rodzinę da się naprawić? 



"Moja siostra mieszka na kominku" porusza niesamowicie dużo problemów, a jednocześnie w żadnym wypadku nie wydaje się przeładowana. Zamach bombowy jest przyczynkiem wszystkich późniejszych kłopotów rodziny, jej rozpadu. Śmierć dziesięcioletniej córki nie pozwala się podnieść rodzicom. Każde z nich pogrąża się w żałobie i rozpaczy i na swój sposób zapomina, że mają jeszcze inne dzieci, które potrzebują miłości i poświęcenia. Jamie był bardzo mały, kiedy wszystko się zaczęło, obecnie rozumie trochę więcej, ale nadal łaknie miłości - ojca, który żyje w swoim świecie i matki, która wybrała najłatwiejszą formę ucieczki - odeszła. 



Patrząc na wszystko oczami chłopca, z kartki na kartkę można mieć coraz większy żal do rodziców. Jak można pogrążyć się na tyle we wspomnieniach i bólu, żeby zapomnieć o reszcie. Druga z bliźniaczek zastępuje w pewnym sensie rodziców chłopcu, choć sama ma dopiero piętnaście lat i swoje problemy, zaczyna dojrzewać. Z kolei Jamie musi zmierzyć się z problemem oceniania ludzi. Muzułmanie są źli - tak twierdzi jego tata, oni tylko zabijają ludzi. Czy dziesięcioletnia koleżanka, która jako jedyna się od niego nie odsuwa w szkole też myśli o zabijaniu? A jej rodzina? 



Ta książka jest niesamowicie emocjonalna. Każde wydarzenie, które ma tu miejsce pokazuje, jak różnie ludzie potrafią kategoryzować, nie potrafią zajrzeć głębiej, nie pochylają się nad drugim człowiekiem. Dziecko, jako jedyne stara się zrozumieć świat. Stara się podporządkować dorosłym, a jednocześnie zaczyna rozumieć, że nie mają oni racji. 



To jedna z tych historii, którą trzeba poznać, która pozwoli spojrzeć jeszcze raz na otaczający nas świat, na wydarzenia, które miały i mają miejsce. Wspaniała historia o bólu, stracie, niezrozumieniu, porzuceniu, próbie odzyskania miłości, kategoryzowaniu ludzi. Jestem pewna, że nie raz do niej wrócę. Myślę, że po ten tytuł powinien sięgnąć każdy, bo niesie ze sobą bardzo wiele.  

Poema plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-05-29, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,przeczytane w 2014,
Bardzo dobrze zarysowany obraz rozpadającej się rodziny, widziany z perspektywy dziecka. Widzimy ten upadek od samego początku, poznajemy jego przyczyny.

Jednocześnie historia ta pokazuje jak ogromny wpływ ma na człowieka tragedia, która go spotyka i jak trudno jest się czasem z niej otrząsnąć. Tutaj mamy tragedię, która przydarza się całej rodzinie, a każdego dotyka ona w inny sposób. Zdaje się to jeszcze bardziej pogłębiać zapoczątkowany już rozłam.

Opowieść skonstruowana jest tak wiarygodnie, że w pewnym momencie wydaje się, iż rzeczywiście jest to pamiętnik jakiegoś chłopca. Mnie osobiście narracja zaczęła w pewnym momencie męczyć, a szczególnie brak wyodrębnionych dialogów.

Jest to opowieść bardziej smutna niż zabawna, wbrew temu co jest napisane na okładce. Ale warto się z nią zapoznać, bo mimo że nie jest to arcydzieło literackie, to jednak w jakimś stopniu pozycja ta wyróżnia się na tle innych.
Geronimo26 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,"Wyzwanie - Papierowy Księżyc",
Książka "Moja siostra mieszka na kominku" jest jednym z największych bestselerów literackich na brytyjskim rynku książki. Już sam ten fakt brzmi wystarczająco zachęcająco, by sięgnąć po niniejszą pozycję. I mogę z całą pewnością zagwarantować, że nie będziecie tego żałowali.

Powieść Annabel Pitcher to niezwykle wzruszająca historia 10-letniego chłopca o imieniu Jamie, który to próbuje zrozumieć to,co dzieje się z jego rodziną, jak z dnia na dzień coraz bardziej się ona rozpada. Przyczyną tych dramatycznych wydarzeń jest śmierć starszej siostry Jamiego, która zginęła w zamachu bombowym, a jej prochy spoczywają w urnie umieszczonej na salonowym kominku. I choć od tamtej tragedii minęło już pięć lat, to nikt z członków rodziny nie może się z tym wciąż pogodzić. Ojciec pogrąża się w alkoholizmie, matka wdaje się w romans z innym mężczyzną, starsza siostra (bliźniaczka zmarłej) wchodzi w okres nastoletniego buntu.., zaś osamotniony Jamie próbuje to wszystko na nowo sobie pookładać i na swój dziecięcy sposób, zrozumieć.

"Moja siostra mieszka na kominku" to książka, która wymaga dużej wrażliwości od czytelnika, a wówczas ofiaruje mu tak wielkie i niepowtarzalne emocje, że na długo po zakończeniu lektury wciąż będziemy powracać myślami do tej smutnej historii. To historia o samotności, braku miłości ,tęsknocie i bezsilności dziecka, które ze wszystkich sił stara się zrozumieć ten bezmiar bólu i smutku.

Annabel Pitcher w prosty, czytelny i wiarygodny sposób kreśli historię żałoby i rozpadu rodziny. Towarzyszmy zwykłym ludziom, których życie z dnia na dzień legło w gruzach, straciło jakikolwiek sens. To wreszcie opowieść o Nas samych, ludziach kruchych i bezbronnych wobec dramatycznych sytuacji, przed jakimi stawia Nas los.

Z pewnością mogę stwierdzić, iż jest to jedna z najpiękniejszych i najbardziej mądrych książek, jakie udało mi się przeczytać w życiu. Szczególnie i gorąco polecam.
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
leonia Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gosia45 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Verri Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gosia_gosia16 Linia koment
Przeczytane:2016-03-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
andr Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
anoola Linia koment
Przeczytane:2014-09-12, Na półkach: Przeczytałem,Z biblioteki,
Sylzia Linia koment
Przeczytane:2014-04-10, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,2014 r.,
KaMax Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Chcę przeczytać,chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
Dizzy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Moja siostra mieszka na kominku Miasto schodów
Robert Jackson Bennett
Okładka - Moja siostra mieszka na kominku Głowa pełna duchów
Paul Tremblay
Okładka - Moja siostra mieszka na kominku Rok Szczura. Świeca
Olga Gromyko
Okładka - Moja siostra mieszka na kominku Sztylet rodowy
Aleksandra Ruda
Okładka - Moja siostra mieszka na kominku Lord Wieży
Anthony Ryan
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów