Recenzja książki: Moja zielona dieta. Jak schudnąć bez efektu jo-jo o każdej porze roku

Recenzuje: Katarzyna Krzan

Moja zielona dieta to naturalna odpowiedź na powszechnie dostępną żywność gotową, wyprodukowaną gdzieś daleko w egzotycznych fabrykach z produktów z przyrodą nie mających wiele wspólnego. Wszyscy staliśmy się ofiarami masowo produkowanej żywności, która - choć wygląda ładnie i nawet smakuje - to ze zdrowiem raczej się rozmija.

 

Autorka proponuje zajrzeć do domowego ogródka, na łąkę, lokalny stragan i poszukać tam czegoś zielonego, co pomoże nie tylko schudnąć, ale i dostarczyć organizmowi witamin. Dagmar von Cramm przekonuje, że jej propozycja zielonej diety jest prosta i szybka, daje też wiele możliwości. Z jednego warzywa można przygotować kilka zaskakujących potraw - na ciepło, na zimno, na deser. Znajdziemy w książce inspirujące przepisy na domowy chleb, zupy i potrawy na obiad. Wszystko opatrzone stosownymi fotografiami. Dzięki lekkostrawnej i zdrowej diecie z pewnością można schudnąć. Pod warunkiem tylko, że zachowa się konsekwencję.

 

W poradniku, będącym jednocześnie książką kucharską, nie ma na szczęście dziwacznych produktów, których trzeba by szukać w wyspecjalizowanych sklepach internetowych. Z zakupem kalarepy, koperku, czy papryki raczej nikt nie powinien mieć problemów. I to jest wielką zaletą książki. A same przepisy są równie proste, co nie budzące niepokojących skojarzeń odnośnie do smaku. Buraki, pieczarki, mielone mięso, por i wieprzowina. Makaron z pieczarkami, brukselka z serem, ziemniaki z cebulą i bekonem, bakłażany na różne sposoby. Nic strasznego - ale za to jak pomysłowo podane!

 

Ciekawym pomysłem jest podzielenie potraw na pory roku, co pomaga w doborze sezonowych produktów, które powinny być świeże, nie mrożone, a także wspiera naturalne działanie poszczególnych składników na organizm: zimą rozgrzewają, a latem chłodzą. Dobrze wiedzieć, co w jaki sposób działa, by potrafić odpowiednio dobrać produkty. Autorka podaje także cenne rady, jakimi produktami zastępować te dobrze nam znane, by obniżyć wartość kaloryczną przy zachowaniu smaku i właściwości potrawy.

 

Książka powinna cieszyć się powodzeniem wśród osób pragnących zdrowych zmian w sposobie odżywiania. Tym bardziej, że daje wskazówki, w jaki sposób połączyć zdrową kuchnię z tempem życia, które nas nie oszczędza. To naprawdę da się zrobić!

Kup książkę Moja zielona dieta. Jak schudnąć bez efektu jo-jo o każdej porze roku

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Moja zielona dieta. Jak schudnąć bez efektu jo-jo o każdej porze roku
Inne książki autora
Rodzina w dobrej formie. Jak zachować szczupłą sylwetkę i świetną kondycję
Dagmar von Cramm0
Okładka ksiązki - Rodzina w dobrej formie. Jak zachować szczupłą sylwetkę i świetną kondycję

To książka kulinarna z przepisami dla rodzin, które chcą się świadomie odżywiać, gotować razem, a potem wspólnie delektować posiłkiem. Pomoże...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy