Okładka książki - Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2015-09-24
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788308060056
Liczba stron: 288
Dodał/a recenzje: Katarzyna Krzan

Ocena: 6 (1 głosów)

Konieczność przejścia na dietę bezglutenową może niejednego przyprawić o dreszcze. Co teraz będę jeść? Lista "produktów zakazanych" jest bardzo długa i są na niej składniki, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Można wpaść w panikę.

 

Na szczęście jest ktoś taki jak Szymon Kubicki, bloger kulinarny, który potrafi gotować. Na szczęście, w przeciwieństwie do wielu blogerów, którzy postanowili wydać książki, Kubicki potrafi także pisać o gotowaniu.

 

Na rynku znajdziemy tysiące poradników, w których ktoś wymądrza się, jak powinniśmy jeść, kiedy, w jakich proporcjach, a do tego na pięknych obrazkach pokazuje dziwaczne potrawy, których za nic w świecie nie sposób przygotować w domu. Dlaczego? Bo albo składają się z wymyślnych produktów, albo ich zrobienie wymaga dwunastu godzin spędzonych w kuchni.

 

Facet i kuchnia Szymona Kubickiego jest nieco inną publikacją. Owszem, są przepiękne, apetycznie wyglądające zdjęcia, są przepisy, są porady - wszystko jak trzeba. Ale książka ma swój klimat. Przepisy są proste, a potrawy - przygotowane z osiągalnych produktów - ciekawie wyglądają i nie wymagają sztywnego trzymania się przepisu. Można powiedzieć, że stanowią przede wszystkim inspirację dla własnej kreatywności. Biorąc pod uwagę, że wszystkie potrawy mają jedno znaczące ograniczenie – nie zawierają glutenu, trzeba przyznać, że ich ilość i różnorodność są zdumiewające. Okazuje się, że można jeść smacznie, zdrowo, pięknie, nie martwiąc się o szkodliwy wpływ glutenu.

 

Szymon Kubicki walczy ze stereotypem, że facet musi zjeść tonę mięcha i jeszcze popić piwem, by poczuć się najedzonym. W jego kuchni królują kolorowe warzywa, wymyślne sałatki, placki z warzyw, a także mnóstwo słodyczy. Jest tu 130 przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery. Książka została podzielona na 20 rozdziałów według rodzajów produktów. Mamy więc potrawy na bazie pomidorów, ziemniaków, szparagów, dyni, jabłek i gruszek, serów, mięsa, ryb, bakalii i czekolady. Mnóstwo pomysłów i inspiracji, zaskakujących zestawień i ciekawych sposobów podania. A wszystko bez spinania się na perfekcjonizm. Autor radzi wprost: Próbuj, kombinuj, eksperymentuj, łącz smaki, ciesz się gotowaniem i dziel się swoją radością z bliskimi. Książka z pewnością zagości w kuchniach wielu czytelników, a na dodatek nie będzie tylko, nieużywana, stała na półce. Pięknie wydana, kolorowa, apetyczna publikacja robi spore wrażenie i zachęca do eksperymentów ze smakami.

Kup książkę

przesuń

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Opinie

Avatar użytkownika - jeke5
jeke5
Przeczytane:2015-09-24, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Facet, który gotuje i piecze to prawdziwy skarb:) Szymon Kubicki z wykształcenia jest prawnikiem, na co dzień pracuje jako redaktor muzyczny, ale jego największą pasją jest gotowanie. Efektem tego zamiłowania jest pierwsza książka, którą napisał pt.,,Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu". Zawarł w niej 130 autorskich przepisów na śniadania, dania główne, przystawki, sałatki, zupy, desery i koktajle, które z pewnością będą atrakcyjne nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, ale dla wszystkich, którzy chcą zmienić sposób odżywiania, pobudzić swoją kreatywność w kuchni i wykorzystywać świeże produkty sezonowe. Książka podzielona jest na 20 rozdziałów, w których zawarte są przepisy na dania z bobu, groszku, szparagów, cukinii i jej kwiatów, pomidorów, truskawek, malin, jagód, wiśni, dyni, jabłek, gruszek, marchwi, buraczków, ziemniaków, batatów, porów, szpinaku, jarmużu, soczewicy, kasz, ryżu, komosy ryżowej, mąki, jaj, serów, ryb, owoców morza, mięsa, bakalii oraz czekolady i kakao. Co podoba mi się szczególnie w tej książce kucharskiej? To, że autor dobierając przepisy pokazał, że dieta bezglutenowa wcale nie musi być uboga, niesmaczna i nudna. Pokazał, że produkty bezglutenowe mogą być łączone ze sobą na wiele różnych sposobów i tylko od nas zależy jak to zrobimy, i jaką potrawę z nich ,,wyczarujemy". Wskazał jak przygotowywać wartościowe posiłki z nieprzetworzonych i dobrych jakościowo składników. Szymon Kubicki opracował bardzo dużo przepisów na dania j ...
(Pokaż całą opinie)
Link do opinii
Reklamy