Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Na krawędzi Cienia

Brent Weeks

Ocena ( 6 osób )
5.2
Wydawnictwo: Mag
Data wydania: 2012-03-21
Kategoria: Fantasy/SF
ISBN: 978-83-7480-160-7
Liczba stron: 576
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: ankhxxl
Brent Weeks na pograniczu. Tak, bardzo ogólnikowo ujęłabym kondycję twórczą autora w drugiej części trylogii „Nocnego anioła” - „Na krawędzi cienia”. Owo pogranicze ma tutaj wydźwięk zarówno pozytywny, jak i negatywny. Mocną stroną kontynuacji przygód Merkuriusza vel Kylara Sterna jest sama fabuła, meandryczna, zagmatwana, miejscami nieodgadniona, gdyż spowita tajemnicami, jakie skrywają poszczególni bohaterowie.

Do gustu wielu przypadnie motyw stanowiący zarzewie akcji, oparty na jednej z klasycznych ram powieści sensacyjno-przygodowych. W schemacie tym główna postać, przeszedłszy metamorfozę tożsamościową (którą również w powieści Weeksa znamionuje przybranie nowego imienia), wchodzi w strefę uśpienia, by przy szczególnym zrządzeniu losu ponownie wrócić na arenę wcześniejszej aktywności. W taki porządek wpisane są działania ucznia Durzo Blinta, który - przeobrażając się w skrytobójcę Kylara Sterna - bardzo wcześnie rezygnuje z dotychczasowego burzliwego życia na rzecz egzystencji pełnej spokoju u boku ukochanej kobiety. Zajmując się aptekarstwem i wychowaniem adoptowanej dziewczynki Uly Kylar, coraz bardziej boleśnie odczuwa codzienną rutynę prostego rachunku życiowego. Tęsknota za gmatwaniną wpisaną w karty życiorysu oraz świadomość, że nie wykorzystał w pełni swego potencjału, odbiera protagoniście radość poukładanego jak dotąd istnienia. Dlatego, gdy nadarza się ku temu okazja, powraca jako Anioł Nocy, by wypełnić kolejne mordercze zlecenia. Ów wzorzec fabularny, notabene bardzo lubiany przeze mnie, świetnie komponuje się ze stworzoną przez Weeksa plejadą bohaterów. Taka konstrukcja sprzyja ich powrotowi na scenę opowiadanej historii, ponownemu zaistnieniu, odkryciu zakamuflowanych dotąd oblicz.

Po drugiej stronie barykady znajdują się jednak wyblakłe miejsca tej żywej i absorbującej uwagę czytelników powieści. W przeciwieństwie do „Drogi cienia”, jej kontynuacja traci tzw. brawurę stylistyczną. Wartkie dotychczas pióro pisarza spowalnia, co procentuje niepotrzebnymi dłużyznami fabularnymi i miejscami ślamazarną akcją. Między poprzeczką, jaką postawił Weeks na początku, a poziomem powieści „Na krawędzi cienia” pojawiają się liczne zgrzyty. Fragmenty oscylujące zwłaszcza wokół przemyśleń bohaterów, wydają się być jaskrawym przykładem tego, czego w mającej ponieść wyobraźnię odbiorcy opowieści powinno się wystrzegać.

Chcąc usprawiedliwić owe irytujące niuanse w „Na krawędzi cienia” można przyjąć, że stanowią one celowy zabieg retardacyjny, szykujący przedpole dla lawiny wydarzeń, których obserwacja czeka nas w tomie wieńczącym trylogię. Jeśli tak, to tych kilka potknięć bez problemu można autorowi wybaczyć, bowiem niecierpliwość i chrapka na poznanie dalszych perypetii związanych z Nocnym Aniołem jest zdecydowanie silniejsza.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
flokete plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-07-07, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,

Akcja powieści nadal toczy się w Ceurze jednak tym razem państwo jest rządzone przez bezwzględnego Króla-Boga, a niegdyś panujące Sa'kage upadło.

W tej książce Brent Weeks zastosował typowy motyw "nawrócenia". Kylar załamany po śmierci mistrza postanawia ułożyć sobie nowe życie z ukochaną i adoptowaną córką w Cenarii. Porzucił dawne życie i zerwał z zabójstwami. I wszystko potoczyłoby się dobrze, gdyby nie odwiedziny pewnego gościa.

Jak możemy się spodziewać Kylar będzie musiał albo chciał powrócić do dawnego życia jednak wszystko przyjmie zaskakujący obrót.

Tak samo jak w pierwszej części jest wiele opisów i szczegółów oraz więcej uczuć, emocji. Chociaż z mojej strony spodziewałam się czegoś więcej i czuję lekki niedosyt z tego powodu, ale efekt całokształtu rekompensuje to.

Poznamy nowych bohaterów i nowe wyczerpujące wątki. Mimo, że ta książka ma 567 stron mam wrażenie jakby miała zaledwie dziesięć stron. Niby wydarzyło się wiele, a tak naprawdę nic. Po opisie książki wiadomo czego możemy się spodziewać i jakie będzie zakończenie, ale i tym razem autor postanowił nas zaskoczyć.

Recenzja pochodzi z blogu: http://flokete-libro.blogspot.com
roksana85 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-11-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,Wyzwanie Initium - fantastyka,
Twoja prawdziwa natura zawsze Cie odnajdzie chocbyś niewiadomo gdzie się przed nią ukrył- tak w skrócie mozna ocenić drugi tom Anioła Nocy, historia się zacieśnia i nikt już nie będzie miał ''czystych'' rączek ;)
Ainka plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-12-26, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2013,Wyzwanie - fantastyka 2014,
Dalszy ciąg znakomitej książki o siepaczu Kylarze.
helena610 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-04-20, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki (2013),
Świetna kontynuacja części pierwszej. Nowe "postacie" i wątki... i ciekawe co autor wymyślił w części trzeciej... ;)
kkiinnaa plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach:
Zakupiłam niedawno pierwszy tom.... zapowiada się ciekawie... coś na wzór Tyrlogii Czarnego Maga? ^^
Pegi Linia koment
Przeczytane:2015-12-15, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane w 2015,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
PinkMiracle Linia koment
Przeczytane:2014-07-25, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,
break
Okładka - Na krawędzi Cienia Cesarz Ośmiu Wysp
Lian Hearn
Okładka - Na krawędzi Cienia Biały piasek tom 1
Rik Hoskin, Brandon Sanderson, Julius Gopez, Ross Campbell
Okładka - Na krawędzi Cienia Mitologia nordycka
Neil Gaiman
Okładka - Na krawędzi Cienia Opowieści z akademii nocnych łowców
Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan
Okładka - Na krawędzi Cienia Dary Anioła. (Tom 2). Miasto popiołów
Cassandra Clare
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Cień jabłoni
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów