Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Oko Jelenia. Sowie Zwierciadło

Andrzej Pilipiuk

Ocena ( 7 osób )
4.7
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 2015-04-08
Kategoria: Fantasy/SF
ISBN: 978-83-7964-055-3
Liczba stron: 400
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Damian Kopeć

Nie ufaj pozornemu spokojowi  

Słowa lubią Andrzeja Pilipiuka - tak, jak i on je lubi. To uczucie z wzajemnością. Korzystamy na tym przede wszystkim my, czytelnicy. Możemy wraz z Pilipiukiem wyruszać na wyprawy w krainę wyobraźni - jego i własnej. W świat przeszłości, wzbogaconej ułańską fantazją pisarza. Tak jest i tym razem, kiedy bierzemy do ręki Sowie Zwierciadło, siódmy tom cyklu Oko jelenia. Po czterech latach doczekaliśmy się zatem kontynuacji. Udanej? Tak, choć bez fajerwerków.
 
Stanisław Grążel trafia do roku 1864, próbując uratować swoją dziewczynę, Helenę. Trafia w okres niełatwy dla Polski, czas po upadku powstania styczniowego. Okupant wyłapuje resztki konspiratorów. Maruderzy z wojsk zaborcy przed powrotem do rodzinnych stron napadają na ludzi, okradają, gwałcą, zabijają, bezkarnie grabią dwory. Nikt nie może czuć się bezpiecznie. "Bracia Moskale" rządzą podbitą ziemią twardą ręką. Staszek wkracza na powstańczą ścieżkę, zabijając kilku spośród nich w obronie panny Heleny. Musi wraz z nią uciekać, jego tropem rusza wytrawny rosyjski “pies gończy”.

Marek staje oko w oko z wpływowym człowiekiem interesów, ojcem Staszka. Uważa on, że nauczyciel wie, gdzie podział się jego syn. Tłumaczenia Marka o podróżach w czasie i tajemniczych przybyszach z kosmosu nie zaskakują biznesmena. To człowiek czynu, mający praktyczne podejście do życia i zazwyczaj dostający to, co chce. Człowiek, którego mało co dziwi, a słowo "niemożliwe" nie budzi lęku, lecz zachęca do działania. Zmusza on belfra do ścisłej współpracy w poszukiwaniu śladów syna w przeszłości. Ma nadzieję, że go odnajdą i sprowadzą do teraźniejszości. Czy się to uda?

Dwa główne wątki toczą się równolegle, choć z różną dynamiką. Ten z czasów współczesnych jest żywszy i na swój sposób ciekawszy. Tu mamy okazję posmakować większej dawki humoru, o którą trudno w przeszłości, w której znalazł się Staszek. W otoczeniu ojca Staszka kręcą się ciekawe postaci, spotkanie z którymi potrafi pozostać w pamięci. W dziewiętnastowiecznej przeszłości atmosfera jest inna, mało wesoła. Ciągła ucieczka, niejasna przyszłość, porażka powstania, zawód miłosny, choroba - Staszek nie ma powodów do zadowolenia. Podróżnik w czasie nie jest pewny czy przeżyje i gdzie w końcu znajdzie swoje miejsce na Ziemi.

Jak zwykle u Andrzeja Pilipiuka fantazja miesza się z historią, a całość mocno podlana jest sosem nostalgii za dawnymi, na swój sposób prostszymi czasy. Staszek nieustannie porównuje przeszłość z przyszłością, co momentami jest trochę nużące. Czytelnik brnie przez obszerne opisy życia w Polsce pod zaborami - ciekawe, ale przez nie cierpi dynamika wydarzeń. Z kolei losy Marka są dosyć barwne i bardziej zaskakujące. Pojawia się w nich, jak to często bywa u Pilipiuka, bohater innych jego opowiadań, Robert Storm, zwany tu "świrem z Woli".

Powieść ma swój urok, klimat, choć nie zaskakuje. Czyta się ją nieźle - zwłaszcza, jeśli lubi się poznawać przeszłość. Wielbiciele cyklu Oko jelenia z pewnością po nią sięgną - tym bardziej, że nie wydaje się ona być rzeczywistym zakończeniem całej tej historii. Kto wie, co przyniesie przyszłość?

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
ewaboruch plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-05-23, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2015,fantastyka, SF,przygoda,
Jest to już ostania część serii Oko jelenia. Tym razem akcja dzieje się w dwóch czasach. Teraźniejszości, gdzie ojciec poszukuje syna Staszka. A także przeszłości, gdzie Staszek przezywa swoje życie. To tutaj pokazane jest po troszku życie w XIX wieku, a także siła przyjaźni.
monweg plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-04-16, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2015,Mam,
Minęło kilka lat od szóstego i, wydawałoby się, ostatniego tomu Oka Jelenia. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się kontynuacji. Ogromne było moje zdziwienie, gdy ukazała się siódma część serii, Sowie Zwierciadło. Czyżby autor po prostu stwierdził, że nie zamknął snutej opowieści? Wyjątkowa gratka dla licznych miłośników prozy Andrzeja Pilipiuka.

W skrócie, o tym co było wcześniej, czyli w sześciu częściach poprzedzających tę książkę. Zaczyna się jak u Hitchcocka. W dodatku nie od trzęsienia, lecz od całkowitej zagłady Ziemi. A potem... napięcie wciąż rośnie. Przypadkowi turyści, a może przypadkowe ofiary zostają przeniesieni w czasie. Ze swoich poukładanych mniej lub bardziej światów, zmuszeni są do życia w szesnastowiecznej Norwegii: Marek Oberech, nauczyciel informatyki; Staszek Grążel, nastolatek, uczeń liceum; Helena Korzecka, szlachcianka spod dziewiętnastowiecznego Lublina. Mają wykonać misję wykradzenia tajnej pieczęci związku hanzeatyckiego, Oka Jelenia. Razem z bohaterami przeżywamy masę przygód, najpierw w Norwegii, a później w Polsce. Akcja i tempo do utraty tchu. A po drodze pełno niebezpieczeństw, czyhających wszędzie morderców oraz pewien nie do końca mechaniczny futrzak.

Sowie Zwierciadło zaczyna się w miejscu, w którym pożegnaliśmy bohaterów w szóstej części serii. Dzięki gadającemu kotu Staszek trafił prosto do dworu Krzywki koło Lublina w 1864 roku, a Marek do Warszawy w czasy współczesne. Akcja książki toczy się dwutorowo, na przemian pokazując co się dzieje ze Staszkiem i Helą, a także z Markiem. A dzieje się... Z jednej strony mamy Polskę pod okupacją rosyjską, krótko po upadku powstania styczniowego. Staszek ratuje Helę przed pohańbieniem i agresją Moskali, którzy napadli na dwór Krzywki. Zabija ośmiu mężczyzn, ale okazuje się, że ich kłopoty dopiero się zaczynają. Zmuszeni są uciekać, a nie jest to proste w kraju z kordonami żołdaków. Z drugiej zaś strony mamy Marka, który otrzymuje ,,propozycję nie do odrzucenia". Ma na polecenie ojca Staszka odnaleźć i sprowadzić chłopaka. Sprawa jest o tyle trudna, że młodzieńca zapewne nie ma już wśród żywych.
antila Linia koment
Przeczytane:2017-05-04, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Muminka789 Linia koment
Przeczytane:2015-09-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Sinister Linia koment
Przeczytane:2016-01-01, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane w 2015,
Gutek Linia koment
Przeczytane:2015-10-21, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
hrysia Linia koment
Przeczytane:2015-06-03, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2015r,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Dizzy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
speedi Linia koment
Przeczytane:2015-05-04, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
nureczka Linia koment
Przeczytane:2015-05-17, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Cień jabłoni
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów