Recenzja czytelnika granice.pl

Okładka - Ostatnia piosenka
Kup Teraz

Ostatnia piosenka

Nicholas Sparks

Ocena ( 35 osób )
5.3
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2006-05-10
Kategoria: Romans
ISBN: 978-83-7659-069-1
Liczba stron: 448
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: cyrysia
Niedawno całkiem przypadkowo wpadła w moje ręce powieść Nicolasa Sparksa "Ostatnia piosenka’’ . Nie miałam wcześniej  nigdy styczności z twórczością tego autora. Dowiedziałam się jednak, że jest mistrzem opowieści romantycznych. Potwierdził to, pisząc takie książki jak: "Pamiętnik", "List w butelce", "Na ratunek", "I wciąż ją kocham" czy "Noce w Rodanthe". Bałam się, że najnowszy bestseller "Ostatnia Piosenka", nie przypadnie mi do gustu. Z opisu nie wynikało nic konkretnego.  Z pozoru banalny, normalny romansik, dlatego nie wiedziałam, co mnie czeka. Zostałam zaskoczona bardzo miło i pozytywnie. Wszystkie moje obawy pękły jak bańka mydlana, kiedy po kilku rozdziałach doszłam do wniosku, że wprost nie mogę się oderwać od tej lektury. Na każdym kroku napotykałam wiele tajemnic i niejasności, które podsycały moje zainteresowanie.

Poznajemy tu główną bohaterkę, którą jest siedemnastoletnia Ronnie Miller. Przed trzema laty jej świat runął jak domek z kart. Powodem był ojciec, Steve, utalentowany pianista. Porzucił on swoją karierę, rezygnując z posady nauczyciela w Nowym Jorku i wrócił do miasteczka Wrightsville Beach w Północnej Karolinie. Jego ucieczka oznaczała również definitywny koniec małżeństwa Millerów.

Choć upłynęły już trzy lata od tamtych zdarzeń, Ronnie wciąż odczuwa wielki żal i dalej nie chce utrzymywać jakichkolwiek kontaktów ze swoim ojcem, czego dowodem są choćby stosy nieprzeczytanych listów. Sytuacja zmienia się nieoczekiwanie, kiedy na kilka miesięcy przed jej osiemnastymi urodzinami matka wysyła Ronnie wraz z młodszym bratem Jonahem na całe lato do Wilmington.

Początki są bardzo trudne. Wychowana w Nowym Jorku, przesiąknięta jego tętniącym życiem i przyzwyczajona do towarzystwa rozrywkowych przyjaciół, nasza bohaterka będzie musiała zmierzyć się z senną atmosferą nadmorskiej mieściny, jak i antypatią do własnego ojca. Uważa, że czeka ją najbardziej nudne lato w życiu. Dalsze wątki pokazują, jak bardzo się myli…

Fabuła jest tutaj arcyciekawa. Sparks opisuje wiele interesujących wątków: pierwszą słodką miłość Ronnie i Willa Blakelela, siatkarza, który odwzajemnia jej uczucia. Dziesięcioletni Jonah, pełen wigoru i sympatii, dodaje powieści świeżości i poczucia humoru. Śmiertelna choroba ojca, która przyczynia się do znaczącej przemiany naszej bohaterki z wiecznie niezadowolonej siedemnastolatki we wrażliwą, współczującą, dojrzałą nastolatkę. To wszystko przedstawione jest w sposób ciepły, mądry i ujmujący.

Niejednokrotnie mocno wzruszyłam się podczas lektury tej książki, bardziej wrażliwym czytelnikom przyjdzie więc uronić przy niej niejedną łzę. Przeżywałam każdy moment z życia bohaterów. Ich rozterki i problemy niesamowicie uderzyły w moje serce. "Ostatnia piosenka" napisana jest przystępnym, luźnym językiem, a jednocześnie towarzyszy jej głębokie przesłanie. Powieść Sparksa czyta się jednym tchem, warto polecić ją każdemu, szczególnie dorosłemu czytelnikowi, który posiada dorastające już dzieci. "Ostatnia piosenka to szansa, by lepiej zrozumieć typowego nastolatka. Śmiało mogę napisać, że dawno nie czytałam tak dobrze napisanej powieści. Dzięki niej już teraz wiem, że Nicholas Sparks potrafi uzależnić człowieka od swoich książek i potrafi wzruszyć. Z miłą chęcią przeczytam jego pozostałe powieści.
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
kalcia1998 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-08-07, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki-2014,
Książka opowiadająca historię zbuntowanej dziewczyny, która poznaje miłość swojego życia, czyli Willa, idealnego chłopaka pod wieloma względami. Jak można się domyślić chłopak pomaga Ronnie (bo tak ma na imie bohaterka) wrócić na prawidłową drogę. Pod koniec następuje nieoczekiwany zwrot akcji, który wyciska łzy z oczu jak każda inna powieść tego autora.
czarniutka21 plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-10-19, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Moja ulubiona książka tego autora. Opowiada o zagubionej, zbuntowanej i utalentowanej nastolatce, która ma problemy w relacjach z ojcem. O tym jak spotyka miłości i zmienia się wewnętrznie. Piękna i wzruszająca historia.
agusia97 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-01-10, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
Uwielbiam książki Sparksa, dlatego ta również w końcu musiała trafić do mojej biblioteczki. Muszę przyznać, że czasem czuję się podobnie jak Ronnie. Mam wrażenie, że nie zawsze dogaduję się z rodzicami. Will na początku wydawał się być zadufanym w sobie przystojniakiem na którego lecą wszystkie dziewczyny. Ale później dowiadujemy się też, że potrafi być wrażliwy i czuły; jest wolontariuszem w oceanarium, pomaga Ronnie pilnować żółwich jajek przed szopami. Podobały mi się sprzeczki głównych bohaterów dotyczące zwierząt; Veronica (prawdziwe imię Ronnie) jest wegetarianką, a Will lubił łowić ryby, fajne były też "kłótnie" dotyczące kaczek :)
aqunia94 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-09-19, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki - 2013 ,Mam,
Ogólnie nie przepadam za romaznsami, ale mimo wszystko postanowiłam ją przecztać. Myślę, że duże część kobie w wieku dorastania może się utożsamić z główną bohaterką, bo również przechodzą tak jak ona ten trudny okres dojrzewania -nowe przyjaźnie, miłości, kłótnie z najbliższymi. Ja również czytając tą lekturę w pewnym stopniu przywiązałam się do bohaterki. Lekturę polecam. Daje również cza na przemyślenia.
azetka79 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-12-12, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
piękna opowieść o życiu i miłości do życia, o poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi i o odchodzeniu... piękna opowieść... urzekła mnie odchodzenie w miłości... cudowne...
Arvena plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-12-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Wyzwanie - Pióro i Pazur,
Wspaniała opowieść o miłości, gniewie, wybaczeniu i bólu. Czyta się wspaniale. Wcześniej widziałam ekranizację tej powieści i czytając widziałam sceny z filmu co jest wspaniałe w tym przypadku. Jak najabrdziej ocenić mogę jedynie pochlebnie. Książka dla kobiet, dziewczyn ale też dla mężczyzn lubiących powieści o miłości.
sylwia91zdw plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-03-22, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Można się upłakać. Wspaniała powieść
wiola120892 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-24, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
"Ostatnia piosenka" to wzruszająca i piękna powieść Nicholasa Sparksa. Nie ma książki tego autora która by nie poruszyła mojego serca. Historia Ronnie pokazuje jak wielki wpływ na dzieci mają rodzice, a także jak bardzo kształtują młodego człowieka jego doświadczenia z rówieśnikami. Szczęśliwe zakończenie nie jest do końca szczęśliwe - w końcu ojciec dziewczyny umiera, ale ta strata budzi uśpiony talent dziewczyny a także w końcu daje jej miłość. Polecam!
just_monca plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-10-16, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 (100 i więcej) książek 2013,Powieści obyczajowe,
Kolejna książka będąca wyciskaczem łez, ale też utwierdzająca w przekonaniu, że nigdy nie jest za późno na przebaczenie i odbudowanie trudnych relacji rodzinnych (choć w tym wypadku było to krótkotrwałe).
Widzimy jak na naszych oczach siedemnastoletnia Ronnie, zmienia się z krnąbrnej, wiecznie pakującej się w kłopoty nastolatki w młodą, kobietę, która poznaje smak prawdziwej miłości, przestaje robić na złość swojemu przeznaczeniu - jakim jest muzyka, przebacza ojcu i przeżywa tragedię związaną z jego nieoczekiwaną śmiercią (czego by się nigdy nie spodziewała)
Jak zwykle byłam poruszona i jak zwykle zadawałam sobie pytanie, dlaczego w książkach Sparksa nie ma pełnego happy endu.
Alis17 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-30, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Cudowna książka opowiadająca o miłości, ale i również o stracie bliskiej osoby. I o towarzyszącej nam każdego dnia muzyce, która tak bardzo ważna jest w naszym życiu.
darr2 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-10, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2013,
Ta młodzieńcza miłośc... potrafi zdziałac cuda :) Uczucia, uczucia i uczucia są w życiu najważniejsze!
netka1201 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-09-10, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2013,Mam,
Ten gatunek nie jest moim ulubionym, ale przeczytałam, bo dostałam na urodziny od kolegi. Książka napisana bardzo prostym językiem, co nie oznacza, że temat w niej zawarty jest prosty. Opowiada o tym, jak ważna jest rodzina, wzajemna miłość, a także to, by nie oceniać ludzi po pozorach i znając tylko 1 punkt widzenia.
Lekka lektura, szybko się czyta. Dałam 5 za inteligentne dialogi, gdyby nie one dałabym 4
anulka1312 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-27, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek - 2013 ,
Kolejna książka Nicholasa Sparksa, która w ostatnim czasie doczekała się ekranizacji z Miley Cyrus w roli głównej.
Książka opowiada o dorastającej nastolatce Ronnie Miller, która po rozwodzie rodziców zaczęła się buntować.
Jej matka, chcąc uchronić Ronnie przed pokusami czyhającymi na nią w Nowym Jorku, wysyła ją i jej młodszego brata do swojego byłego męża na całe wakacje. Ta informacje bardzo się Ronnie nie podoba. Jednak nie zdaje sobie sprawy jak najbliższe lato zmieni jej życie. Pozna bowiem Willa, przystojnego siatkarza, a także dowie się straszliwej prawdy o swoim tacie. Być może uda jej się także ponownie odkryć miłość do muzyki.
Ta książka to typowy wyciskacz łez w stylu ,,Jesiennej miłości".
netka1201 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-09-10, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2013,Mam,
Powiem tak, niezły spojler napisałaś
Juliette plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-17, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Mam,Przeczytane,
Kolejna wspaniała powieść Sparksa. Pełna miłości i melancholii. Tym, co mnie jednak urzekło była niezwykła plastyczność opisów. Bez zastanowienia potrafiłam sobie idealnie wyobrazić otoczenie bohaterów i ich samych. Chwilami miałam wrażenie, że osobiście siedzę na plaży, pod stopami mam piasek, bryza rozwiewa mi włosy, a w oddali słyszę szum oceanu. To było niesamowite! Chyba jeszcze nigdy nie doświadczyłam czegoś takiego. Historia rzecz jasna cudowna, ale to chyba normalne w przypadku powieści tego autora. Wzruszająca i wciągająca. Serdecznie polecam.
al-ks plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-04-09, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Na początku nie podobała mi się, ale z czasem wydarzenia stają się coraz ciekawsze.Łzy są nieuniknione. Polecam!
blebelebe plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-02-26, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Gorąco polecam :)
Gosiek plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Ostatnia Piosenka to już któraś z kolei książka Sparksa, po którą sięgnęłam z wielką przyjemnością. Wiele o niej słyszałam. Czytając Wasze recenzje błędem byłoby nie wziąć jej do ręki. Sporo obiecywałam sobie po tej książce i muszę przyznać, że absolutnie się nie zawiodłam. Pan Sparks stanął na wysokości zadania i wyszło mu to znakomicie. Nic dziwnego, że ma aż tyle fanów na całym świecie. Autor zasłynął ze swojej pierwszej powieści "Pamiętnik", którego jak do tej pory nie miałam okazji przeczytać, ale na pewno w chwili wolnego czasu to nadrobię.

Życie siedemnastoletniej Ronnie Miller wywróciło się do góry nogami, gdy jej ojciec postanowił porzucić karierę i wyjechać do niewielkiego miasteczka w Północnej Karolinie. Jego ucieczka oznaczała koniec małżeństwa Millerów. Trzy lata później Ronnie dalej nie chce mieć nic wspólnego z ojcem i nie utrzymuje z nim kontaktu.

Nieoczekiwanie matka wysyła dziewczynę i jej młodszego brata, Jonaha, by spędzili wakacje w Wilmington. Dla Ronnie to ciężka próba - przyzwyczajona do Nowego Jorku, zakochana w jego nocnym życiu i modnych klubach, musi zmierzyć się nie tylko z niechęcią do wiodącego spokojne życie pianisty i zaangażowanego w budowę miejscowego kościoła ojca, ale również z senną atmosferą nadmorskiej mieściny. Wszystko wskazuje na to, że to będzie najgorsze lato w jej życiu.

Książka wzbudziła we mnie wiele pozytywnych emocji. Pod koniec jednak nie wytrzymałam i popłakałam się. Jest ona bardzo wzruszająca. Autor chciał nam pokazać, że bez względu na wszystko powinniśmy umieć kochać i przebaczać.

Język, którym posługuje się autor jest jasny i zrozumiały chyba dla każdego. Książkę czyta się fantastycznie. Jest bardzo wciągająca.

Została podzielona a 37 rozdziałów. Każdy z nich jest podpisany imieniem, np. Ronnie, Will. Autor przez to chciał nam ułatwić w rozpoznaniu kto jest narratorem w danym rozdziale, bo jest ich kilku. Powieść jest bardzo dobra, zresztą jak wszystkie inne Sparksa, które do tej pory trafiły w moje ręce. Autor potrafi w jednej książce doprowadzić czytelnika do uśmiechu na twarzy jak i do łez. Kosztuje ona ponad 30 złotych, jednak jest warta swojej ceny. Za nią zdecydowanie zapłaciłabym tyle a nawet więcej.

Moim zdaniem ta książka jest rewelacyjna. Ukazane są w niej uczucia nastoletniej Ronnie do ojca, brata i chłopaka poznanego na plaży.

Postać dziewczyny jest znakomicie skonstruowana. Jest on żywiołowa, mądra, czasem nie do zniesienia. Początkowo dziewczyna jest uparta i bardzo niemiła w stosunku dla swojego ojca. Z czasem jednak wszystko się uspakaja. Nastolatka przeżywa metamorfozę. Staje się cicha, miła, uczynna. Potrafiła wybaczyć ojcu, i dokończyć za niego piosenkę. W książce ukazany jest również stosunek do jej młodszego brata. Jest dla niego mila, czasem tylko gdy ma gorszy dzień nakrzyczy na niego, ale nic poza tym. Ronnie ogólnie jest postacią pozytywną. Kiedyś, w przeszłości miała problemy z prawem.

To, co najbardziej podobało mi się w tej książce to znajomość głównej bohaterki z Willem. Niby to nic takiego, w wielu innych książkach młodzi ludzie zakochują się w sobie, jednak styl Sparksa sprawił, że czytało mi się rewelacyjnie. Zarówno Ronnie jak i Will wzbudzili moją sympatię. Początkowo denerwowało mnie jej zachowanie, a potem zmieniła swoje postępowanie (na szczęście). Jedynym błędem jaki popełniłam było to, że wcześniej obejrzałam film, który został tak wiernie odtworzony. Podczas czytania miałam przed oczami Miley i Liama. Wiedziałam jak się skończy i to mi przeszkadzało. Książka pokazuje, że każdy, kto tylko chce potrafi się zmienić.

Niektórzy mogą pomyśleć, że to kolejne romansidło jakich wiele. Mam nadzieję, że po przeczytaniu zmienicie zdanie i przeżyjecie niesamowite wakacje razem z Ronnie i Willem.

Przy "Ostatniej Piosence" bardzo miło spędziłam czas.

Recenzja z mojego bloga: http://blask-ksiazek.blogspot.com/
Fleur plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-11-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
ksiazka lepsza niz film, plakalam na niej jak na zadnej innej ksiazce ( oprocz "jesiennej milosci"
morelka15 plusminus Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Na początku książki autor napisał podziękowania między innymi dla Miley Cyrus. A brzmią one tak: "Rodzinie Cyrusów muszę podziękować nie tylko za to, że gościła mnie w swoim domu, ale także za wszystko co zrobiła z myślą o filmie. Szczególnie dziękuję Miley, która wybrała imię dla Ronnie. Gdy tylko je usłyszałem, wiedziałem, że pasuje idealnie!" Według mnie wynika z tego, że jeszcze przed ukazaniem się książki było wiadomo, że powstanie film na podstawie książki w roli głównej z Miley. Ale to tak nawiasem mówiąc :-)

Po podziękowaniach, znajduje się prolog, w którym matka Ronnie chce jeszcze raz usłyszeć całą historię jeszcze raz, więc ma się wrażenie, że Ronnie opowiada to wszystko swojej matce.

Co do okładki to wolę, jakiś chociażby symbol od kadru z filmu, po prostu kiedy wyciągam książkę, nie chcę co chwilę patrzeć na Miley, chociaż nic do niej nie mam.

Podobno jest to dramat, lecz ja tej książki nigdy bym nie zaklasyfikowała do dramatu, bo jedyne co może być w niej dramatyczne, to śmierć ojca Ronnie i moment w którym Blaze krótko mówiąc palą się ręce. Ale tak poza tym to według mnie to bardzo spokojna i poukładana książka.

Momentami musiałam się zmuszać, żeby czytać ją dalej,a momentami nie mogłam się od niej oderwać.

Postać Ronnie bardzo mi się podoba, pokazuje, że czasami zachodzą w nas zmiany, których nie chcemy, ale które w późniejszym czasie wyjdą nam na dobre. Pokazuje także, że musimy myśleć zanim coś zrobimy, bo potem może już nie być odwrotu. Bo co się stania, to się nie odstanie. Postać Ronnie po tych wszystkich zdarzeniach diamentralnie się zmienia.

Książka według mnie jest napisana bardzo prostym językiem. Kończy się epilogiem, zresztą bardzo przyjemnym, a ostatnie jego zdanie brzmi tak: "Ja też cię kocham, Willu Blakelee- szepnęła i uniosła głowę, żeby znowu się z nim pocałować".

Książka ma 37 rozdziałów + prolog i epilog.

Oceniam ją na 6/10, ponieważ jakiś strasznie mnie nie wciągnęła, ale może to dlatego że wcześniej oglądałam film ;-) Polecam i książkę i film.
Madaleno plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-09-17, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Trochę przewidywalna, co sprawia, że momentami jest wręcz nudnawa...
kkiinnaa plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach:
Strasznie chce to przeczytać, jednak ta Miley na okłądce skutecznie mnie odstrasza ;/
rebellion plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Czytam,
Książkę już mam. Jeszcze nie mam czasu żeby przeczytac, ale się nie mogę doczekac.
violabu Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Deutschland191 Linia koment
Przeczytane:2014-07-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Nicholas Sparks,wypożyczone z biblioteki,
Mariita Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Przeczytane:2014-07-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
asia91-1991 Linia koment
Przeczytane:2014-03-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
dreamer08 Linia koment
Przeczytane:2011-11-14, Na półkach: Przeczytałem,Posiadam,Ulubione,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
ania87 Linia koment
Przeczytane:2014-06-06, Na półkach: Przeczytałem,
oklaskim Linia koment
Przeczytane:2014-02-15, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
kozunia97 Linia koment
Przeczytane:2014-02-12, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
jolantasatko Linia koment
Przeczytane:2014-02-01, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2010,
justim Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
esia189 Linia koment
Przeczytane:2014-01-28, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
ffiona902 Linia koment
Przeczytane:2014-01-23, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Habina Linia koment
Przeczytane:2014-01-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane w 2012,Ulubione,
iwona-w Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
SITT18 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
kobra18 Linia koment
Przeczytane:2012-01-19, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,"Ale to już było" ;),
Madziuchna Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Czytam,Mam,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
wiki9850 Linia koment
Przeczytane:2013-11-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Accole Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
glaadys Linia koment
Przeczytane:2013-08-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
betxp Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
white_swan Linia koment
Na półkach: Przeczytałem,
break
Okładka - Ostatnia piosenka Krawędź wieczności
Ken Follett
Okładka - Ostatnia piosenka Utracone słowo
Frederic Lenoir
Okładka - Ostatnia piosenka Latarnia
Deborah Lawrenson
Okładka - Ostatnia piosenka Ekspedycja
James Rollins
Okładka - Ostatnia piosenka Anomalia
Massimiliano Pieraccini
Szmira
Stulecie Winnych. Ci, którzy przeżyli
Wspomnienia w kolorze sepii

osób online: