Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Perwersjonistka

Julia Kruk

Ocena ( 8 osób )
3.0
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2013-03-20
Kategoria: Romans
ISBN: 9788375545562
Liczba stron: 240
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Justyna Gul

Erotyk w wersji hard czy kicz?

 

Erotyki zawsze rozbudzały wyobraźnię, przenosząc czytelników w wysublimowany sposób w krainę rozkoszy cielesnych, wzbudzając podniecający dreszczyk i przynosząc niezaspokojenie. W pewnym momencie jednak zaczęła zacierać się granica pomiędzy erotyką a pornografią, sprowadzającą się nie do dążenia dwóch ciał do zaspokojenia i ekstazy, ale do zwykłej kopulacji. Być może sprawiło to zniesienie cenzury, może ogólne przekonanie, że seks i akt miłosny nie powinny być tożsame. Tym samym wzmagające pożądanie i budzące przyczajone zmysły opowiadania odeszły już do lamusa. Wiek XXI to czas seksu analnego, swingersów i zbliżenia opartego na zasadach dominacji i poddaństwa. Otoczony atmosferą zmysłowości seks został wyparty przez „ostre rżnięcie”, zaś „świerszczyki” chowane wstydliwie pod materiałem – przez kamerki internetowe, porno on-line i małolaty oferujące swoje usługi na forach internetowych.

 

W tym pornobiznesie literatura odnalazła się doskonale, a jeszcze lepiej odnaleźli się autorzy, przelewając swoje seksualne napięcie na papier i podniecając rzesze tych, którzy chcą, ale nie mogą, bądź u których myśl o wkładaniu czegokolwiek w część ciała mającą zgoła inne zastosowanie budzi wstyd, odrazę, ale i niezdrową ciekawość. Ciekawość, która może być zaspokojona przez Julię Kruk…

 

Sięgając po Perwersjonistkę o niezwykle wymownym tytule i takiej samej okładce, spodziewałam się kolejnego klonu powieści Pięćdziesiąt twarzy Greya. Niestety, o ile obok książki E.L. James można przejść z życzliwym pobłażaniem (ale i podziwem, patrząc na statystyki sprzedaży), o tyle pozycję wydaną nakładem wydawnictwa Czarna Owca należy ominąć szerokim łukiem i – zamiast lekturze  – oddać się łóżkowym figlom z aktualnym partnerem. Choć sam pomysł jest interesujący, a autorka stawia na silne kobiety, świadome swojej seksualności bądź też takie, które nieznane dotąd rejony dopiero eksplorują, to opisy fantazji seksualnych bądź też samych aktów budzą niesmak, a nawet obrzydzenie. Mimo że daleko mi do purytanki, mimo że film Emmanuelle dawno przestałam uważać za przekroczenie pewnej granicy, to sądzę, iż Julia Kruk posunęła się zbyt daleko z seksualnym zezwierzęceniem

 

Poczynając od opowiadania Ewa, Eryk, Tomasz, czyli w gruncie rzeczy bardzo pożyteczne ménage à trois, poprzez Gretę jeden, aż po Polish psycho czy Ja chciało jeść brniemy w perwersyjne teksty, przepełnione wydzielinami i wydalinami, przemocą i wynaturzeniem, zastanawiając się, dlaczego właściwie marnujemy swój czas. Odpowiedź jednak nie jest prosta, bowiem pomimo budzących odrazę potrzeb bohaterek teksty zawarte w zbiorze są zdumiewająco dobre, świadczą o dojrzałości autorki i pewnej świadomości swojego talentu. Być może inny charakter opowiadań obnażyłby boleśnie wszelkie niedociągnięcia autorki, jednak w obliczu seksualnych fantazji, znacznie przekraczających granicę dobrego smaku (penetracja butem? – u Kruk wszystko jest możliwe) kolejne zdania wylewające się wprost ze stronnic, umiejętnie stopniujące napięcie, balansujące na krawędzi jawy i snu wydają się doskonałe. Dlatego też tak trudno zaakceptować formę, jaką narzuciła sobie autorka - szczególnie, że nie potrafię nawet stworzyć profilu czytelnika zainteresowanego tego typu literaturą.

 

Teoretycznie w Perwersjonistce znajdziemy wszystkie dewiacje, wszelkie aspekty seksualności i życia seksualnego. Jest Ewa, usychająca u boku oschłego męża, która postanawia wykorzystać ostatnie lata swojej świetności i garściami czerpać radość z seksu. Jest wielbicielka młodszych partnerów i ich świeżych, jędrnych ciał oraz amatorka podniebnych podróży. Poznajemy również bohaterkę borykającą się ze swoją hiperaktywną wyobraźnią, której głowę zamieszkują wredni zboczeńcy, pokręcone wieloródki, ofiary przemocy fizycznej i psychicznej (…) i jej znajomą prostytutkę (choć ta woli nazywać się call girl) Gretę. Jest również amatorka świniopasa, czyli przystojnego izraelskiego pianisty oraz psychopatyczna agentka nieruchomości. Miejscami jest łagodnie, choć nigdy nie spokojnie, miejscami zaś otrzymujemy hard-porno w barowym stylu. Nie są to historie budzące pożądanie, nie są to opowiadania, po lekturze których pragniemy zaspokojenia, w zaciszu sypialni oddając się we władanie pożądania. Pozostaje zatem pytanie, czy warto było przekraczać tę cienką granicę i szokować? Moje zdanie już znacie…

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
agatrzes plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-04-19, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Czerwona Seria to literatura erotyczna przeznaczona dla nowoczesnych kobiet. To odważne obyczajowo powieści poruszające tematy tabu, pobudzające wyobraźnię i emocje. Sięgając po lektury z tej serii czytelnik ma gwarancję wrażeń na najwyższym poziomie, ponieważ autorki nie boją się okrywać sekretów alkowy i ciemnych zakamarków kobiecej duszy



„Perwersjonistka” to zbiór dwunastu opowiadań o kobietach, które maja różne pragnienia i oczekiwania wobec seksu. Każda z nich jest inna i ma inny sposób na realizację własnych potrzeb i fantazji erotycznych. Wszystkie łączy jedno: wiedzą czego chcą i nie boją się spełniać swoich marzeń, pragną, ryzykują i dążą do wytyczonego celu. Spotkamy tu min. Ewę która ma apetyt na więcej, niż jest w stanie zaoferować jej mąż. Prostytutkę Gretę, której dewizą zawodową jest „klient nasz Pan” oraz wiele innych nieprzeciętnych dziewczyn



Bohaterki to kobiety z charakterem, odważne i nie bojące się sięgać po to, na czym im zależny. Wiedzą czego potrzebują, nie wstydzą się i dają  upust swoim pragnieniom. Te kobiety nie mają problemu z  „mówieniem” głośno tego, co większość z nas pozostawiłaby za zasłoną milczenia i wstydu.  Bezpruderyjne, nie marzące o rycerzu na białym koniu ani wielkiej miłości, tylko pragnące nowych seksualnych doznań.



Julia Kruk ma bardzo lekki styl, nazywa „rzeczy” po imieniu i nie owija w przysłowiową bawełnę. Używa wulgaryzmów, ale robi to w tak przemyślany sposób, że czytelnik nie czuje się urażony albo specjalnie zniesmaczony. Z drugiej jednak strony w pewnych sytuacjach mało wiarygodne byłoby używanie delikatnych słów. Barwne opisy pobudzają wyobraźnie i nie pozostawiają czytelnikowi wątpliwości czego w danej chwili jest światkiem. Autorka stworzyła ciekawe portrety psychologiczne swoich bohaterek, które w znacznym stopniu ułatwiają  zrozumienie zachowań i podejmowanych przez nich działań.



Książka nasycona jest seksem, który przybiera różne odcienie i formy. Nie są to jednak sceny przesycone namiętnością wiszącą w powietrzu i nie zawierają całej masy westchnień, wzruszeń oraz ochów i achów. Plastyczne opisy oraz  dostęp do myśli i uczuć bohaterek nie pozostawia złudzeń, że tu chodzi o seks, realizację własnych fantazji, zdobywanie kolejnych szczytów i próbowanie zakazanego owocu



Moim zdaniem opowiadania są bardzo odważne i burzą wizerunek kobiety uprawiającej seks w pozycji misjonarskiej pod kołdrą przy zgaszonym świetle. Nie ma się co oszukiwać, kobiety pragną bardziej, mocniej lepiej i więcej, jednak nie każdy ma odwagę „mówić” o tym głośno. Dodatkowym atutem książki jest poczucie humoru autorki, które objawiało się w trafnych, szczerych do bólu porównaniach i przemyśleniach bohaterek.



Mnie książka wciągnęła od pierwszych stron i spędziłam przy niej niezapomniane chwile, a duża dawka dobrego humoru momentami doprowadzała mnie do łez. Po książce spodziewałam się wybuchów namiętności i ciarek na plecach, ale to, co dostałam przeszło moje najśmielsze oczekiwania.



Książkę polecam osobom mającym ochotę na wycieczkę w mroczne rejony kobiecych pragnień, nie bojących się ostrego i pozbawionego zahamowań seksu i spotkania z kobietami, które wiedzą czego pragną. Myślę, że w tej książce panowie znaleźliby kilka cennych informacji, a niejedna pani przekonałaby się, że nie jest osamotniona w swoich pragnieniach. Niektórzy podczas lektury mogą być zszokowani i zniesmaczeni dlatego zanim sięgniecie po lekturę sprawdźcie poziom swojego „wyzwolenia” i otwartości na nowe doznania.

takahe plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-03, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,pożyczone ;),
Pierwsza przeczytana przeze mnie książka z cyklu Czerwonej Serii.
Język użyty w książce miejscami nieco wulgarny. Otoczka stworzona tu przez autorkę rekompensuje wulgaryzm.
Historie zostały opowiedziane w sposób, pozwalający czytelnikowi bez problemu wczuć się w sytuację bohaterek.
Książka składa się z kilku odrębnych opowiadań. Czytając poznajemy kobietę- matkę i niespełnioną żonę która szuka miłości u dużo starszego mężczyzny, kobietę-nauczycielkę nurkowania która z doskoku spotyka się z "juhasem" który nie chce się z nią kochać a jedynie przytula i obserwuje jej ciało (jak się okazuje robi podobnie z jej znajomymi). Jest również call girl która wybiera sobie sama klientów.
W opowiadaniach tych zostały uwzględnione różne orientacje seksualne. Została zwrócona uwaga na fakt iż czasem nie dopuszczamy do głosu naszej orientacji, zagłuszamy swoje pragnienia i uczucia.
agatrzes plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-04-19, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Książkę polecam osobom mającym ochotę na wycieczkę w mroczne rejony kobiecych pragnień, nie bojących się ostrego i pozbawionego zahamowań seksu i spotkania z kobietami, które wiedzą czego pragną. Myślę, że w tej książce panowie znaleźliby kilka cennych informacji, a niejedna pani przekonałaby się, że nie jest osamotniona w swoich pragnieniach. Niektórzy podczas lektury mogą być zszokowani i zniesmaczeni dlatego zanim sięgniecie po lekturę sprawdźcie poziom swojego ,,wyzwolenia" i otwartości na nowe doznania.
benioff plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-20, Ocena: 1, Na półkach: Przeczytałem,
po co sięgać po zagraniczny chłam o 50-ciu twarzach, jak mamy swój własny....
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach: 26 książek-2013,Mam,Wyzwanie-książki na wiosnę,
"Perwersjonistka" to zbiór dwunastu opowiadań erotycznych, które łączy jedno - odkrywanie własnych upodobań, a także dążenie do spełnienia swoich najskrytszych fantazji. Bohaterek teoretycznie jest wiele, a każda z nich lubi inny rodzaj seksu, ma inne upodobania erotyczne, fantazje. W różny sposób zabierają się do ich odkrywania i spełniania. Jedne uwodzą młodszych od siebie mężczyzn, aby zasmakować z nimi seksu, inne uwodzą starszych i już doświadczonych, jeszcze inne swoich rówieśników. Są kobiety, które do spełnienia potrzebują tylko męskiego ciała i miłych słów, jednak inne do tego używają erotycznych zabawek.
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach:
Erotyki przeżywają obecnie prawdziwy rozkwit. Kiedy w moje ręce wpadła książka ,,Perwersjonistka" Julii Kruk, nie byłam do końca do niej przekonana. Zbyt bowiem wiele w ostatnim czasie takich lektur pojawiło się na rynku księgarskim. W końcu jednak postanowiłam dać jej szansę. Czy słusznie? Jest to zbiór opowiadań o kobiecych przygodach seksualnych. Sporo tu wymyślnych, kontrowersyjnych i dość odważnych erotycznych doznań. Będzie spokojnie i agresywnie. Normalnie i wymyślnie. Eksperymentalnie i tradycyjnie. Z pewnością opowiadania te nie pozostawią nas obojętnymi na to, co przeczytamy i wywołają niemałe emocje oraz refleksje. Sceny ,,łóżkowe" i praktyki seksualne miejscami były dla mnie niesmaczne lub nieco szokujące, ale jak wiadomo, każdy ocenia po swojemu. Plusem jest fakt, że autorka nie zapomniała o współczesnych problemach nękających nasze społeczeństwo i naszkicowała je całkiem nieźle. Sporo tu psychologii, którą lubię, choć była tu podana w dość nietypowej formie. Tak czy inaczej nie żałują, że przeczytałam tę książkę, choć z pewnością nie każdemu czytelnikami przypadnie ona do gustu.
Sumire Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
JoannaR Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
KinguniaCzyta Linia koment
Przeczytane:2015-09-05, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Sadu Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
justa21 Linia koment
Przeczytane:2013-04-25, Ocena: 1, Na półkach: Przeczytałem,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
gosia45 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
figlarna24 Linia koment
Przeczytane:2013-03-26, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów