Okładka książki - Moja zielona dieta. Jak schudnąć bez efektu jo-jo o każdej porze roku

Moja zielona dieta. Jak schudnąć bez efektu jo-jo o każdej porze roku

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2016-04-13
Kategoria: Poradniki
ISBN: 978-83-7971-166-6
Liczba stron: 144
Tytuł oryginału:
Język oryginału:
Tłumaczenie:
Ilustracje:
Dodał/a recenzje: catarina78

Ocena: 0 (0 głosów)

Moja zielona dieta to naturalna odpowiedź na powszechnie dostępną żywność gotową, wyprodukowaną gdzieś daleko w egzotycznych fabrykach z produktów z przyrodą nie mających wiele wspólnego. Wszyscy staliśmy się ofiarami masowo produkowanej żywności, która - choć wygląda ładnie i nawet smakuje - to ze zdrowiem raczej się rozmija.

 

Autorka proponuje zajrzeć do domowego ogródka, na łąkę, lokalny stragan i poszukać tam czegoś zielonego, co pomoże nie tylko schudnąć, ale i dostarczyć organizmowi witamin. Dagmar von Cramm przekonuje, że jej propozycja zielonej diety jest prosta i szybka, daje też wiele możliwości. Z jednego warzywa można przygotować kilka zaskakujących potraw - na ciepło, na zimno, na deser. Znajdziemy w książce inspirujące przepisy na domowy chleb, zupy i potrawy na obiad. Wszystko opatrzone stosownymi fotografiami. Dzięki lekkostrawnej i zdrowej diecie z pewnością można schudnąć. Pod warunkiem tylko, że zachowa się konsekwencję.

 

W poradniku, będącym jednocześnie książką kucharską, nie ma na szczęście dziwacznych produktów, których trzeba by szukać w wyspecjalizowanych sklepach internetowych. Z zakupem kalarepy, koperku, czy papryki raczej nikt nie powinien mieć problemów. I to jest wielką zaletą książki. A same przepisy są równie proste, co nie budzące niepokojących skojarzeń odnośnie do smaku. Buraki, pieczarki, mielone mięso, por i wieprzowina. Makaron z pieczarkami, brukselka z serem, ziemniaki z cebulą i bekonem, bakłażany na różne sposoby. Nic strasznego - ale za to jak pomysłowo podane!

 

Ciekawym pomysłem jest podzielenie potraw na pory roku, co pomaga w doborze sezonowych produktów, które powinny być świeże, nie mrożone, a także wspiera naturalne działanie poszczególnych składników na organizm: zimą rozgrzewają, a latem chłodzą. Dobrze wiedzieć, co w jaki sposób działa, by potrafić odpowiednio dobrać produkty. Autorka podaje także cenne rady, jakimi produktami zastępować te dobrze nam znane, by obniżyć wartość kaloryczną przy zachowaniu smaku i właściwości potrawy.

 

Książka powinna cieszyć się powodzeniem wśród osób pragnących zdrowych zmian w sposobie odżywiania. Tym bardziej, że daje wskazówki, w jaki sposób połączyć zdrową kuchnię z tempem życia, które nas nie oszczędza. To naprawdę da się zrobić!

przesuń

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Inne książki autora
Top 5 książek
Harda
Elżbieta Cherezińska
Okładka książki - Harda
Złodziejka książek
Markus Zusak
Okładka książki - Złodziejka książek
Ostatnia królowa
Gortner C.W.
Okładka książki - Ostatnia królowa
Reklamy