Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Piętno Midasa

Agnieszka Lingas-Łoniewska

Ocena ( 10 osób )
5.8
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2016-06-14
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-8083-137-7
Liczba stron: 360
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: agatrzes

 

Wszyscy znamy mit o królu Midasie, który przekonał się, że marzyć trzeba rozważnie i dobrze jest przemyśleć swoje priorytety, zanim przystąpi się do wcielania ich w życie. Złoty dotyk mimo początkowych korzyści nie przyniósł chciwemu władcy szczęścia, a nawet stał się jego przekleństwem, które zmazał przy pierwszej nadarzającej się okazji. Piętnem legendarnego Midasa było złoto, ale czy to słabość bohatera powieści do tego kruszcu sprawiła, że Agnieszka Lingas – Łoniewska postanowiła nadać taki tytuł swojej najnowszej książce? Co łączy mitycznego władcę z mieszkańcem Wrocławia znanego w niektórych kręgach jako Midas?
„Piętno Midasa” to historia, która powstawała na przestrzeni prawie trzech lat, gdyż wymagała od pisarki nie tylko pomysłu na fabułę, ale również odpowiedniego przygotowania merytorycznego, researchu, a nawet odbycia pewnych praktyk. Oczywiście nie z technik zabijania, czy precyzyjnego trafiania do celu z dużych odległości, ale np. ze składania i rozkładania broni. A wszystko po to, by czytelnik miał poczucie, iż obcuje z wiarygodnymi jednostkami, które dobrze sprawdzają się w swoich rolach. Również kreacja głównego bohatera nie należała do najłatwiejszych, gdyż ulepienie postaci negatywnej czyniącej zło, a jednocześnie wzbudzającej sympatię odbiorcy jest dużą sztuką, szczególnie wtedy, gdy autor nie ułatwia sobie zadania wybielaniem i usprawiedliwianiem jego poczynań. Nie chcę nawet pytać ile kosztowało Agnieszkę Lingas – Łoniewską napisanie tej historii, ale cieszę się, że zapłaciła tę cenę.

Głównym bohaterem powieści jest wrocławski fotograf Jakub Rojalski - człowiek samotny, skryty, który od dwudziestu lat prowadzi podwójne życie. I choć egzystuje w dwóch światach, potrafi je od siebie oddzielić. Lecz kiedy na jego drodze staje Anka, a potem Karolina wszystko zaczyna się zmieniać. Mężczyzna postanawia podjąć niebezpieczną grę, ale czy gdyby wiedział dokąd go to zaprowadzi podjąłby identyczną decyzję? Czy Jakub jest gotowy na zmierzenie się z przeznaczeniem? I czy zaryzykuje starcie z demonami przeszłości by odmienić swoją karmę i zawalczyć o to, co najważniejsze?

„Piętno Midasa” to historia chłopaka, który urodził się w niewłaściwej rodzinie i gdyby nie pewien człowiek jego los byłby przesądzony. Można powiedzieć, że Jakub dostał życiową szansę, intratną ofertę pozwalającą osiągnąć niezależność i stabilizację nie tylko materialną. Jednak z biegiem lat w jego życiu pojawiają się zmienne diametralnie odmieniające system wartości i priorytety. Dlatego postanawia zmienić azymut swojego życia i decyduje się na trudny krok, ale czy gdyby był świadomy konsekwencji postąpiłby tak samo?
Agnieszka Lingas – Łoniewska zabiera czytelnika do świata, w którym niektóre interesy załatwia się przy pomocy cyngla. Stworzyła dramat sensacyjny obfitujący w zwroty akcji, tajemnice i duchy przeszłości. Powołała do życia bohatera wzbudzającego skrajne emocje i zmusiła czytelnika do uczuć, które z racjonalnego punktu widzenia nie powinny się pojawić. Pokazała, że każdy medal ma dwie strony, a prawda nigdy nie jest czarno – biała. Nie zabrakło również wątku romantycznego, emocji i erotyki. I choć to tytułowy Midas wiedzie prym, pozostałym postaciom nie brakuje charakteru, bagażu doświadczeń i przeszłości, które sprawiły, że ich egzystencja potoczyła się takim, a nie innym torem.
„Piętno Midasa” niewątpliwie różni się od poprzednich publikacji autorki. Agnieszka Lingas - Łoniewska przyzwyczaiła czytelników do emocji, a te ze względu na usposobienie bohaterów nie zdominowały fabuły. W moim odczuciu największym atutem książki jest aspekt psychologiczny i interesujące studium natury ludzkiej pokazujące, że nie każdy człowiek jest kowalem własnego losu. A przeszłość, choć niewątpliwe determinuje przyszłość nie zawsze musi być fundamentem, na którym trzeba budować życie. Jednak wyciągnięcie pewnych wniosków wymaga czasu i odpowiedniej stymulacji.
Dla mnie spotkanie z Midasem było niepowtarzalnym i fascynującym doświadczeniem, a odkrywanie jego sekretów pozwoliło mi doświadczyć różnorodnych emocji. Kolejny raz Agnieszka Lingas – Łoniewska udowodniła, że z prostego pomysłu potrafi utkać porywającą historię, która nie tylko porusza, ale i motywuje do refleksji i przemyśleń. Ciekawym rozwiązaniem jest wprowadzenie dwóch alternatywnych zakończeń. Bad i Happy End do wyboru, ale ja wcale nie jestem przekonana, czy chcę decydować o losie Midasa. Okazuje się, że branie odpowiedzialności za czyjąś dolę czy niedolę wcale nie jest proste i przyjemne. Łatwiej jest pogodzić się z czyimś wyrokiem, niż samemu postawić kropkę nad "i".
Książkę polecam wielbicielom pióra autorki oraz czytelnikom lubiącym nieprzeciętne literackie przygody i nie bojącym się obcowania z niegrzecznymi chłopcami, którzy zdolni są zarówno do czynów strasznych jak i wielkich.
szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
beatrycze66 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-11-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Wciągająca bez reszty,
dayna15 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-11-19, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Chyba najlepsza książka w dorobku autorki! Pochłonęłam jednym tchem i wciąż mi mało.
Książka budzi wiele emocji. Postać Midasa jest dość kontrowersyjna - morderca na zlecenie, którego powinno się potępiać, jednak im bliżej go poznajemy, tym bardziej mu współczujemy i niejako rozumiemy. Nad jego życiem ciąży jakieś fatum, które sprawia, że nie może zaznać szczęścia. Trudne dzieciństwo, lojalność wobec nieodpowiednich ludzi, utrata ukochanej i dziecka.
Rozgrywka między inspektor Linde i Midasem - rewelacja, pobudza ciekawość tego, co jeszcze się wydarzy. Taka zabawa w kotka i myszkę z romansem w tle.
Autorka napisała dwa zakończenia, sami możemy sobie wybrać jako czytelnicy, które z nich uznamy za odpowiednie. Mi chyba bardziej przypadła do gustu wersja i żyli długo i szczęśliwie. Druga była porażająco smutna i przygnębiająca.
basia02033 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-10-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 ksiażki 2016,Przeczytane w 2016,
Kolejna bajeczna książka pani Agnieszki. Midas- przystojny mężczyzna o dwóch osobowościach,pokrzywdzony przez los od wczesnego dzieciństwa. Stara się żyć jak normalny człowiek ale niestety przeszłość i dzieciństwo spędzone w patologicznej rodzinie nie dają mu większego wyboru. Podoba mi się rozwiązanie z dwoma zakończeniami. I wybieram pierwsze bo jest bardziej optymistyczne chociaż drugie też ma coś w sobie i bardziej pasuje do stylu książek pani Agnieszki. Polecam!!!
martucha180 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-09-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2016 r.,
W tym fachu były cele, obiekty, pionki, figuranci. (s. 143)
To fach bardzo dobrze płatny, ale wymagający od człowieka wiele, czasami nawet za wiele. Doskonale o tym wiedział bohater powieści ,,Piętno Midasa" Agnieszki Lingas-Łoniewskiej - Jakub Rojalski, dawniej Król.
Ten przystojny mężczyzna o smutnych oczach zawodowo zajmuje się fotografią, choć skończył psychologię i prawo. Ale nie tylko. Jednocześnie jest płatnym zabójcą na usługach Grabarza. W mafijnym światku Jakub znany jest jako Midas. Jego znak rozpoznawczy to 2 strzały w głowę i 1 w serce. Nie jest to łatwa praca. Jego mentor, Grabarz, przestrzegał go:
Nie wnikaj za bardzo w to, co robisz, pamiętaj, co ci mówiłem. To wszystko jest poza tobą, pobudki, emocje, instynkty. Robisz swoje i wracasz do własnego życia. Na chwilę pożyczasz siebie samego, wędrujesz do tego świata, który tak naprawdę nie jest twoim światem, wykonujesz zadanie i koniec. Wracasz i zapominasz. Jeśli wejdziesz w to głębiej i zaczniesz analizować, jesteś stracony. (s. 71)
Jakub doskonale zdaje sobie sprawę z tego, do czego prowadzi jego życie, wie, jak skończy. Nauczył się nie wierzyć i nie ufać nikomu po tym, jak jego żona z synkiem zginęli. Atakują go wspomnienia z dzieciństwa i młodości, w końcu wychowany był na wrocławskim podwórku w Trójkącie Bermudzkim, a pochodził z patologicznej rodziny. Ale Jakub nie jest obojętny na krzywdę kobiet. Pomaga starszej sąsiadce i nowej zza ściany - Anna jest ofiarą przemocy domowej i ,,robi" za worek treningowy dla swojego męża gangstera, a w skrytości marzy o pozbyciu się go.
Miło jest pomagać innym, nie za kasę, ale dla zasady. (s. 280)
Podwójne życie głównego bohatera to ciągła rozgrywka wyćwiczenia i lojalności z umysłem i psychiką.
Nie możesz żyć w kilku światach naraz. Kiedyś będziesz musiał się odsłonić, a wówczas stracisz wszystko. Lecz nie zapominaj, co jest dla ciebie najważniejsze. I dzięki komu tu jesteś. (s. 231)
Jego cele szybko giną od jego strzałów, a policja ma trudne zadanie. Dochodzenie prowadzi inspektor Karolina Linde, szefowa wydziału śledczego wrocławskiej policji, która nie ma nic na człowieka-widmo, gdyż brak dowodów. Tych dwoje poznaje się na weselu i wpadają sobie w oko...
W powieści autorka odkrywa przed czytelnikiem rąbek tajemnicy o działaniu mafii i wrocławskiego półświatka. To brutalny świat, który nie wybacza błędów, zdrady i braku lojalności, który rządzi się własnymi niepisanymi prawami. I albo człowiek się im podporządkuje, albo... Rozterki Jakuba-Midasa są jakby wołaniem jego człowieczeństwa o życie w zgodzie z ogólnie przyjętymi zasadami moralnymi, o normalne życie rodzinne. Jednak on zdaje sobie sprawę, jaka jest jago karma. Nazywa ją suką, która przyjdzie i upomni się o swoje w odpowiednim momencie.
Jak to w powieściach pani Agnieszki bywa, nie brak romansu między złym chłopakiem a dobrą dziewczyną (schematyzm kłania się w pas). Zauroczenie, wpadniecie w sobie w oko, a może miłość od pierwszego wejrzenia? Pragnienie bycia normalnym człowiekiem, mężczyzną, który ma u boku kochającą kobietę jest bardzo silne. Jak Midas poradzi sobie z uczuciami? Jak potoczą się jego dalsze losy? Ja wiem, ale nie zdradzę.
,,Piętno Midasa" wciąga od pierwszych stron swoją mrocznością, brutalnością i tajemnicą, a potem plątaniną uczuć i rozterek. Portret psychologiczny bohaterów został dobrze przedstawiony i sam czytelnik gdyba, jakby postąpił na miejscu poszczególnych osób. I w tym wszystkim pojawia się epizodycznie Lucas, bohater trylogii ,,Zakręty losu". Zakończenie z jednej strony przewidziałam, a z drugiej lekko mnie zaskoczyło. I za każdym razem będę powtarzać - szkoda, że do książki nie została dołączona płyta z playlistą.
Jeśli macie ochotę poznać fotografa, który czasami aparat fotograficzny zamienia na broń z tłumikiem i staje w obronie kobiet, który próbuje przechytrzyć swoją karmę, to zapraszam. I pamiętajcie:
Zawsze należy docenić siłę przeciwnika. (s. 155)

monisiam plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-07-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
"Piętno Midasa" to trzymająca w napięciu i emocjonująca książka. Czekałam na nią z niecierpliwością po tym jak miałam styczność z serią "Zakręty Losu" Agnieszki Lingas-Łoniewskiej. Również tym razem autorka nie zawiodła - w książce nie ma przestojów ani nudy. Bohaterowie są intrygujący, niedoskonali, podejmują ciężkie decyzje i często prowadzą podwójne życie, nosząc różne maski. Tytułowy Midas jest płatnym zabójcą - jest doskonały w tym co robi, nic nie zostawia przypadkowi. Za dnia jest spokojnym fotografem, który nie jest ślepy na pomaganie innym. W momencie, gdy do jego życia wkrada się miłość, wszystko się komplikuje. Na domiar złego Karolina Linde jest policjantką, która obsesyjnie chce złapać Midasa. To prawdziwy rollercoaster emocji. Książka ukazuje do czego zdolni są ludzie. Bardzo spodobało mi się, że autorka pozwoliła czytelnikom wybrać zakończenie książki przez udostępnienie dwóch alternatywnych zakończeń tej historii.
monisiam plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-07-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
"Piętno Midasa" to trzymająca w napięciu i emocjonująca książka. Czekałam na nią z niecierpliwością po tym jak miałam styczność z serią "Zakręty Losu" Agnieszki Lingas-Łoniewskiej. Również tym razem autorka nie zawiodła - w książce nie ma przestojów ani nudy. Bohaterowie są intrygujący, niedoskonali, podejmują ciężkie decyzje i często prowadzą podwójne życie, nosząc różne maski. Tytułowy Midas jest płatnym zabójcą - jest doskonały w tym co robi, nic nie zostawia przypadkowi. Za dnia jest spokojnym fotografem, który nie jest ślepy na pomaganie innym. W momencie, gdy do jego życia wkrada się miłość, wszystko się komplikuje. Na domiar złego Karolina Linde jest policjantką, która obsesyjnie chce złapać Midasa. To prawdziwy rollercoaster emocji. Książka ukazuje do czego zdolni są ludzie. Bardzo spodobało mi się, że autorka pozwoliła czytelnikom wybrać zakończenie książki przez udostępnienie dwóch alternatywnych zakończeń tej historii.
dzagulka plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-05-19, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Najnowsza książka fenomenalnej pisarki Agnieszki Lingas-Łoniewskiej to spektakularna, mocno osadzona w rzeczywistości opowieść, pełna emocji, trudnych wyborów i postaci, których losy zostawią swoje piętna w sercach nas, czytelników na zawsze. Midas, główny bohater, postać skrywająca w sobie tak wiele sprzeczności.Czułość, romantyzm, dramat, jednocześnie siłę, niebezpieczeństwo, zło. Z jednej strony dobry, spokojny fotograf pragnący nieść pomoc potrzebującym z drugiej niebezpieczny, poszukiwany płatny zabójca..To jednak nie wszystko.. Autorka nie daje nam odetchnąć.. Do serca Midasa wkrada się miłość!! Miłość, która tak naprawdę rozbudzić się nie powinna.. Zabójca na zlecenie i policjantka?? Jak to się skończy?? No właśnie! Każdy z czytających może przekonać się sam. Po raz pierwszy również sam może wybrać zakończenie gdyż na taki właśnie wybór pozwoliła czytelnikom tym razem genialna Autorka. Emocje w tej powieści sięgają zenitu! Polecam gorąco!
KateWithBooks plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-05-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Znacie grecki mit o głupim władcy Midasie? Był to człowiek chciwy i zaślepiony rządzą władzy, pragnął jedynie bogactwa, które zawładnęło nim do takiego stopnia, że wszystko co dotknął zamieniało się w złoto. Nawet chleb czy woda. Ale czy nasz książkowy Midas także pragnął tylko pieniędzy? A może zabijanie było dla niego czymś innym? Narzędziem do upragnionego celu?

,,Jezu... Wiem kim jesteś!
- Nie Jezus. Midas. Do widzenia.
Trzy strzały. Raz, dwa, trzy."

Midas nigdy nie popełnił błędu. Zawsze wie jakiej broni użyć, by wyeliminować swój cel. Doskonale wybiera miejsce na wykonanie zlecenia i nigdy nie pozostawia żadnych świadków. Ten niemal idealny człowiek to płatny zabójca, dobrze wykształcony, bogaty i bardzo pewny siebie, a mimo to cholernie ostrożny. Może właśnie dzięki tej nieufności do ludzi czy zapobiegliwości, policja przez tyle lat go jeszcze nie złapała.

,,-Czyli musisz być dobry...
-Najlepszy.
-Skromny za to wcale!-Wyszczerzyła się.
-Znam swoją wartość."

Inspektor Karolina Linde prowadzi śledztwo w sprawie uchwycenia Midasa, jednak jej trop się urywa, a ofiar ciągle przybywa. Kobieta jest sfrustrowana, jednak obiecała sobie, że go złapie. I robi wszystko by osiągnąć swój cel.

W między czasie bierze udział w ślubie swojej przyjaciółki, gdzie poznaje uroczego fotografa - Jakuba Rojalskiego, przystojnego niebieskookiego i dobrze zbudowanego mężczyznę, którego widok zapiera jej dech w piersiach. Nieplanowana znajomość jednak szybko zamienia się w romans. Jakub odnajduje w sobie ukryte emocje, ukrywane w głębi duszy od lat. Znajomość z Karoliną uświadamia mu, że najwyższa pora zmienić swoje życie i zacząć wszystko od nowa. Ale czy jest to możliwe? Czy jego demony przeszłości pozwolą mu na spokojny związek z przedstawicielką prawa?

,,Ten facet był jedną wielką zagadką. A ona uwielbiała zagadki , sekrety i tajemnice.
W końcu była oficerem policji. Rozwiązywanie zagadek miała we krwi."

Jakub nie lubi wyróżniać się za bardzo z tłumu, co prawda dobrze się ubiera, nienagannie zachowuje i jeździ nie najgorszym autem, ale mieszka skromnie, w małym mieszkaniu we Wrocławiu. Na co dzień zajmuje się fotografią, w wolnym czasie przyjaźni się z starszą panią, jego sąsiadką, której pomaga przy zakupach czy drobnych naprawach.

Pewnego dnia poznaje nową sąsiadkę Annę, żonę pospolitego gangstera, który traktuje ją jako swój worek bokserski. Początkowo Jakub nie chcąc mieszać się w nieswoje sprawy, nie interweniuje w konflikt z nowymi lokatorami budynku. Jednak z czasem postanawia pomóc kobiecie.

,,-Poczuj własną siłę. I sprawdź czy w ogóle możesz to zrobić. Ta wzięła głęboki oddech, mocno złapała prawą ręką rękojeść noża i kucnęła przy starym pniu drzewa. I uderzyła. Nóż wbił się w zmurszałe drzewo aż po rękojeść. Poczuła się ... miło. Dobrze"

Jednak Anna podejrzewała, że sąsiad coś ukrywa. Było w nim coś dziwnego, a zarazem tajemniczego. Ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Jeśli jej pomoże i przy nim odnajdzie bezpieczeństwo, nie będzie zadawać pytań.

Do tej pory przeczytałam kilka pozycji Lingas-Łoniewskiej. Bezapelacyjnie stwierdzam, że to najlepsza powieść autorki jaką czytałam. Nie powiem, ostatnia ,,Jesteś moja Dzikusko" była całkiem dobra, to ta dosłownie ,,powaliła" mnie na kolana. Nie mam co do niej żadnych zastrzeżeń.

Jestem niesamowicie zaskoczona fabułą, która okazuje się genialna. Wszystko jest dopięte na ostatni guzik, nie ma luk w całej historii, a bohaterowie są bardzo skrupulatnie opisani. Czytając książkę łatwo jest nam wyobrazić sobie, co dana postać odczuwa. A przy tym nie jesteśmy zasypywani nudnymi opisami. Co prawda dość szybko przewidziałam koleje niektórych bohaterów, a mimo to każda strona zaskakiwała, nęciła i intrygowała.

Od samego początku pojawiały się retrospekcje z wczesnych lat Midasa, gdzie poznajemy jego dzieciństwo oraz powód, dlaczego stał się tym, kim jest teraz. Każda kartka odkrywa nam część jego duszy, po czym stwierdzamy, że nawet lubimy tego seryjnego mordercę. Nie przeszkadza nam jego profesja. Pomimo, że jest bezwzględnym mordercą, nie pragnie być Bogiem, nie ma kompleksu władzy. Chce tylko być potrzebny, akceptowany oraz być kogoś powodem do dumy... Losy Midasa pochłaniają czytelnika tak mocno, że przeczytanie książki zajmuje zaledwie jeden dzień.

Co do stylu powieści, jest dużo lepszy niż w starszych powieściach autorki. Powiem więcej... nawet mi się spodobał, a z tym ostatnio u mnie trudno. Jedynym małym mankamentem jest dla mnie okładka. Mogłaby być ładniejsza, to znaczy zdjęcie Midasa... mogłoby być ciekawsze. Jednak książki nie powinno oceniać się po okładce, więc tego nie robię.

Opowiadanie Pani Agnieszki to genialna powieść kryminalna ze sporą dozą romansu i wątkami obyczajowymi. Wbrew pozorom, jest to książka nie tylko dla kobiet. Przedstawiciele płci męskiej także powinni wziąć do rąk ,,Piętno Midasa" i zagłębić się w umysł płatnego zabójcy. Może właśnie Midas jest takim samym człowiekiem jak Ty?
agatrzes plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-05-15, Na półkach: Przeczytałem,

 


Wszyscy znamy mit o królu Midasie, który przekonał się, że marzyć trzeba rozważnie i dobrze jest przemyśleć swoje priorytety, zanim przystąpi się do wcielania ich w życie. Złoty dotyk mimo początkowych korzyści nie przyniósł chciwemu władcy szczęścia, a nawet stał się jego przekleństwem, które zmazał przy pierwszej nadarzającej się okazji. Piętnem legendarnego Midasa było złoto, ale czy to słabość bohatera powieści do tego kruszcu sprawiła, że Agnieszka Lingas – Łoniewska postanowiła nadać taki tytuł swojej najnowszej książce? Co łączy mitycznego władcę z mieszkańcem Wrocławia znanego w niektórych kręgach jako Midas?


„Piętno Midasa” to historia, która powstawała na przestrzeni prawie trzech lat, gdyż wymagała od pisarki nie tylko pomysłu na fabułę, ale również odpowiedniego przygotowania merytorycznego, researchu, a nawet odbycia pewnych praktyk. Oczywiście nie z technik zabijania, czy precyzyjnego trafiania do celu z dużych odległości, ale np. ze składania i rozkładania broni. A wszystko po to, by czytelnik miał poczucie, iż obcuje z wiarygodnymi jednostkami, które dobrze sprawdzają się w swoich rolach. Również kreacja głównego bohatera nie należała do najłatwiejszych, gdyż ulepienie postaci negatywnej czyniącej zło, a jednocześnie wzbudzającej sympatię odbiorcy jest dużą sztuką, szczególnie wtedy, gdy autor nie ułatwia sobie zadania wybielaniem i usprawiedliwianiem jego poczynań. Nie chcę nawet pytać ile kosztowało Agnieszkę Lingas – Łoniewską napisanie tej historii, ale cieszę się, że zapłaciła tę cenę.

Głównym bohaterem powieści jest wrocławski fotograf Jakub Rojalski - człowiek samotny, skryty, który od dwudziestu lat prowadzi podwójne życie. I choć egzystuje w dwóch światach, potrafi je od siebie oddzielić. Lecz kiedy na jego drodze staje Anka, a potem Karolina wszystko zaczyna się zmieniać. Mężczyzna postanawia podjąć niebezpieczną grę, ale czy gdyby wiedział dokąd go to zaprowadzi podjąłby identyczną decyzję? Czy Jakub jest gotowy na zmierzenie się z przeznaczeniem? I czy zaryzykuje starcie z demonami przeszłości by odmienić swoją karmę i zawalczyć o to, co najważniejsze?


„Piętno Midasa” to historia chłopaka, który urodził się w niewłaściwej rodzinie i gdyby nie pewien człowiek jego los byłby przesądzony. Można powiedzieć, że Jakub dostał życiową szansę, intratną ofertę pozwalającą osiągnąć niezależność i stabilizację nie tylko materialną. Jednak z biegiem lat w jego życiu pojawiają się zmienne diametralnie odmieniające system wartości i priorytety. Dlatego postanawia zmienić azymut swojego życia i decyduje się na trudny krok, ale czy gdyby był świadomy konsekwencji postąpiłby tak samo?


Agnieszka Lingas – Łoniewska zabiera czytelnika do świata, w którym niektóre interesy załatwia się przy pomocy cyngla. Stworzyła dramat sensacyjny obfitujący w zwroty akcji, tajemnice i duchy przeszłości. Powołała do życia bohatera wzbudzającego skrajne emocje i zmusiła czytelnika do uczuć, które z racjonalnego punktu widzenia nie powinny się pojawić. Pokazała, że każdy medal ma dwie strony, a prawda nigdy nie jest czarno – biała. Nie zabrakło również wątku romantycznego, emocji i erotyki. I choć to tytułowy Midas wiedzie prym, pozostałym postaciom nie brakuje charakteru, bagażu doświadczeń i przeszłości, które sprawiły, że ich egzystencja potoczyła się takim, a nie innym torem.


„Piętno Midasa” niewątpliwie różni się od poprzednich publikacji autorki. Agnieszka Lingas - Łoniewska przyzwyczaiła czytelników do emocji, a te ze względu na usposobienie bohaterów nie zdominowały fabuły. W moim odczuciu największym atutem książki jest aspekt psychologiczny i interesujące studium natury ludzkiej pokazujące, że nie każdy człowiek jest kowalem własnego losu. A przeszłość, choć niewątpliwe determinuje przyszłość nie zawsze musi być fundamentem, na którym trzeba budować życie. Jednak wyciągnięcie pewnych wniosków wymaga czasu i odpowiedniej stymulacji.


Dla mnie spotkanie z Midasem było niepowtarzalnym i fascynującym doświadczeniem, a odkrywanie jego sekretów pozwoliło mi doświadczyć różnorodnych emocji. Kolejny raz Agnieszka Lingas – Łoniewska udowodniła, że z prostego pomysłu potrafi utkać porywającą historię, która nie tylko porusza, ale i motywuje do refleksji i przemyśleń. Ciekawym rozwiązaniem jest wprowadzenie dwóch alternatywnych zakończeń. Bad i Happy End do wyboru, ale ja wcale nie jestem przekonana, czy chcę decydować o losie Midasa. Okazuje się, że branie odpowiedzialności za czyjąś dolę czy niedolę wcale nie jest proste i przyjemne. Łatwiej jest pogodzić się z czyimś wyrokiem, niż samemu postawić kropkę nad "i".


Książkę polecam wielbicielom pióra autorki oraz czytelnikom lubiącym nieprzeciętne literackie przygody i nie bojącym się obcowania z niegrzecznymi chłopcami, którzy zdolni są zarówno do czynów strasznych jak i wielkich.
ejotek plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-23, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,Mam,
Autorka po raz kolejny wbiła mnie w fotel i udowodniła, że wie co to znaczy napisać genialną książkę. Domyślam się, że stworzenie takiej historii wiele ją kosztowało, nie tylko pracy i przygotowań, ale też emocji. Myślę, że w takim przypadku nie tylko czytelnik odczuwa skoki adrenaliny, ma wypieki na twarzy i czuje się wyczerpany wrażeniami - zapewne tak samo czuje się twórca.

Agnieszka Lingas-Łoniewska od dawna znajduje się w moim top10 polskich autorek, po których książki sięgam w ciemno, często nie czytając nawet opisu przedpremierowego. Ona wie, jak wzbudzić we mnie zainteresowanie, fundując mi tajemnice bohaterów z ich nie zawsze chlubnej przeszłości. Pokazuje, że każdy z nas ma jakiegoś "trupa w szafie", każdy coś ukrywa, bo albo nie chce obciążać swoimi problemami innych, albo musi odpokutować za swoje grzechy, albo koniecznie musi przetrwać tuż przy powierzchni życia, bo od tego zależy los innych.

Jakub. Midas. Anna. Karolina. Dagmara. Grabarz. To główni bohaterowie dramatu sensacyjnego, który udowadnia, że nie wszystko jest białe lub czarne, że w życiu - nawet jeśli nagle świat wali się na głowę i nie widać cienia nadziei na lepsze jutro - warto poszukiwać odcieni szarości. To w nich kryją się okruchy szczęścia, które sprawią, że poczujemy ciepło, miłość i dobro a nie tylko ból, nienawiść i zgorszenie. Chyba warto, prawda?

całość recenzji: http://czytelnicza-dusza.blogspot.com/2016/05/agnieszka-lingas-oniewska-pietno-midasa.html
werka777 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-05-09, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
,,Piętno Midasa" to powieść z absolutnie oryginalnie skonstruowanym, niepowielonym wątkiem kryminalnym, skąpana w romansie -niebezpiecznym, namiętnym jak też intrygującym. Mogłoby się wydawać, że bohaterowie tworzą sytuację bez wyjścia. A jednak, wyjścia są dwa i to czytelnik może wybrać sobie to bliższe jemu sercu - co sama z resztą także uczyniłam.

Doskonale niedoskonały główny bohater, rozbudowana fabuła, która jednak sprawnie unika nudy i przestojów skupiających się na zbędnych szczegółach. W trakcie czytania nie opuszczała mnie ciekawość i pytanie, jak to wszystko zostanie ostatecznie rozegrane. Być może miałabym jedno małe ,,ale", co do kreacji drugoplanowej postaci - Anki, która jak dla mnie, zbyt raptownie porzuciła wizerunek ofiary i stała się kimś zupełnie innym. Jednak to nie ona grała tutaj pierwsze skrzypce, więc jej obraz ma niewielki wpływ na moja ocenę tej powieści.

Plastyczny język, wnikliwa słowna podróż w głąb umysłu i życia człowieka, który skrywa w sobie pokłady sprzecznych doświadczeń i wrażeń. Agnieszka Lingas - Łoniewska nie bez przyczyny wiedzie prym pośród najbardziej poczytnych, polskich autorów. Kusi, angażuje, wręcz wprawia w trans. Nie inaczej też jest w przypadku Piętna Midasa, więc jeżeli macie okazję sięgnąć po tę powieść, polecam.
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Piętno Midasa Boys from Hell
Agnieszka Lingas-Łoniewska
Okładka - Piętno Midasa Brud
Piotr C.
Okładka - Piętno Midasa Ziarenko prawdy
Ewelina Mazurek
Okładka - Piętno Midasa W rytmach charlestona
Grzegorz Piórkowski
Okładka - Piętno Midasa Sylfida Agata
Julia Prosińska
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów