Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Powtórnie narodzony

Margaret Mazzantini

Ocena ( 10 osób )
5.6
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2013-11-06
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 9788375086829
Liczba stron: 528
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Karolina Mucha

To cud! Arcydzieło!

 

Takimi określeniami opisują tę książkę aktorzy grający w powstałym na jej podstawie filmie. Obok tak silnej rekomendacji trudno pozostać obojętnym. Trzeba jednak zastanowić się, ile w tych słowach jest obiektywizmu. Na ile stanowią jedynie część marketingowej strategii?

 

W tym wypadku odpowiedź jest prosta. Dość powiedzieć, że Powtórnie narodzony to powieść naprawdę nieoczywista, niepospolita. Piękna, choć piękno to bywa raczej trudne i smutne, a nie słodko-kiczowate. A przecież oscyluje wokół popularnych, wręcz oklepanych tematów: opowiada o miłości, wojnie, pragnieniu macierzyństwa, rodzicielstwie. I o życiu, toczącym się swym nierównym rytmem. O życiu, ściśle splatającym teraźniejszość z przeszłością – nawet jeśli ci, co są, nigdy nie poznali tych, którzy już odeszli…

 

Na początku wszystko wydaje się jasne: Pietro to syn Gemmy i Diega – fotografa zmarłego w Sarajewie w czasie oblężenia miasta na początku lat dziewięćdziesiątych. Ale podróż do stolicy Bośni i Hercegowiny, jaką po szesnastu latach odbywają matka i syn, ukazuje niekompletność tych odsłoniętych na początku kart. Autorka ciągle – do ostatnich stron – ma w rękawie kilka asów. Używa ich z rozmysłem, pojedynczo; dzięki temu zdecydowanie wygrywa partię, bo ta historia ze z góry znanym zakończeniem zmienia się w zaskakującą, pełną niespodzianek opowieść. I właśnie dlatego stanowiąca ramy powieści wyprawa nie przypomina sentymentalnej wycieczki, lecz raczej podróż w głąb życia – przeoranego pługiem wojny podobnie jak cała sarajewska rzeczywistość.

 

Ciekawa treść, niespodziewane zdarzenia oraz odważne poruszanie tak trudnych kwestii jak bezpłodność czy ludobójstwo to nie jedyne zalety tekstu Margaret Mazzantini. Do fenomenu Powtórnie narodzonego przyczynia się także poetycka wrażliwość autorki, zgrabnie wplecione porównania i metafory, nie tylko nie zaburzające rytmu tekstu, ale wręcz nadające mu nowe, głębsze wymiary. Trudno nie dostrzec też ogromnego wyczulenia Mazzantini na szczegóły oraz najdrobniejsze nawet ruchy, gesty, zmiany wyrazu twarzy – być może wynikającego z aktorskich doświadczeń pisarki. I to chyba właśnie ta pokrojona rzeczywistość, skrawki prawdziwego życia, zszyte w literacki gobelin, nie pozostawiają obojętnym wobec książki.

 

Książki wciągającej i angażującej. Nie wpuszczającej na swoje karty banału. Daleko w tyle pozostawiającej filmową adaptację.

 

Książki, którą warto przeżyć.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Charlotte5 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-06-14, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Piękna. Dawno nie czytałam tak przejmującej, smutnej historii o życiu i poszukiwaniu szczęścia. Teraz pora na film.
danonk plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-08-16, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,Z własnej biblioteczki,
Gemma i jej 16-letni syn jadą do Sarajewa. Dla niej jest to zmierzenie się z przeszłością, ze swoją wielką miłością Diego, ze swoją bepłodnością, bałkańską wojną. Dla chłopca jest to próba odnalezienia własnej tożsamości. Opowiada o wielkich emocjach, wzbudza w nas jeszcze większe. Obraz wojny, obraz człowieczeństwa sprowadzający się do odwracania głowy na widok umierających ludzi, jest porażający. Bardzo mocna lektura!
MonikaP plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-05-06, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,x 52 ksiażki 2014,x Wyzwanie - powieści obyczajowe 2014,
Nie potrafię jednoznacznie ocenić tej książki. Napisana jest chaotycznie, ciężko się czytało. Autorka stosuje dziwne porównania, bohaterowie podejmują dziwne decyzje.
Poruszonych jest tu wiele trudnych tematów - od bezpłodności, po zbrodnie wojenne. Najwięcej jednak uwagi autorka poświęca człowiekowi, decyzjom, jakie podejmuje. Historia wstrząsająca, niezwykła, niebanalna.
Betsy plusminus Linia koment
,,Powtórnie narodzony" to wspaniała opowieść. Nic więc dziwnego, że zainteresowała ona producentów filmowych. Mam nadzieję, że zainteresuje również szerokie grono czytelników w Polsce, bowiem jest to historia z pozoru zwyczajna, a jednak potrafi wycisnąć z czytelnika wiele, bardzo wiele łez. Powieść ta jednak nie tylko wzrusza, ale jednocześnie nadaje inne spojrzenie na świat. Dramat, jaki rozgrywa się w tle, pozwala na zadanie sobie kilku istotnych pytań. Dogłębną interpretację pozostawiam jednak każdemu, kto zdecyduje się na lekturę tej książki. Niczego nie straci, a zyska bardzo wiele. Na przykład wiele pamiętnych chwil z lekturą. Bo o niej, tak naprawdę, trudno będzie zapomnieć. Polecam!
KarenKa Linia koment
Przeczytane:2015-06-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
moniapili Linia koment
Przeczytane:2015-05-20, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
edytka222 Linia koment
Przeczytane:2013-05-14, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Literatura włoska,Mam,
annakp Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
justa21 Linia koment
Przeczytane:2014-07-03, Na półkach: Przeczytałem,
Sumire Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: Muszę mieć,
Anula310191 Linia koment
Przeczytane:2014-01-08, Ocena: 5, Na półkach: Chcę przeczytać,Mam,
Nidaba Linia koment
Przeczytane:2014-01-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,W poszukiwaniu piękna. Literatura,
chuda-a Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
jurata Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
OlaU Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
attica Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
aggi Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Almiria Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
agasam9 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
melu Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
goha Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Powtórnie narodzony Kogo kochasz?
Jennifer Weiner
Okładka - Powtórnie narodzony Zjawa Audiobook
Michael Punke
Okładka - Powtórnie narodzony Wangowie kontra świat
Jade Chang
Okładka - Powtórnie narodzony Kobieta z Isla Negra
María Fasce
Okładka - Powtórnie narodzony Jestem śmiercią
Chris Carter
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Książka, dzięki której pokochasz książki. Nawet, jeśli nie lubisz czytać
Pax
Nieja i ja
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów