Okładka książki - Prom

Prom

Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 2017-03-15
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 978-83-271-5591-7
Liczba stron: 344
Dodał/a recenzje: Joanna Żelazny

Ocena: 4.67 (9 głosów)

Katrine Ellegaard, duńska policjantka, która przeżyła już wiele rozczarowań, postanawia zacząć wszystko od nowa u boku Hallbjørna Olsena. Nie spodziewa się, że grunt po raz kolejny usunie jej się spod stóp, a życie tysięcy osób zamieni się w koszmar.

 

Prom z Danii, przewożący na swoim pokładzie setki osób, niespodziewanie kotwiczy na wodach przybrzeżnych Wysp Owczych. Jednostka nie wysyła żadnych sygnałów, wszyscy pasażerowie zostają uwięzieni. Katrine przypuszcza, że doszło do uprowadzenia promu przez terrorystów, jednak usilnie stara się dotrzeć do sedna sprawy. Tymczasem czekający w Vestmannie Olsen odkrywa, że wyjaśnienie sprawy porwania oraz tajemniczego znaleziska leży nie na promie, lecz na archipelagu. Czy uda się uratować pasażerów jednostki? Czy policja znajdzie rozwiązanie zagadki, która pozwoli wyjaśnić całą sprawę?

 

Ostatni tom cyklu o Wyspach Owczych dotyka kwestii, które w ostatnich czasach wstrząsają całym światem. Walka z niewidzialnymi wrogami, którzy działają w imię chorych, irracjonalnych zasad przeistacza się w lęk na skalę światową. Szerząca się nieufność, brak poczucia bezpieczeństwa, paranoja i niepewność dnia kolejnego wpływają na członków każdego społeczeństwa - niezależnie od wcześniejszego stopnia zagrożenia. Na kogo strach padnie tym razem? Czy w dzisiejszym świecie znajdzie się jakakolwiek bezpieczna przystań?

 

Remigiusz Mróz jako Ove Løgmansbø zabiera czytelników w podróż w mało znane zakątki świata. Wyobcowane społeczeństwo Wysp Owczych pozostaje w wyraźnym kontraście wobec pędzącego świata. Powrót do tego niezwykłego miejsca, które dla pobocznych obserwatorów okazuje się zarazem fascynujące, jak i odpychające, przynosi kilka godzin wyśmienitej rozrywki - do czasu, gdy czytelnik pozna przebieg ostatnich wydarzeń. W finale Mróz szokuje, skłaniając do zastanowienia się nad tym, co naprawdę kieruje zamachowcami? Jakiemu celowi służyć ma śmierć setek, a nawet tysięcy niewinnych osób?

 

Mocno odbiegając od zalewających księgarskie półki sztampowych opowieści kryminalnych, Prom stanowi idealne dopełnienie i zakończenie cyklu, który poruszył czytelników w całej Polsce.

Kup książkę

przesuń

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Opinie

Avatar użytkownika - agnik66
agnik66
Przeczytane:2017-04-16, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2017,
kingaczyta.blogspot.com Katrine Ellegaard, po złożeniu wymówienia z pracy w duńskiej policji, podjęła decyzję o przeprowadzce na stałe na Wyspy Owcze do Vestmanny, by tam rozpocząć życie ze swoim ukochanym - Hallbjørnem Olsenem.Razem z całym swoim dobytkiem, Katrine znajduje się na promie Morgenrøde. Podróż przebiega bez przeszkód, ale do czasu. Nagle prom zatrzymuje się i chociaż nic nie wskazuje na awarię, zostaje włączony system awaryjny. Wkrótce okazuje się, że jest to zaplanowany atak terrorystyczny, a pasażerom grozi śmiertelne niebezpieczeństwo. Początkowo "Promem" byłam zachwycona; bardzo spodobał mi się pomysł autora i oryginalność. Z zaciekawieniem i obawami śledziłam poczynania zamachowców. Później jednak już niekoniecznie spodobało mi się to, w jaką stronę ta historia zaczęła się rozwijać. Było zbyt chaotycznie. Mam wrażenie, że autor na siłę chciał to wszystko udziwnić, żeby zamieszać czytelnikowi w głowie. Udać mu się to, oczywiście, udało, ale niekoniecznie tego oczekiwałam... Oprócz wszechobecnego chaosu brakowało mi w niektórych momentach logiki. Zaś jeden wątek, bardzo intrygujący, został po prostu urwany i niewyjaśniony. Generalnie wszystko jest tutaj jakieś takie płytkie, łącznie z postaciami zamachowców. Ja do teraz nie wiem, o co im konkretnie chodziło i jak rozumieć ich motywy. Mam wrażenie, jakbym czytała jakąś niekompletną książkę lub taką, którą ktoś chciał na siłę sz ...
(Pokaż całą opinie)
Link do opinii
Avatar użytkownika - lady_foe
lady_foe
Przeczytane:2017-05-15, Ocena: 3, Przeczytałem, 52 książki 2017,
Słabo, bardzo słabo. Ty razem autor puścił wodze fantazji aż za bardzo. Historia nieprawdopodobna, aż śmieszna, ze to wszystko mogło sie zdarzyć jednej parze. Przewidywalne, zwłok cala masa, ale nic z kryminału tu nie było.
Link do opinii
Avatar użytkownika - mag-maggie
mag-maggie
Przeczytane:2017-04-26, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2017, Mam,
Niesamowita historia. Bohaterowie z poprzednich powieści cyklu znów są w środku koszmarnych wydarzeń. Bardzo dobra powieść.
Link do opinii
Avatar użytkownika - angel92
angel92
Przeczytane:2017-07-26, Ocena: 6, Przeczytałam, Przeczytane w 2017,
Avatar użytkownika - mapi
mapi
Przeczytane:2017-07-05, Ocena: 4, Przeczytałam, 2017,
Avatar użytkownika - Cairine
Cairine
Przeczytane:2017-06-15, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - 12 książek 2017,
Avatar użytkownika - majeczka79
majeczka79
Przeczytane:2017-06-14, Ocena: 4, Przeczytałam, Przeczytane 2017,
Avatar użytkownika - moniaaa87
moniaaa87
Przeczytane:2017-04-24, Ocena: 6, Przeczytałam, 2017,
Avatar użytkownika - blackolszi
blackolszi
Przeczytane:2017-03-19, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2017, Mam,
Reklamy