Okładka książki - Tradycje kulinarne Korei

Tradycje kulinarne Korei

Wydawnictwo: HANAMI
Data wydania: 2015-04-24
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-60740-89-7
Liczba stron: 304
Dodał/a recenzje: Justyna Gul

Ocena: 6 (1 głosów)

Rozsmakowani w koreańskiej kuchni

 

Kiedy myślimy o kuchni japońskiej, na myśl przychodzą nam sushi oraz tofu, a wiele osób – niezależnie od tego, czy polubiło te potrawy, czy też nie – ma za sobą ich degustację. Co natomiast możemy powiedzieć o kuchni koreańskiej? Czy ktoś może pochwalić się skosztowaniem sanjeok lub ryżowych ciastek? Czy choć raz ktokolwiek próbował przygotować mu malgeunjangguk, czyli zupę z wołowego mięsa i białej rzodkwi? Jeśli na te pytania odpowiedziałeś twierdząco, to jesteś jedną z niewielu osób, które wiedzą cokolwiek na temat kuchni Korei.

 

Dziś ta sytuacja może się zmienić dzięki książce, która odsłania przed czytelnikami tajniki koreańskiej kuchni, przedstawiając zarówno zasady, jakimi należy się w niej kierować, bariery związane z upowszechnieniem się kuchni koreańskiej oraz typowe potrawy, które możemy przygotować nawet w domowym zaciszu. Magdalena Tomaszewska-Bolałek, japonistka rozsmakowana (nie tylko) w kuchni Korei, przygotowała wspaniałą kulinarną ucztę, dzieląc się jednocześnie swoją pasją. Tradycje kulinarne Korei, opublikowane nakładem wydawnictwa Hanami, to niezwykła opowieść o historii kuchni koreańskiej, o poszczególnych produktach, najczęściej wykorzystywanych do przygotowania potraw, a także o zasadach etykiety stołowej i typowych daniach, których przygotowania możemy się podjąć osobiście. To pozycja nie tylko dla miłośników jedzenia i próbowania nowych smaków, ale również dla wszystkich ciekawych świata, rozsmakowanych w kulturze i historii Orientu.

 

W kolejnych rozdziałach książki, oprócz pięknych zdjęć potraw czy scen z codziennego życia mieszkańców Korei, widzianego niejako „od kuchni”, znajdziemy wiele informacji o samej Korei i warunkach geograficznych – to one bowiem są jednym z czynników determinujących rodzaj spożywanego pożywienia. Z uwagi na fakt, iż na łamach książki autorka często odwołuje się do tradycyjnego kalendarza, dowiemy się również, jak ten księżycowo-słoneczny kalendarz wygląda i jakimi zasadami należy się kierować, wskazując określoną datę. Z uwagi na fakt, iż na Półwyspie Koreańskim jedzenie odgrywa wielkie znaczenie, przyglądamy się niezwykle bogatej, a jednocześnie prostej kuchni koreańskiej, a właściwie pewnego rodzaju filozofii jedzenia. Hansik, czyli kuchnia koreańska, to nie tylko sama czynność przygotowywania posiłków – to zarówno sposób przygotowania, jak i podawania potraw, ukształtowany na przestrzeni wielu wieków historii. Dlatego też autorka przybliża czytelnikom koncepcję yin i yang oraz cykl pięciu przemian i wpływ, jaki mają one na kuchnię koreańską, przedstawia również reguły komponowania posiłków: każdy z nich składa się z potrawy podstawowej oraz banchan, czyli przystawek. Interesująco brzmi również informacja o działalności Koreańskiej Organizacji Turystycznej, która przygotowuje liczne wyjazdy kulinarne – to szansa dla tych czytelników, którzy chcą osobiście posmakować koreańskiej kuchni w naturalnym dla niej otoczeniu.

 

Magdalena Tomaszewska-Bolałek poszukuje również odniesień do koreańskiej kuchni w źródłach pisanych, zaś odkrywając jej korzenie, sięga do przeszłości, nawet do czasów prehistorycznych. Z uwagi na fakt, iż kuchnia królewska na Półwyspie Koreańskim najwspanialej rozwinęła się w okresie istnienia państwa Joseon, autorka opisuje realia życia w państwie założonym przez króla Taejo, pisze o dziełach propagujących kuchnię tamtego okresu, o unowocześnieniu rolnictwa, co sprzyjało rozwojowi sztuki kulinarnej, a także o wyróżnikach kuchni dworu królewskiego. To, co szczególnie dla nas – jako konsumentów  – istotne, to współczesna kuchnia koreańska, której w książce poświęcono wiele uwagi. Autorka przybliża poszczególne grupy produktów, począwszy od produktów zbożowych i roślin strączkowych, poprzez mięsa, ryby i owoce morza, aż po alkohole. Informacjom towarzyszom przepisy na typowe dania, z dokładnym opisem ich wykonania, a nawet z polskimi odpowiednikami składników. Dzięki temu możemy podjąć wyzwanie i rozsmakować się w koreańskiej kuchni, docenić jej barwy i zapach.

 

Tradycje kulinarne Korei to nie jest typowa książka kulinarna. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że publikacja Tomaszewskiej-Bolałek w ogóle nie jest książką kucharską. To raczej wspaniała podróż poprzez historię Korei, jej tradycje i codzienność. Autorka, zapraszając czytelników do konsumpcji, wykorzystuje okazję, by zarażać miłością do Korei, by intrygować i inspirować. Pięknie wydana książka, wspaniałe zdjęcia i opowieści jej towarzyszące mogą stanowić początek wspaniałej przygody i niezwykłego związku czytelnika oraz niezwykłego miejsca, w którym nawet posiłek staje się przeżyciem holistycznym.

Kup książkę

przesuń

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Inne książki autora
Japońskie słodycze
Magdalena Tomaszewska-Bolałek0
Okładka ksiązki - Japońskie słodycze

"Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych...

Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek0
Okładka ksiązki - Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii

W filmach i książkach o tematyce orientalnej często można spotkać się z nietypowymi określeniami "godzina psa", "urodzony pod znakiem świni" czy "rok konia"...

Reklamy