Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Przypadek Adolfa H.

Eric-Emmanuel Schmitt

Ocena ( 19 osób )
5.1
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2011-05-10
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 978-83-240-0885-8
Liczba stron: 480
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: dAMIAN_gAJDA

Jak wyglądałaby współczesna Europa, gdyby Adolf Hitler ukończył wiedeńską Akademię Sztuk Pięknych? Z pewnością inaczej, ale czy aby na pewno lepiej? Czy druga wojna światowa miałaby rację bytu? I w końcu – czy w naszej świadomości znalazłby swoje miejsce niejaki Adolf Hitler? Na te pytania stara się odpowiedzieć Eric Emanuell Schmitt – autor szeregu głośnych, znanych polskiemu czytelnikowi publikacji, w książce „Przypadek Adolfa H."

 

Rzecz ta wyrosła z zainteresowań autora postacią propagatora idei nazizmu. Pisarz postanowił poszerzyć swoją wiedzę na temat postaci Hitlera, aby nie dokonywać jednoznacznych sądów, które notabene same cisną się na usta. Schmitt dostrzega ciemną stronę życia Hitlera, aczkolwiek usiłuje przekonać odbiorcę swojej książki do poczynienia bardziej szczegółowej analizy motywów działania, które doprowadziły świadomość Hitlera do wynaturzenia. Autor opisuje tak naprawdę dwie ścieżki życiowe jednej osoby. Punktem zwrotnym w życiu bohatera jest chwila rekrutacji na Akademię Sztuk Pięknych. W tym momencie autor wykorzystuje technikę lustrzanego odbicia. Jeden z bohaterów – Adolf- mistrz pędzla, dostaje się na studia, natomiast drugi, Adolf – przyszły ideolog nazizmu, jest zmuszony obrać inny kierunek wędrówki. Warto przyjrzeć się psychice bohaterów. Hitler-plastyk to wytwór wyobraźni autora. Schmitt pisze o człowieku, który mimo kilku potknięć stara się wyjść z opresji obronną ręką. Na swojej drodze spotyka w miarę życzliwe osoby stanowiące dlań oparcie w trudnych momentach.

 

Jak przystało na rasowego artystę, wdaje się w liczne romanse nie bacząc na konsekwencje. Bez skrępowania rozkochuje w sobie przypadkowo napotkane kobiety. Podczas I wojny światowej ujawnia się jego nieprzystosowanie do walki na froncie. Wraz z zaprzyjaźnionymi żołnierzami, podejmuje dość nieudolnie działania wojenne. Na zasadzie antytezy ukazany został Hitler-despota. W jego przekonaniu nieuzyskanie przepustki na studia, w żadnym stopniu nie uwłacza jego umiejętnością malarskim. Analizując niektóre z jego wypowiedzi, można dojść do wniosku, że czuł się niejako jednostką wybraną, która gardzi tłumem. Niewątpliwe w jego umyśle zachodzi radykalna przemiana.

 

Chyba nikt z nas nie przypuszczał, że największy morderca XX wieku, w młodości nie zgadzał się z ideami rasizmu. Wspomina, że matka od dzieciństwa wpajała mu, że naczelną wartością jest darzenie szacunkiem bliźnich. Jestem pewien, że w znacznym stopniu psychikę bohatera ukształtowały pisma jego ulubionych myślicieli – Nietzschego i Schopenhauera, którzy byli zagorzałymi zwolennikami antysemityzmu. Lektura tych utworów przyczynia się do całkowitej rewolucji światopoglądowej Adolfa Hitlera. Od tego momentu wyłania się powszechnie znany obraz człowieka, który bez skrupułów podpisuje dokumenty skazujące ludzi na męczeńską śmierć, jest bezwzględny i zacietrzewiony. Przebłyski dobroci, które pojawiają się w chwilach refleksji, natychmiast przepędzane są przez nacjonalistyczne podejście do sprawy narodu. Schmitt posłużył się techniką fabularnego dwugłosu. Z rozmachem przedstawia dwie zupełnie różne wizje losu jednego człowieka. Nie ma tutaj mowy o determinizmie – zdaniem autora każdy z nas jest kowalem własnego losu i może wypracować sobie szacunek u innych.

 

Początkowo tożsame osobowości, zaczynają się od siebie różnić – u jednego Adolfa rozwija się talent artystyczny, natomiast drugi postanawia pomścić swoje niepowodzenie. Mimo nieprzychylnego stosunku do przedmiotu, jakim jest nauka o dziejach człowieka, tę zbeletryzowaną biografię Hitlera czytało mi się z ogromną przyjemnością. Zagłębiałem się w motywy, które popychały dyktatora do przerażających decyzji, a przy tym poznałem marzenia i uczucia prawdziwego artysty, którym Hitler w głębi duszy z pewnością pozostał. Schmitt to pisarz uznany przez czytelników na całym świecie.

 

Płynna narracja, dobrze przeprowadzane dialogi, budowanie nastrojowości – to wszystko sugeruje, że mamy do czynienia z piórem dużej klasy. Wielu pisarzy mogłoby pozazdrościć francuskiemu literatowi umiejętności opowiedzenia znanej historii życia charyzmatycznego przywódcy w oryginalny i niewywołujący znużenia sposób.

 

„Przypadek Adolfa H.” to świadectwo tego, że w każdym z nas mogą ukrywać się pokłady zła. To czy uda nam się oddzielić ziarno od plew, zależy tylko i wyłącznie od nas samych. Życie Hitlera jest przykładem tego, jak ważne są nawet najmniejsze decyzje. Drobne incydenty kształtują obraz naszej przyszłości, a w konsekwencji całego życia. Eric Emannuel Schmitt napisał książkę potrzebną, otwierającą drogę do dyskusji nie tylko na temat Hitlera. „Przypadek..” to niezwykle istotna, metaforyczna opowieść o mechanizmach zła, które aktualnie coraz częściej dają o sobie znać...

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
arven1989 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-11-16, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,,
Jest to alternatywna historia, książka, którą można albo lubić, albo nienawidzić, nie chcę iść w żadną stronę, ja nie mogłam jej czytać inaczej, niż wybiórczo, za którymś razem udało mi się dotrzeć do końca. wyłowiłam z tego nieco myśli i tyle.
agusia97 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-06-10, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,Wyzwanie - z historią w tle,
Jestem rozczarowana. Muszę przyznać, że spodziewałam się czegoś lepszego. Jak dla mnie w tej powieści było zbyt dużo wątków nie wznoszących nic do fabuły, przez to czytanie książki stawało się uciążliwe. A po kilkunastu rozdziałach fragmenty dotyczące 'prawdziwego' Hitlera zaczęły mnie nudzić, chyba przez to, że wszystkie były do siebie bardzo podobne, a przemyślenia głównego bohatera wręcz identyczne.
Jednak druga część książki, opowiadająca o losach Hitlera i całego świata w sytuacji, gdy ten dostałby się na Akademię była bardzo interesująca. O wiele bardziej podobała mi się niż pierwsza część książki. We fragmentach dotyczących życia Hitlera, który doprowadził do II Wojny Światowej ciekawe było tylko kilka pierwszych rozdziałów ukazujących wydarzenia, które doprowadziły do ukształtowania się w nim takiego a nie innego charakteru.
Eric Emmanuel Schmitt świetnie pokazał jak z pozoru błahe wydarzenia, mające miejsce z reguły na skutek przypadku mogą zdecydować o naszym życiu.
Barbarka plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem, 26 książek 2014,
Wspaniała powieść o znanej, a może nie tak do końca nam znanej?.. postaci znaczącej wiele w historii Europy. Warto przeczytać.
Mamalea plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-25, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2014,
Jeśli chodzi o język i styl, to już się zdążyłam przyzwyczaić, że u tego autora nie są one "najwyższych lotów", zdarzają się irytujące sformułowania, ale z czasem przestałam na to zwracać uwagę, dlatego oceniam tę książkę na 6. Uwielbiam alternatywne wersje historii w stylu "co by było gdyby", więc "Przypadek Adolfa H." musiał przypaść mi do gustu. Schmitt dowodzi, jak niewiele potrzeba, by z człowieka stał się potwór - i na odwrót - wystarczy trochę popracować nad sobą, by do narodzin tego potwora nie dopuścić. Jest to filozofia niemal identyczna z zawartą w "Efekcie Lucyfera" Zimbardo, tylko, że tu mamy do czynienia z beletrystyką, a tam z pracą naukową z psychologii, podpartą dowodami. Wnioski są jednak bardzo podobne: człowieka determinują w dużym stopniu okoliczności, jednak mamy wpływ na wybory, jakich dokonujemy i, jeśli będziemy wystarczająco świadomi siebie, a także empatyczni, to w razie czego w odpowiednim czasie zdążymy zauważyć i właściwie zareagować, gdy zaczniemy zamieniać się w Hitlera. W książce rozdźwięk między dwoma równoległymi życiami jest gigantyczny, a punktem decydującym o tym i zapoczątkowującym nową, zdrową osobowość, wydaje się być sesja u Zygmunta Freuda, co brzmi trochę naiwnie - zapewne odniosłabym inne wrażenie, gdyby ten wątek został rozbudowany, jednak, niestety, za namową wydawcy, Schmitt skrócił te fragmenty.
Tindomerel plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,"Wyzwanie - książki pełne emocji 2014,Mam,
Jedna z lepszych książek jakie w życiu przeczytałam!
ania87 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-09-17, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Wciągająca i ciekawa opowieść. Bardzo mi się podobała.
Na zachętę cytat z tej książki:
"Przyjaźń to rzecz dziwna. Podczas gdy w miłości mówimy o miłości, między prawdziwymi przyjaciółmi nie mówi się o przyjaźni. Przyjaźń czynimy, nie nazywając jej ani jej nie komentując. Jest silna i cicha. Jest skromna."
Kto nie czytał koniecznie niech sięgnie po tą pozycję Schmitta.
Faustyna plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-12-22, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,powieści,
Pomysł na powieść arcy ciekawy i całość wydźwięku książki również. Niewielu już dziś mówi o tym, że nasze decyzje mają wpływ na życie innych. Tak bardzo promujemy naszą indywidualność i wolność, że zapominamy, że ich granicą jest wolność drugiego. Przypadek Adolfa H. utrzymany jest w założeniach psychologii egzystencjalnej, każdy może podejmować własne decyzje i ich wybór zależy tylko od niego.
Schmit opowiada nam dwie równoległe historie Adolfa, tą którą zapisała historia i alternatywną w której główny bohater zostaje adeptem Akademii Sztuk Pięknych i wszystkie uczucia i trudności w nim nagromadzone ujawniają się w jego sztuce i tam są sublimowane. Poznajemy więc Adolfa jako najbardziej wrażliwego wśród swoich kolegów. Jako potrafiącego bronić wartości nawet podczas wojny, potrafiącego zaakceptować inność, gdy jego przyjaciel mówi o swoich homoseksualnych skłonnościach. I potrafiącego kochać i wchodzić w relacje z kobietą, chronić swoją córkę.
Powieść skłania do refleksji jakie ja podejmuje decyzje i jaki one mają wpływ na innych! Polecam!
en-ca_minne plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-02-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,Wyzwanie - literatura faktu,
Chyba najlepsza książka Schmitta. Przewrotnie opowiedziana historia Hitlera takim jakim był przeplatana historią Adolfa H., który Hitlerem nie został, bo w przeciwieństwie do tego rzeczywistego, dostał się na ASP. Poruszające studium dwóch identycznych, a zarazem kompletnie innych przypadków. Daje do myślenia i uderza prawdziwością. Zdecydowanie jedna z najlepszych książek, jakie czytałam.
pies Linia koment
Ocena: 1, Na półkach: Czytam,Mam,
nieidentyczna Linia koment
Przeczytane:2015-06-09, Na półkach: Przeczytałem,
nikikate Linia koment
Przeczytane:2015-03-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2015,Przeczytane,
LadyM Linia koment
Przeczytane:2015-01-06, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2015,
akarasek Linia koment
Przeczytane:2014-10-27, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
migaweczka Linia koment
Przeczytane:2014-10-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
moniapili Linia koment
Przeczytane:2013-03-22, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Mariita Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gosia_gosia16 Linia koment
Przeczytane:2014-07-17, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
white_swan Linia koment
Przeczytane:2014-04-21, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2014,Eric-Emmanuel Schmitt,Moja biblioteczka,
kasjopea Linia koment
Przeczytane:2014-03-09, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
jolantasatko Linia koment
Przeczytane:2014-02-02, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2009,
arsula Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
oszosz Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
takahe Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Natalia_Katarzyn Linia koment
Przeczytane:2013-03-30, Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Przypadek Adolfa H. Inwazja
Andrzej Maleszka
Okładka - Przypadek Adolfa H. Misja:Encyklopedia
Arturo Pérez-Reverte
Okładka - Przypadek Adolfa H. Antykwariat spełnionych marzeń
Dorota Gąsiorowska
Okładka - Przypadek Adolfa H. Czas burzy
Adrian Grzegorzewski
Okładka - Przypadek Adolfa H. W kręgu księżniczki
Jean Sasson
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów