Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Sieć rozkwitającego kwiatu

Lisa See

Ocena ( 6 osób )
4.8
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2015-01-21
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 978-83-7943-598-2
Liczba stron: 416
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Justyna Gul

Chińska ukladanka

 

Pierwsze nowoczesne triady powstały w czasach, kiedy Mongołowie najechali Chiny, obalili Mingów i założyli dynastię mandżurską. Obecnie organizacje te, w nowoczesnej formie, działają zarówno w obszarze terroryzmu, narkotyków, jak i korupcji oraz nielegalnej imigracji. Stosunek Chińczyków do nich nie jest jednoznaczny, spora grupa ludzi zawdzięcza im bowiem utrzymanie; niejasne są też powiązania triad z aparatem władzy państwowej. Ich wpływy sięgają daleko poza Chińską Republikę Ludową, zaś w ich rękach są niewyobrażalne środki finansowe.

 

Czy to właśnie triady są odpowiedzialne za tajemniczą śmierć syna ambasadora Stanów Zjednoczonych oraz syna chińskiego magnata finansowego? Na to pytanie odpowiedzi poszukiwać będziemy we wciągającej powieści Sieć rozkwitającego kwiatu, będącej pierwszym tomem kryminalnej trylogii Czerwona księżniczka. Książka autorstwa Lisy See, opublikowana nakładem wydawnictwa Świat Książki, to jednak nie tylko fascynujący obraz zbrodni, zorganizowanych grup przestępczych, przemytu czy prania brudnych pieniędzy. To również zderzenie kultur oraz spora dawka wiedzy o Chinach, ich tradycji i zwyczajach, a także o działaniu aparatu państwowego, inwigilującego każdego członka społeczności oraz gości spoza granic kraju. Wymagający czytelnik znajdzie w powieści wszystko, czego oczekuje – brutalne zbrodnie, skomplikowane, wielopłaszczyznowe dochodzenie, fragmenty większego obrazu, które należy pieczołowicie poskładać w całość, a także uczucie, które pomimo upływu lat nie straciło nic ze swojej mocy.

 

Śledztwo w sprawie znalezionych w Pekinie zwłok prowadzi inspektor Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego, Liu Hulan. Ciało młodego Billy`ego Watsona zostało znalezione w jeziorze Beihai bez widocznych śladów zewnętrznych uszkodzeń, dopiero szczegółowe badania ujawniły bezpośrednią przyczynę jego śmierci. Sekcja wykazała zniszczenie wszystkich najważniejszych narządów, choć nieznany jest czynnik, który spowodował takie spustoszenie w organizmie młodego studenta. Głębsza analiza tej zbrodni okazała się niemożliwa, bowiem zgodnie z poleceniem przełożonych Hulan zmuszona jest do zamknięcia śledztwa.

 

Kilka dni później u wybrzeży Los Angeles, na statku transportującym nielegalnych imigrantów z Chin odkryto zwłoki Guanga Henglaia, syna Guanga Mingyuna, szóstego na liście najbogatszych ludzi w Chinach, stojącego na szczycie korporacji Chińska Ziemia i Gospodarka. Mimo iż zgony pozornie nie są ze sobą powiązane, to jednak obrażenia mężczyzn są identyczne. W celu wyjaśnienia tej zagadki musi wydarzyć się coś, co jest ewenementem na światową skalę – Chiny i USA muszą ze sobą współpracować przy dochodzeniu. Ze strony USA śledztwo prowadzi David Stark, prokurator federalny, zaś Chiny oddelegowują do kooperacji z nim Liu Hulan z racji jej studiów prawniczych w USA i biegłego władania językiem Okazuje się, że parę łączy coś więcej niż obecna zawodowa współpraca. Przed laty byli parą, ale Liu opuściła Davida, czując się w obowiązku powrócić do Chin i zająć chorą matką.

 

Czy dawna znajomość nie będzie rzutowała na przebieg śledztwa? Co główni bohaterowie odkryją zarówno w Chinach, jak i w USA? Dlaczego jeden z ojców zamordowanych synów kłamie? Co tak naprawdę wydarzyło się na „Chińskiej Peonii” transportującej imigrantów? Czy zamordowani mieli coś wspólnego z triadami? Jak głęboko sięgają powiązania, które starają się zgłębić śledczy? Na te pytania odpowie Lisa See, zanim jednak odkryjemy prawdę i zaczniemy dostrzegać, w jaki sposób fragmenty układanki tworzą większą całość, zetkniemy się z bestialskimi morderstwami, w tym z ostrzeżeniem, jakie z jelit jednej ze swoich ofiar ułożył potencjalny sprawca. Sieć rozkwitającego kwiatu angażuje czytelników w prowadzone dochodzenie, choć równie interesująca jest druga płaszczyzna książki, przedstawiająca chińską kulturę oraz wszechobecną inwigilację obywateli, a także działania grup zorganizowanych i wyzysk ludzi, którzy za wolność płacą kolejnym zniewoleniem. Doskonale zarysowani bohaterowie, których dzieli przepaść kulturowa, realistyczny obraz wydarzeń, niesłabnące napięcie – to kolejne, niekwestionowane atuty powieści, a zarazem bodziec, by sięgnąć po kolejny tom Czerwonej księżniczki.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
CicheBaBum plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-07-31, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Pierwsza z cyklu Czerwona Księżniczka powieść sensacyjna, kryminalna z wątkiem miłosnym.

Ta książka to moja 5- ta z 9- ciu opublikowanych w naszym kraju powieści Lisy See, którą podziwiam odkąd poznałam "Miłość Peonii". Ze względu na styl autorka mile mnie zaskakuje. Czasem chybia, ale owe starania bardzo doceniam. Przecież tłumaczone książki nie są oryginałem. Nie czytuję z premedytacją kryminałów. Kryminał z założenia ma być logiczną szaradą, opisaną w pociągający czytelnika sposób i wszystko w tej książce się zgadza. Mamy też wyjątkowy egzotyczny świat, nietypowych bohaterów i biologiczne zagadki. Autorka zbudowała postaci złożone, dwoiste, ale psychicznie realne. Zakończenie suspensu zaskoczyło mnie i trzeba było przeczytać ponad 400 stron, aby przeżyć tak mocny moment kulminacyjny. Świetnie to opisała. Ponad to Lisa See stara się wzbudzić w nas emocje nie koniecznie te niewygodne stany napięcia, typowe dla thrillerów, kryminałów. Stara się wzbudzić naszą empatię i czyni to bezbłędnie.

Na wstępie wypisała autorów powieści, którym jest wdzięczna za informacje. Polecam zapoznanie się z książkami tych autorów, jeśli tematyka książki nie została dla Was do cna wyczerpana. Zauważyłam, że życiorys pani inspektor jest w połowie prawie przekalkowanym z losów głównej bohaterki Anchee Min "Czerwona Azalia", którą to książkę mocno zapamiętałam i zachowałam autorkę w sercu. Po przeczytaniu autobiografii trudno być zszokowanym prozatorskimi fantazjami literackimi podobnej tematyki. Zwyczajnie wstrząs tym wątkiem fabuły przeżyłam jakiś czas temu i nie robi to na mnie już takiego wrażenia. Ale nadal szukam, szczególnie mądrości życiowych, a w książce See jest ich sporo. Niektóre nawet zanotowałam w swoim "Myślniku". Znajdziecie w książce również odpowiedź autorki na to, dla czego Chińczycy są zawsze skromni, ostrożni i uprzejmi.

Autorka w każdej z napisanych książek porusza ważny społecznie i historycznie problem. W tej powieści dramat imigrantów, sytuacja gospodarczo- polityczna współczesnych Chin prowokująca do bogacenia się jednych i pozostania reszty w skrajnej biedzie. Sprzyja temu system społeczno- polityczny tzw. "żelazny trójkąt"= "dangan" - ( teczki personalne złożone z donosów, determinujące dalsze losy obywatela) + "danwei" ( zakład pracy decyduje o prawie do małżeństwa, urodzenia potomstwa, meldunku) + "hukou" ( system "paszportowania" ludzi, zezwalający lub nie na pobyt, podróż wewnątrz kraju i dotyczący meldunku, zezwolenia na zamieszkanie w danym miejscu w kraju). Nielegalne i niehumanitarne hodowle dzikich zwierząt. Sieć rzucana niczym ta przez rybaka rozwija się rzucana i zabiera ze sobą wszystko co obejmie.
Swoją powieść buduje więc nie jak "typowy" kryminał, ale chce oddać to czym jest ten skomplikowany świat, "Czerwony" świat. Nie mogła posłużyć się inną formą prozatorską dla ukazania swojej misji, motywacji opisania tego co ważne.
Powieść polecam czytać niespiesznie, aby zapamiętywać każdy niezbędny detal i mieć przyjemność z bardzo dobrej prozy.

Książka zainteresuje i spodoba się tym, którzy nie wiedzą czym była "rewolucja kulturalna". Myślę też, że książka powstała szczególnie dla tych, którzy pragną więcej po zapoznaniu się z ważnymi dla Chin wydarzeniami historycznymi opisanymi przez See. Mam na myśli trwającą przez tysiąclecia tradycję konfucjonistyczne opisane w "Miłość Peonii", o wojnie z "Ludźmi Małpami" czyli Japończykami i emigracji Chińczyków do Los Angelesw "Dziewczęta z Szanghaju", katastrofie ekonomicznej kraju za czasów Mao i "wielkiego głodu", kołchozownictwa w komunie opisanej w "Marzenia Joy".
Polecam więc przeczytać "Sieć..." szczególnie po zapoznaniu się z losami Joy w komunistycznych Chinach. Znacznie przybliża to dramaturgię zdarzeń.


Narracja dzieli na rozdziały dwa odległe od siebie światy, również te kulturowe w przeplatających się ze sobą rozdziałach. Jest to stan USA Kalifornia i Chiny. Łączy je wspólny czas równoległy- rok 1997. W pierwszym rozdziale autorka kunsztownie wchodzi w styl kryminału. Oto pod lodem jeziora nieopodal Pekinu odnalezione zostają zwłoki młodego syna ambasadora. Sprawą zajmie się inspektor Liu Hunan, która jest wrażliwym człowiekiem, walczącym o pozycję w pracy, renomę przez to, że jest kobietą pełniącą "męski" zawód w Chinch, w których mimo rewolucji nie sposób wykorzenić wielopokoleniowych przekonań.
W kolejnych dwóch rozdziałach znajdziemy się na terenie USA i jej wybrzeżu. Poznany prokuratora Dawida Starka, o nadnaturalnym poczuciu sprawiedliwości, który znajdując się na frachtowcu przemycającym nielegalnie emigrantów z Chn trafi na zwłoki młodego mężczyzny. Prokurator nigdy dotąd nie prowadził śledztwa, w którym doszło do morderstwa. Zginął on w podobnych okolicznościach co ten znaleziony pod Pekinem. Młody mężczyzna jest synem "Smoka", cokolwiek to znaczy, zapowiada poważne kłopoty. Prokurator wybierze się w podróż do Kraju Środka i od tego momentu byłam jeszcze bardziej zafascynowana dalszymi kolejami losu. Marzę o odwiedzeniu Chin i znajduję w tej książce porady z pierwszej ręki.

Autorka była nie raz w tym kraju. W precyzyjny sposób wyłuszcza różnice kulturowe. Od tego momentu czuję, że czytam See, tą z poprzednich, znanych powieści, które potrafiły mnie oczarować do cna. Książka jest niemalże przewodnikiem dla turystów wybierających się do Chin ze szczególnym uwzględnieniem chińskiej etykiety.

Patomorfolodzy w obu krajach nie są w stanie rozwiązać zagadki śmierci denatów. Siły prokuratora i pani inspektor będą musiały się połączyć wspólnej sprawie. Czy w końcu utną głowę jednej z triad - "Feniksowi"? I wokół mafii krążyć będą "detektywi", starając się zwrócić na siebie uwagę sprawcy mnożących się morderstw. Wabiąc go i prowokując do ujawnienia się ryzykują własne życie.

Nietuzinkowe postaci są bardzo realne. Czytając nie mam żadnych kłopotów z wczuciem się w fabułę. Z czytania mam wiele przyjemności, choć musiałam się trochę pogodzić z tym, że jednak będę czytała o wydarzeniach w Ameryce. Konkretne lektura, bez zbędnych dywagacji! Oczywiście dla miłośników prozy See i Chin. Tych, którzy nie są zainteresowani obyczajowością Chińczyków współczesnych, a interesuje tylko intryga i jej rozwiązanie może książka wydawać się mało intrygująca bo zawiła. Jednak przyciągnięci tym nietypowym światem, niedostępnym dla nas w większości możemy spróbować się z zagadką podwójnie trudną. Zawiła mafijno- polityczna intryga i psychologia uwarunkowana historią Chin. Poznawanie obu na raz to już wyzwanie. Na szczęście autorka pisze zrozumiale, w kunsztownym stylu i żadne zdanie nie jest zapisane na marne.
Polecam!
jaszczowka plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-04-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Wciągająca czytelnika aż do końca, wartka akcja i świetnie nakreśleni bohaterowie :)
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gosia45 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Dizzy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
justa21 Linia koment
Przeczytane:2016-02-27, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
AMJ1986 Linia koment
Przeczytane:2015-11-10, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane 2015,
salemeczka Linia koment
Przeczytane:2015-12-06, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2015,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
speedi Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Ivy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
KKS Linia koment
Przeczytane:2014-03-11, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,2012,
break
Okładka - Sieć rozkwitającego kwiatu Kosmitka
Manuela Gretkowska
Okładka - Sieć rozkwitającego kwiatu Historia nazistowskich obozów koncentracyjnych
Nikolaus Wachsmann
Okładka - Sieć rozkwitającego kwiatu Córka pirata
Margaret Cezair-Thompson
Okładka - Sieć rozkwitającego kwiatu Prawda
Neil Strauss
Okładka - Sieć rozkwitającego kwiatu Pokusa czerni
Carter Wilson
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów