Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Słowik

Kristin Hannah

Ocena ( 19 osób )
5.5
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2016-10-12
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-8031-371-2
Liczba stron: 560
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Anna Szczurek

Słowik od wielu miesięcy ma status bestsellera. I choć od premiery minęło sporo czasu mierzonego prawami rynkowymi, książka cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem.


Zasadne wydaje się w jej przypadku postawienie pytania o to, co sprawia, że tekst poświęcony II wojnie światowej - tematyce wszak wielokrotnie opracowanej i „przepracowanej" - zyskuje tak wielkie grono czytelników. Czy jest to ukazanie wojny oczami kobiet – jednostek słabszych, delikatniejszych, zepchniętych podczas walk (z niewielkimi wyjątkami) na dalszy plan? A może świeże spojrzenie na to, co wojna czyni z człowiekiem i jego psychiką? Czy - wreszcie - kluczowy wpływ na popularność tej książki miała próba ukazania najeźdźców jako takich samych ludzi jak mieszkańcy okupowanych krajów – słabych, lękających się o własne życie, stąd - wykonujących rozkazy wyższych rangą?


Przyczyn popularności powieści Kristin Hannah może być wiele, pewnym zaś jest, że to książka sprawna literacko i warsztatowo, a przez to niosąca przyjemność lektury, mimo niełatwego tematu wiodącego.


Słowik – Isabelle Rossignol – to młoda, niezwykle atrakcyjna kobieta, która w obliczu wojny nie mogła i nie chciała pozostać bierna. Mimo oporu ze strony rodziny i ustawicznych prób przekonania jej, że obowiązkiem kobiety jest cierpliwie czekać i że jej chęć niesienia pomocy może wręcz zaszkodzić innym, postanowiła włączyć się do ruchu oporu. W tajemnicy przed wszystkimi najpierw roznosiła propagandowe ulotki, później zaś podjęła się działań o wiele bardziej niebezpiecznych – przerzucania rannych lotników przez Pireneje. Dzięki jej kanałowi przerzutowemu udało się ocalić stu siedemnastu pilotów.


Stu siedemnastu mężczyzn, którzy bez poświęcenia tej z pozoru słabej, subtelnej kobiety nie mieliby szans na przeżycie i powrót do bazy.

W tym samym czasie siostra Isabelle, Vianne, z którą łączyły ją trudne relacje, zmuszona była znaleźć miejsce w swoim domu dla dwóch oficerów niemieckich – pierwszy, wbrew opiniom innych, pomagał jej, jak tylko mógł. Ten jednak, który osiadł w jej domu po śmierci poprzednika, reprezentował wszystko, co w najeźdźcy najgorsze – brutalność, bezwzględność, obsesyjną kontrolę. Za jego plecami kobieta ratowała życie żydowskim dzieciom, dla których podrabiałą dokumenty. Niebezpieczeństwo, na jakie naraża siebie i swoją rodzinę, nie jest jednak jej jedyną ofiarą – mieszkając u boku wroga, narażona jest na znacznie gorsze formy zapłaty za życie najbliższych.


Choć zdaje się, że siostry dzieli wszystko, Hannah ukazuje je obie jako kobiety niezłomne, nieugięte, zdolne do najwyższych poświęceń, zdeterminowane i silne. Inspiracją dla postaci była postać historyczna – Andrée de Jongh, bojowniczka ruchu oporu w Belgii, ułatwiająca aliantom ucieczkę z okupowanej przez hitlerowców Francji.


Słowik to opowieść o tym, co nierzadko było w literaturze i wspomnieniach pomijane, choć coraz częściej zostaje odkrywane i doceniane – wojnie kobiet, ukazanej ich oczami i z ich udziałem. Autorka przedstawia codzienne życie w  okupowanej Francji – pokazuje dylematy, przed jakimi stały kobiety oraz tragiczne wydarzenia, które stały się ich udziałem – gwałty, poniżanie, głód, konieczność donoszenia na znajomych w celu ochrony życia swego i bliskich... Nie jest jednak powieść Hannah lekturą przygnębiającą – na tle dramatu wojny tli się bowiem miłość – rodzicielska, ojcowska, siostrzana, damsko-męska – i to ona napędza do działania, daje nadzieję i zmusza, by żyć. Autorka bardzo sprawnie skonstruowała fabułę powieści, dzięki czemu od lektury Słowika naprawdę trudno się oderwać. Bardzo emocjonalnie zakończenie stanowi najmocniejszy punkt książki, przesłaniający drobne niedociągnięcia.


Słowika więc warto przeczytać - jako nowe spojrzenie na czas wojny, jako szansę na poznanie obrazu silnych kobiet biorących w niej udział; jako świadectwo pamięci i jako swoistą okazję odświeżenia tego, co odległe, by móc chronić się w przyszłości od podobnych błędów. To lektura szczególnie interesująca dla kobiet – wszak to ich determinację podkreśla nade wszystko.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
MonikaP plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-04-24, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2017,
Dołączam się o wszechobecnych zachwytów nad tą powieścią. Znakomita, wzruszająca historia o miłości w czasie wojny, miłości do dzieci, rodziców, ale i do ojczyzny. Przejmująca i wyciskająca łzy opowieść o kobietach w czasie wojny. Trudna i piękna.
Polecam wszystkim!
basia02033 plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-04-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2017,Mam,Przeczytane w 2017,
uwielbiam czytać książki o wojnie...a w szczególności o bohaterach wojennych. A Słowik pokazuje nam że nie tylko mężczyźni potrafią walczyć...kobiety również są bardzo odważne, tak jak Isabelle i jej siostra. Wspaniała książka :)
weronikka1 plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-03-25, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2017,Mam,
Może jakieś pięć minut temu zamknęłam książkę. Musiałam chwilę ochłonąć. I teraz na gorąco napiszę kilka słów o niej. Historia opisana w książce wprawiła mnie w smutek. Ból i cierpienie bohaterów nie pozostał mi obojętny. Od czasu do czasu musiałam zamknąć książkę, by odpocząć od niej, złapać oddech. Ale szybko ponownie ją otwierałam. Musiałam poznać zakończenie. Wiedziałam, że będzie bolesne. Bo czy koniec wojny może obyć się bez bólu i cierpienia? Myślę, że nie.
Pierwsza część powieści minęła mi szybko. Od pierwszych stron losy bohaterek mocno wciągają. A jej druga część nabrała jeszcze szybszego tempa i coraz więcej wyciskała ze mnie emocji. Już ostatnie kartki ciężko było mi czytać ze względu na załzawione oczy. Łzy spływały mi po policzkach. Odkładam książkę na półkę i długo o niej nie zapomnę. Z całą pewnością przerwa w czytaniu o drugiej wojnie światowej dobrze mi zrobi. Do tego rozdziału sięgnę za jakiś czas.

O czym jest "Słowik"?
To opowieść o dwóch siostrach żyjących w czasie drugiej wojny światowej. Isabelle i Vianne, to dwie różne osobowości. Vianne jest rozsądna, ma córkę i kochającego męża. Gdy wybucha wojna zostaje sama z córką w domu i od tej pory wszystko co robi jest walką o przetrwanie. Dla Sophie jest w stanie zrobić wszystko. Czasem musi podejmować nawet dramatyczne decyzje. Isabelle od najmłodszych lat była buntowniczką, nigdzie nie mogła się odnaleźć. Kiedy do Francji wkroczyła armia niemiecka dziewczyna dołączyła do ruchu oporu. W tym czasie wykazała się wielką odwagą i pomogła wielu ludziom, narażając przy tym swoje życie.
Autorka o kobietach drugiej wojny światowej nie zapomniała. Napisała o ich bohaterstwie i o tym jak wielką rolę odegrały w tym czasie.

Opinia pochodzi z mojego bloga:
http://biblioteczkamoni.blogspot.co.uk/
godmyt plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-11-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Pożyczone,wyzwanie 2016- 12 książek,
Książka zasługująca na miano Książki Roku 2016.
Przepiękna opowieść o zwykłych ludziach, których życie zmienia się diametralnie gdy rozpoczyna się wojna. My poznajemy historię sióstr, które prowadząc zupełnie odmienny tryb życia będą zmuszone do wyborów, a decyzje raz podjęte będą nieodwracalne.
Isabelle- młoda buntowniczka, nie godzi się na pokorne schylenie głowy przed wrogiem, chcę walczyć z nim na każdy z możliwych sposobów.
Vianne- starsza z sióstr, po tym jak zmobilizowano jej męża do wojska, chce tylko przetrwać wojnę i ochronić swoją rodzinę.
Każdej z nich przyjedzie stanąć przed wyborami, których każda wolałaby uniknąć. Isabelle wybiera walkę z okupantem, Vianne myśli tylko o tym jak przetrwać, nie narażając siebie i córki. Jednak i ona w końcu z narażeniem życia będzie ratować życie innych.
Przepiękna opowieść o sile kobiet, ich woli walki i chęci przetrwania. Przede wszystkim to opowieść o odwadze zwykłych ludzi, o działaniach jakie są w stanie podjąć by ratować swoje życie, życie bliskich, ale i obcych ludzi.
Autorka w genialny sposób ukazuje trudne relacje rodzinne oraz to jak relacje z innymi wpływają na nasze decyzje.
Wiele wątków poruszonych w powieści jest uniwersalnych i w nich możemy doszukiwać się swoich decyzji, dlatego powieść, choć osadzona w realiach okupowanej Francji, ma wymiar ponadczasowy.
Trudno opisać jaki ładunek emocjonalny niesie ze sobą ta powieść, jaką mnogość wątków i problemów porusza. Przy tym jest napisana w prosty i przystępny sposób. Wciąga, pochłania i nie pozostawia czytelnika obojętnym. Jest w niej wszystko: wojna, miłość, rodzina, romans, walka o przetrwanie, trudne wybory, śmierć.
Uważam, że każdy powinien ją przeczytać bo żadna opinia nie odda tego czym jest ta książka w rzeczywistości. Polecam, polecam, polecam!!!
danonk plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-01-26, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2017,
Przepiękna opowieść o dwóch siostrach, które podczas drugiej wojny światowej wykazały się wielkim bohaterstwie, ratując życie innych. Każda z nich robiła to inaczej. Młodsza Isabelle z entuzjazmem, szaleńczą brawurą, odwagą przeprowadzała angielskich pilotów, strąconych nad Francją, przez Pireneje do ambasady brytyjskiej w San Sebastian. Starsza Vianne, próbując przetrwać na prowincji, ze swoją córką, ratowała żydowskie dzieci. Każda z nich mając inne priorytety, inne zapatrywania na toczące się życie, okazała się bohaterką. Świetna książka.
flokete plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-01-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Druga wojna światowa to czas historyczny, który najbardziej mnie interesuje, ciekawi, a ponadto chyba o nim wiem najwięcej. Wciąż dobrze pamiętam te straszliwe opowieści, które były przedstawiane przez rodzinę zmarłych na różnych uroczystościach, mówiące o tym, co wtedy się działo w Polsce. Jednak akcja książki rozgrywa się we Francji, a w tym także w Paryżu, o której zasób wiedzy mam już mniejszy, dlatego poznanie tego kraju od tej strony, było niezwykle interesującym przeżyciem. Książka pokazuje Nam, że po obu walczących stronach są dobrzy i źli ludzie, że rodzina jest najważniejsza oraz to, jak duży wpływ mają podjęte decyzje na Nasze życie.

Dwie główne bohaterki - starsza Vianne i młodsza Isabelle - są siostrami, ale poza tym faktem, nic ich nie łączy. W zasadzie dzieli ich wszystko: wiek, miejsce zamieszkania, postawa oraz przyjęte wartości. Na ukształtowanie ich życia duży wpływ miało porzucenie przez ojca. Isabelle pragnie walczyć o Francję, zaś Vianne chce po prostu przeżyć. Te dwie przyjęte odmienne postawy przez tak bliskie osoby pokazują, że pomiędzy nimi, stosunki są bardzo napięte i skomplikowane. Ten zabieg nadaje książce szczególnego znaczenia, ponieważ możemy zobaczyć wojnę z różnych perspektyw. Dzięki temu dowiadujemy się po raz kolejny o tym, jak silna jest miłość i co może wydarzyć się przez to uczucie. Zaś wojna łamie i zmienia każdego człowieka.

Fabuła w "Słowiku" jest zaskakująca i nieprzewidywalna, w jednej chwili wszystko może się zmienić, jak to na wojnie. Zaczyna się niegroźnie, a kończy się, no cóż, nie w każdym przypadku dobrze. Początek książki jest bardzo ciekawy, gorzej poszło mi ze środkiem, gdyż wtedy dużo się dzieje i trzeba się bardziej skupić na czytaniu, koniec jednak jest trochę smutny i poruszający. Mimo to książkę czyta się szybko i często bardzo lekko.

Słowik to ciekawa i poruszająca książka, która opowiada o losach pewnej rodziny podczas drugiej wojny światowej we Francji. Niezwykła historia podczas, której można poznać francuskie społeczeństwo oraz piękny kraj, w tym burzliwym czasie. W książce znajdujemy odmienne postawy, które reprezentują dwie siostry, a to, ile są w stanie poświęcić, świadczy o tym, że tutaj znaczącą rolę odgrywa miłość, która jest lekiem na wszystko. Opowieść obrazuje też, jak straszliwa jest wojna oraz to, jak się w niej odnaleźć.
Bardzo chętnie ją polecam, a zwłaszcza na wieczory!

Recenzja pochodzi z http://filizanka-ksiazkoholika.blogspot.com
Varo plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-11-02, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2016 roku,Mam,

Witajcie! Znacie mnie nie od dziś i doskonale wiecie, że gustuję w fantasy, kryminałach i wszelkiej maści biografiach. A co się stanie, kiedy dacie mi do ręki fikcję historyczną? Hmm… Z początku byłam mało przekonana, ale gdy Maciek podesłał mi opis „Słowika” Kristin Hannah, miałam mocne postanowienie, że dam jej szansę. Wszak II wojna światowa to jeden z najciekawszych, zarówno dla mnie jak i mojego brata, okresów historycznych. Pękająca w szwach od podręczników biblioteczka w domu mojej mamy mówi sama za siebie. Ale do rzeczy – czy byłam rozczarowana, a może oczarowana? Zapraszam :)



Kristin Hannah urodziła się w 1960r. w południowej Kalifornii w USA. Jest wielokrotnie nagradzaną i bestsellerową amerykańską pisarką, która zdobyła wiele nagród, m.in. Złotego Serca, Maggie, i nagroda 1996 National Reader’s Choice. Hannah ukończyła wydział prawa w Waszyngtonie i prawo praktykowała w Seattle, zanim stała się pełnym pisarzem. Mieszka z mężem i synem w Pacific Northwest.


Miłość pokazuje nam, kim chcemy być. Wojna pokazuje, kim jesteśmy. Światowy bestseller już w Polsce! Dwie siostry, Isabelle i Vianne, dzieli wszystko: wiek, okoliczności, w jakich przyszło im dorastać, i doświadczenia. Kiedy w 1940 roku do Francji wkracza armia niemiecka, każda z nich rozpoczyna własną niebezpieczną drogę do przetrwania, miłości i wolności. Zbuntowana Isabelle dołącza do ruchu oporu, nie zważając na śmiertelne niebezpieczeństwo, jakie ściąga na całą rodzinę. Opuszczona przez zmobilizowanego męża Vianne musi przyjąć do swego domu wroga. Cena za uratowanie własnego życia i dzieci z czasem staje się dramatycznie wysoka… Inspirowana życiorysem bohaterki ruchu oporu Andrée de Jongh opowieść o sile, odwadze i determinacji kobiet zachwyciła miliony czytelniczek na całym świecie.



Ok. Postawmy sprawę jasno już na początku. „Słowik” to najlepsza powieść w swojej kategorii, jaką przeczytałam w tym roku. W ogólnej klasyfikacji najlepszych książek 2016 roku… Coś czuję, że nieźle zamiesza na podium. Całość jest iście filmowa, mam wrażenie, że niemal napisana pod scenariusz. Czy niedługo czeka nas ekranizacja? Z jeden strony czekam, z drugiej boje się, czy nie zatrze dobrego wrażenia, jakie zostawiła autorka. Zauważyłam ostatnio, że II Wojna Światowa jest coraz częściej na językach współczesnej kultury. Często wykorzystuje się ją jako temat filmów – czy to główny, czy przemykający w tle. O grach komputerowych nie wspominając. Autorzy książek szukają świadectw ludzi żyjących w tych czasach i inspirują się nimi. Wydaje mi się, że przez to, że niewiele zostało takich osób, ludzie zaczęli odczuwać presję tykającego zegara. Jeśli nie spiszą tych doświadczeń – przeminą. Nie inaczej zrobiła Kristin Hannah, opierając fikcję o historię Andrée de Jongh, dziewiętnastoletniej belgijskiej bojowniczki ruchu oporu, która pomagała przy organizowaniu trasy przerzutowej dla uciekinierów z obozów jenieckich. Co do samej treści – nie wyobrażam sobie, żeby można było zrobić coś lepiej. Dwie siostry Vianne i Isabelle dzieli niemal wszystko – wiek, styl życia, motywacja i marzenia. Jedna to stateczna matka i żona, druga – wiecznie wędrująca zbuntowana nastolatka. Zderzenie ich światów może przynieść niezły huragan. Przedstawiona w powieści Francja w czasach II wojny światowej zachwyca realizmem. Brutalnie realistyczna i cudownie piękna. Niesie ze sobą zarówno dramatyczne wydarzenia, jak i bardzo dużo wzruszenia. Myślę, że hasło „Miłość pokazuje nam, kim chcemy być. Wojna pokazuje, kim jesteśmy.” idealnie opisuje, czego możemy się spodziewać w trakcie lektury.


Przepiękna i wzruszająca powieść o bohaterstwie kobiet w czasie II wojny światowej. Jeśli można powiedzieć, że książka wojenna jest piękna, to właśnie taką książką jest właśnie „Słowik” Kristin Hannah.


 


Ocena: 10/10


 



„Na ścianie wisiało przekrzywione, pęknięte lustro. Odbicie jej twarzy było przez to zniekształcone, jedna połowa znajdowała się niżej niż druga.


– Jak możesz się bać? – zapytała swoje odbicie. Sforsowała w zamieci przełęcz w Pirenejach, przekroczyła wartkie wody rzeki Bidasoa pod nosem hiszpańskich strażników, pewnego razu poprosiła gestapowca, żeby pomógł jej przenieść przez granicę walizkę pełną fałszywych papierów, ponieważ „pan jest taki silny, a ja taka zmęczona podróżą”, ale nigdy nie czuła się tak zdenerwowana jak teraz. Nagle się dowiedziała, że kobieta może jednym wyborem zmienić całe swe życie i wyrwać z korzeniami dotychczasową egzystencję.


Westchnęła ciężko, owinęła się wystrzępionym ręcznikiem i wyszła z łazienki. Przystanęła na moment przed drzwiami, żeby uspokoić bicie serca – nadaremnie – po czym je otworzyła.”



 

Viktoriaaa plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-10-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Wielokrotnie w trakcie lektury "Słowika" miałam łzy w oczach... Kristin Hannah stworzyła rewelacyjną opowieść o bohaterskich kobietach i podejmowanych przez nie trudnych wyborach.
krystynar plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-10-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Cudowna opowieść o miłości, wojnie i trudnych wyborach. "Słowik" to powieść wzruszająca i pouczająca - przypomina nam o koszmarze II wojny światowej, ukazuje skomplikowaną relację dwóch sióstr i ich odmienne sposoby na życie w zgodzie z własnym sumieniem.
staszekr plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-10-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Wzruszająca historia i do tego naprawdę dobrze napisana.
AMJ1986 Linia koment
Przeczytane:2017-06-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,35 książek 2017,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Margarita1980 Linia koment
Przeczytane:2017-05-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2017,Mam,Wyzwanie - z historią w tle,
ErikO Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Chcę przeczytać,
stokrotka__ Linia koment
Przeczytane:2017-05-17, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane,
ewia101 Linia koment
Przeczytane:2017-05-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2017,Mam,
delov Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
moniapili Linia koment
Przeczytane:2017-02-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
edytka222 Linia koment
Przeczytane:2017-01-01, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,II wojna światowa,Literatura amerykańska,Mam,
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
anuszka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Wicia Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
danutka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
anoola Linia koment
Przeczytane:2017-01-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2017,Mam,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Atol Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
alams Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Muminka789 Linia koment
Przeczytane:2017-04-09, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,wyzwanie 100 książek 2017,
Katarzyna_O Linia koment
Przeczytane:2016-10-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Książka, dzięki której pokochasz książki. Nawet, jeśli nie lubisz czytać
Pax
Nieja i ja
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów