Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Szatan z siódmej klasy

Kornel Makuszyński

Ocena ( 24 osób )
4.9
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2011-12-11
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 9788310120519
Liczba stron: 276
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: DB

Powieść Kornela Makuszyńskiego „Szatan z siódmej klasy”, która po raz pierwszy ukazała się w 1937 roku, do dziś doczekała się wielokrotnych wznowień, została dwukrotnie zekranizowana (w 1960 i 2006 roku) i wielokrotnie była przenoszona na scenę teatralną. Doczekała się również wersji audio do wysłuchania w doskonałej interpretacji Wojciecha Malajkata, autora wielkich kreacji teatralnych i odtwórcy wspaniałych ról w filmach dla dzieci i młodzieży. W ekranizacji „Szatana z siódmej klasy” z 2006 roku Wojciech Malajkat wcielił się w rolę profesora Gąsowskiego, nauczyciela historii głównego bohatera.

 

Dzieło Kornela Makuszyńskiego to opowieść przygodowo-detektywistyczna, która opisuje przygody siedemnastoletniego Adasia Cisowskiego. Adaś na przydomek „Szatana” zasłużył w szkole, kiedy udało mu się rozwiązać metodę odpytywania uczniów przez profesora Gąsowskiego oraz bezbłędnie rozwiązywać każdą, nawet najbardziej zawikłaną zagadkę. Większość akcji toczy się we wsi w której mieszkał brat profesora Gąsowskiego: poprosił on Adasia o rozwiązanie tajemniczej zagadki – kradzieży drzwi z dworku. Zadanie okazało się dosyć trudne, ale Adaś szybko wpadł na trop złodziei.

 

Czytelnik ma okazję śledzić perypetie miłosne głównego bohatera, który zakochał się od pierwszego wejrzenia w pięknej dziewczynie o zdumiewających fiołkowych oczach, bratanicy profesora. Książka napisana jest z humorem, jednak nie brak wielu scen, które zapierają dech w piersiach, potęgują grozę i trzymają w napięciu. Który z chłopców nie pragnął poczuć się choć przez moment Sherlockiem Holmesem? Niezwykle inteligentny i szlachetny siedemnastoletni Adam Cisowski pokazuje, że każdy może nim zostać.

 

Powieść ta ukazuje, że nie ma tajemnicy, której nie można by zgłębić i zagadki, której nie można rozwiązać. To świetna książka przygodowa, pełna tajemnic i detektywistycznych zagadek, która mimo upływu lat nie straciła zbyt wiele ze swej świeżości czy aktualności. To powieść, która gwarantuje dobrą zabawę dla każdego, kto zdecyduje się po nią sięgnąć nie tylko z przymusu. Dodatkową zaletą książki jest fakt, że Makuszyński postanowił przedstawić w niej realia Polski okresu międzywojennego i życie nastolatków w tamtych czasach. Być może ich wykroczenia, psoty i szaleństwa z perspektywy dzisiejszego nauczyciela wydawać się będą błahe, być może ich problemy niekoniecznie przystają do czasów dzisiejszych, być może są oni po prostu zbyt grzeczni, dobrze wychowani i uprzejmi – ale to przecież nie wada.

 

Z uwagi na to, że „Szatan z siódmej klasy” to od wielu lat szkolna lektura – a lektury czyta się niechętnie ponieważ są obowiązkowe i przymusowe – audiobook wydaje się być świetnym rozwiązaniem dla zbuntowanej młodzieży. Doskonała interpretacja tekstu przez Wojciecha Malajkata pobudza wyobraźnię słuchacza i powoduje, że trudno się od niej oderwać. Jednak czas nagrania jest dosyć długi. 9 godzin i 13 minut to dla niektórych pewnie zbyt wiele. Jednak biorąc pod uwagę możliwości i różne sytuacje, w których da się nagrania słuchać, uważam, że nie jest to wada znacząca.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
papetka plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-04-25, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2016,Wyzwanie - książki dla młodzieży 2016,
Świetna, świetna, świetna! Są takie książki, które mimo upływu lat, zmiany pokoleń wywołują te same emocje. Do takich lektur należą na pewno powieści Kornela Makuszyńskiego. Pamiętam, że jako dziecko zaczytywałam się m.in. w "Szatanie z siódmej klasy". Ile razy czytałam, tyle razy na mojej twarzy gościł ten sam szeroki uśmiech. Teraz po latach wróciłam do tej książki i reakcja na perypetie Adasia nie zmieniła się. Mało tego, młode pokolenie też z ciekawością śledzi losy młodego detektywa i też w taki sam żywiołowy sposób reaguje na komizm słowny i sytuacyjny.
13kubus5 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-12-13, Ocena: 1, Na półkach: Przeczytałem,
Bardzo nudna. Nie zrozumiała treść.
Natawki plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-12-12, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Bardzo mi się podobało.
dunia20002 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-11-12, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Świetna ksiażka. Wartka akcja i coraz to nowe zagadki. Polecam wszystkim :)
pinkcafe plusminus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
W najbliższym czasie na pewno nabędę.
nunachopin plusminus Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Jedna z najukochańszych książek z dzieciństwa. Przezabawna i wciągająca. Kryminał i komedia w jednym, a intryga rodem z powieści grozy J.S. Le Fanu. Od czasu do czasu jeszcze po "Szatana" sięgam; mój rozpadający się egzemplarz, zaczytany do granic, wciąż stoi na półce i czeka na moich synów.
kacpi71935 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-01-30, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Piękna książka.Opowiada o Adamie Cisowskim,uczniu siódmej klasy,obdarzonego wspaniałymi zdolnościami detektywistycznymi.Potrafi rozwiązać każdą zagadkę,rozwikłać każda tajemnicę.Jego nauczyciel historii,prof.Gąsowski zaprasza go do siebie na wakacje.Chodzi mu o wyjaśnienie tajemnicy domu.Ale gdy dowiadują się o skarbie,coś trzeba wybrać.
Ervisha plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-06-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Świetna, wciągająca książka. Zawiera wiele ciekawych przygód, które pochłoną każdego czytelnika. Jest w niej wiele humoru. Książka dobra dla osób w każdym wieku. W dobrej cenie. Uczy dobrych wartości, takich jak na przykład przyjaźń.
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
andr Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
AgnieszkaG Linia koment
Przeczytane:2015-11-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,Mam,
Gutek Linia koment
Przeczytane:2015-10-21, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Z biblioteki,
Sumire Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
emanuella Linia koment
Przeczytane:2015-08-25, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Twiggy Linia koment
Przeczytane:2015-05-01, Na półkach: Przeczytałem,Dzieciństwo c:,
agata20793 Linia koment
Przeczytane:2015-04-05, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
edytka222 Linia koment
Przeczytane:2006-02-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
onceuponinbook Linia koment
Przeczytane:2014-12-03, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
azetka79 Linia koment
Przeczytane:2014-08-14, Na półkach: Przeczytałem,
Inka Linia koment
Przeczytane:2014-08-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
stokrotka22 Linia koment
Przeczytane:2014-07-22, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
rabiosa7 Linia koment
Przeczytane:2014-05-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
nati104 Linia koment
Przeczytane:2012-03-09, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
anonimowa000 Linia koment
Przeczytane:2014-03-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
oklaskim Linia koment
Przeczytane:2014-02-16, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Karmelek3 Linia koment
Przeczytane:2014-02-08, Na półkach: Przeczytałem,
Sadu Linia koment
Przeczytane:2014-02-06, Na półkach: Przeczytałem,
Willa871 Linia koment
Przeczytane:1996-01-01, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
agusia97 Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
karla1214 Linia koment
Przeczytane:2013-09-28, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
glaadys Linia koment
Przeczytane:2013-09-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Wyzwanie - powieści obyczajowe,
moonraavi Linia koment
Przeczytane:2013-09-20, Na półkach: Przeczytałem,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
bbo Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Lusia1987 Linia koment
Przeczytane:2013-05-31, Na półkach: Przeczytałem,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: lektury,
ot Linia koment
Na półkach: Przeczytałem,
break
Okładka - Szatan z siódmej klasy Pechowa dziewczyna
Aleksandra Mantorska
Okładka - Szatan z siódmej klasy Nie przeproszę!
Sofia Prokofiewa
Okładka - Szatan z siódmej klasy Jestem już przedszkolakiem
Eva Janikovszky
Okładka - Szatan z siódmej klasy Bajki
Aleksander Puszkin
Okładka - Szatan z siódmej klasy Chodzi, chodzi Baj po ścianie. Wiersze i kołysanki.
J. Czechowicz, E. Szelburg-Zarębina, J. Porazińska i inni
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
KANAŁ RSS | REGULAMIN |REDAKCJA/KONTAKT |WSPÓŁPRACUJEMY | WWW.GRANICE.PL 1999-2016 WŁAŚCICIEL: W&W