Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Telefon od anioła

Guillaume Musso

Ocena ( 26 osób )
5.3
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2012-09-19
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 978-83-7659-839-0
Liczba stron: 416
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Justyna Gul

Demony przeszłości


Niektórym ludziom pisane jest się spotkać. Niezależnie od tego, gdzie się znajdują czy dokąd wybierają, któregoś dnia na siebie wpadną – te słowa Claudie Gallay stały się pretekstem do fascynującej opowieści o przeznaczeniu, które stawia na naszej drodze określonych ludzi i powoduje, że znajdujemy się w określonym miejscu i w określonym czasie.

 

Tylko przeznaczenie mogło sprawić, że On i Ona spotkali się w Nowym Jorku na lotnisku JFK tydzień przed Bożym Narodzeniem. Ona to Madeline Greene, trzydziestoczterolatka, właścicielka uroczej kwiaciarni Jardin Extraordinaire w Paryżu. On to Jonathan Lempereur, prowadzący wraz ze swoim przyjacielem Marcusem mały, francuski bar w centrum North Beach, włoskiej dzielnicy San Francisco. Niespodziewane spotkanie w malej kafeterii terminalu lotniczego i nieoczekiwana zamiana telefonów komórkowych odmieni ich życie, nadając mu blasku i rozwiewając mroki przeszłości.

 

Historię tej znajomości opowiada nam Guillaume Musso, znany czytelnikom z takich bestsellerów, jak Uratuj mnie czy Ponieważ cię kocham. Tym razem autor wraca w doskonałym stylu z nowością na polskim rynku, powieścią Telefon od anioła, uwodząc czytelnika niezwykłą grą słów i klimatem, zaskakując i przerażając. Książce daleko bowiem do tradycyjnego romansu, na który wskazywałby tytuł czy początek opowieści. Z każdą stroną zagłębiamy się w skomplikowany świat ludzkiej psychiki i zbrodni, wraz z bohaterami odkrywając wzajemnie przeszłość.

 

Kiedy Madeline i Jonathan orientują się, że posiadają nie swoje telefony komórkowe, jest już za późno – dzielą ich tysiące kilometrów, zaś z powodu strajku poczty wymiana własności jest niemożliwa. Zainspirowani groteskową sytuacją, postanawiają naruszyć prywatność właściciela telefonu i… wzajemnie zgłębiają sekrety swojego życia. Okazuje się, że oboje mają za sobą burzliwe lata i tragiczne wydarzenia, które znacząco wpłynęły na to, kim są obecnie i czym się zajmują.

 

Miłość do kwiatów wpoił Madeline jej ojciec, a początkowe zainteresowanie przerodziło się w prawdziwą pasję, zaś po ukończeniu La Piverdière - słynnej szkoły kwiaciarzy w Anger -  w sposób na życie. Tak naprawdę jednak, w głębi serca, kobieta jest policjantką, zaś ściganie przestępców i pomoc uciśnionym - jej życiową misją. Jako inspektor komisariatu Cheatam Bridge, Madeline pracuje wytrwale i skutecznie - przynajmniej do momentu, kiedy przydzielona jej zostaje sprawa Alice Dixon. Zaginiona czternastolatka, której matka zgłosiła fakt dopiero kilka dni po tym, jak ostatni raz widziano dziewczynkę żywą, staje się obsesją policjantki - tym bardziej, że ani na moment nie zbliża się ona do rozwiązania zagadki zniknięcia. Co więcej, mając za sobą trudne dzieciństwo u boku matki naznaczonej depresją, nasza bohaterka doskonale wczuwa się w sytuację Alice i identyfikuje się z nią. To głębokie poczucie zrozumienia, jedności niszczy Madeline, która bierze na siebie odpowiedzialność za dziewczynę, zaś niepowodzenie śledztwa wywołuje w niej poczucie niemocy i beznadziei. Tajemnicza paczka, dostarczona na adres komisariatu, zawierającą ludzkie organy, które zostały zidentyfikowane jako serce Alice, odbierają jej nadzieję na ocalenie swojej "duchowej siostry". Na dodatek do zabójstwa nastolatki przyznaje się seryjny zabójca zwany „Rzeźnikiem z Liverpoolu”, Herald Bishop. Madeline, wycieńczona długim i intensywnym śledztwem, na granicy szaleństwa, decyduje się na desperacki krok…

 

Życie Jonathana również znacząco różniło się od tego, jakie wiedzie obecnie. Jego niesłychany talent kulinarny i fenomenalne wyczucie smaku otwierały mu drzwi do każdej restauracji. Wraz z rozwojem kariery, pojawiły się duże pieniądze oraz wielka miłość – Francesca i będący „oczkiem w głowie” syn. Zdrada żony - i to z najlepszym przyjacielem - wstrząsnęła w posadach jego światem, zaś złe decyzje finansowe i depresja doprowadziły go do ruiny. Powoli, z mozołem, odbudował on swoje życie w San Francisco, żyjąc spokojnie i unikając większych wstrząsów czy wyzwań – przynajmniej do momentu spotkania Madeline.

 

Jak zakończą się te wzajemne poszukiwania sekretów? Czy mężczyzna odkryje, jak zawzięta policjantka z Manchesteru mogła się zmienić w sympatyczną paryską kwiaciarkę? Czy Madeline odsłoni kulisy zdrady i powody, jakie kierowały Francescą? Kim jest Alice Kowalski i co tak naprawdę wydarzyło się w chwili zaginięcia Alice? Guillaume Musso pozwoli czytelnikom uczestniczyć w policyjnym śledztwie i podglądać życie bohaterów, angażując nas bez reszty. Książka, która początkowo wydaje się romansem,  z każdą strona zaczyna coraz bardziej przypominać mroczny thriller, pojawia się również wewnętrzny imperatyw skłaniający do dalszej lektury, do rozwiązania zagadki, składając kolejne elementy obrazu niczym puzzle.

 

Autor z niezwykłym wyczuciem oddaje stan duszy Madeline, nękanej demonami przeszłości, zdumiewająco zbieżnej z przeszłością Alice. Zaangażowanie w śledztwo, determinacja i wola walki, a w końcu załamanie – te emocje w książce są namacalne, zmuszają do współodczuwania, zaś ból rozdzierający serce policjantki jest również bólem każdego z czytelników. Niejednoznaczne zakończenie również pobudza do tworzenia możliwych wariantów rozwiązania i alternatywnych wersji historii. Telefon od anioła nie pozwala pozostać zwykłymi czytelnikami, którzy biernie oddają się lekturze. To raczej wciągająca historia, której czytelnicy stają się częścią, chociażby poprzez zaangażowanie energii i niecierpliwe wyczekiwanie końca opowieści. A jaki ów finał jest? O tym każdy powinien przekonać się podczas lektury. 

 

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Domi__T plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-12-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Powieść urzękająca, ciepła, zabawna, ale też intrygująca i trzymająca w napięciu. To bardzo przyjemna i wciągająca lektura.
Dwoje ludzi na lotnisku przypadkowo zamienia się telefonami. Ona jest kwiaciarką z Paryża, on szefem kuchni z San Francisco. Okazuje się, że posiadanie czyjegoś telefonu otwiera drzwi do jego świata. Oboje bohaterów angażuje się po kryjomu w poznanie tajemnić drugiej osoby.
agnik66 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-08-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
kingaczyta.blgospot.com

Czasami jedno niefortunne zdarzenie może zmienić całe twoje życie, a przekonali się o tym Madeline i Jonathan. Ona jest paryską kwiaciarką, on znanym szefem kuchni, którego kariera nagle legła w gruzach. Poznają się na lotnisku, w dosyć nieprzyjemnych okolicznościach; biegnąc do jedynego wolnego stolika, wpadają na siebie i przez przypadek zamieniają telefonami komórkowymi. Gdy orientują się, że nie swoje komórki mają, jest już za późno, bo dzielą ich tysiące kilometrów. Madeline i Jonathan kontaktują się ze sobą i obiecują natychmiast odesłać nieswoją własność, ale ciekawość sprawia, że oboje przeglądają ich zawartość, by dowiedzieć się o sobie coś więcej,

Jestem naprawdę zaskoczona tą książką. Przed jej wypożyczeniem przeczytałam tylko opis z tyłu okładki, który w ogóle nie sugerował, co tak naprawdę zastanę na jej kartach. Byłam przekonana, że będzie to lekka historia, typowy romans itd. A dostałam coś więcej, bo znalazło się tutaj miejsce i na zagadkę kryminalną i to nie byle jaką, bo naprawdę okazała się niezwykle intrygująca i sprawiła, że wręcz nie mogłam się oderwać. W pewnym momencie z zabawnej historii robi się thriller na dobrym poziomie, z zaskakującym zaskoczeniem. Naprawdę nie tego się spodziewałam, ale cieszy mnie ten wątek ogromnie!

Po tak udanym pierwszym spotkaniu z tym autorem, po inne jego książki muszę obowiązkowo sięgnąć. Już nie mogę się doczekać!
Deutschland191 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-07-23, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,2016,52 książki 2016,wypożyczone z biblioteki,
Od jakiegoś czasu miałam w planach książki Musso, dlatego kiedy zobaczyłam w bibliotece "Telefon od anioła" bez wahania ją wypożyczyłam.
Książka ani przez chwilę nie była nudna, czytając zastanawiałam się co będzie dalej, autor w każdym rozdziale mnie zaskakiwał. Sam pomysł na książkę też jest genialny. Dwie nieznane osoby zamieniają się telefonami na lotnisku i dowiadują się prawdy o sobie. Na jaw wychodzą tajemnice,które dotąd nie ujrzały światła dziennego. Początek zapowiada romantyczną historię, ale nagle następuje zwrot i książka zamienia się w pełen napięcia thriller. Samo zakończenie mnie kompletnie zaskoczyło, nie tego się spodziewałam. Pierwsze spotkanie z dziełem Musso było jak najbardziej udane, autorowi udało się mnie zaciekawić co cenię sięgając po książkę i z chęcią sięgnę po jego następne powieści. Polecam fanom autora jak i tym, którzy dopiero poznają jego twórczość oraz osobom,które lubią połączenie romansu, kryminału i fantastyki. Jest to też powieść o życiowych wyborach z dozą humoru. Co by było gdyby nasz telefon trafił w niepowołane ręce?
kazejczyk plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-02, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Początkowo można pomyśleć, że to banalny romans, ale z czasem akcja nabiera tempa i wplata wątek kryminalny.
Elina44 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-07-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2015 ,
To pierwsza książka tego autora, którą przeczytałam. To dzięki niej zakochałam się w autorze. Nie mogę się doczekać, kiedy przeczytam następne jego książki.
Musso trzyma nas w napięciu cały czas. Stale przenosimy się z jednego miejsca w inne. Szybko ucieka czas, którego bohaterowie nie mają zbyt wiele. Momentami chciałam ją odłożyć na chwilę by przetrawić to co się dzieje, ale nie mogłam, bo byłam ciekawa co będzie dalej.
Książka zaczyna się jak romans, ale dość szybko okazuje się, że to thriller, sensacja, kryminał i romans w jednym. I to w odpowiednich proporcjach. Jest przemyślana i spójna. Sprawia, że bardziej doceniamy to, że siedzimy sobie bezpiecznie w domu i czytamy.
Uwielbiam sposób, w jaki Musso formułuje zdania. Chciałabym znać francuski, żeby móc przeczytać go w oryginale.
Ewfor plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-03-18, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Wyzwanie czytelnicze 2015,
Telefon do Anioła to powieść obyczajowa z nutą kryminału.
Tydzień przed Bożym Narodzeniem, w kawiarni na lotnisku JFK w Nowym Jorku dochodzi do zderzenia się ze sobą dwóch osób przepychających się do jedynego wolnego stolika. W wyniku tego zdarzenia obydwu osobom wypadają telefony komórkowe, które... przypadkowo zostają zamienione. Jedną z osób jest Madeline, kobieta lecąca do Paryża, a drugą Jonathan lecący do San Francisco. Żadna z tych osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że omyłkowo jest w posiadaniu cudzego telefonu, dopiero kiedy docierają do celu podróży uświadamiają sobie fakt zamiany aparatów. Ciekawość zaczyna brać górę nad wszystkim i tak Jobathan odkrywa w telefonie kobiety, której telefon trafił w jego posiadanie pliki prowadzonego kiedyś śledztwa. Dzięki informacjom z Internetu dowiaduje się wielu interesujących rzeczy o właścicielce telefonu i... dziwnym zbiegiem okoliczności okazuje się, że on również może mieć coś wspólnego z tą sprawą. Postanawia pomóc w rozwiązaniu sprawy, która praktycznie została przez policję zamknięta, jednak nie wszystko zostało wyjaśnione do końca.
Charakterystyką powieści tego autora jest to, że każdy kolejny rozdział poprzedza krótki cytat i jest to albo cytat z innej książki, albo cytaty jakiejś znanej osoby. Rozdziały są krótkie ale każdy następny wynika z poprzedniego tworząc jedną całość. Treść jest na tyle wciągająca, że te krótkie rozdziały nie pozwalają na zatrzymanie się, ponieważ fabuła jest tak skonstruowana, że nie można przestać czytać.
Ivy plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-02-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,2015,Przeczytałam,
Po lekko nudnawym '' Potem '' nie spodziewałam się ,że ''Telefon od anioła '' będzie jakąś rewelacją.Już nawet czytając utwierdzałam się powoli w moim myśleniu ,ponieważ książka zaczyna się jak w miarę klasyczny romans.Oto spotkanie na lotnisku,oto przypadkowa zamiana telefonów.Oto poznawanie tej drugiej osoby przez jej telefon ,czyli po prostu '' grzebanie '' w telefonie tej drugiej osoby ,oto obustronna chociaż nieuświadomiona przez '' przeciwnika '' fascynacja sobą nawzajem.Tak było przez początek ,potem nagle ,a właściwie nawet nie nagle ,ale miękko i z wyczuciem ,domniemany romans przeradza się w dość makabrycznie zagmatwany kryminał i to dość '' mocny ''. Mocnym dla mnie momentem było na przykład otrzymanie przez policjantkę Madeline Greene (obecnie paryską kwiaciarkę) prawdziwego ludzkiego serca wyrwanego z piersi zaginionej czternastolatki o imieniu Ellis ,której poszukiwaniami kieruje właśnie Madeline.Mamy tutaj niezły '' koktajl Mołotowa '' .Meksykańskie kartele narkotykowe prześcigają się w okropieństwach ze wschodnią (rosyjską ?) mafią .Mamy złą (skorumpowaną) panią agentkę specjalną i dobrego przestępcę,notabene kolegę Madeline ze szkoły .Mamy nieźle zakręconą historię ,gdzie niemal do końca nic nie jest takie jakie się wydaje być na pierwszy rzut oka.Tak to z prostej ,wręcz banalnej zamiany telefonów powstała świetnie opowiedziana historia ,przy której nawet przez moment się nie nudziłam. No i polubiłam gadającą papugę o imieniu Borys ,która mieszka z Jonathanem i Marcusem , szwagrem Jonathana ,suszącym swoją bieliznę w mikrofali :) .Pojawiły się też pewne refleksje do przemyślenia .Mianowicie zaczęłam się zastanawiać jakie tajemnice kryje mój telefon :) i czego miałabym się obawiać gdybym go w jakiś sposób utraciła.Ale też taka ,że ludzka ciekawość podglądania innych jest naprawdę ogromna i chyba rzeczywiście nieposkromiona.Książkę jak najbardziej polecam .
dayna15 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-12, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,z_52 książki 2014 (100),
Zdecydowanie najlepsza książka Musso z tych, które dotąd przeczytałam, przebiła nawet "Papierową dziewczynę". Wciągnęła mnie od samego początku, kiedy dwoje zupełnie obcych sobie ludzi przez przypadek zamienia się telefonami. Ona wraca do Paryża, on do San Francisco. Z ciekawości odkopują nawzajem swoje tajemnice i w ten sposób odkrywają, że łączy ich osoba z przeszłości. Wplecenie wątku kryminalnego udało się autorowi nadzwyczaj dobrze. Na taką książkę warto było czekać. Niesamowita książka, polecam wszystkim wielbicielom twórczości francuskiego pisarza.
prylka plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-06-08, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Wrzuciłabym tę książkę do worka z napisem Literatura kobieca (niech się nie obrażają kobiety lubiące poważniejszą literaturę) . Napisana łatwym , prostym językiem. Zaczyna jak romans i ... zmienia w kryminał :) książka do połknięcia w kilka wieczorów.
figlarna24 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-13, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Odkąd przeczytała powieść pt. "Potem" jestem wierną fanką francuskiego pisarza Guillaume Musso. Postanowiłam, że zapoznam się z każdą dostępną publikacją, która wyszła spod jego pióra. Mam za sobą już Potem oraz Będziesz tam? . Tym razem sięgnęłam po "Telefon od anioła" i znów pisarz mnie zaczarował i opętał moje myśli historią, która pozostanie ze mną na bardzo długo.

Główna bohaterką jest Madeline Greene- Angielka, która była kiedyś policjantką. Zajmowała się ona porwaniem młodej dziewczyny, lecz, gdy dowiaduje się o jej śmierci przeżywa załamanie nerwowe i próbuje popełnić samobójstwo. Na szczęście nie udaje się jej. Kobieta postanawia rzucić pracę policjantki i przeprowadza się do Francji, by otworzyć kwiaciarnie. Ma narzeczonego i próbuje na nowo odnależć siebie. Jednak wydarzenia z przeszłości wywierają piętno na jej dotychczasowe życie i nie dają o sobie zapomnieć....

Mamy również bohatera, którym jest Jonathana  Lempereur- były milioner i kreatywny i szanowany szef kuchni. Teraz jest bankrutem i do tego rozwodnikiem. Jest on rozgoryczony , czuje się osamotniony i zdradzony przez byłą żonę, którą kochał nad  życie. Ale jest również szczęśliwym ojcem fantastycznego syna.

Do spotkanie naszych bohaterów dochodzi na nowojorskim lotnisku. Oboje w nie najlepszych  humorach nie mają wyjścia i muszą siedzieć przy jednym stoliku. Oboje nie są zadowoleni z tego faktu i nie wywierają na sobie pozytywnego wrażenia.  W pośpiechu i harmidrze nieoczekiwanie para nieświadomie zamienia się telefonami komórkowymi. Kobieta wraca do Francji i zaczyna się kłopot z wymianą komórek na te właściwe. Z początku, każda z postaci chcę szybko zakończyć tę kłopotliwą sytuację, jednak ciekawość jest większa niż się mogło wydawać. Oboje zaczynają "grzebać" w telefonie tego drugiego, a w nich są ukryte głębokie, bolesne tajemnice ....

Czy dowiemy się czemu Madeline nie udało się uratować porwanej dziewczynki? Co ją łączyło z gangsterem? Czemu udaje przed narzeczonym, że leczy się z bezpłodności?  A Jonathan? Co on ukrywa? Czemu już nie piszę książek kulinarnych? Czemu, żona która go ponoć kocha porzuciła go? Jak odpowiedzi na te pytania wpłyną na losy bohaterów?


Musso jest znany z "magicznego" pióra, a tym razem jest to "kryminalny" styl.  Ponieważ Madeline i Jonathana połączy tajemnica i powiązania sprzed lat, o których nie mieli zielonego pojęcia. Zawiązuje się między nimi wyjątkowe porozumienie . Odnajdują oni w sobie pokłady wiary we współny cel, jednocześnie jedno pomaga drugiemu w odnalezieniu zagubionej wiary w siebie.


Pisarz stworzył historię, która siłą rzeczy powinna urzecz każdego. Bohaterowie są ciekawi, nieszablonowi pełni realistycznych cech. Ich życie wewnętrzne wzbudza w czytelniku poczucie sympatii oraz empatii dla ich przeżyć.  Musso ma w sobie to coś, to co sprawia, że nuda podczas czytania nie ma miejsca. Tym razem zamiast elementu romantyzmu postawił na zagadkę, kryminalną tajemnicę i bardzo dobrze. Dzięki temu udowadnia swoje mistrzostwo i mam nadzieje, że kiedyś napiszę jakiś wybitny thriller, który zmrozi krew w żyłach.
Warto wspomnieć jeszcze o konstrukcji powieści. Składa się ona z trzech części , a każda niesie nowe wątki, by zakończyć się wstrząsającym zakończeniem.


Podsumowując mogę tylko rzec POLECAM!!! 

danonk plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Dwoje ludzi Madeline i Jonathan podczas przypadkowego i niezbyt dla nich miłego spotkania na lotnisku w Nowym Yorku zamieniają się telefonami. To rodzi wiele sytuacji nie zawsze dla każdego z nich sympatycznych. Z czasem coraz bardziej sobą się interesują, a zdarzenia, które następują odbiegają coraz bardziej od romantycznych, a wręcz grożą ich życiu. Bardzo fajna, zgrabna książka na pobyt nad Adriatykiem, gdzie akurat przebywam.
damonowa Linia koment
Przeczytane:2016-11-22, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Karmelek3 Linia koment
Przeczytane:2016-06-19, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
violeta86 Linia koment
Przeczytane:2015-01-30, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
kinia1131 Linia koment
Przeczytane:2015-03-10, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
annakp Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Chcę przeczytać,
Bas1992 Linia koment
Przeczytane:2014-10-29, Na półkach: Przeczytałem,
moniapili Linia koment
Przeczytane:2012-06-20, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Yoshka Linia koment
Przeczytane:2014-08-29, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane,
Inka Linia koment
Przeczytane:2014-07-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
kobra18 Linia koment
Przeczytane:2014-07-19, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
asia91-1991 Linia koment
Przeczytane:2014-07-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
madziusia Linia koment
Przeczytane:2014-05-27, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
Verri Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
szamiran Linia koment
Przeczytane:2014-01-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
magdkos Linia koment
Przeczytane:2014-01-25, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane odkąd pamiętam do końca 2013 ;),
Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach:
iwona-w Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
kropelka551 Linia koment
Przeczytane:2013-09-26, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Telefon od anioła Demaskator
John Grisham
Okładka - Telefon od anioła W skorupce orzecha
Ian McEwan
Okładka - Telefon od anioła Adept
John Grisham
Okładka - Telefon od anioła Siedem sióstr
Lucinda Riley
Okładka - Telefon od anioła Łowca cieni
Carrisi Donato
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów