Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Tradycje kulinarne Japonii

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Ocena ( 1 osoba )
4.0
Wydawnictwo: HANAMI
Data wydania: 2006
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 83-60740-00-3
Liczba stron: 174
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Katarzyna Krzan

JAPOŃSKA KUCHNIA

 

Dla przeciętnego zjadacza chleba kuchnia to przede wszystkim jedzenie. W dzisiejszym globalizującym się świecie istnieje tendencja do łączenia przeróżnych tradycji i wzorców kulturowych. Także w dziedzinie żywienia. Niezwykle popularne są teraz książki kucharskie prezentujące sposoby przygotowywania pożywienia nie tylko w różnych tradycjach, ale i przez konkretne osoby. Powstaje w ten sposób żywieniowy tygiel, łączący kuchnię meksykańską z hinduską, koreańską z żydowską, polską z włoską.

 

Modna od jakiegoś czasu kuchnia „fusion”, jak pisze Autorka, opiera się właśnie na takim łączeniu odległych smaków i sposobów podawania posiłków. Tymczasem w Japonii, kuchnia nie ogranicza się wyłącznie do wykonywania posiłków według określonych przepisów, ale tworzy całą złożoną kulturę, opartą na specyficznych obyczajach dotyczących nie tylko sposobu przyrządzania posiłków, ale przede wszystkim ich spożywania. Jak się okazuje Japończycy cenią naturalny smak potraw, dlatego ograniczają ilość przypraw mogących zmienić smak, kolor czy zapach danego produktu. Ryż ma smakować jak ryż, ryba jak ryba. To Hindusi są gotowi zaoferować kurczaka w siedmiu smakach i kolorach.

 

„Tradycje kulinarne Japonii” to nie kolejna książka kucharska, tłumacząca jak wykonać sushi, ale dobrze opracowana rozprawa na temat japońskich tradycji. Znaleźć tu można zasady japońskiej wymowy, historię Kraju Kwitnącej Wiśni oraz fascynujące miejscami opisy tradycji, tak odmiennej od naszej. Kultura spożywania posiłków w Japonii jest obwarowana wieloma zakazami, nakazami i zasadami, których łamanie jest oznaką nie tylko złego wychowania, ale i ujmą.

 

Spośród wielu zasad japońskiej etykiety związanej ze spożywaniem posiłków warto przytoczyć kilka „smaczków”: na przykład pałeczki – „jest to przyrząd, który służy do wkładania jedzenia bezpośrednio do ust. Nie wbija się go w pożywienie, nie przecina się nim potrawy, nie ściska, dlatego uważany jest za najdelikatniejsze narzędzie służące do spożywania posiłków. (…) kawałki warzyw, ryb czy mięsa należy pokroić tak, by można je było na jeden raz włożyć do ust.” Inne są pałeczki dla kobiet i dzieci, inne dla mężczyzn. Pałeczki powinny być używane wyłącznie przez jedną osobę. Japońskie potrawy nie są podawane jedna po drugiej – goście otrzymują cały zestaw obiadowy od razu, a składa się on z miseczki białego ryżu, zupy oraz okazu. Miseczkę z ryżem trzeba trzymać w lewej ręce na wysokości serca. Posiłek popija się zupą. W ryżu macza się także okazu wybierane z osobnego talerzyka. Warto o tym pamiętać podczas posiłków z Japończykami. Książka mimo wszystko przeznaczona dla wytrwałych pasjonatów japonistyki. 

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
wkp plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-11-15, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
JAPONIA OD KUCHNI

Japońską kuchnię znamy wszyscy. Nawet jeśli nie próbowaliśmy konkretnych dań, chyba nie ma osoby w cywilizowanym świcie, która nie słyszałaby chociażby o sushi, prawda? Ale co tak naprawdę wiemy o kulinariach Kraju Kwitnącej Wiśni? Czas się o tym przekonać. I czas odkryć jak wygląda Japonia od kuchni.

Zacznijmy od tego, że to nie jest książka z przepisami. Wprawdzie dowiadujemy się tego, co składa się na poszczególne dania, jednakże to nie o prezentację ich przygotowywania chodziło znanej autorce orientalistce, której pasją jest właśnie Japońska kultura - szczególnie kulinarna - a o omówienie ogółu tematu. Cofając się wstecz do najdawniejszych czasów, Magdalena Tomaszewska-Bolałek snuje intrygującą opowieść o powstawaniu i kształtowaniu się kuchni. Jej korzeniach i wpływach. Oraz specyficznej kulturze, która zdołała sobą nasycić nawet jedzenie.

Jeśli Japonia to ryż, prawda? Jednoznaczne skojarzenie kulinarne, ale czy to on stanowi podstawę żywienia? A co z tak popularnym na całym świecie sushi - jak długo jest ono na japońskich stołach i skąd się wzięło? A zupa miso? Co wiemy na przykład o tamtejszych słodyczach? A o jakich kwestiach w ogóle nie mamy pojęcia? ,,Tradycje kulinarne Japonii" wydają się być pozycją dość niewielką, liczą sobie w końcu niespełna dwieście stron, ale trzeba jej oddać to, że jest przy tym książką bardzo wyczerpującą. I nie zanudzającą odbiorcę nadmiarem faktów. Treściwa w swej prostocie i ważna - to w końcu pierwsza taka publikacja na polskim rynku, znakomita zarówno dla miłośników Japonii, jak i ludzi fascynujących się kuchnią w ogóle.

Oczywiście obok opisów kulinarnej historii nie zabrakło także porcji zdjęć ją uzupełniających. Japońskie jedzenie charakteryzuje się bowiem niezwykłą ilością barw i można wręcz powiedzieć, że widowiskowością. Wprawdzie fotografii nie jest w ,,Tradycjach..." szczególnie wiele, ale dają nam pewien obraz tematu i szansę na zobaczenie rzeczy, których w naszym kraju nie spotyka się na co dzień.

A zatem jeśli fascynujecie się zarówno kulinariami, jak i Krajem Kwitnącej Wiśni, sięgnijcie koniecznie. Warto poznać ten świat i te samki. I aż nie chce się poprzestać tylko na czytaniu o nich - kuchnia jest przecież po to, by rozkoszować nią podniebienie, a odkrywanie nowych smaków to jeden z jej uroków. Czytanie o nich natomiast to całkiem dobry wstęp do przygody, nie sądzicie?

Recenzja opublikowana na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2016/11/15/tradycje-kulinarne-japonii-magdalena-tomaszewska-bolalek/
Sumire Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Tradycje kulinarne Japonii Monster tom 8
Naoki Urasawa
Okładka - Tradycje kulinarne Japonii Monster tom 7
Naoki Urasawa
Okładka - Tradycje kulinarne Japonii Monster tom 6
Naoki Urasawa
Okładka - Tradycje kulinarne Japonii Monster tom 5
Naoki Urasawa
Okładka - Tradycje kulinarne Japonii Monster tom 4
Naoki Urasawa
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów