Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Układ

Kennedy Elle

Ocena ( 11 osób )
5.0
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2016-02-29
Kategoria: Romans
ISBN: 9788377858592
Liczba stron: 464
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Daria Skiba

Czasem ludzie wkradają się w twoje życie i nagle nie masz pojęcia, jak mogłeś żyć bez nich


     Układ to pierwszy tom cyklu Off-Campus autorstwa Elle Kennedy. Był taki moment, kiedy codziennie spotykałam się z recenzją właśnie tej książki. Nie wiem, czy był to zbieg okoliczności, czy po prostu obserwuję blogerki, którym akurat ta historia bardzo przypadła do gustu, ale nie spotkałam się z ani jedną negatywną opinią. Ani jedną. Czy moja będzie pierwszą?
     Hannah Wells w końcu znalazła chłopaka, który rozbudził jej namiętność. Wydaje się, że ta dziewczyna jest pewna siebie w każdym aspekcie życia... ale jeśli chodzi o seks i uwodzenie okazuje się, że ciągnie za sobą dotkliwy bagaż doświadczeń. Żeby zwrócić uwagę swojego wybranka, bedzie musiała porzucić kokon bezpieczeństwa i sprawić, by to on się nią zainteresował. By osiągnąć swój cel, gotowa jest pójść na pewien układ i w zamian za udzielenie korków nieznośnemu, wkurzającemu i zadufanemu w sobie kapitanowi drużyny hokejowej, idzie na fałszywą randkę...
     Czego się spodziewałam po opisie książki? Taniego romansidła dla szesnastolatek. Nie mam uprzedzeń do romansów, czy new adult. Lubię ten gatunek. Jednak ta książka... Cóż, wywoływała raczej negatywne odczucia. Jakie było moje zdziwienie, kiedy od pierwszych stron Elle Kennedy wciągnęła mnie w swoją teoretycznie banalną i nieoryginalną historię! Pokrzywdzona dziewczyna wzdychająca do pewnego chłopaka. Do tego Garrett, szkolna elita, społeczna śmietanka. I jeszcze pewien układ. Dość znany schemat, prawda? Więc dlaczego ten "Układ" tak mnie wciągnął? Porwał i nie chciał wypuścić ze swych szponów?
     Elle Kennedy opisała tę historię wręcz idealnie! Ma niezwykle przyjemny styl i prosty język,który idealnie trafia do czytelnika. Układ jest opowieścią ciepłą ze świetnym humorem i dobrym sarkazmem. Dzięki takiemu stylowi, czyta się ją bardzo szybko i z wielką przyjemnością. Powieść zaprezentowana została zarówno oczami Hannah, jak i Garretta,  co pozwala na lepsze poznanie głównych bohaterów, ich psychiki i przemyśleń. Uwielbiam takie książki, w których dialogi są dobre. Co rozumiem przez słowo dobre w tym przypadku? Ciekawe, interesujące, ale i zawierające odpowiednią dozę ironii, która wywołuje szczery uśmiech na ustach czytelnika. Ta książka, to nie tylko wielki uśmiech, ale i spora dawka wzruszeńElle Kennedy stworzyła coś wyjątkowego na temat czegoś już dobrze znanego w literackim świecie. Mnie kupiła i bardzo się cieszę, że dostępna już jest polska wersja kolejnego tomu Błąd.
     Podsumowując, Układ to naprawdę dobra książka! Bawi, wywołuje szczery uśmiech za sprawą świetnych dialogów, sarkazmu i odpowiedniej dawki ironii, ale i wzrusza. Już nie mogę się doczekać, kiedy w moje ręce trafi Błąd. Gorąco polecam fanom New Adult oraz po prostu ciekawych historii, które są bardzo dobrze napisane.

 

http://krainaksiazkazwana.blogspot.com

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Flusz plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-11-26, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2016,
Książka jest przewidywalna do bólu. Schemat tu użyty, został już powielony milion razy w innych książkach, a mimo to uważam, że "Układ" jest świetny! Wypożyczyłam tę książkę, żeby się przekonać czy słusznie jest tak wychwalana przez wszystkich. SŁUSZNIE.

Zaczęłam czytać pod wieczór i jeszcze przed spaniem stwierdziłam, że trochę poczytam. I czytałam do 2 nad ranem. Oczy mam teraz przekrwione jakbym nie spała 3 dni, ale warto było! Bardzo mi się spodobało, że mimo tego, że główna bohaterka jest tutaj prymuską to nie ma problemu z przeklinaniem (co często mnie drażniło w innych książkach). To co się dzieje między Hanną a Garrettem jest naprawdę bardzo przewidywalne, ale dzięki temu, że autorka dodała sporo humoru (nawet w scenach erotycznych) uśmiech nie schodził mi z ust od pierwszej do ostatniej strony, a parę razy zdarzyło mi się nawet wybuchnąć niekontrolowanym śmiechem.

Książka jakich wiele, a jednak inna ;) Zdecydowanie warta uwagi jeżeli ktoś lubi tego typu romanse okraszone sporą dawką fajnego humoru.
FireDancer plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-09-14, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,Mam,


Czasem ludzie wkradają się w twoje życie i nagle nie masz pojęcia, jak mogłeś żyć bez nich








     Układ to pierwszy tom cyklu Off-Campus autorstwa Elle Kennedy. Był taki moment, kiedy codziennie spotykałam się z recenzją właśnie tej książki. Nie wiem, czy był to zbieg okoliczności, czy po prostu obserwuję blogerki, którym akurat ta historia bardzo przypadła do gustu, ale nie spotkałam się z ani jedną negatywną opinią. Ani jedną. Czy moja będzie pierwszą?




     Hannah Wells w końcu znalazła chłopaka, który rozbudził jej namiętność. Wydaje się, że ta dziewczyna jest pewna siebie w każdym aspekcie życia... ale jeśli chodzi o seks i uwodzenie okazuje się, że ciągnie za sobą dotkliwy bagaż doświadczeń. Żeby zwrócić uwagę swojego wybranka, bedzie musiała porzucić kokon bezpieczeństwa i sprawić, by to on się nią zainteresował. By osiągnąć swój cel, gotowa jest pójść na pewien układ i w zamian za udzielenie korków nieznośnemu, wkurzającemu i zadufanemu w sobie kapitanowi drużyny hokejowej, idzie na fałszywą randkę...




     Czego się spodziewałam po opisie książki? Taniego romansidła dla szesnastolatek. Nie mam uprzedzeń do romansów, czy new adult. Lubię ten gatunek. Jednak ta książka... Cóż, wywoływała raczej negatywne odczucia. Jakie było moje zdziwienie, kiedy od pierwszych stron Elle Kennedy wciągnęła mnie w swoją teoretycznie banalną i nieoryginalną historię! Pokrzywdzona dziewczyna wzdychająca do pewnego chłopaka. Do tego Garrett, szkolna elita, społeczna śmietanka. I jeszcze pewien układ. Dość znany schemat, prawda? Więc dlaczego ten "Układ" tak mnie wciągnął? Porwał i nie chciał wypuścić ze swych szponów?




     Elle Kennedy opisała tę historię wręcz idealnie! Ma niezwykle przyjemny styl i prosty język,który idealnie trafia do czytelnika. Układ jest opowieścią ciepłą ze świetnym humorem i dobrym sarkazmem. Dzięki takiemu stylowi, czyta się ją bardzo szybko i z wielką przyjemnością. Powieść zaprezentowana została zarówno oczami Hannah, jak i Garretta,  co pozwala na lepsze poznanie głównych bohaterów, ich psychiki i przemyśleń. Uwielbiam takie książki, w których dialogi są dobre. Co rozumiem przez słowo dobre w tym przypadku? Ciekawe, interesujące, ale i zawierające odpowiednią dozę ironii, która wywołuje szczery uśmiech na ustach czytelnika. Ta książka, to nie tylko wielki uśmiech, ale i spora dawka wzruszeńElle Kennedy stworzyła coś wyjątkowego na temat czegoś już dobrze znanego w literackim świecie. Mnie kupiła i bardzo się cieszę, że dostępna już jest polska wersja kolejnego tomu Błąd.

     Podsumowując, Układ to naprawdę dobra książka! Bawi, wywołuje szczery uśmiech za sprawą świetnych dialogów, sarkazmu i odpowiedniej dawki ironii, ale i wzrusza. Już nie mogę się doczekać, kiedy w moje ręce trafi Błąd. Gorąco polecam fanom New Adult oraz po prostu ciekawych historii, które są bardzo dobrze napisane.



 


http://krainaksiazkazwana.blogspot.com

martucha180 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-07-27, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2016 r.,Wyzwanie - książki dla młodzieży 2016,
Zaczął się trzeci rok studiów. Hannah Wells studiuję muzykę, przygotowuje się do występu w duecie na zimowy popis. Przez ostatni rok była sama, jednak znalazła chłopaka, który ją zainteresował. To Justin Kohl, członek drużyny futbolowej. Ale Hannah ma problem z uwodzeniem i seksem, choć w innych dziedzinach życia jest bardzo pewna siebie. Jako 15-latka (5 lat wcześniej) została zgwałcona przez swojego chłopaka, który podał jej pigułkę gwałtu. Studentka ma o sobie nie najlepsze zdanie, choć przepracowała to okropne wydarzenie z terapeutą i nie boi się mężczyzn.
Nie jestem normalna. W środku jestem popsuta. Powtarzam sobie w kółko, że gwałt mnie zniszczył, ale to nieprawda. To nie tylko skradło moje dziewictwo - skradło moją zdolność do seksu i odczuwania przyjemności jak zdrowa, energiczna kobieta. (s. 234-5)
Wie, że gwałt ją okaleczył psychicznie, lecz nie spodziewała się, że aż tak bardzo:
Ale bez względu na to, jak się starałam, nie byłam w stanie pokonać mojej - dobra, nazwę rzeczy po imieniu - seksualnej dysfunkcji. (s. 119)
Aby umówić się z wymarzonym chłopakiem, zawiera układ z kapitanem drużyny hokejowej, Garretem Grahamem. Ona udzieli mu korepetycji z etyki filozoficznej, by on mógł podnieść swoją średnią, zaś on umówi się z nią na fałszywą randkę, by wzbudzić zazdrość Justina.
Z kolei Garreth ma jeden cel - poprowadzić swoją drużynę do zwycięstwa we Frozen Four, a potem zostać zawodowym hokeistą. Mała dygresja - życie studenta hokeisty jest tylko nakreślone w powieści i chciałoby się więcej, choć pewna scena w szatni poniekąd temu zadośćuczyniła.
Garreth nie chce mieć dziewczyny na stałe, wystarczają mu hokejowe króliczki do rozładowania żądzy. Jako kapitan cieszy się dużą popularnością, a jako przystojny młody mężczyzna może mieć każdą dziewczynę. Może, ale nie musi. Są jednostki odporne na jego muskuły i piękne oblicze, które widzą w nim wielkie ego, zbyt dużą pewność siebie i dupkowatość z upierdliwością. Są jednostki, które nie są popularne w studenckim towarzystwie.
Układ zostaje zawarty, nawet pojawia się przyjaźń między Hannah i Garretem, ale sprawy się komplikują po ich pierwszym ognistym pocałunku. Tu nie ma miejsca na udawanie. Wkrótce bohaterowie zawierają kolejny układ...
Nie tylko Hannah uważa się za popsutą. Garreth nie miał lekkiego dzieciństwa. Przemoc domowa ze strony ojca, sławnego hokeisty, odcisnęła na nim swoje piętno. Od małego był zmuszony realizować cele i zachcianki ojca, iść w jego ślady. Chłopak boryka się z pewnymi problemami. Żeby z kimkolwiek podzielić się problemami, traumatycznymi doświadczeniami, trzeba tej drugiej osobie zaufać i otworzyć się.
Jeśli raz człowiek się zawiódł na osobie, do której powinno się mieć największe zaufanie w życiu, to niespecjalnie spieszy się z rozdawaniem jakiejkolwiek amunicji na siebie. (s. 316)
Tak samo jest w seksie, bowiem zdaniem Garretha, a właściwie Google:
Seks to zaufanie. Nawet jeśli nie kochasz tej drugiej osoby, nawet jeśli to tylko przygoda, wciąż wymaga ogromnego zaufania, by się otworzyć i pozwolić sobie dojść do tego wrażliwego miejsca, wiesz? I nie ma stanu, w którym jest się bardziej podatnym na zranienie, niż przeżywanie orgazmu. (s. 268) Garreth wg Google
Jest tu kilka namiętnych scen erotycznych. Bardzo szczegółowo opisanych, a nawet dosadnych, by oddać ekspresję uczuć bohaterów i siłę orgazmów. Jedyne co mi przeszkadzało w tych scenach, to zbędne dialogi, które były momentami wulgarne. Niestety, język Garretha pozostawia wiele do życzenia, przez co momentami książka staje się nazbyt wulgarna i odrzuca, a przynajmniej chwilami zniechęca. Za to przyciągały mnie dialogi między głównymi bohaterami, kiedy się sprzeczali, dowcipnie przekomarzali, dogryzali sobie, czy to w czasie rozmowy, czy w SMS-ach. Zastrzeżenia mam też do naprzemiennej narracji. Nie wypadła tu tak dobrze, jak w innych ostatnio przeze mnie czytanych książkach młodzieżowych, jakiś mały zgrzyt mi przeszkadzał, nie do końca czułam naturalność i swobodę narracji, może to wynikało z tłumaczenia, nie wiem.
Autorka pokazuje dwa skrajne oblicza siły męskiej przyjaźni i lojalności - Garretha i oprawcy Hannah. Czytelnik zastanawia się, czy i kiedy należy "zdradzić" przyjaciela? Co jest ważniejsze - przyjaźń czy złamanie prawa? Czym tak naprawdę jest męska przyjaźń? I tu pojawia się aspekt bycia ofiarą. Autorka słowami Hannah uświadamia czytelnikom, jak wielu oprawców unika odpowiedzialności za przestępstwa, nie ponosi kary, a jeszcze śmieje się w twarz swej ofierze i dokłada jej dodatkowych cierpień, czy to fizycznych, czy psychicznych, czy finansowych. Warto się zastanowić nad tym problemem, pojęciem i pojmowaniem sprawiedliwości, a zwłaszcza nad ofiarami gwałtu.
,,Układ" to powieść dla młodzieży wkraczającej w dorosłość, opisująca typowe życie studenta w USA, poruszająca takie tematy jak: przyjaźń, miłość, lojalność, oraz tak ważne problemy jak gwałt, przemoc domowa czy bycie ofiarą.
izabela81 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-05-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2016,Mam,
Czy z dziwnego układu, w którym każdy miałby ugrać coś dla siebie, może narodzić się coś silnego, mocnego i budującego? Wydawałoby się, że to kolejna książka młodzieżowa, która idealnie wpasowuje się w schemat: niegrzeczny chłopiec, poukładana dziewczynka, tragiczne wydarzenia z przeszłości - jednak różni się od tego typu książek. Autorka porusza ważne tematy społeczne - problem przemocy w rodzinie, gwałtu i związanej z nim traumy. Ale opisując te niezwykle trudne przeżycia, robi to w sposób niezwykle prosty i jasny. Uczucia i emocje kipią na każdej stronie książki - jest pożądanie, smutek, radość. Bohaterowie zostali idealnie wykreowani, których nie sposób nie polubić. Dużym plusem jest namiętność przedstawiona bez wulgaryzmu. Dlatego z czystym sumieniem powieść mogę polecić młodzieży. I gdzieś pomiędzy wierszami pojawia się przesłanie mówiące o tym, że należy zostawić przeszłość za sobą i skupić się na przyszłości, na dobrym tu i teraz. A także, że czasami zdarza się nam oceniać ludzi po pozorach, a niektórzy nawet przywdziewają dla świata zewnętrznego pogodne maski, pod którymi ukrywają swoją prawdziwą osobowość. Czyż tak nie jest? Warto się nad tym zastanowić i spróbować to zmienić.

Ta książka mnie porwała! Nie tylko ubawiła, ale i wzruszyła. Pełno w niej sarkazmu, ciętych ripost, zadziorności i wzajemnego dogryzania. Polecam wszystkim bez wyjątku!

"Czasami ludzie przenikają do ciebie i nagle nie wiesz, jak kiedyś żyłeś bez nich."
justyna929 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-05-10, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 ksiąkżki 2016,Mam,
Układ to bardzo dobra książka młodzieżowa. Opowiada między innymi o problemach młodych ludzi, ale też porusza ważne tematy społeczne. Potrafi rozczulić, złapać za serce i trzymać aż do ostatniej kartki. Jestem jej całkowicie oddana i polecam wielbicielom gatunku.
http://ksiazkomiloscimoja.blogspot.com/2016/05/pakty-ukadykonszachty.html#disqus_thread
wrobel plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-29, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2016 roku,Mam,Ulubione,
Można by powiedzieć, że książka jakich wiele - studenci z ciężką przeszłością, rozwijający się romans, nieakceptacja ze strony rodziny. A jednak powieść ma w sobie to coś, co przyciąga do siebie od pierwszej do ostatniej strony. Uwielbiam takie książki, bo czytam je na jednym wdechu, a to jest coś co najbardziej w nich kocham- że mogę na kilka godzin całkowicie się w nich zatracić, zapominając o rzeczywistości, która mnie otacza. Autorka stworzyła lekką powieść, przy której spędzimy miło czas. Doskonale wykreowała bohaterów zarówno pierwszo jak i drugoplanowych.

Hannah to dziewczyna, która pięknie śpiewa, doskonale się uczy, ale nie wie jak zainteresować sobą jakiegoś chłopaka. Ma za sobą niemiłe wspomnienia i wciąż twierdzi, że jest popsuta. To postać, z którą czułam silną więź przez całą powieść. Trzymałam za nią kciuki w chwilach jej zwątpienia, cieszyłam się z jej powodzeń, ale też czasem miałam do niej żal za podejmowane decyzje.

"Dlaczego w ogóle pomyślałam, że mogę być normalną studentką. Nie jestem normalna. W środku jestem popsuta."

Garrett to wysportowany, przystojny hokeista, który doskonale wie, co chce osiągnąć w życiu. Jest uparty i nigdy nie odpuszcza. Potrafi być zapatrzony tylko w siebie, nie licząc się, że po drodze rani inne osoby. I pomimo, iż czasami jego zachowanie mnie irytowało, to mimo wszystko poczułam do niego sympatię.

"Wszystko, czego pragnę, to poprowadzić drużynę do kolejnego zwycięstwa we Frozen Four i przejść na zawodowstwo. Nie, nie chcę być najlepszym zawodowym hokeistą. Chcę udowodnić wszystkim, że dostałem się tam dzięki własnej pracy, a nie ponieważ jestem synem sławnego hokeisty."

W książce zobaczymy jak piękna i prawdziwa potrafi być przyjaźń, jak wiele wyrzeczeń potrafi znieść. Przyjaźń, na której się nigdy nie zawiedziemy i o której marzy niejeden z nas. Czy w Waszym życiu zdarzyła się już taka prawdziwa przyjaźń?

Zmierzymy się również z przemocą, o której niejednokrotnie czytaliśmy na łamach innych kart.
Ale przede wszystkim zobaczymy jak bardzo skomplikowany może okazać się najprostszy układ na jaki moglibyśmy przystać. Ile razy w waszym życiu zdarzyło się Wam przystać na jakiś układ? Ile razy ten układ okazał się strzałem w dziesiątkę i wypalił? A może niejednokrotnie okazał się porażką?
Hannah i Garrett zawrą układ, ale czy on okaże się dobrym pomysłem? Czy uda im się w nim wytrwać, nie raniąc niczyich uczuć?
Życie potrafi być czasem nieprzewidujące, a my często nie mamy wpływu na to jak się potoczy. Planujemy i planujemy, a w gruncie rzeczy wychodzi całkiem inaczej. Dlatego trzeba żyć każdą chwilą i nie oglądać się za siebie. Czasem niektóre doświadczenia w naszym życiu rujnują nas, ale gdy już odzyskujemy równowagę, uświadamiamy sobie, że uczyniły nas silniejszymi niż moglibyśmy sobie wyobrazić.

"Czasem ludzie wkradają się w twoje życie i nagle nie masz pojęcia, jak mogłeś żyć bez nich. Spędzać dzień za dniem, szlajać się ze znajomymi i pieprzyć laski, ale nie mieć przy sobie tej jednej ważnej osoby."

Elle Kennedy stworzyła powieść, którą będziemy czytać z wielkim zapałem. I choć być może będziemy mogli wiele przewidzieć, to nie zabraknie emocji. Będziemy się śmiali z ciekawych docinek, będziemy się złościli, ale i radowali. Oczami wyobraźni spojrzymy na niezłe ciałka hokeistów, w których niejedna dziewczyna z całą pewnością by się zatraciła. Będziemy śledzić powoli rozrastający się romans, zobaczymy jak dwoje obcych sobie ludzi staje się sobie najbliższymi. Zobaczymy jak rodzi się bezgraniczna ufność między dwojgiem ludzi. Przekonamy się jak daleko będzie w stanie posunąć się osoba, która nie liczy się z uczuciami nikogo, oraz jak cierpi osoba, która musi zranić ukochaną osobę, by ją uchronić. Nie zabraknie również momentów, w których szybciej będzie biło nasze serce, a z oczu kipieć będzie pożądanie.
Jest to powieść do której z całą pewnością powrócę. A Wam kochani czytelnicy gorąco polecam po jej sięgnięcie, gwarantuję, że nie będziecie mogli oderwać od niej oczu.
iza380 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-04-05, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 KSIĄŻKI 2016,Wyzwanie- książki dla młodzieży 2016,
Szczerze przyznaję, że nie zachwyciła mnie. Ot kolejna pozycja, która nawiązuje do 50 twarzy Greya". Oczywiście wycinając sceny erotyczne otrzymalibyśmy niezłą literaturę młodzieżową. Problem zgwałconej w przeszłości dziewczyny i maltretowanego w dzieciństwie chłopaka to doskonała kanwa do niezwykłej powieści.
jaszczowka plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-04-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Łatwa i przyjemna lektura na jeden wieczór :)
NaWidelcu plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki na 2016,Mam,

Najbardziej pragniemy tego, co nieosiągalne. Myśl o celu absorbuje nas bez reszty. Nieprzespane noce, niezrealizowane plany, nic innego się nie liczy... Jesteśmy przekonani, że tylko wygrana da nam szczęście. Skoro więc tak jest, możemy poświęcić naprawdę dużo by TO osiągnąć. Jesteśmy w stanie złamać wszystkie zasady, przekroczyć każdą granice i w końcu pójść na układ... nawet niemoralny.


 


Bo to się zwykle tak zaczyna... Kobieta z przeszłością, mężczyzna po przejściach. Ona potrafi to, co jemu jest tak bardzo potrzebne. Etykę! Jest pilną studentką, a teorie filozoficzne ma w małym palcu. W przeciwieństwie do niego. On jest hokeistą. Średnia to tylko warunek do sportowej kariery, która przez oblany egzamin wisi na włosku. Ma za to coś co może jej pomóc, popularność... Hannah w pierwszym odruchu odrzuca propozycję Garretta, nie chce mieć z nim nic wspólnego! Od dłuższego czasu skrycie kocha się innym, nieziemsko przystojnym, ale też niedostępnym hokeiście. Dla związku z nim mogłaby zrobić wszystko! Garrett, który za wszelką cenę musi poprawić ocenę, proponuje jej układ. Korepetycje za udawany związek. Jemu załatwi to lepszy stopień, a jej pomoże zwrócić uwagę ukochanego. Stają się parą, ale tylko oficjalnie. Tak naprawdę to tylko umowa, zwykłe porozumienie, bez emocji i zbędnych komplikacji. Garrett nienawidzi związków. Za to Hannah ma za sobą trudne doświadczenia. Idealnie? Do czasu. Jeden ,,ćwiczebny" pocałunek i pojawia się namiętność, która komplikuje wszystkie ich plany...


 


Tak! To jest erotyk! Niesamowicie wciągający, ale też... perwersyjny. Układ to zdecydowanie bardzo odważne Young Adult. Niektóre z opisanych scen są naprawdę śmiałe i bezpośrednie. Porzuć tą książkę jeśli uważasz, że wszystkie sceny łóżkowe powinny się dziać przy zgaszonym świetne i bez czytelnika. Zrezygnuj, jeśli lekcje anatomii budziły Twoje zażenowanie. Ciągle to czytasz świetnie! W takim razie koniecznie sięgnij po książka, która przyspieszy bicie Twojego serca. I to nie tylko z powodu fascynującej fabuły.


 


Układ to nie tylko erotyk. To też ciekawie skonstruowana powieść obyczajowa. Motyw przewodni, nie jest ani szczególnie nowatorski ani typowy. Jednak jego wykonanie to prawdziwy majstersztyk. Motywacja wewnętrzna bohaterów, ich przeszłość, decyzje, wszystko jest spójne i bardzo konsekwentne. Autorka świetnie bawi się konwencjami. Wykorzystuje to co znane i lubiane, a następnie nadaje mu nowy kształt. I to bardzo ciekawy. Chociaż Czytelnik spodziewa się większości rozwiązań, niektóre sceny będą dla niego zaskoczenie. A wszystkie pozostałe przyprawią o uśmiech na twarzy.


 


Głównych bohaterów po prostu nie można nie lubić. Pewna siebie, zarozumiała ,,krzykaczka" i nietraktujący niczego poważnie ,,lovelas" to duet nie z tej ziemi. Razem są rewelacyjni. Ich dialogi raz rozbawiają do łez, innym razem wzruszają. Tam, gdzie pojawiają się oni nie ma miejsca na nudę.


 


I może byłaby to kolejna nic nie wznosząca pozycja, gdyby nie to, że autorce udało się wybudować te wszystkie ciekawe wątki na głębszej motywacji bohaterów. Są piękni, młodzi i napaleni, ale mimo wszystko nie są płytcy. Ich historia to tylko pozornie pasmo sukcesów. Zarówno Hannah jak i Garrett nie mieli życia usłanego różami. Odkrywanie tajemnic ich duszy przenosi tą powieść na zupełnie inny poziom.


 


Układ to książka, która ma wszystko by stać się bestsellerem. Jest pikantny romans, świetni bohaterowie, przyjemne tło, tajemnice z przeszłości i lekka narracja. A wszystko to razem sprawia, że jej się nie czyta, a pochłania, łapczywie i bez patrzenia na zegarek. Jak dla mnie... układ idealny!


 

ola2998 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-04-05, Na półkach: Przeczytałem,

Czasem sama siebie zaskakuję, kiedy sięgam po kolejna książkę, niby nie zapowiada się nic nadzwyczajnego, ale po tylu wspaniałych opiniach trzeba chyba dać szansę, prawda? No więc jak to jest, że można napisać coś miłego dla oka, nie wnosząc niczego nowego?

Bo tak właśnie jest w przypadku "Układu". Może i nie koniecznie to tak, że schemat goni za schematem, ale w dużej mierze jest to książka oparta na szablonach, choć autorka potrafi wrzucić coś od siebie. Historia trochę banalna. Ona po przejściach, zakochuje się w chłopaku, który nawet jej nie zauważa. On również niesie ze sobą bagaż doświadczeń, dziewczyny zaś rzucają się do jego stóp, ale na razie nie ma zamiaru z nikim wiązać się na poważnie. Niby nic do siebie nie czują, ale z czasem się to zmienia, mimo że żadne z nich nie chce się do tego przyznać. Brzmi banalnie, nieprawdaż? I tak jest. Można jeszcze powiedzieć, że przewidywalna i miejscami się dłuży, ale dziwnym trafem nie można się od niej oderwać. Z przyjemnością brnie się przez kolejne strony i nie wiem czy to za sprawą wspaniałych bohaterów czy poczucia humoru Elle Kennedy.

Hannah i Garrett są postaciami dopracowanymi na ostatni guzik, tak żywi i realistyczni, że niemal namacalni. Dialogi między nimi nie raz mnie rozbawiły i doprowadziły do śmiechu nawet w najbardziej niespodziewanych sytuacjach. Oboje mają nieciekawa przeszłość, jednak nie pozwalają, by w jakikolwiek sposób rzutowała ona na ich teraźniejszość. To tak sympatyczni bohaterowie, że nie da się ich nie polubić i nie kibicować w trudnych chwilach. 

Elle Kennedy ma lekki, przyjemy styl i z łatwością potrafi wprowadzić trudniejsze tematy, coś poważniejszego i refleksyjnego, choć w tym wypadku nie ma tego wiele, co może i wychodzi na plus, bo nie ma się żadnego poczucia przytłoczenia ani obciążenia. "Układ" stawia raczej na humor niż dramat, wzbudza śmiech zamiast łez, chyba że są to łzy wzruszenia, a także nieraz osłodzi nam chwile w subtelny sposób, wywoła gamę emocji od złości poprzez ulgę. 

To książka, po która warto sięgnąć, dla której można, a nawet dla której należny poświecić kilka godzin. Nie robi nic na siłę, wszystko idzie płynnie. Prostota i delikatność obrana w niesamowicie zabawny styl, a do tego fantastyczni bohaterowie. oto dlaczego warto sięgnąć po "Układ".

KateWithBooks plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Kiedy jesteś dłuższy czas sama, a na horyzoncie pojawia się nieziemski facet, zrobisz wszystko by go zdobyć. Nawet zawrzesz nietypowy układ, w celu zbliżenia się do osobnika, który zdążył zawładnąć Twoimi wszystkimi myślami. Ale czy takowe porozumienie przyniesie pożądane rezultaty?

,,-Jeśli chcesz zwrócić na siebie uwagę Kohla, musisz zrobić coś drastycznego."

Elle Kennedy jest autorką już kilkunastu romansów, jednakże ,,Układ" to jej pierwsza pozycja wydana w Polsce, która jest jednocześnie początkiem cyklu ,,Off-campus". Seria obejmuje jeszcze trzy inne tytuły: ,,The mistake", ,,The score" i ,,The goal", jednak nie znane są jeszcze daty ich premier. Pierwszy tom cyklu zaliczyłabym do gatunku New Adult niżeli do typowego romansu, a dlaczego? Przeczytaj dalszą część recenzji.

Hannah zadurzyła się w przystojnym hokeiście, jednak ten jest nieświadomy tego uczucia, baa... nawet nie zauważa dziewczyny. Panna Wells jest genialną studentką, otrzymuje pełne stypendium i pomimo swojego nieparzonego języka, jest dziewczyną skromną i nieśmiałą. Nie imprezuje tak jak większość jej znajomych, bo większość czasu poświęca na śpiewanie i dawanie korepetycji innym studentom. Chcąc jednak jakoś zapunktować u Justina Kohla, dziewczyna przełamuje się i idzie na imprezę, gdzie poznaje Garretta.

,,- Zaufaj mi Wellsy, jeśli pojawisz się u mojego boku, on to na pewno zauważy."

Garrett Graham okazuje się kapitanem drużyny hokejowej, który lubiany jest zarówno przez innych chłopaków z drużyny, jak i pożądany przez wiele dziewczyn z uczelni. Jednak dla Hanny jest zarozumiałym, nieznośnym, wkurzającym i pewnym siebie dupkiem. Tyle, że ten dupek jest w stanie pomóc dziewczynie w zdobyciu jej obiektu westchnień. Proponuje pewną propozycję, a w zamian oczekuje kilku korepetycji, które pozwolą mu podnieść chwilowo niską średnią ocen. Wellsy ma trudny orzech do zgryzienia, bo nie należy do osób ufnych czy zaślepionych sławą przystojnych sportowców. Co odpowie na niemoralną ofertę Grahama?

Zawsze lubiłam historię o mądrych, acz skromnych studentkach, które dzięki głupim zakładom między chłopakami przeistaczają się w przepiękne kobiety, nagle pożądane przez wszystkich facetów na uczelni. Widziałam nawet kilka filmów o podobnej tematyce. Zazwyczaj to mieszanka pierwszego, bardzo poważnego romansu z bardzo zabawnymi sytuacjami, pełnymi humoru i dystansu do życia. W tym przypadku było podobnie.

,,Zaufaj mi, presja, którą na siebie nakładam, jest niczym w porównaniu z tym, z czym musiałem sobie poradzić dorastając."

,,Układ" to powieść z klasyczną fabułą gatunku New Adult, która ostatnimi czasy jest bardzo mocno rozchwytywanym rodzajem literatury. W książce znajdziemy wątki trudnego dzieciństwa, ambitnych planów na przyszłość, pierwszy związek i seks, czy też (nie)oczekiwane rozstanie pełne bólu i cierpienia. Historia mimo, że nie zaskoczyła mnie niczym, czego bym się nie spodziewała, to i tak przyjemnie mi się ją czytało. Przypomniały mi się czasy, kiedy to ja miałam podobne dylematy.

Jeśli chcesz się wczytać w jakąś przyjemną, raczej pozytywną i zabawną historię o miłości dwojga ambitnych ludzi, to weź do ręki ,,układ" i nie odkładaj jej, aż do czasu jej zakończenia. To naprawdę całkiem dobra pozycja na chłodne wieczory pod kocykiem i przy lampce wina.
szulikmonia plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Chcę przeczytać,
Garrett Graham ma tylko jeden cel, pragnie zostać zawodowym hokeistą. Zawala test z etyki i musi wykombinować sposób, by szybko nadrobić zaległości i nie wypaść z drużyny. Hannah Wells, studentka muzyki jest atrakcyjną dziewczyną, która wzdycha do pewnego chłopaka, lecz on nie zwraca na nią uwagi. Kiedy dostaje piątkę z etyki zaczyna być nękana przez Garretta, który żąda korepetycji. Co ich połączy? Układ. On może dać jej popularność, dzięki której zdobędzie wymożonego chłopaka, a ona może pomóc Garrettowi zaliczyć poprawkę. Czy uda im się osiągnąć cele, które sobie postawili, czy może postawią nowe, które wywrócą ich życie do góry nogami.

Garrett jest playboyem, który nie szuka stałej dziewczyny, pragnie tylko od czasu do czasu dobrze się zabawić, a chętnych by mu zaoferować swoje wdzięki nie brakuje. Hannah jest delikatną emocjonalnie dziewczyną, lecz skrywa w sobie silną dziewczynę. Tak naprawdę bohaterowie nie zaskakują oryginalnością. Szczerze powiem, że już kilka razy spotkałam bohaterów podobnych do nich, a tematy, które zostały poruszone wielokrotnie występowały w innych powieściach. On ma nieciekawą sytuację rodzinną, ona w wieku piętnastu lat została bardzo skrzywdzona. Możecie bardzo łatwo domyślić się, w jaki sposób i uważam, że nie jest to spoilerem z mojej strony, gdyż ta informacja pada na pierwszej stroni książki. Utarta fabuła w żadnym calu mi nie przeszkadzała, więc co w tej książce jest wyjątkowego?

Wracając do pozoru pospolitych postaci, muszę wyjaśnić, że Hannah skradła moją sympatię swoim podejściem do świata. Nie nosi w sobie ogromnego bólu i nie zamyka się i swojej skorupie. Ona pragnie życia i chwyta garściami szczęście, które staje na jej drodze. Pracuję, by żyć normalnie, a jej przypadek pięknie pokazuję, że z traumy wywołanej druzgocącymi wydarzeniami można się podźwignąć i nadal cieszyć życiem, przyjaciółmi, miłością oraz seksem. Co do Garretta muszę zaznaczyć, że podeszłam do niego z rezerwą. Popularni sportowcy potrafią być irytujący, a on pomimo swojej pewności siebie, oraz uprawiania częstego i niezobowiązującego seksu, jest niezwykle przyjemny w odbiorze. Jasno stawia zasady i ma urok, któremu trudno się oprzeć. W tym bohaterze można się zakochać i wzdychać jeszcze długo po skończeniu lektury.

Bardzo żałuje, że w książce zabrakło tekstu piosenki, który byłyby tu doskonałym dopełnieniem. Hannah studiuje muzykologie, śpiewa Garrettowi. Jej piosenka zaprząta moje myśli od momentu, kiedy ten temat został poruszony i jestem bardzo ciekawa słów i samego przekazu utworu. Szkoda i jeszcze raz szkoda.

Narracja prowadzona jest z perspektywy Garretta oraz Hannah i uważam, że tak opowiedziana historia wypadła znakomicie. Autorka doskonale przedstawiła sposób myślenia kobiety i mężczyzny. Miałam wrażenie, że powieść napisało dwóch autorów, odmiennych płci, ponieważ, kiedy to Garrett był narratorem, naprawdę można było dostrzec jego dusze i sposób męskiego rozumowania. Jego język był dosadny, a niektóre przemyślenia jawnie seksistowskie. Jest to romans, w którym nie brak namiętności i rewelacyjnego seksu. Momenty bliskości między bohaterami są świeże, lekkie i podniecające. Nie dostrzegam tu powtórzeń, które bardzo często są zmorą tego typu powieści. Pani Elle Kennedy piszę z pazurem, który pokochałam od pierwszej strony a humor, który bardzo często można dojrzeć w tej powieści jest dodatkowym plusem.

,,Układ" to pierwszorzędny romans, który całkowicie zniewala czytelnika. Fascynująca kreacja bohaterów i doskonale prowadzona narracja, a całości dopełnia uczucie, które rozwija się na oczach czytelnika. Historia na pozór wielokrotnie roztrząsana została przedstawiona w niemal idealny sposób. ,,Układ" wkradł się na moją listę ulubionych książek i już nie mogę doczekać się, kiedy ponownie przeczytam tę książkę, a z pewnością nastąpi to wkrótce. Polecam!
5+/6
czarniutka21 Linia koment
Przeczytane:2016-04-06, Na półkach: Przeczytałem,Mam,Wyzwanie - 52 książki 2016,
gosia45 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
kazejczyk Linia koment
Przeczytane:2016-03-19, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Simi_48 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów