Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Upiory

Jo Nesbø

Ocena ( 18 osób )
5.4
Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 2012-06-01
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 9788324592579
Liczba stron: 432
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Edyta Staniec

Come as you are

 

Miałam kilkanaście lat, kiedy po raz pierwszy usłyszałam Come as you are Nirvany, od razu zakochując się bez pamięci w tej piosence. Trudno nie polubić grungeowego utworu, który wpada w ucho, pomimo dość ostrego brzmienia. Zarówno Nirvana, jak i ten singiel, podbiły cały świat, zdobywając rzesze fanów dosłownie w każdym miejscu globu. Piosenka dotarła i do krajów skandynawskich, a Jo Nesbo upamiętnił ją w swojej powieści Upiory. Zresztą Upiorom towarzyszy sporo muzyki w tle. Muzyki ciężkiej - podobnie, jak ciężka jest atmosfera tego kryminału. Na szczęście "ciężka" nie oznacza w tym przypadku "przytłaczająca" 

 

Upiory należą do serii kryminałów autorstwa Jo Nesbo, której głównym bohaterem jest Harry Hole, policjant. Hole po kilku latach życia w Hongkongu powraca do Oslo, ruszając na pomoc oskarżonemu o morderstwo Olegowi, synowi jego dawnej partnerki. Nastolatek, którego Harry zna od dziecka i traktuje jak syna, okazuje się osobą zupełnie inną, niż ta, którą kilka lat temu opuścił. Chłopak, uzależniony od narkotyków, miał rzekomo zabić w narkotycznym amoku. W jego winę nie wierzy jednak ani matka chłopaka, ani Hole, który próbował będzie udowodnić niewinność chłopaka. Narazi się przy tym bardzo niebezpiecznym ludziom, odpowiedzialnym za handel violiną, czyli nowym, niebywale niebezpiecznym narkotykiem, królującym na ulicach Oslo.

 

Obok głównego wątku, wątku śledztwa prowadzonego w sprawie Olega, autor pokusił się o wprowadzenie wspomnień zamordowanego narkomana, które towarzyszą mu tuż przed tragiczną śmiercią. Przybliżają one tragizm sytuacji trójki uzależnionych dzieciaków, wskazując na czynniki, które doprowadziły do fatalnego finału. Bo Upiory to nie tylko świetnie napisany kryminał, ale i powieść o współczesnych problemach, dotykających społeczeństwa krajów rozwiniętych (choć nie tylko). Narkomania, prostytucja, upadek wartości moralnych, znieczulica społeczna - to tylko niektóre z problemów, jakie sygnalizuje Nesbo. A ponadto: rosyjska mafia, rozciągająca swe macki i zdobywająca rynek w Oslo kontra Harry Hole, policjant zwolniony z pracy, borykający się z alkoholizmem. Każda z postaci ma tu gnębiące ją upiory, którym musi stawić czoła.

 

Świetne tempo i dramatyczne sceny tworzą przytłaczającą rzeczywistość Upiorów, nie bez powodu zatem niektórzy okrzyknęli książkę arcydziełem gatunku, a jej autora ochrzczono mianem następcy Stiega Larssona. I choć te określenia marketingowe wydają się nieco przesadzone, dając czytelnikowi nadzieję na spotkanie z literaturą wybitną, gdy tymczasem Upiory to powieść po prostu bardzo dobra, z pewnością warto po thriller Nesbo sięgnąć. 

 

Są jednak i wady powieści. Mamy tu mnóstwo wtrętów angielskich, a nawet całych zdań, wypowiadanych przez bohaterów w tym właśnie języku. I co z tego, że język narracji jest w większości prosty, zrozumiały i klarowny, skoro czytelnik nie znający angielskiego wpadnie w szał, czytając kolejny nieprzetłumaczony dialog. Na szczęście fabuła jest na tyle wciągająca, że nie pozwoli na odłożenie książki na półkę. 

 

Zachwycające jest natomiast zakończenie powieści. Upiorne, jak upiorna potrafi być tylko gorzka prawda. I wprawiające w osłupienie, gdy nie chce się dopuścić go do świadomości. Mimo, że mamy wcześniej do dyspozycji wszystkie elementy tej układanki, aż do finału nie potrafimy ich złożyć, połączyć, wciąż któryś nie pasuje. Tak właśnie Nesbo pogrywa sobie z czytelnikiem - z wprawą godną mistrzów gatunku. 

 

Upiory Jo Nesbo to więc znakomity kryminał. Ale to też coś więcej. To znakomita powieść o prawdziwych ludziach ze znakomicie zarysowaną problematyką społeczną. Mocna, wciągająca - bardzo udana. 

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
blackolszi plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-03-19, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Uf... przyznam, że był to ciężki kawałek lektury. Chyba "najgorsza" część jeśli chodzi o przyswajanie przeze mnie fabuły. Rzecz jasna nie mam problemu z treścią, jednak temat i sam sposób przedstawienia był mniej przyjazny, niż miało to miejsce w poprzednich tomach. Może to kwestia przedmiotu "śledztwa", którego podjął się Harry - narkotyki, zabójstwo, osobiste zaangażowanie Harry'ego w sprawę i "wybielenie" głównego podejrzanego. Dodatkowo narracja, którą prowadził Gusto trochę mnie męczyła i niby stanowiła uzupełnienie i wyjaśnienie wielu wątków, ale myślę, że autor mógł to trochę lepiej zaplanować i przedstawić.

Dodatkowo nie podoba mi się (tutaj to już kwestia "miłości" i przywiązania do fabuły, którą Nesbo karmił nas w swoich najlepszych książkach o Harrym) ta trzyletnia ucieczka do Hongkongu - jego miejsce jest i będzie w Oslo! Koniec dywagacji i kombinowania! Pomijam szczegół, że akurat w jego przypadku lekka zmiana klimatu wyszła mu na dobre - dorobił się przecież tytanowego palca (po pamiętnej i dramatycznej utracie w Pierwszym Śniegu) i jest trzeźwy prawie jak niemowlę. No i nosi lniany garnitur, a to warte podkreślenia, bo jakoś nie pasuje mi do niego taki strój - zwłaszcza mając w pamięci, że to człowiek, który większą część swojego życia "przechodził" w jeansach, T-shirtach i martensach.

Przechodząc do samej treści - Harry zmaterializował się w Oslo, gdy tylko dowiedział się, że Oleg jest głównym podejrzanym w sprawie o zabójstwo (tak, tak, Oleg, który do niedawna był małym, zafascynowanym bezkompromisowym policjantem-alkoholikiem, chłopcem!). Zabity został jego przyjaciel i współtowarzysz narkotykowego biznesu i uzależnienia Gusto. Wszystkie dowody wskazują winę Fauke. Trochę to szokujące, bo do czasu, gdy Harry utrzymywał kontakt z Rakel i jej synem, Oleg był poukładanym, miłym chłopaczkiem, który traktował naszego wielkoluda jako... wyrocznię i bezsprzeczny wzór do naśladowania (zarówno w kontekście muzyki, jak i sposobu zachowania się, czy przekonań).
Zastanawiające jest to, czemu Oleg tak kręcił, kłamał i nawet na sam koniec nie wyjawił Harry'emu prawdy, tylko zaserwował mu... "ołowiane" argumenty. Jestem tak zdewastowana jego zachowaniem, że ciężko napisać mi cokolwiek usprawiedliwiającego, łagodzącego, czy tłumaczącego jego zachowanie. Szok, szok i jeszcze raz szok!
Co jeszcze? Wiedziałam, że z Bellmana niezłe ziółko się okaże i wiele się nie rozminęłam z rzeczywistością. I jak tu nie porównywać go do znienawidzonego przeze mnie Waalera? Berntsen to w zasadzie postać tak kontrowersyjna, że momentami, mimo wszystko budziła we mnie współczucie - nawet jeśli był "wątpliwej jakości" człowiekiem, swoje miał za uszami i miał niemały udział w opisywanych wydarzeniach. I wręcz umarłam, jak przeczytałam kolejną, świetną i błyskotliwą kwestię Harry'ego - "Kamizelka kuloodporna na w i e s z a k u? Boisz się, że ci się pogniecie?"

Za samą końcówkę Nesbo powinien zostać spalony na stosie! Jak można w tak tragicznym momencie uznać, że czytelnik poczeka sobie na nową część (albo i nie, bo nigdy nic nie wiadomo)?! Jak można tak po prostu pozostawić w zawieszeniu życie najważniejszej postaci? No jak?
Zdecydowanie dziękuję Stwórcy, że zaczęłam czytać Nesbo stosunkowo niedawno i wiem, że czeka na mnie kolejna część, w której na szczęście wszystko się wyjaśni.
Luxfan plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-02-19, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Czytam regularnie w 2015 roku,Mam,
Morderstwo ćpuna, narkotyki, szósty zmysł zapijaczonego komisarza z Oslo. Idealnie!
radeksc-wp plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-12-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2014 roku,
Hole na tropie. Narkotyki i ludzie gdzie jest prawda?
sarenka29 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-08-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
http://ksiazeczkidopoduszki.blogspot.com/2013/12/jo-nesbo-upiory.html
nikolsosna plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-07-01, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
z zasady nie daje najwyższej oceny ale t książka jest pierwsza na liście kandydatów do "6" :) teraz dopiero piszę opinię bo byłam pod takim wrażeniem że nie wiedziałabym co napisać. no już myślalam że na pewno wiem kto zabił a tymczasem autor wymanewrował mnie i za to go uwielbiam, fajnie pogmatwał historię, a Harry jak zwykle uchodzi cało za każdej opresji chociaż ja nie wiem jak jego przepity organizm daję radę takim ekstremalnym wyzwaniom. świetne studium kilku poctaci i trzy takie mega zaskakujące zwroty akcji. Warto warto warto !!!!
Booko24 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-05-20, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2014,Mam,
Aktualnie przedostatnia wydana książka serii o norweskim śledczym Harrym Hole'u. Harry powraca do Norwegii by pomóc synowi Rakel - Olegowi, który to wpadł w kłopoty i to nie małe, ponieważ został oskarżony o morderstwo. Aby tego było mało wszystkie dowody na miejscu zbrodni wskazują na niego. Świetna książka w ramach kontynuacji historii Hole'a, która wciąga równie dobrze jak poprzednie części.
Betsy plusminus Linia koment
,,Upiory" to obowiązkowa lektura dla fanów Harrego Hole'a, ale również dla miłośników dobrego kryminału. Jo Nesb? to autor mocno utalentowany - potrafi nie tylko dobrze pisać, ale również umiejętnie rozgrywać fabularną akcję. Nie brakuje mu werwy i oryginalności, co przy tylu powieściach jednej serii jest bardzo potrzebne. I dlatego warto to docenić. Nie tylko ,,Upiory" zasługują na uznanie, ale również cała seria. Bo aby dobrze się bawić, trzeba mieć czym... Polecam!
Atisiak plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-02-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
MISTRZOSTWO. Ksiązki Jo Nesbo stawały się coraz lepsze i coraz ciekawsze z każdą nową częścią przygód naszego ukochanego policjanta ale śmiem stwierdzić, że Upiory powaliło je na kolana. Powraca nasz kochany Oleg! - syn ukochanej Harrego który okazuje się mieć kłopoty i to całkiem poważne powiem jest oskarżony o zabójstwo.
Mamy także perspektywe chłopca który został zabity - poznajemy jego związek z Olegiem, handel narkotykami, wczesne życie.
Nesbo idealnie manipuluje naszymi myslami kierując je na wskazówki które łączymy zupełnie inaczej niż powinniśmy.
Zakonczenie - jedno z lepszych. Nie wiemy co będzie dalej, nie wiemy co się stało po strzelalinie Oleg'a, nie wiemy czy pojechał na lotnisko do Rachel wystarczy nam tylko czekać.
bibliotekarkaB plusminus Linia koment
Przeczytane:2012-08-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Mocna rzecz. Świetnie napisana.
ErikO Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Chcę przeczytać,
lewoszm Linia koment
Przeczytane:2017-03-26, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytam 100 książek w 2017,
Ainka Linia koment
Przeczytane:2016-10-27, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
saphereaude Linia koment
Przeczytane:2017-02-04, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
cykuta Linia koment
Przeczytane:2015-02-01, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Azucena Linia koment
Przeczytane:2016-05-21, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Thriller/sensacja/kryminał,
Twiggy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ladowarka Linia koment
Przeczytane:2015-12-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
dayna15 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gosia_gosia16 Linia koment
Przeczytane:2015-10-04, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
stokrotka22 Linia koment
Przeczytane:2015-05-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
ilonar2301 Linia koment
Przeczytane:2015-05-26, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
annak Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,Mam,
Minevra Linia koment
Na półkach: Czytam,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Upiory Wyścig z wiatrem
Lauren St John
Okładka - Upiory Enklawa (Vestmanna. Tom 1). - Audiobook
Ove Logmansbo
Okładka - Upiory W służbie Cezara
Simon Scarrow
Okładka - Upiory Prom
Remigiusz Mróz pod pseud. Ove Logmansbo
Okładka - Upiory Ostatnia mila
David Baldacci
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Cień jabłoni
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów