Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

W szpilkach na tropie

Rebecca Jane

Ocena ( 5 osób )
5.2
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2014-06-19
Kategoria: Literatura faktu
ISBN: 9788308053775
Liczba stron: 296
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Katarzyna Krzan

Rebecca Jane nie miała w życiu szczęścia do facetów. Ojca swojej córki poznała w barze. Dobrze się razem bawili. Za dobrze. Dla niego życie barowe to był sens wszystkiego. Kiedy związali się na stałe, nie wytrzymał długo małżeńskiej stabilizacji. Znikał na całe dnie, czasem tygodnie. W końcu wyprowadził się, bo znudził mu się ich dom. Początki książki W szpilkach na tropie to wyznanie nieszczęśliwej dwudziestoparolatki. Mąż ją bezczelnie zdradza, a ona zostaje sama w wielkim domu. Kupuje więc inny, wiejską stodołę, którą przerabia na dom dla siebie i córki. W tym czasie prowadzi sprawę rozwodową i dowiaduje się, że jej pracodawca musi zamknąć firmę. Krótko mówiąc: Rebecca zostaje na lodzie. Wraca do rodziców. Przeżywa depresję, załamanie. Zresztą, kto by się nie załamał?

 

Dziewczyna ma jednak silny charakter i wspólnie z koleżankami zakłada Damską Agencję Detektywistyczną. Będą pomagać przede wszystkim zdradzanym żonom w śledzeniu mężczyzn i szukaniu dowodów ich przewin. Z książki dowiadujemy się, jak rozkręcić tego typu biznes, jak trudne są początki. Rebecca stawia siebie w jak najlepszym świetle, podkreśla swoje twarde moralne zasady i upór w dążeniu do celu. To zresztą opiera na faktach, bo dziewczyny szybko zaczynają odnosić sukcesy i zdobywać nowych klientów. Jak czytamy w notce: jej firma znalazła się w finale plebiscytu na Business Woman 2011 roku, została również nominowana do nagrody dla inspirującej kobiety 2012 roku…  Z pewnością jej historia może stanowić inspirację. Zbudowała firmę z niczego, wyłącznie na własnym pomyśle z notatnikiem i telefonem w ręku. Pamiętajmy, że przy tym wychowywała małe dziecko, zdążyła się także zająć swoim życiem uczuciowym. Odnalazła miłość życia w Internecie. Zatem: wszystko się ułożyło jak należy. Można kręcić film.

 

Fabuła faktycznie temu sprzyja. Każdy rozdział to nowa sprawa, oczywiście szczęśliwie wyjaśniona przez bystre panie, wśród których prym wiedzie autorka. Spokojnie można ustawiać ekipę, kamery i kręcić. Odnosi się jednak nieodparte wrażenie, że książka nie jest całkowicie szczera, że stanowić ma także reklamę własnej działalności. Ale czy szczerość jest w tym przypadku kluczowa?

 

Ważne jest to, że książka W szpilkach na tropie może - i powinna - stanowić inspirację dla kobiet, które stanęły na życiowym zakręcie i nie wiedzą, co ze sobą zrobić. Niekoniecznie muszą bawić się w detektywów, chodzi raczej o znalezienie własnej drogi i podążanie nią. Autorka podkreśla, że praca to po prostu styl jej życia. …zaczęło się od zachcianki. Na zasadzie "spróbujemy i zobaczymy, co z tego będzie”. Powiodło nam się wyłącznie dzięki harówce i poświęceniu całego zespołu. Żyję tą pracą, oddycham nią jak powietrzem. Ta praca to ja. Chyba każdemu prowadzącemu własny biznes należałoby życzyć, by był on również pasją. Rebecce to właśnie się udało. Pogodziła życie zawodowe z rodzinnym, znalazła cel i satysfakcję. To właśnie tajemnica jej sukcesu.

 

Kolejnym jej marzeniem była książka. Napisała ją. Cel zrealizowała. Nie dostanie za nią z pewnością Nagrody Nobla, ale z książkami opartymi na faktach tak już jest. Nie zawsze układają się w idealną fabułę. Przypadki dobrane przez autorkę są oczywiste. Udaje się wyjaśnić każdą sprawę. Nie są to przecież problemy kryminalne, a w związkach zawsze znajdzie się ktoś, kto zdradzi. Damskie Biuro Detektywistyczne nie będzie narzekać na brak zajęcia. A po tej książce być może znajdzie aktywne naśladowczynie wśród czytelniczek. Nie spodziewajcie się więc po książce taniej sensacji i przesadnie pikantnych scen. Lepiej po lekturze weźcie z autorki przykład i weźcie swój los we własne ręce!

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
monalizka plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-12-12, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2015,
Niewierni strzeżcie się!
Tak sobie myślę, po przeczytaniu tej książki, że taka damska agencja detektywistyczna to ciekawy pomysł na biznes. Jak to wygląda? Klienci dzwonią do nich, a one rozwiązują ich problemy, pomagają im znaleźć dowody zdrady partnerów. W tym celu śledzą, obserwują, grzebią w cudzych brudach- ale gdzie czasami leży granica?

,,Nie ma takiej granicy, której nie przekroczę, żeby dostać się tam, gdzie chcę."

O czym jest ta historia? Autorka-narratorka, Rebecca opowiada o założeniu agencji, odsłania kulisy takiej pracy i przedstawia niektóre historie swoich klientów. Opowiada też trochę o swoim życiu prywatnym, że kiedyś była zdradzaną żoną (i sama też zdradzała) i nie miała na to dowodów, nie miała do kogo się zwrócić. Jej małżeństwo się rozpadło, eks-mąż tajemniczo znikał, została sama z małą córką. Pogubiła się emocjonalnie, działała nieracjonalnie i niedojrzale- co sama przyznaje. W trakcie czytania czuje się, że to autentyczne przeżycia.

Jej praca jest zarazem pasjonującą, ciekawa, różnorodna, ale też wymaga poświęcenia, zdarzają się uciążliwi klienci oraz pojawiają się pewne dylematy natury moralnej. Bo mają nie wydawać sądów o ludziach, tylko świadczyć usługi detektywistyczne.

,,W szpilkach na tropie" to czasami zabawna, życiowa historia o tym jak być damskim detektywem i o tym, że trudno znaleźć kogoś, kto nie zdradził. Polecam dla relaksu.
katiewa92 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-08-19, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2014,Chciałabym dostać,
Książka bardzo pozytywna, miłe wrażenie pozostaje po jej przeczytaniu. Naprawdę nie wierzę, że to prawdziwa historia... :D Gdyby tak działały każde agencje detektywistyczne to byłoby mega... No po prostu świetna książka. Świetnie się czyta, wnosi ciekawe przeżycia i przede wszystkim zdradza tajniki Agencji Detektywistycznej z prawdziwego zdarzenia.
aishatsw plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-07-31, Na półkach: Przeczytałem,Mam,Od wydawnictw,Przeczytane,
Jesteście ciekawi, jak działa prawdziwa agencja detektywistyczna? Powinniście przeczytać tę książkę!

Są sprytne, przebiegłe i potrafią się kamuflować jak mało kto, a do tego śledzą swoje "ofiary" poruszając się na niebotycznych obcasach! Cztery przyjaciółki z Damskiej Agencji Detektywistycznej specjalizują się w wykrywaniu małżeńskich zdrad. Temat znają, jak mało kto, gdyż same były zdradzane... lub zdradzały. W szpilkach na tropie to prawdziwa historia prawdziwej agencji detektywistycznej, która święci triumfy w Wielkiej Brytanii. Chcecie skorzystać z ich usług? Znajdziecie je TUTAJ

Na pomysł założenia agencji detektywistycznej Rebecca Jane wpadła w chwili, kiedy zmagała się ze zdradą swojego męża i nie mogła uzyskać pomocy od detektywa, który zebrałby dowody zaistniałej niewierności. Wszyscy detektywi podchodzili do sprawy bezdusznie, wszyscy żądali horrendalnych stawek. Rebecca postawiła sobie za punkt honoru, że jej firma będzie inna. Wraz z trzema przyjaciółkami założyła Damską Agencję Detektywistyczną i dowiodła, że nawet zdradę można udowodnić po ludzku.

Z pewnością zakładając agencję, nie mogła podejrzewać, że od tej pory jej życie stanie na głowie i przemieni się w jedną wielką przygodę. W szpilkach na tropie.Prawdziwa historia damskiej agencji detektywistycznej to zapis wydarzeń, jakie stały się udziałem dzielnych pań na obcasach, którym przyszło tropić zdradliwych partnerów. Książka Rebeki Jane jest niezwykle emocjonującą lekturą, która zabiera czytelnika w świat domniemanych - i nie tylko! - zdrad, podsłuchów, pościgów samochodowych i kamuflażu, w którym główną rolę gra babeczka z Avonu! Lekturą tym bardziej podniecającą, że opartą na faktach!

Rebecca Jane przeprowadza nas przez wiele prowadzonych przez siebie spraw, które splatają się z przemianami zachodzącymi w jej prywatnym życiu. Nie czaruje nas. Przedstawia pościgi samochodowe po autostradzie, by po chwili wspomnieć o całym dniu spędzonym na grze w telefonie i zajadaniu chińszczyzny w samochodzie ustawionym pod domem obserwowanego "obiektu". Pokazuje, że praca detektywa nie zawsze jest pasjonująca i przyjemna. Nie ukrywa również tego, że nie każdą sprawę udało jej się doprowadzić do końca. Z dochodzeń wyciąga wnioski, które wiele mówią jej na temat ludzkiej natury i z pewnością przydają się w dalszej praktyce.

Powieść jest niezwykle lekka w odbiorze. Styl autorki przyjemny i dość dynamiczny. W tej książce nie ma miejsca na zbędne opisy, one nie są potrzebne. Akcja biegnie szybko i sprawnie, a dialogi są bardzo realistyczne. Bohaterki żywe i prawdziwe, nakreślone sprawnie i plastycznie. Autorce udało się osiągnąć to, o czym z pewnością marzy nie jeden autor: sprawiła, że czytelnik uczestniczył we wszystkich wydarzeniach książki. Być może Rebecca Jane minęła się z powołaniem?
bambi12 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-07-07, Na półkach: Przeczytałem,Mam,

Książka "W szpilkach na tropie" została oparta na prawdziwych historiach, które przeżyły Rebecca i członkinie jej Damskiej Agencji Detektywistycznej. Gdy tylko ujrzałam tą pozycję w zapowiedziach wydawniczych nie mogłam się wprost doczekać tej chwili, gdy poznam ich ciekawe przygody...


Gdy Twój partner nie chce pozwolić ci użyć swojego telefonu, jeśli dużo czasu spędza z tą samą dziewczyną z pracy - możesz zacząć podejrzewać, że Cię zdradza. Jednak jest tylko jeden sposób, aby dowiedzieć się - zapytaj go. Wtedy (gdy Cię okłamie) zadzwoń do Rebecci Jane, założycielki i właścicielki Damskiej Agencji detektywistycznej. Agencja istnieje po to, aby pomóc Ci odnaleźć prawdę...


Autorka wraz z gronem dziewcząt zapewnia komfort osobom, które zostały pokrzywdzone. To sprytna grupa pań, które są nie tylko bardzo dobre w tym co robią, ale jednocześnie okazują zrozumienie dla swoich klientów. Niekiedy muszą walczyć ze swoimi słabościami, ale zawsze doprowadzają śledztwo do końca. Stosowane przez nie triki przy rozwiązywaniu spraw są z pewnością niecodzienne.


Pościgi samochodowe, drogie hotele, Londyn, Włochy, handlarze diamentów, niewierni partnerzy, wielogodzinne obserwacje, transseksualiści, fałszywi multimilionerzy. Właśnie tak wygląda dzień powszedni głównej bohaterki. Nigdy nie jest podobny do poprzedniego. Z pewnością Rebecca nie może narzekać na nudę.


Styl autorki powoduje, że książkę czyta się płynnie i szybko. Szczerze mówiąc, czułam jakby siedziała obok mnie na kanapie i prowadziłybyśmy miłą pogawędkę przy kawie i smacznym ciastku. Podczas lektury doświadczyłam wielu emocji. Śmiałam się głośno, momentami byłam bardzo wzruszona. Niezwykle często zaskakiwały mnie wydarzenia, którym nasza bohaterka musiała stawić czoła.


Książka jest jak orzeźwiająca bryza. Spowodowała, że otworzyły mi się oczy dzięki prawdziwemu i szczeremu wglądowi w codzienne życie prywatnego detektywa. To naprawdę genialna pozycja. Humor, przyjaźń, miłość, zagadki - czegóż chcieć więcej. Polecam.

Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Prudance Linia koment
Przeczytane:2015-01-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,2014,Ebooki,
Mariita Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
iwona-w Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
elfgirl Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Ene123 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
dayna15 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: Nie mam-a chcę przeczytać,
joakrz1983 Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
oldzix Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Noelka Linia koment
Przeczytane:2014-06-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,Mam,Przeczytane,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów