Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Wszystko czego pragnęła

Barbara Freethy

Ocena ( 4 osoby )
5.5
Wydawnictwo: Bis
Data wydania: 2015-08-06
Kategoria: Obyczajowe
ISBN: 9788375514407
Liczba stron: 384
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Katarzyna Krzan

Młodziutka studentka ginie podczas uczelnianej imprezy, spadając z dachu budynku. Dziesięć lat później jej trzy przyjaciółki i brat muszą na nowo zmierzyć się z przeszłością. Ktoś właśnie opublikował książkę o wydarzeniach tamtej tragicznej nocy. Powieść staje się szybko bestsellerem i może zaszkodzić znanej rodzinie, posiadającej największy w San Francisco dziennik. Może też złamać karierę młodej lekarki, którą autor oskarża o udział w zabójstwie przyjaciółki. Jest też bardzo piękna specjalistka ds PR, która - jak się okazuje - także może mieć swój interes w całej sprawie. Ostatnia ze Wspaniałej Czwórki przyjaciółek obecnie prowadzi szczęśliwe życie u boku szkolnego kolegi, teraz prawnika. Mają piękny dom i dwoje dzieci. To jednak tylko pozory.

 

Krąg podejrzanych rośnie. Dawna studencka przyjaźń okazuje się nie tak do końca szczera. Feralny upadek z dachu sprawił, że drogi pozostałych trzech przyjaciółek rozeszły się na dziesięć lat, a brat zmarłej rozstał się z najlepszą koleżanką swojej siostry. Teraz obiecująca pani doktor spotyka przypadkiem w szpitalu dawną miłość. W końcu spotykają się też wszyscy pozostali. I choć przez lata próbowali się unikać, teraz będą chcieli rozwikłać zagadkę tajemniczej książki.

 

Powieść jest gotowym scenariuszem na film, wszystkie sceny są bowiem opisane bardzo obrazowo, cięcia w odpowiednich miejscach, emocje stopniowane dokładnie tak, jak trzeba. Z jednej strony jest tu historia miłosna w rodzaju: „stara miłość nie rdzewieje”, a z drugiej - zagadka kryminalna z przeszłości. Dostajemy zatem faktycznie dwie opowieści, jedną studencką, a drugą współczesną. Dzięki temu możemy porównać, jak zmieniają się ludzie i ich motywacje, co dzieje się z uczuciami pod wpływem czasu. Możemy też przeżywać perypetie miłosne dwójki bohaterów, których losy niejako wychodzą na plan pierwszy. I oczywiście – możemy prowadzić śledztwo. Czy ktoś rzeczywiście zabił niewinną studentkę? Czy faktycznie była ona niewinna? A może prowadziła podwójne życie? Widzimy ją oczami jej przyjaciół i dzięki napisanej o całej sprawie książce. Wyłania się z tych opisów wizerunek fantastycznej dziewczyny, która nie powinna była zginąć.

 

Wszystko czego pragnęła to zgrabnie i pomysłowo skonstruowana powieść. Podczas lektury można odnieść wrażenie, że została ona po prostu skrojona na miarę, zgodnie z regułami tworzenia bestsellerów. Jest tu wszystko, co konieczne, by powieść zyskała status bestsellera. Są sekrety, kłamstwa, pieniądze, zawiść, miłość, przyjaźń. To po prostu sprawnie napisana powieść rozrywkowa, lektura na jeden, może - dwa wieczory.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
dayna15 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-08-25, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Lekka, a zarazem wciągająca historia. Połączenie kryminału z romansem, gdzie sekrety z przeszłości powracają by namieszać w życiu bohaterów. Po 10 latach od tragicznej nocy, podczas której w siedzibie stowarzyszenia studenckiego zmarła jedna z czterech przyjaciółek, powstaje książka opisująca feralne wydarzenia i oskarżająca Natalie - główną bohaterkę - o zabójstwo Emily. Tożsamość autora pozostaje tajemnicą, a między Natalie i Cole'm - bratem Emily, powracają gorące uczucia.
Próba rozwikłania tożsamości sprawcy była świetną zabawą, książka czyta się właściwie sama i bez wielkiego wysiłku. Idealna książka na podróż.
ksiazkomania plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-12-11, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,Recenzenckie,x52 książki 2015,

Teraz przeszłość pociąga za sznurki.


Każdy z nas ma tajemnice. Każdy skrywa jakiś sekret. Czasami, gdy mamy przysłowiowy ,,nóż na gardle" musimy się z nimi podzielić z innymi. Często jest to trudne, jednak nie boję się stwierdzenia, że zawsze wychodzi na dobre. ,,Wszystko czego pragnęła" to książka o tajemnicach skrywanych przez lata, ale także o poznawaniu siebie, o szeregowaniu uczuć, o dążeniu do wyznaczonego celu, o poszukiwaniu szczęścia i odkrywaniu zagadki tajemniczej śmierci sprzed dziesięciu lat. Bo gdy wracają wspomnienia przeszłości, nadchodzi czas by zmierzyć się z teraźniejszością i wejść pewnym krokiem w przyszłość.


,,Łatwo jest dawać rady, mówić ludziom, jak powinni postępować. To nie ja muszę żyć potem z konsekwencjami. Trudniej podejmować decyzje dotyczące własnego życia."


Emily, młoda studentka, spada z dachu bursy. Wszyscy uznają to za nieszczęśliwy wypadek. Śledztwo umorzono i życie toczy się dalej. Ale nie dla wszystkich. Najlepsi przyjaciele i rodzina Emily przeżywają trudne chwile. Ich życie rozpada się na kawałki. Natalie, jej przyjaciółka z pokoju, zrywa z Cole'em jej bratem, gdyż ten obwinia ją o śmierć swojej siostry. Tak mijają lata, gdy na rynku literatury pojawia się bestseller napisany przez nieznanego autora. Ów autor opisuje dokładnie życie Emily oraz tragiczny wypadek, obwiniając o wszystko Natalie. Ta książka niszczy dziewczynie życie i by dowieść prawdy i oczyścić się z zarzutów postanawia dowiedzieć się kim jest autor i skąd zna sekrety ich życia. Losy przyjaciół ze studiów znów się krzyżują. Emily pragnęła szczęścia dla wszystkich najbliższych, lecz czy po jej odejściu przyjaciele odnajdą w końcu swoje szczęście?


,,Ludzie traktują cię tak, jak im na to pozwalasz. Jeśli pozwolisz, by weszli ci na głowę, na pewno to zrobią."


,,Wszystko czego pragnęła" to połączenie literatury współczesnej z lekką nutką kryminału i romansu. Nie da się ukryć, że mamy do czynienia z uczuciem, które wśród bohaterów ożywa na nowo po latach. Natalie i Cole, kiedyś młodzi, dziś już dorośli, ze złamanymi sercami, pragną szczęścia. Jednak czy są sobie przeznaczeni, czy to właśnie miłość będzie tym, co ich uszczęśliwi i czego szukali. Wpleciony wątek kryminalny jest idealnym oderwaniem od scen przepełnionych uczuciem. Mamy niewyjaśnioną śmierć młodej studentki i dążenie do poznania prawdy. Zbieramy poszlaki razem z bohaterami, poznajemy nowe fakty i razem z nimi poznajemy wspomnienia z przeszłości. Zatem w tej książce emocji nie brakuje.


,,- (...) Zawsze potrafiłeś znaleźć sposób, by dostać to, czego pragnąłeś - powiedziała cicho.


- Podobnie jak ty.


Uśmiechnęła się smutno.


- Z wyjątkiem ciebie. Nie dostałam ciebie."


Stylowi i językowi nie mam nic do zarzucenia. Autorka zadbała o to, by książkę czytało się szybko i lekko. Mamy płynne akcje i powroty do przeszłości, które idealnie się zazębiają. Mimo przeskoków w czasie wszystko jest napisane w sposób zrozumiały dla czytelnika. Książka napisana jest w trzeciej osobie, dlatego też śledzimy losy każdego z bohaterów. Ten styl też jest bezbłędny i bez problemu odnajdujemy się w fabule.


,,Wiedza jest zawsze lepsza niż jej brak. Gdy ją posiadasz, możesz radzić sobie z tym, co jest, zamiast z tym, co może być."


Bohaterowie są dobrze wykreowani. W książce nie ma podobnych postaci. Każdy z bohaterów jest inny, każdy czymś się wyróżnia. Autorka zadbała o każdą postać, by nie było powtórek, by urozmaicić czytelnikowi czas i pokazać, jak wiele jest charakterów i jak bardzo można się od siebie różnić, a mimo to pozostać w dobrych stosunkach. Pokazane są osoby, które wychowywały się w różnych grupach społecznych. Studia ich połączyły, a śmierć Emily rozdzieliła. Po dziesięciu latach ponownie los ich ze sobą łączy i widzimy ich już jako dorosłe osoby, które zaszyły się w swoich małych światach, a mimo to podtrzymują dawną przyjaźń.


,,W życiu nie chodzi jedynie o zarabianie, lecz o zajmowanie się czymś, co się kocha."


Książka jest bardzo fajnie skonstruowana. Główny watek dotyczy teraźniejszości, dorosłego życia bohaterów. Jednak, tak jak wcześniej wspomniałam, poznajemy również przeszłość za pomocą wspomnień. Autorka bardzo solidnie wszystko połączyła, dzięki czemu książkę czyta się bardzo przyjemnie. ,,Wszystko czego pragnęła" to książka, do której można, a nawet trzeba powracać. Przedstawiona w niej historia jest bardzo ciekawa, a poznanie już szczegółów fabuły i zakończenia nie przeszkadza w ponownym zagłębieniu się w świecie, który stworzyła Barbara Freethy.


,,Bał się otrzymać zbyt wiele miłości. A ona bała się, że nigdy nie dostanie jej dosyć."


Książkę polecam każdemu czytelnikowi. Czytanie o dążeniu do szczęścia, do spełnienia marzeń jest czymś przyjemnym, czymś, co powinniśmy sobie uświadamiać każdego dnia. Barbara Freethy zabiera nas w podróż, która mimo swojej lekkości, skrywa między wierszami realność życia codziennego, które niejednokrotnie okazuje się wyzwaniem.

leonia Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Simi_48 Linia koment
Na półkach: Czytam,
onlyagness Linia koment
Przeczytane:2015-12-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
gimm1 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ada22 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
agea Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ania87 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
beatrycze66 Linia koment
Przeczytane:2016-08-09, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów