Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Zakazane noce z wampirzycą

Kerrelyn Sparks

Ocena ( 8 osób )
5.5
Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2011-05-26
Kategoria: Romans
ISBN: 978-83-241-3959-0
Liczba stron: 352
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: lena173
Kerrelyn Sparks zdobyła serca czytelników dzięki swojej debiutanckiej powieści "Jak poślubić wampira milionera". Lektura ta bardzo szybko wspięła się na szczyty światowych list bestsellerów, a z czasem dołączyły do niej także pozostałe pozycje literackie autorki.
 
Ostatnimi czasy czytałam wiele pochlebnych opinii na temat twórczości tej amerykańskiej pisarki. Większość recenzentów wychwala styl, jakim Sparks posługuje się w swoich powieściach, a także ciekawe pomysły fabularne. W pewnym momencie postanowiłam na własnej skórze przekonać się o jakości prozy tej autorki i czym prędzej zabrałam się się za czytanie powieści "Ja cię kocham, a ty śpisz, wampirze". Lektura ta okazała się średniej jakości "czytadłem", ale postanowiłam dać Sparks jeszcze jedną szansę i sięgnęłam po kolejną książkę - "Zakazane noce z wampirzycą".

"Zakazane noce z wampirzycą" przedstawiają czytelnikom historię wampirzycy Vandy, która - podobnie, jak większość jej pobratymców - jest osobą niezwykle urodziwą i zarazem pewną siebie. Posiada ona na własność klub nocny, którego prowadzenie pochłania sporo energii i nerwów. Czasem nasza bohaterka jednak traci cierpliwość i wynikające z tego incydenty niejednokrotnie sprowadzają na nią nie lada kłopoty. Po serii skarg byłych pracowników na wybuchy złości szefowej, Vanda zostaje skazana przez wampirzy sąd. Zgodnie z wydanym wyrokiem, nasza bohaterka ma za zadanie nauczyć się powstrzymywać swój gniew. Czy jednak jej się to uda?
 
"Zakazane noce z wampirzycą" to powieść dobra, jednak do rewelacji jeszcze jej daleko. Lektura ta nie wymaga od czytelników zbytniego skupienia i dzięki temu idealnie nadaje ona się na podróż różnego rodzaju środkami lokomocji. Książka Sparks bywa również przewidywalna, co może przeszkadzać części czytelników. Mimo tego warto polecić "Zakazane noce z wampirzycą" wszystkim fanom twórczości Kerrelyn Sparks, a także czytelnikom poszukującym książki, która umiliłaby im samotny wieczór. Gwarantuję, że w takim przypadku sprawdzi się ona idealnie i w większości przypadków będziecie zadowoleni z lektury. 
 
Wydawnictwo Amber, maj 2011
ISBN: 978-83-241-3959-0
Liczba stron: 352
Ocena: 5/10
szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
KittyAilla plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-03-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w ciągu roku,
Nie powiem, żebym dużo oczekiwała od tej książki, kupując ją. Kolejna książka o wampirach, seksie... Coś, żeby się rozerwać. W jeden dzień.

Wciągnęło mnie tak, że siedziałam do 1 w nocy byleby tylko ją przeczytać. Vanda, główna bohaterka to postać bardzo intrygująca. Poznajmy ją jako właścicielkę klubu nocnego, w którym tańczą wampiry. Jest ostra, niezależna i... przestraszona? Ja odniosłam takie wrażenie za każdym razem, gdy wspominała o trumnie koszmarów. Z początku jej przeszłość to jedna wielka zagadka, ale Phil sądzi, że to właśnie w niej należy szukać odpowiedzi, dlaczego Vanda jest wściekła.

Co do samego Phila, on również jest postacią tajemniczą, władczą. Jednak od początku wiemy, że tą dwójkę bohaterów coś łączy, chociaż prawie nic o sobie nie wiedzą. Nie jest to wątek romantyczny, w którym wszystko układa się kolorowo. Nie, tutaj jest pełno przeciwności! Na przykład takich, że sponsor (w tym wypadku osoba prowadząca i pilnująca podopiecznego) powinien trzymać się z daleka od podopiecznego w sferze fizycznej....

Świat nie kręci się jednak wyłącznie wokół tej dwójki. Na drugim planie toczy się wojna wampirów. Ogółem motyw syntetycznej krwi dla wampirów pojawił się już w cyklu True Blood, który też pewnie niedługo zrecenzuję. Jednak nie wszystkim wampirom odpowiada zastępowanie śmiertelników krwią w butelkach, a jeżeli dobre wampiry przegrają wojnę - śmiertelników czeka przykry los.

Książka pełna seksu ( i to jakiego!), humoru (ach, ten Doktor Kieł ^^) i akcji. Poza tym w przeszłość Vandy wpleciona jest druga wojna światowa oczami Polaków (ponieważ nasza bohaterka jest Polką), co bardzo mi się podoba.

Zaczynając książkę w ogóle nie odczułam, że to 7 część cyklu - wszystko było wyjaśnione tak, jakby była to osobna powieść.
Sadu plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-06-09, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
Jak zwykle pikantna, romantyczna i pełna humoru, chyba najbardziej mi się podobała ze wszystkich książek K. Sparks. Zbuntowana, pewna siebie, nieco agresywna Vanda jest moją ulubioną bohaterką. Pod odważnym stylem i ostrym charakterkiem właścicielka nocnego klubu kryje w sobie głębokie rany z przeszłości, o których nie chce mówić ani pamiętać. W dodatku pewien mężczyzna od którego powinna trzymać się z daleka uparcie chce jej pomóc.
Malgorzata88 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem, Mam,52 książki 2013,Kerrelyn Sparks - Love at Stake,
Troszkę Polskości im nie zaszkodzi, i tak większość w USA nie wie gdzie Polska to chociaż teraz część pozna naszą historię.
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
andr Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
kinguszka Linia koment
Przeczytane:2014-06-04, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
MoreThanBooks Linia koment
Przeczytane:2014-04-27, Na półkach: Przeczytałem,
glaadys Linia koment
Przeczytane:2014-03-26, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
Zetka_Siedlce Linia koment
Przeczytane:2013-09-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
andie696 Linia koment
Przeczytane:2013-08-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: Wampiry,
aurora16 Linia koment
Przeczytane:2014-07-11, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów