Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Zanim znowu zabiję

Mariusz Czubaj

Ocena ( 8 osób )
4.9
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2012-05-30
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 9788377476499
Liczba stron: 288
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Edyta Staniec

KRYPTONIM ZZZ

 

Jak powszechnie wiadomo, piłka jest okrągła, a bramki są dwie. I to by było na tyle, można by rzec, w zakresie wiedzy komisarza Heinza na temat tego sportu. No, może dorzuciłby jeszcze, że jego ojciec był naprawdę świetnym piłkarzem, niestety jednak karierę przedłożył nad rodzinę. Do tego stopnia, że syn nawet nie chce go znać. Życie nie byłoby jednak ciekawe, gdyby toczyło się zgodnie z naszymi oczekiwaniami i zamierzeniami, toteż zaskoczy i Rudolfa Heinza. W jego życiu na nowo pojawi się "ojciec marnotrawny", pragnący zbliżyć się do syna i uzyskać jego przebaczenie oraz dążący do wykorzystania umiejętności syna do wykrycia przyczyn śmierci samobójczej znanego i cenionego piłkarza, Jacka Kosa. Pomimo urazy żywionej do Heinza seniora, komisarz -zafascynowany nietypową sprawą - podejmie się prywatnego śledztwa w sprawie nietypowej śmierci piłkarza. Doprowadzi go ono do wykrycia afery, której nie spodziewałby się nawet w najgorszych snach. Ale na tym nie koniec. Rudolf Heinz zmuszony będzie do ogromnej ostrożności, bowiem obok niebezpieczeństwa związanego z wtykaniem nosa w nie swoje sprawy, zawiśnie nad nim groźba spotkania oko w oko z Inkwizytorem, czyli szaleńcem, którego przed laty wpakował do szpitala psychiatrycznego, a któremu udało się właśnie uciec. Psychopata, pałający żądzą zemsty, oraz piłkarskie grzechy. Tak można w skrócie opisać to, z czym będzie się musiał zmierzyć Heinz. 

 

Fabuła to jednak dopiero początek opowieści. W jej tle, niejako na obrzeżach prowadzonej sprawy pojawią się informacje, które dotyczą światka piłkarskiego. Od zarządzania klubami, po chuliganów stadionowych (albo - jak kto woli - kiboli). Jest i korupcja z procederem sprzedawania meczy, bandytyzm stadionowy, walki klubowe, handel narkotykami, szemrane interesy itd. Czyli wszystko to, o czym nieustannie słyszymy w mediach.

 

Mamy tu także historię trudnych relacji na linii ojciec-syn. A właściwie - opowieść o braku relacji i mozolnej próbie odbudowania ich od podstaw, znalezienia punktu wspólnego, który pomógłby nawiązać emocjonalną więź. To książka opowiadająca o próbie uporania się z własnym gniewem, z zadawnionym żalem i rozrachunek z przeszłością. Oczywiście, pamiętać należy jednak, że najważniejsza w książce jest sprawa kryminalna, a opisane tematy pojawiają się mimochodem, choć niektóre miejscami eksponowane są mocniej niż inne.

 

Zanim znowu zabiję to powieść bardzo wdzięczna również za sprawą złośliwości i specyficznego poczucia humoru Rudolfa Heinza. Podobno w ten sposób i z takim urokiem przeżywają życie osoby bardzo inteligentne. I nie można wątpić w tę inteligencję, bowiem poczucie humoru bohatera jest zaraźliwe. I udziela się ono nie tyle jego otoczeniu, co ubawionemu czytelnikowi, pozostającemu pod wrażeniem powiedzonek pana komisarza. Do tego Heinz zaprasza czytelników na literacki spacer ulicami Katowic, przywołując wspomnienie znakomitego kryminału Ręczna robota Ryszarda Ćwirleja. 

 

Chyba nie muszę dodawać, że najnowszą powieść Czubaja po prostu gorąco polecam?

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
wages plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-04-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2016,
Tym razem Rudolf Heinz musi zmierzyć się z przeszłością. Zarówno swoją w postaci ojca, jak i ze starymi sprawami zaginięć młodych chłopców. Żeby nie było mu nudno w tak zwanym międzyczasie z psychiatryka ucieka jego ulubiony morderca Inkwizytor. Piłka nożna przeplata się z bluesem. Heinz jest coraz bliżej rozwiązania tajemnicy związanej z młodymi piłkarzami. Jak zawsze ją rozwiąże, pod koniec naprawdę wciągającej historii :)
RudaRecenzuje plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-04-22, Na półkach: Przeczytałem,

Jacek Kos, sława polskiej reprezentacji, popełnia w Warszawie samobójstwo. Sprawą tajemniczej śmierci, na prośbę ojca, zajmuje się profiler Rudolf Heinz. Szybko okazuje się, że to historia z drugim dnem, a jej początki sięgają wielu lat wstecz.


 


Nazwisko Mariusza Czubaja obiło mi się o uszy kilkakrotnie, a jego powieści nieśmiało wychylały się do mnie z bibliotecznych półek, jednak zanim zdecydowałam się zaryzykować, upłynęło sporo czasu. Kilka dni po skończeniu czytania moje uczucia wciąż są mieszane, co nie zmienia faktu, że książka miała kilka mocnych stron. Jedną z nich jest postać Heinza. Starszy, doświadczony policjant, który znacznie odbiega od mojego wyobrażenia o stróżach prawa- w wolnym czasie gra bluesowe koncerty i trenuje karate. Stosowane przez niego metody również różnią się od tradycyjnych policyjnych technik, co sprawia, że są znacznie ciekawsze. Bardzo polubiłam jego poważny, często ironiczny, ton wypowiedzi i żałowałam go, kiedy myślami wracałam do niewesołej przeszłości. Autor wykreował sympatycznego, normalnego faceta, ot, tak po prostu.


 


Ważnym punktem odniesienia dla książkowych wydarzeń stał się piłkarski świat i to z nim wiąże się znacząca część akcji. Nie chodzi bynajmniej o samych piłkarzy i reprezentantów kadry, ale przede wszystkim o schematy budujące ten świat i relacje między poszczególnymi uczestnikami tego uniwersum. Na piłce nie znam się w ogóle, nigdy także nie rozumiałam zachwytów nad tą dziedziną sportu, ale ta strefa nie przeszkadzała mi w powieści, wręcz przeciwnie, całkiem mnie zainteresowała i uważam, że Czubaj zasługuje dzięki temu na dużego plusa.


 


Nie mogę powiedzieć, niestety, tyle dobrego o poprowadzonej przez niego intrydze. Owszem, autor bardzo sprawnie łączy różnego rodzaju wątki i płynnie lawiruje między nimi, ale czegoś mi tutaj zabrakło. Tak naprawdę nie potrafię dokładnie określić źródła problemu, bo zagadka została oparta na ciekawym pomyśle, nie występują tutaj żadne banalne schematy, zakończenie również jest całkiem udane, ale naturalnie brakuje tego czegoś. Być może intryga powinna być bardziej rozwinięta, może chodzi o niezbędną ilość kryminalnej brutalności i okrucieństwa, a może brak zwrotów akcji. Ciężko mi to określić, ale wiem na pewno, że nie poleciłabym tej pozycji żadnemu koneserowi tego typu lektur.

radeksc-wp plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2013 roku,
Dwie zagadki , a nawet trzy rozwiązane w jednym kryminale. Celny strzał. Do przerwy 3:0.
bibliotekarkaB plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Pięknie Mariusz Czubaj wstrzelił się z tą książką na rynek wydawniczy! Na fali rozgrywek EURO 2012 w piłce nożnej, na dodatek rozgrywających się właśnie u nas, to mistrzowskie zagranie. To moje pierwsze spotkanie z Mariuszem Czubajem, o którym czytałam same dobre recenzje. Nie zawiodłam się. Kryminał napisany w dobrym tempie, bohaterowie dobrze sportretowani. Język i styl powieści taki jak lubię, prosty, wyrazisty, dosadny, bez zbędnych ubarwień.
Kai Linia koment
Przeczytane:2017-02-09, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
lusiast Linia koment
Przeczytane:2016-03-28, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,Sensacja/Kryminał,
xp2001 Linia koment
Przeczytane:2016-04-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2016,
kozung Linia koment
Przeczytane:2016-01-09, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,Mam,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
jusia Linia koment
Przeczytane:2015-12-25, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2014,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
Okładka - Zanim znowu zabiję Ktokolwiek widział
Claire Douglas
Okładka - Zanim znowu zabiję Urwany trop
Lone Theils
Okładka - Zanim znowu zabiję Wróć za mną
Meredith Walters
Okładka - Zanim znowu zabiję Tęsknota
Gaël Faye
Okładka - Zanim znowu zabiję Łabędzie z Piątej Alei
Melanie Benjamin
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Cień jabłoni
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów