Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Zapalniczka

Joanna Chmielewska

Ocena ( 10 osób )
5.1
Wydawnictwo: Kobra Media
Data wydania: 2007
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-88791-83-3
Liczba stron: 392
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: mrowka

W domu Joanny panowało pod jej nieobecność istne pandemonium. Kilkanaście osób miotało się wte i wewte, pracując przy wykańczaniu budowy – robotników pilnowali przyjaciele Joanny. Bohaterka po powrocie z europejskich wojaży odkrywa, że w czasie jej nieobecności zniknęła jej ulubiona pamiątkowa zapalniczka. Po naradzie z bliskimi dochodzi do wniosku, że musiał ją złośliwie ukraść pan Mirek – nieuczciwy ogrodnik. Nie zastanawia się długo i decyduje się na to, by swoją własność po prostu odkraść. Do pana Mirka jedzie Ryszard Gwiazdowski i Julita Bitte. Na miejscu dokonują niespodziewanie makabrycznego odkrycia – pan Mirek został brutalnie zamordowany. Niezdolni do racjonalnego myślenia dostrzegają też zapalniczkę – cel ich przyjazdu. Zabierają przedmiot i uciekają. U Joanny zastanawiają się nad dalszym postępowaniem – jeśli nie chcą mieć do czynienia z wymiarem sprawiedliwości, muszą całkowicie zmienić swój wygląd, uzgodnić zeznania i ukryć swą obecność na miejscu zbrodni – wiadomo przecież, że w tym kraju policja i prokuratura nie zajmuje się łapaniem groźnych przestępców, za to uczciwemu człowiekowi skutecznie zatruje życie. W dodatku Joanna odkrywa, że przyniesiona przez przestępców-debiutantów zapalniczka wcale nie należy do niej – Julita i Ryszard przez pomyłkę zabrali zapalniczkę pana Mirka. Ponowna wizyta w domu zamordowanego także kończy się nietypowo – włamywacze natrafiają na niezapowiedzianego gościa. Konkurent bohaterów, jako złodziej także nieudolny, to Sobiesław Krzewiec, brat zabitego, artysta fotografik. Miejsce zbrodni zamienia się w istny Wersal… nie było do tej pory tak dziwnych przestępców.

 

Chmielewska jak zwykle wykorzystała kryminał do budzenia śmiechu. Powieść rozwija się dwutorowo. Rozjuszona Joanna pragnie odzyskać swoją zapalniczkę (przecież nie zadowoli się cudzą własnością, nawet jeśli do złudzenia przypomina jej zgubę) – i wszystkie działania płyną właśnie z nadziei na odnalezienie przedmiotu: to jeden wątek; zapalniczka urasta do rangi wszechświata, a już na pewno ten wszechświat przesłania. Drugi motyw to kwestie ogrodnicze. Pan Mirek budził w Joannie mordercze instynkty ze względu na to, że – jak twierdzi bohaterka – spaskudził jej ogród. Posadził nie to, co chciała Joanna, a i to, co posadził, było wybrakowane, bezlitośnie zawyżał rachunki. Wkrótce wyszło na jaw, że zdobywał rośliny przeznaczone do spalenia, chore i przesuszone – krzewy i drzewa, które nie miały prawa się przyjąć. Więcej grzechów ogrodniczych popełniał, nie ma sensu ich tu wszystkich wymieniać. W każdym razie powodów do popełnienia zbrodni było mnóstwo – i wiele osób doprowadzał pan Mirek do stanu furii. Dodatkowo – że był niebywale przystojny – motyw do zabicia go miała też każda porzucona podrywka.

 

Drugim wątkiem jest zatem kryminał ogrodniczy. Trzecim, mniej ważnym, ale też akcentowanym – relacje damsko-męskie – tym razem strzała Amora trafia Julitę i Sobiesława. Czas najlepszych kryminałów Chmielewskiej chyba już się skończył. Nie ma w tych książkach dawnego ognia, sklęsł dowcip, brakuje nowatorskich rozwiązań. Świetna jest kreacja chcącego się wykazać komisarza Wólnickiego, pojawia się kilka zabawnych scenek, ale nic więcej. Autorka powiela dawniej wypracowane schematy, powtarza to, co już było – za to bez zapału, jakby odruchowo i od niechcenia. Czasem traci z oczu jeden z wątków, a zakończenia łatwo się domyślić.

 

„Zapalniczka” nie zachwyci tych czytelników, którzy znają całą twórczość Chmielewskiej na pamięć, owszem, czyta się przyjemnie – ale nic poza tym. Autorka z uporem przedstawia swoją bohaterkę jako megierę, starą furiatkę ogarniętą tylko jedną myślą, beztrosko – i bez względu na to, czy to pasuje, czy nie – daje upust swoim poglądom politycznym, powtarza to, co czytelnicy znają już z wielu jej powieści oraz z „Autobiografii”, nie próbuje zmienić tych natrętnych przyzwyczajeń i w efekcie może swoich czytelników zanudzać. Czepiam się, ale tak naprawdę, jeśli porównać „Zapalniczkę” do bestsellerowych powieści z lat 60. i 70. ubiegłego wieku, najnowsza powieść Chmielewskiej wypada dosyć blado. Niemniej jednak cały czas jest to książka, którą z przyjemnością można przeczytać.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
AlopexLagopus plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-04-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Wyzwanie 52 książki na 2016,
Tym razem Joanna wcale nie była zamieszana w morderstwo, a jeżeli to bardzo luźno. Ona po prostu okradła (rękami przyjaciół) nieżywego ogrodnika. Zagmatwane? Gdzie tam. Po prostu z domu ginie cenny pamiątkowy przedmiot, tytułowa zapalniczka, a spośród dziesiątków ludzi kręcących się po wykańczanym domostwie na przestępce natychmiast wytypowano nieuczciwego ogrodnika. Ponieważ prawie wszyscy przyjaciele czuja się winni że nie dopilnowali własności Joanny, ochotnicy wyruszają na rekonesans u ogrodnika. A tu ogrodnik leży martwy, a zapalniczka stoi na regale. Joanna się nawet ucieszyła, aż się okazało że to nie jej zapalniczka :-). Okazuje się, że świętej pamięci pan Mirek wykantował ogromna rzeszę miłośników ogrodnictwa i równie wielkie zastępy wielbicielek ale przecież to nieważne kto go zabił. Ważne jest gdzie jest zapalniczka???
bachacz plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-01-05, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Czytam regularnie w 2016 roku,
Kolejna z nieprzeczytanych przeze mnie dotychczas pozycji Joanny Chmielewskiej. Moja ocena książki jest subiektywna i być może wygórowana. Jednak dla chcących relaksu przy lekturze ta pozycja sprawdzi się i dostarczy takowego. Wartka akcja, galimatias, znane z wcześniejszych książek postacie sprawiają, że czyta się lekko i przyjemnie. Trup pojawiający się w najmniej oczekiwanym momencie, którego obecność i zgodnie z przewidywaniami wplątuje całe towarzystwo autorki, nie wyłączając jej samej, sprawia sobą niejaki kłopot nie tylko wydziałowi zabójstw ale też wspomnianemu kręgowi znajomych. Z pozoru niewinna wizyta skutkuje całą serią zwrotów akcji, sprawia sporo zamieszania by w konsekwencji zaskoczyć rozwiązaniem, którego byśmy się nie spodziewali. Akurat taka forma nie jest żadnym odkryciem, bo i jaki sens byłyby sięgania po książki o tej tematyce jeśliby wszystko było z góry wiadome. Książka Chmielewskiej daje możliwość snucia domysłów, ubarwia i tworzy możliwości, których się nie spodziewamy i przede wszystkim daje powód do poprawy humoru dialogami i sytuacjami. Tego się po autorce spodziewam i to otrzymuję. Lekka lektura na słotną zimę, by zapomnieć o szarości i pożyć odrobinę innym życiem.
monalizka plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-01-25, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2015,

,,Zapalniczka" to powrót do humorystycznych kryminałów p. Chmielewskiej, jej fani znajdą tutaj znany schemat: pomyłki, niecodzienne pomysły bohaterów (często absurdalne), które utrudniają prace policji, zabawne dialogi, niejednego nieboszczyka.

Kiedy Joanna wraca do domu z podróży orientuje się, że zniknęła jej stołowa zapalniczka. Podejrzanym o kradzież, jest ogrodnik- hochsztapler, który jednak został zamordowany.. Na miejsce zbrodni przybywa ambitny komisarz policji, który natrafia na ślad który prowadzi go do wielu miejsc, w tym do ,,szajki" Joanny. I tak zaczyna się polka z przytupem: tworzone jest alibi na niepopełnienie zbrodni, ruszają kryminalne plany i posunięcia. Niewinni jak lilijki białe bohaterowie okłamują policjantów, oczywiście w dobrej wierze. A upór w sprawie zapalniczki przerasta wszystko- przecież w przyrodzie nic nie ginie.

,,Wszyscy później uznali, że miał jasnowidzenie. A jeszcze później zwątpili, czy przydatne."

Styl charakterystyczny dla pisarki: dużo neologizmów, zabawnych dialogów, ironii i czasem czarnego humoru. Dzieje się sporo, ponieważ wszyscy bardzo się starają. Książkę czyta się w miarę szybko, jest to łatwa i lekka lektura, wątpię by kogoś skłoniła do refleksji, jej głównym celem jest danie rozrywki. Niczym mnie w sumie nie zaskoczyła, okazała się być taka jak oczekiwałam. Mogę polecić fanom twórczości p. Chmielewskiej.
iwona-w plusminus Linia koment
Przeczytane:2007-05-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Książki na długi wieczór,Mam,
Kolejny zabawny kryminał Joanny Chmielewskiej, tym razem z zapalniczka w roli głównej. Każdy może być podejrzany, każdy może czuć się winny. Joanna i policja trafiają na różne przeszkody w rozwikłaniu zagadki. Czy im się uda? Najlepiej sprawdzić samemu.
ninlinka plusminus Linia koment
Przeczytane:2012-10-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Niesamowity sposób opowiedzenia zbrodni doskonałej. Pełna świetnych opisów książka. Jedyne co mi przychodzi na myśl to komediowy kryminał :)
bibliotekarkaB plusminus Linia koment
Przeczytane:2012-04-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Książka jest znakomita. Prawie 400 stron przyjemności. Ten kryminał potrafi bawić do łez. Tu przecież nawet śmierć wydaje się wyjątkowo niezwykła w swej zwykłości (śmierć jak śmierć, ale pociachać kogoś sekatorem?; iście ogrodniczy zgon). Jeśli w świecie realnym nie możecie uczestniczyć w niecodziennych śledztwach, tutaj otrzymacie tę szansę. Wartka akcja, szeroki wachlarz postaci, zaskakujące zwroty akcji, no i przede wszystkim barwny, nieszablonowy język, humorystyczne opisy sytuacji. Nic dodać nic ująć, wymarzona lektura na wakacje. Jedna z najlepszych powieści pani Joanny.
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
angel92 Linia koment
Przeczytane:2016-04-30, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2016,Mam,
salemeczka Linia koment
Przeczytane:2015-12-27, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2015,
Inka Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
ot Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
azetka79 Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
ptysmietowy Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach:
migaweczka Linia koment
Przeczytane:2014-10-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
mandy Linia koment
Przeczytane:2014-03-31, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2014 roku,
marian51015 Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
basia02033 Linia koment
Na półkach: Przeczytałem,Mam,
break
Okładka - Zapalniczka Pamiętniki
Emilie Schindler
Okładka - Zapalniczka Boczne drogi
Joanna Chmielewska
Okładka - Zapalniczka Skarby
Joanna Chmielewska
Okładka - Zapalniczka Zbieg okoliczności
Joanna Chmielewska
Okładka - Zapalniczka Jak wytrzymać ze sobą nawzajem
Joanna Chmielewska
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów