Recenzja książki: Zdrowe odżywianie według recept klasztornych

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Stan zdrowia człowieka w dużej mierze uzależniony jest od sposobu odżywiania. To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasz wygląd, kondycję i samopoczucie. Przyjmowane posiłki powinny zatem uwzględniać wszystkie składniki niezbędne dla zdrowia i urody. Najwięcej uwagi do odpowiedniej diety przywiązywano w klasztorach. Tam też powstało wiele nowatorskich dań i napojów, z wielką przyjemnością spożywanych do dnia dzisiejszego. Petra Altmann, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom czytelników, pokazuje bogactwo, które wciąż nieprzerwanie tkwi w zakonnej tradycji. Książka Zdrowe odżywianie według recept klasztornych jest znakomitym poradnikiem kulinarnym, wprowadzającym w tajniki zdrowego i smacznego żywienia. Oprócz części teoretycznej podano sześćdziesiąt pięć oryginalnych przepisów siostry Fidelis Happach.

 

Tradycja w klasztornej kuchni sięga czasów biblijnych. Autorka omawia znaczenie potraw w Starym i Nowym Testamencie oraz w innych religiach; przybliża zakonny „żywieniowy” savoir-vivre; podaje rady wielu świętych dotyczące odżywiania; ustosunkowuje się do postu, a także wylicza produkty wchodzące w skład współczesnego menu. Zaktualizowanie tradycyjnych przepisów pozwala na zastosowanie zasad kuchni klasztornej we własnym domu. W tym celu podane zostały praktyczne wskazówki dotyczące obyczajów przy stole, ilości i jakości jedzenia, wyglądu miejsca przeznaczonego na spożywanie posiłków oraz składników i przypraw niezbędnych w każdej kuchni.

 

Część praktyczną kulinarnego przewodnika stanowi sześćdziesiąt pięć oryginalnych przepisów siostry Fidelis Happach. Wszystkie potrawy powstały w oparciu o przepisy tradycyjne, są łatwe w przygotowaniu i podzielone według pór roku. Każdej z nich przyporządkowano inny kolor, co ułatwia odnalezienie właściwej części książki. Do wielu z nich dołączono praktyczne porady. Obok przepisów doskonale znanych, znalazły się również te, które do tej pory nigdzie nie były publikowane. Ów „idealny jadłospis” zawiera przystawki, dania główne, desery, dodatki i napoje oraz propozycje menu na każdą porę roku.

 

Książka Zdrowe odżywianie według recept klasztornych została wzbogacona o liczne, kolorowe fotografie autorstwa Victorii Dolidovich, obrazujące omawiane zagadnienie. Zamieszczono również wykaz literatury polsko- i obcojęzycznej, przypisy, a także spis potraw. Przeznaczona dla wszystkich, którym zależy na doskonałym zdrowiu, pięknej urodzie i dobrym samopoczuciu, z pewnością zostanie przyjęta z radością. Stosowanie się do podanych wskazówek zapewni osiągnięcie spodziewanych efektów.

Kup książkę Zdrowe odżywianie według recept klasztornych

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Zdrowe odżywianie według recept klasztornych
Inne książki autora
Wypieki w tradycji klasztornej
Petra Altmann0
Okładka ksiązki - Wypieki w tradycji klasztornej

Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb...

Wypieki w tradycji klasztornej
Petra Altmann0
Okładka ksiązki - Wypieki w tradycji klasztornej

Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Kolekcjoner
Daniel Silva
Kolekcjoner
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Miłość szyta na miarę
Paulina Wiśniewska
Miłość szyta na miarę
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Róża Napoleona
Jacobine van den Hoek
Róża Napoleona
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy