Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Zezia i Giler

Agnieszka Chylińska

Ocena ( 13 osób )
4.2
Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2012-11-07
Kategoria: Dla dzieci
ISBN: 9788376420899
Liczba stron: 120
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Anna Grzyb

Agnieszkę Chylińską większość Polaków poznała za sprawą zespołu O.N.A. Pewnie do dziś kojarzy się ją z muzyką rockową, ostrą, jako zbuntowana dziewczyna, która bardzo często szybciej mówi niż myśli, przez co zdarzają jej się wpadki i wyrywają wulgaryzmy. Cóż, przez ostatnie lata piosenkarka mocno się zmieniła. Dziś jej image jest bardziej kobiecy, Chylińska została matką, złagodniała. Jej książka pasuje zdecydowanie bardziej do nowego wizerunku artystki, choć to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów Chylińskiej.

 

Zezia i Giler to książka niezwykła, skierowana do młodego czytelnika, a jednocześnie napisana tak, by i dorosły nie nudził się przy jej lekturze i z przyjemnością przeczytał całość. Jak na lekturę reagują dzieci? Cóż, moja dwuletnia córka, Zuzia, najbardziej zainteresowała się tatuażami z bohaterami książki, które są dodatkiem do publikacji i ciekawym sposobem promocji. Pięcioletni Miś zastanawiał się, dlaczego chłopiec ma na imię Giler, a nie jakoś po polsku! Na szczęście jego ciekawość szybciutko została zaspokojona przez autorkę na kolejnych stronach książeczki. Najbardziej samą lekturą zainteresowana była 11-letnia Groszek. I, oczywiście, ja. Często wspólnie się śmiałyśmy, choć znaleźć można w tej książce również momenty wzruszające i smutne. Autorka wiele rzeczy pozostawia niedopowiedzianych, co jedynie dodaje uroku całej historii. 

 

Zezia i Giler to książka zabawna, napisana przystępnym językiem. Autorka jawi się jako osoba bacznie obserwująca otaczający ją świat i potrafiąca go opisać w sposób interesujący. Za sprawą książki osoby dorosłe mogą łatwo się przekonać, jak świetnymi obserwatorami są dzieci, które czasem wiedzą więcej na temat naszych relacji w domu, niż sami jesteśmy w stanie zrozumieć. Agnieszka Chylińska lekko i bez narzucającego się dydaktyzmu pokazuje, że nie wszyscy są tacy sami, uczy tolerancji i szacunku do drugiego człowieka. Po zakończeniu lektury wprost chce się sięgnąć po jej kontynuację, która - być może - powstanie. 

 

Recenzja pochodzi z blogu asymaka.blog.interia.pl

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
elfijka plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-06, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane w 2013,
Szału nie ma. Nie powala, nie zachwyca, nie śmieszy.
martucha180 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-18, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2014 r.,
Zezia, a tak naprawdę Zuzia Zezik, ma 8 lat i zaczęła nosić okulary. Gdy brat zobaczył ją w szkiełkach po raz pierwszy, powiedział: "Zezia" i tak już zostało. Z kolei 5-letni Czarek ma kłopoty z chustką do nosa i katarem, dlatego został nazwany Gilerem. Pierwsze rozdziały przedstawiają całą rodzinę, kotkę Idźstąd, sąsiadów, koleżankę Zezi. To opisy. I są one oczywiste, gdy kogoś lepiej chcemy przedstawić. Jednak na tym się nie skończyło... Wszystkie rozdziały to opisy! A jak wiadomo opis jako forma wypowiedzi jest statyczny. To właśnie przede wszystkim spowodowało, że w tej książce dla dzieci brak typowej, dynamicznej akcji! A szkoda, wielka szkoda...! Przyznam szczerze, że się trochę nudziłam właśnie z powodu źle dobranej formy wypowiedzi i braku fabuły, braku akcji. Nie wiem, jak odbierają tę książkę dzieci. Ja jestem zawiedziona. A może nie powinnam być, skoro na tylnej okładce opinie znanych celebrytów zachwalają książkę pod niebiosa?
Co mnie jeszcze raziło? Zapis... czasami tylko jeden akapit był na stronie, choć czcionka i interlinia odpowiednie dla dziecka. Kompletny brak dialogów, od czasu do czasu tylko w cudzysłowach pojawiały się przytoczone wypowiedzi z różnych sytuacji. Narracja niby 3-osobowa, choć świat przedstawiany jest z punktu widzenia 8-latki. Składnia momentami też kulała. Trochę jakby stylizowana na dziecięcą. A z drugiej strony zdania były... zbyt wielokrotnie złożone, a nawet źle rozpoczynane (No więc...). Niezbyt bogate słownictwo autorki, wiele powtórzeń, a Zezia Zezię Zezią poganiała... Dziwne zakończenie, a właściwie jego brak. Po prostu skończył się kolejny rozdział i skończyła się książka. Tak mogło by się stać po każdym rozdziale. Nic by się nie straciło.
A co mi się podobało? Na pierwszym miejscu ilustracje Marka Bogumiła. Czarno-białe, klasyczne w linii, bez udziwnień i dobrze dopasowane do treści. Nazwy własne bohaterów: Babcia Jasnowłosa, Babcia Ciemnowłosa, Wujek Rolnik, Pani Artystka, Straszny Pan, Czarna Pani, Pan Trampek, Pani Tyka, Pani Modelka. Poczucie humoru autorki, choć był ono bardzo przytłoczone formą wypowiedzi i tyko z rzadka się przebijało. Niektóre pomysły bohaterki na zabawy, bo każde zadanie dało się zamienić w zabawę. I tak czyszczenie sztućców to walka rycerzy z rozbójnikami w obronie księżniczek i ich córek, zaś obieranie ziemniaków to zabawa w fryzjera w koszarach.
Co mnie zaskoczyło? Na mikołajki dzieci ustawiają buty na parapecie (u mnie koło łóżka). I to, że 8-latka obiera wielka gar ziemniaków na obiad i myje kaloryfery szczotką na druciku! Na podstawie opisów Zezi dałabym bohaterce co najmniej 10 lat, tak więc i postacie nie są do końca dobrze stworzone.
Zezia i Giler według mnie to spostrzeżenia małej dziewczynki zamknięte w opisach poświęconych różnym tematom (Łikend, Nocne Łałaki, Święta, Wakacje itd.). Rozdziały ułożone zostały tematycznie w dowolnej kolejności, tak więc jakiegoś planu, konstrukcji w powieści brak, pomysłu na książkę tak naprawdę też. Czytajcie na własną odpowiedzialność. Wiele czasu Wam to nie zajmie. Ja do tej pory nie wiem, jaki był zamysł Agnieszki Chylińskiej na tę powieść, co piosenkarka chciała w niej przekazać...
selene21 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-06-02, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2014,
Sięgnęłam po książkę w naszej bibliotece skuszona i tytułem i autorką. Perypetie rodzinne Zezików z perspektywy ośmioletniej Zezi-Zuzi. Historie codziennych spraw ciekawych dla dzieci, napisane z myślą o nich i językiem przystępnym również dla nich. Nasze dzieci z utęsknieniem czekały na dalsze rozdziały na dobranoc. Nikt, by się nie spodziewał takiej wyobraźni, fantazji i języka dawnej, "ostrej i kontrowersyjnej" wokalistki "O.N.A". Polecam tą zabawną książkę!
amalka plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-12-02, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2013,Mam,
Świat opisywany oczami dziecka. Dowcipnie i mądrze. Z przyjemnością czytam tę książkę mojemu dziecku. Nie sposób się nie zaśmiać, gdy czyta się o Cioci Zagranicy, kotce Idźstąd itd.
Na plus również - ilustracje.
Sardegna plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-03-02, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
W ostatecznej ocenie daję książce czwórkę. Pomimo wszystkich edukacyjnych treści, nie przemówiła do mnie na tyle, żeby dać jej wyższą notę.więcej na: http://ksiazki-sardegny.blogspot.com/2013/03/zezia-i-giler-agnieszka-chylinska.html
mosiek plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-01-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2013,Mam,
To świetna książka! Współczesny świat, bez latających dywanów i mówiących kotków. Bardzo pozytywna lektura na zimowy wieczór.
Czytając, w głowie mając głos Agnieszki Chylińskiej, którą bardzo lubię, więc przyjemność z "Zezi i Gilera" miałam podwójną.
Odjęłam jeden punkt dlatego, że szybko się skończyła, a ja chciałam czytać dalej i dalej. :)
Na ostatniej stronie widnieje napis "Koniec?", co daje nadzieje, na kontynuację losów rodzeństwa.
azetka79 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-01-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Dawno nie przeczytałam tak dobrek książki dla... dla nas!!! Czytałam ją dzieciakom, ale sama nieżle się przy niej ubawiłam... Rewelacyjne ujęcie tematów codziennych-niecodziennych. Jakbym czytała książkę o sobie... ale w różnych wymiarach... raz jestem Zezią, raz Mamą Zezi... polecam nie tylko dzieciom, ale dorosłym przede wszystkim:):):)
Ammala Linia koment
Przeczytane:2017-02-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
22200116Zp Linia koment
Przeczytane:2012-12-27, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,podstawówka,
andr Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
AMAF12 Linia koment
Przeczytane:2015-02-26, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
zielony_motyl Linia koment
Przeczytane:2014-09-03, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
Julka71 Linia koment
Na półkach: Czytam,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
goster Linia koment
Przeczytane:2013-02-11, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,I kwartał 2013,
kuba0901 Linia koment
Przeczytane:2013-06-17, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,
break
Okładka - Zezia i Giler Bond. Leksykon
Kamil Śmiałkowski
Okładka - Zezia i Giler Perfekcyjne maniery
Rozenek-Majdan Małgorzata
Okładka - Zezia i Giler Terenowa apteczka ziołowa
Bartosz Jemioła
Okładka - Zezia i Giler Rumunia i Mołdawia [Przewodniki Pascala]
Michał Torz
Okładka - Zezia i Giler Portugalia [Przewodniki Pascala]
Krzysztof Gierak
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów