Lista recenzji

Od ponad 20 lat w serwisie Granice.pl piszemy dla Was o książkach. W naszej bazie znajdziesz już 13739 recenzji. Recenzujemy kryminały, powieści obyczajowe, książki dla dzieci, młodzieży, romanse, fantastykę, biografie oraz literaturę faktu. Mamy recenzje książek znanych i lubianych, ale też pozycji kontrowersyjnych. Są książki starsze i nowości wydawnicze. Jest "Imię Róży" Umberto Eco oraz "Gwiazd naszych wina" Johna Greena. Rzetelne, konkretne, merytoryczne, tworzone przez profesjonalistów recenzje książek z pewnością spełnią wszystkie Wasze oczekiwania. Zapraszamy do lektury.
przesuń tabelę
Okładka książki - Virion. Legenda miecza. Tom 3. Dom
Virion. Legenda miecza. Tom 3. Dom
Andrzej Ziemiański ; Wydawnictwo: Fabryka Słów Recenzent: Danuta Awolusi

To już naprawdę  koniec? Ostatni tom Viriona, który domyka uniwersum? Tak! A przecież wciąż pamiętam, jak dłuuugie lata temu zaczytywałam się w Achai… Czas mija, a Andrzej Ziemiański trzyma poziom i oddaje czytaj dalej

Okładka książki - Miękko
Miękko
Nina Czarnecka Wydawnictwo: Znak Recenzent: Danuta Szelejewska

Emocje lepiej zrozumieć, niż je tłumić, tłumione bowiem ograniczają bliskość w relacjach lub nawet je niszczą. Treść poradnika Miękko przekonuje, że tytułowa miękkość – zwłaszcza w otoczeniu nie tłumionych czytaj dalej

Okładka książki - Moc czekolady. Opowieść o Wedlach i czekoladzie
Moc czekolady. Opowieść o Wedlach i czekoladzie
Anna Czerwińska-Rydel Wydawnictwo: Literatura Recenzent: Danuta Awolusi

Nie ukrywam, że czytanie o czekoladzie w środku mroźnej zimy daje satysfakcję! Czy można sobie wyobrazić milszy i słodszy temat? Jednak książka dla dzieci Moc czekolady. Opowieść o Wedlach i czekoladzie to czytaj dalej

Okładka książki - Co czują lekarze
Co czują lekarze
dr n. med. Danielle Ofri Wydawnictwo: Biały Wiatr Recenzent: Danuta Awolusi

Ta książka jest BARDZO potrzebna! Myślę, że niewiele osób jest w stanie zrozumieć, jak wygląda praca lekarza. Łatwo krytykować i narzekać, ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak trudny i przytłaczający to czytaj dalej

Okładka książki - Konspiratorka. Opowieść o Zofii Kossak
Konspiratorka. Opowieść o Zofii Kossak
Anna Czerwińska-Rydel Wydawnictwo: Literatura Recenzent: Danuta Awolusi

Ostatnio miałam okazję zobaczyć w kinie film Norymberga, który kolejny raz przypomina, jak szalenie ważna jest pamięć o wydarzeniach II wojny światowej. Tym bardziej cieszę, że z myślą o młodszym czytelniku czytaj dalej

Okładka książki - Gołębiarka
Gołębiarka
Katarzyna Polanowska Wydawnictwo: Axis Mundi Recenzent: Danuta Awolusi

W Polsce zima nie odpuszcza, a ja – spoglądając na zwały śniegu – wróciłam myślami do katastrofy z 2006 roku. Gdy się wydarzyła, byłam na studiach. Miałam akurat sesję, uczyłam się w domu. I nagle czytaj dalej

Okładka książki - Męskość - nowe spojrzenie
Męskość - nowe spojrzenie
Steve Biddulph Wydawnictwo: Rebis Recenzent: Danuta Szelejewska

Psycholog rodzinny, który ma w swoim dorobku setki wysłuchanych zwierzeń, doskonale zna problemy zwykłej, szarej codzienności. Zna też dylematy żyjących w tej zwykłej, szarej codzienności mężczyzn. Treść poradnika czytaj dalej

Okładka książki - Ucieczka na Górę Marzeń
Ucieczka na Górę Marzeń
Rafał Witek Wydawnictwo: Literatura Recenzent: Danuta Awolusi

Świetnie się bawiłam przy tej książce! Kapitalny pomysł na fabułę, narracja barwna i sugestywna, do tego rodzi się kilka naprawdę ważnych przemyśleń. Ucieczka na Górę Marzeń Rafała Witka pokazuje, jak bardzo czytaj dalej

Okładka książki - Piracki spadek. Na tropie tajemnicy sprzed wieków
Piracki spadek. Na tropie tajemnicy sprzed wieków
Katarzyna Rygiel Wydawnictwo: Literatura Recenzent: Danuta Awolusi

Pirackie skarby, motyw morza i wielkiej przygody to wciąż motywy, które rozpalają wyobraźnię młodych czytelników. Katarzyna Rygiel świetnie wykorzystała ten potencjał! W powieści Piracki spadek. Na tropie tajemnicy czytaj dalej

Okładka książki - Hologramowy Świat I
Hologramowy Świat I
Iwona Gajda ; Wydawnictwo: BPC GROUP POLAND Recenzent: Danuta Awolusi

Hologramowy Świat I to książka nieoczywista, zaskakująca, zupełnie inna. Prowadzi czytelnika przez kolejne sposoby patrzenia na rzeczywistość i jest ciekawą próbą zrozumienia świata oraz człowieka. [obrazek] Zacznijmy czytaj dalej