Życiorysy niepoprawne
ISBN: 978-83-62041-00-8
Ilość stron: 261
Cena : 25,90 zł Dodał:Sławomir Krempa
| |
I nagle własne nazwisko, i własny życiorys stawały się niezbyt wygodne[...]. Najlepszym sposobem rozpoczęcia na nowo, bez krępującego życiorysu był wyjazd na Ziemie Odzyskane. Jedni przyjeżdżali jakoś wrastali. Inni wyjeżdżali. Życiorysy przedstawione w pierwszej powieści Ryszarda Katarzyńskiego, debiutującego opowiadaniem Stara sztuczka, opublikowanym w tomiku Kot polski, są zdecydowanie niepoprawne i niewygodne dla jego bohaterów. Fragmenty Życiorysów niepoprawnych ukazywały się w Internecie już wcześniej jako Notatki Ireny i Wyzwolenie. Sam autor przygodę z pisarstwem zaczynał od wypowiedzi na temat odbieranych emerytur ubeckich Niezależnym Forum Publicystów Salon24. Katarzyński z pozycji pisarza dystansuje się do tekstu, bohaterów i wydarzeń w utworze, przedstawiając losy ludzi, którzy po II wojnie światowej trafili na Pomorze, Ziemie Odzyskane. Irena, Grzegorz, Krzysztof, podejmują próbę zmierzenia się ze swoim podwójnym życiorysem. Autor odkrywa mechanizmy władzy i manipulacji oraz myślenia w tamtych czasach. Literatura faktu przeplata się tutaj z ciekawie prowadzoną narracją. Przejmujący swym realizmem obraz , pozbawiony jest jednak patosu. Wyróżnia to utwór spośród innych poświęconych tej samej tematyce. Rzeczowość, prostota wyrazu są tutaj atutem. Czytelnik znajdzie u Katarzyńskiego wyjaśnienie motywów postępowania ludzi, którzy swoją niepoprawnością zapewne w dzisiejszych czasach dotknęliby niejednego polskiego obywatela. O tym się nie mówiło. Autor przedstawia prawdę taką jaka była, a jedynie prawda, jak mawiał niegdyś Mackiewicz, może być ciekawa. Co więcej utwór obrazuje to w sposób dosłowny i skłaniający do refleksji. Życiorysy niepoprawne Ryszarda Katarzyńskiego to książka dla wszystkich, którzy cenią niesztampową, prawdziwą w swym wyrazie, a przez to wartościową prozę. Katarzyna Młynarczyk - niezależny recenzent |
Opinie

2009-11-13 17:01:07 | Ocena:6 |

:) Polecam |
Kowalewa
2009-12-17 06:46:31 | Ocena:6 |

Doskonała książka, świetne pióro. Autor ma jakiś dar pisania lekko o sprawach trudnych. Czyta się jednym tchem. Książka podzielona na trzy części: opisy przeżyć matki, ojca i potem historia ich syna. Niby trzy różne historie, ale oczywiście zazębiają się, bo to w końcu była rodzina. Matka i ojciec pochodzenia żydowskiego. Najpierw zmagali się z przeżyciem wojny, próbując zachować również godność na jakimś poziomie. Mieli wiele szczęścia i spotkali wielu życzliwych im ludzi, nawet Niemców. Udało się, ale co zrobić po wyzwoleniu? Dokąd pojechać, co zrobić z dwoma życiami w jednej osobie. Przecież mieli już dokumenty na inne nazwiska, te życia sprzed wojny starannie ukrywali. Uciekli na Ziemie Odzyskane. A tam realia powojenne i potem umiejętność lawirowania między głupotą ludzi maluczkich sygnowanych na władzę ludową na danym terenie a przetrwaniem i byciem szczęśliwym. Czy im się to udało. Trzeba samemu koniecznie przeczytać. NAPRAWDĘ WARTO. Mocno polecam. |
Inne książki Goneta.net :Goły Sen Złoty List Życiorysy niepoprawne Poletko Ibis Adam Ecken DWUNASTA WARSTWA Amazonia w weekend Więzień zemsty