W powieści Synowie jednego ojca Konrad Makarewicz znów uderza mocno i celnie. Stworzył opowieść surową, przejmującą i bezkompromisową. Historia Krzysztofa i Przemka, dwóch braci wychowanych w cieniu przemocy czytaj dalej
Karolina Ligocka pokazuje, co to znaczy dobra zabawa i emocjonująca fabuła! Szczelina mroku to powieść, która sprawiła, że zapomniałam o otaczającym mnie świecie. Piekło, dotąd niezdobyte, zostaje zaatakowane czytaj dalej
Postrzegane jako symbol mroku i zła, wampiry wywołują negatywne emocje. W czwartym tomie cyklu Trollheim (kontynuacja Trollheim. Tajemnica opuszczonego domu, Trollheim. Mścicielka z Helheimu oraz Trollheim czytaj dalej
Co za pomysł! I poczucie humoru! Właśnie tego oczekiwałam i Monika B. Janowska mnie nie zawiodła. Dostałam kawał ciekawej i nietuzinkowej historii, w której nie tylko główna bohaterka daje czadu. I właśnie czytaj dalej
Istotną częścią ludzkiego doświadczenia są emocje: te pozytywne mobilizują do podtrzymywania wywołującego je bodźca, negatywne – do jego unikania. Ponieważ treść książki Czuję, więc żyję analizuje negatywne czytaj dalej
Dom Róży Anny Stryjewskiej to opowieść o kobiecości, pokoleniach i społecznych rolach. To również książka o głębokim, osobistym przebudzeniu, które nie przychodzi w młodości, lecz wtedy, gdy odwaga staje się czytaj dalej
Ava jest pisarką. Jej pierwsze książki odniosły wielki sukces. Teraz jednak wydawca pyta o kolejną pozycję, a kobieta cierpi na niemoc twórczą. Żeby ją przełamać, zdecydowała się zamieszkać wśród przyrody, czytaj dalej
Halszka. Na brzegu rzeki Aldony Żółtowskiej to powieść głęboko ludzka, pełna emocji, zanurzona w historii, a jednocześnie bardzo aktualna. Autorka zabiera nas do międzywojennej Łodzi, miasta kontrastów. To czytaj dalej
Choć Sokrates nie pozostawił po sobie żadnych pism, do dziś uważany jest za największego filozofa starożytności. Dlaczego? O tym, że nie nadano mu tak ważnego tytułu bez powodu, świadczy treść książki Najmądrzejszy czytaj dalej
Mocna, ważna i angażująca historia. To mogę powiedzieć o książce Katarzyny Kieleckiej Niewidzialna dziewczyna. Pisać o bólu dziecka, o traumach i patologiach nie jest łatwo. Autorka potrafi jednak zachować czytaj dalej