Lista recenzji

Od ponad 20 lat w serwisie Granice.pl piszemy dla Was o książkach. W naszej bazie znajdziesz już 13505 recenzji. Recenzujemy kryminały, powieści obyczajowe, książki dla dzieci, młodzieży, romanse, fantastykę, biografie oraz literaturę faktu. Mamy recenzje książek znanych i lubianych, ale też pozycji kontrowersyjnych. Są książki starsze i nowości wydawnicze. Jest "Imię Róży" Umberto Eco oraz "Gwiazd naszych wina" Johna Greena. Rzetelne, konkretne, merytoryczne, tworzone przez profesjonalistów recenzje książek z pewnością spełnią wszystkie Wasze oczekiwania. Zapraszamy do lektury.
przesuń tabelę
Okładka książki - Synowie jednego ojca
Synowie jednego ojca
Konrad Makarewicz ; Wydawnictwo: Novae Res Recenzent: Danuta Awolusi

W powieści Synowie jednego ojca Konrad Makarewicz znów uderza mocno i celnie. Stworzył opowieść surową, przejmującą i bezkompromisową. Historia Krzysztofa i Przemka, dwóch braci wychowanych w cieniu przemocy czytaj dalej

Okładka książki - Szczelina mroku
Szczelina mroku
Karolina Ligocka Wydawnictwo: Mięta Recenzent: Danuta Awolusi

Karolina Ligocka pokazuje, co to znaczy dobra zabawa i emocjonująca fabuła! Szczelina mroku to powieść, która sprawiła, że zapomniałam o otaczającym mnie świecie. Piekło, dotąd niezdobyte, zostaje zaatakowane czytaj dalej

Okładka książki - Trollheim. Wampiry i demony
Trollheim. Wampiry i demony
Arne Lindmo ; Wydawnictwo: Kropka Recenzent: Danuta Szelejewska

Postrzegane jako symbol mroku i zła, wampiry wywołują negatywne emocje. W czwartym tomie cyklu Trollheim (kontynuacja Trollheim. Tajemnica opuszczonego domu, Trollheim. Mścicielka z Helheimu oraz Trollheim czytaj dalej

Okładka książki - Siódme niebo aż po grób
Siódme niebo aż po grób
Monika B. Janowska ; Wydawnictwo: Lucky Recenzent: Danuta Awolusi

Co za pomysł! I poczucie humoru! Właśnie tego oczekiwałam i Monika B. Janowska mnie nie zawiodła. Dostałam kawał ciekawej i nietuzinkowej historii, w której nie tylko główna bohaterka daje czadu. I właśnie czytaj dalej

Okładka książki - Czuję, więc żyję. Przewodnik po trudnych emocjach
Czuję, więc żyję. Przewodnik po trudnych emocjach
Małgorzata Rybak Wydawnictwo: Promic Recenzent: Danuta Szelejewska

Istotną częścią ludzkiego doświadczenia są emocje: te pozytywne mobilizują do podtrzymywania wywołującego je bodźca, negatywne – do jego unikania. Ponieważ treść książki Czuję, więc żyję analizuje negatywne czytaj dalej

Okładka książki - Dom Róży
Dom Róży
Anna Stryjewska Wydawnictwo: Szara Godzina Recenzent: Danuta Awolusi

Dom Róży Anny Stryjewskiej to opowieść o kobiecości, pokoleniach i społecznych rolach. To również książka o głębokim, osobistym przebudzeniu, które nie przychodzi w młodości, lecz wtedy, gdy odwaga staje się czytaj dalej

Okładka książki - Córka powietrza. Seria Córki żywiołów
Córka powietrza. Seria Córki żywiołów
Dorota Gąsiorowska Wydawnictwo: Znak Recenzent: truskawka2

Ava jest pisarką. Jej pierwsze książki odniosły wielki sukces. Teraz jednak wydawca pyta o kolejną pozycję, a kobieta cierpi na niemoc twórczą. Żeby ją przełamać, zdecydowała się zamieszkać wśród przyrody, czytaj dalej

Okładka książki - Halszka. Na brzegu rzeki
Halszka. Na brzegu rzeki
Aldona Żółtowska Wydawnictwo: Axis Mundi Recenzent: Danuta Awolusi

Halszka. Na brzegu rzeki Aldony Żółtowskiej to powieść głęboko ludzka, pełna emocji, zanurzona w historii, a jednocześnie bardzo aktualna. Autorka zabiera nas do międzywojennej Łodzi, miasta kontrastów. To czytaj dalej

Okładka książki - Najmądrzejszy. Biografia Sokratesa
Najmądrzejszy. Biografia Sokratesa
Krzysztof Łapiński Wydawnictwo: Agora Recenzent: Danuta Szelejewska

Choć Sokrates nie pozostawił po sobie żadnych pism, do dziś uważany jest za największego filozofa starożytności. Dlaczego? O tym, że nie nadano mu tak ważnego tytułu bez powodu, świadczy treść książki Najmądrzejszy czytaj dalej

Okładka książki - Niewidzialna dziewczyna
Niewidzialna dziewczyna
Katarzyna Kielecka Wydawnictwo: Szara Godzina Recenzent: Danuta Awolusi

Mocna, ważna i angażująca historia. To mogę powiedzieć o książce Katarzyny Kieleckiej Niewidzialna dziewczyna. Pisać o bólu dziecka, o traumach i patologiach nie jest łatwo. Autorka potrafi jednak zachować czytaj dalej