Obca. Wyzwolenie. Uwolnienie Małgorzaty Cieślik-Florczyk jest powieścią duszną, niewygodną, obnażającą mechanizm manipulacji i niszczenia drugiej osoby. Autorka pokazuje powolny mechanizm osaczania drugiego czytaj dalej
Przerwane linie serca Magdaleny Artomskiej-Białobrzeskiej to romans z nutą sensacji. Tęsknota za dawną miłością, polityczne interesy, biznesowe kalkulacje, rodzinne napięcia – dużo się tu dzieje! Czytelnika czytaj dalej
Kocham literaturę grozy. Ze wszystkich gatunków jest ona najbardziej nieoczywista, a jednocześnie bliska człowiekowi, bo pokazuje nasze największe słabości. Catherine Reiss dobrze o tym wie. Właśnie oddała czytaj dalej
Tańczące filiżanki Nataszy Sochy to niezwykle nastrojowa, ale wcale nie błaha opowieść o ludziach, którzy za długo uciekali przed własnymi myślami. Znajdziemy w niej wyjątkowo trudne tematy: żałobę, samotność czytaj dalej
Koliber i rubin Anny Purowskiej to powieść całkowicie zaskakująca swoją baśniową oprawą. Realizm magiczny w najlepszym wydaniu, który angażuje na wszystkich poziomach! I choć to historia tak niezwykła, opowiada czytaj dalej
Z żywiołowo-tanecznym jazzem związany był pochodzący z Nigerii perkusista August Agboola Browne, którego biografię przedstawia – mimo niedostatku archiwalnych materiałów – książka Czarnoskóry fordanser czytaj dalej
Mroczna, brutalna i bardzo filmowa opowieść o ludziach, którzy za długo obcują ze złem. Ciemność Huberta Hendera dotyka tematów mrocznych: przemoc, handel kobietami, zemsta… Ile można poświęcić w imię czytaj dalej
Historia alternatywna to napisany w optymistyczny sposób intrygujący scenariusz, dotyczący dziejów Polski, które w rzeczywistości miały zupełnie inny niż zaprezentowany czytelnikowi przebieg. Taki sposób przekazu czytaj dalej
Obdarzone żarłocznym apetytem trolle to – według skandynawskich wierzeń – mityczne, zazwyczaj złośliwe stwory o olbrzymiej sile, które unikają zamieniających je w kamień promieni słonecznych. Bohaterowie czytaj dalej
Starzenie się z godnością oznacza akceptację – niezależnie od zmieniającego się wyglądu czy wieku – zachodzących w organizmie zmian, troskę o siebie, zachowanie poczucia wartości i szacunku do własnej czytaj dalej