Kuchnia polska dla diabetyków

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2015-09-19
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-7773-373-8
Liczba stron: 160
Dodał/a książkę: Katarzyna Krzan

Ocena: 0 (0 głosów)

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy." Anthelme Brillat-Savarin

Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.

W książce znajdziesz: przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia wyliczone dla każdej potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2 wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy

Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.

Kup książkę Kuchnia polska dla diabetyków

Opinie o książce - Kuchnia polska dla diabetyków

Avatar użytkownika - catarina78
catarina78
Przeczytane:2015-12-09, Przeczytałam,
Chorzy na cukrzycę nie mają specjalnej diety, jednak istnieje wiele reguł, które mogą się okazać dla nich pożyteczne w codziennym żywieniu. Dorota Drozd jest pielęgniarką diabetologiczną. Jej książka kucharska „Kuchnia polska dla diabetyków” stanowi doskonały przewodnik po kuchni dla osób mających problemy z poziomem cukru.   Wiele reguł jest zbliżonych do diety śródziemnomorskiej, zalecającej, by jeść makarony z pszenicy durum, kasze, pieczywo na naturalnym zakwasie, wysokogatunkowe wędliny, unikać natomiast słodyczy, słodkiego mleka, które dobrze jest zastąpić kefirami i jogurtami.   Książka podzielona została na następujące rozdziały: Przepisy na każdą okazję (zawierające potrawy złożone z jajek, pasty, lekkie potrawy na śniadanie, wypieki, ryby, warzywa, a także różnorodne sałatki), Bardziej treściwe, czyli zupy i dania główne (można tu znaleźć przepisy na żurek, kapuśniak, krem brokułowy, zupę szpinakową, liczne dania mięsne, roladki, gołąbki, gulasz, szaszłyki, dania dla wegetarian, placki, frytki z selera, a także potrawy z ryb i owoców morza), Dla zdrowia i urody, czyli koktaile i soki (to część pokazująca, jak ciekawe i pyszne rzeczy można wyczarować z kalarepy, soczewicy, jagód, jarmużu i wielu sezonowych owoców), na koniec dostajemy Małe co nieco, czyli desery (a tu można znaleźć muffinki, borówkową fantazję, ciasto ...
(czytaj dalej)

Opinie o książce - Kuchnia polska dla diabetyków

Reklamy