Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2015-06-03
Kategoria: Literatura faktu
ISBN: 9788379438914
Liczba stron: 240
Dodał/a książkę: elibri

Ocena: 3 (1 głosów)

Kontynuacja książki Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem.

Książka młodej Polki, która wyjechała do Włoch, wyszła tam za mąż, zamieszkała w miasteczku Pistoia, gdzie pracuje i wychowuje dziecko.  Autorka opowiada ciekawe historie z życia w Toskanii, opisuje święta, targi lokalne i inne wydarzenia, w których uczestniczyła. W każdym rozdziale podaje przepis na danie kuchni włoskiej zilustrowany kolorowym zdjęciem. W książce znajdziemy też wiele fotografii z Toskanii.

Aleksandra Seghi - absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, filolog włoski. Od siedemnastu lat mieszka w Toskanii. Pracuje w Radio Diffusione Pistoia, przygotowuje i przekazuje wiadomości dla Polaków. Autorka książek: Smaki Toskanii, Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem, Zielona Toskania, Domowa kuchnia włoska oraz stron:  aleksandraseghi.com, polacywewloszech.com i blogów: turystawtoskanii.blogspot.com, gasamodobio.blogspot.com. Odpowiada za rubrykę kulinarną w magazynie ,,La Rivista". Pisze artykuły dla portali: Cooklet, BosaMama.pl. Współpracuje z gazetą ,,W piekarni. W cukierni". W Toskanii prowadzi kursy kulinarne. Oprócz gotowania jej pasją jest tworzenie drewnianej biżuterii. Na co dzień mama Julii.

Kup książkę Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem

Polecana recenzja

Avatar użytkownika - catarina78
catarina78
Przeczytane:2015-08-04, Przeczytałam,
Kolejna książka z cyklu gdzie nam będzie lepiej niż w Toskanii urzeka kredowym papierem pięknymi zdjęciami i niemal pachnie opisywanymi potrawami. Tym razem Aleksandra Seghi, zakochana w tym regionie bez pamięci, zabiera czytelników do mniej znanych miejsc i pozwala skosztować mniej znanych potraw. Jesteśmy, co prawda, zaproszeni do Sieny, ale chodzimy bocznymi uliczkami. Autorka zabiera nas także na prowincję, do maleńkich miasteczek, gdzie odbywają się targi rękodzielnicze niemal w każdy weekend. Gdy ktoś zdolny i zaradny – znajdzie tu zajęcie i źródło dochodu. Każdy rozdział to kolejny krok w podróży. Kolejny przystanek, na którym koniecznie trzeba coś zjeść. A potrawy są wyjątkowo proste, przygotowane z podstawowych składników. Można zrobić je w domu. Pytanie tylko: czy będą smakować tak samo? Aleksandra Seghi częstuje nas przepisami, które aż pachną, zachęcając do jedzenia. A je się tu niemal wszystko, co rośnie, bo wszystko tu smakuje - od kasztanów po osty. Zachwycające jest to, że niezmiernie wyszukane (jak dla nas) potrawy można wyczarować z zaledwie trzech – czterech podstawowych składników. Mąka, oliwa, chleb, czosnek, woda, cukier...   Książka przypomina przewodnik turystyczny dla nieco zblazowanych turystów, którzy widzieli już wszelkie programowe atrakcje i teraz chcą czegoś więcej, coś, czego nie znajdą na typowych ...
(czytaj dalej)

Opinie o książce - Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem

Fanklub bułeczek z rozmarynem nie jest typowym przewodnikiem, nie jest również klasyczną książką kucharską. Czytelnik znajdzie tu przede wszystkim mnóstwo sympatycznych opowieści o codziennym życiu w Toskanii, o podróżach autorki, o interesujących miejscach i poznanych smakach. W rozmowach z napotkanymi ludźmi Aleksandra Seghi kolekcjonuje ciekawe przepisy lub stara się odwzorować próbowane potrawy, dzięki czemu każdy rozdział książki wieńczy jakaś receptura. Dania zaprezentowane w Fanklubie bułeczek z rozmarynem nie są wymyślne i skomplikowane, w większości przypadków są to potrawy typowe dla regionu Toskanii, przygotowywane w prosty sposób, wręcz wyczarowywane z kilku składników. Opowieści Aleksandry Seghi doskonale oddają klimat prawdziwej Toskanii. Nie tej widzianej w obrazach romantycznych komedii, ale życiowej, codziennej, wraz z jej mieszkańcami, ich zwyczajami, a nawet małymi dziwactwami. Przez to Fanklub bułeczek z rozmarynem staje się źródłem ciekawostek na temat Toskanii, szczególnie cennym dla tych czytelników, których fascynuje piękny włoski region, jak również przyjemna jest im sztuka gotowania. Wszystkie czynniki, na które składa się ta książka, zatem gotowanie, podróże i intrygujące opowieści - zachowują optymalne proporcje, przez co lektura tej książki jest bardzo lekka i miła. Dopełnieniem książki są piękne fotografie. Na zdjęciach znajdziemy w równym stopniu potrawy i desery zaproponowane nam przez autorkę, jak i piękne miejsca, które nam opisuje. Są naprawdę wspaniałe, nic dziwnego, że czytający szybko robi się głodny. Osobiście mam zamiar popróbować receptur Aleksandry Seghi, nie pierwszy raz zresztą :)
Link do opinii
Avatar użytkownika - natalia07
natalia07
Przeczytane:2017-12-04, Przeczytałem, Mam, 12 książek - 2017,
Avatar użytkownika - merikotka
merikotka
Przeczytane:2017-11-01, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, książki 2017,
Inne książki autora
Słodkie pieczone kasztany
Aleksandra Seghi0
Okładka ksiązki - Słodkie pieczone kasztany

Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto...

Zielona Toskania
Aleksandra Seghi0
Okładka ksiązki - Zielona Toskania

"Zielona Toskania' to opowieść o życiu Polki, która od wielu lat mieszka, pracuje i wraz z włoskim mężem wychowuje córkę w toskańskim miasteczku...

Reklamy