Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowa造 fortuny, wywo造wa造 wojny i wp璠za造 ludzi szale雟two

Wydawnictwo: Carta blanca
Data wydania: 2009-10-10
Kategoria: Podr騜nicze
ISBN: 978-83-61444-63-3
Liczba stron: 198
Doda/a ksi捫k: Iwona Wendre雟ka

Ocena: 0 (0 g這s闚)

Sk康 pochodzi pomidor? Jaka przyprawa by豉 niegdy cenniejsza ni z這to? Co wsp鏊nego maj ze sob seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyni這 si do wybuchu rewolucji?

Podr騜 po r騜nych kontynentach 郵adami owoc闚, warzyw i przypraw u篡wanych obecnie na co dzie – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi zwi您ane, przepisy z ich wykorzystaniem, a tak瞠 anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, w璠ruj帷 po obu Amerykach, Europie i p馧nocnej Afryce, opowiada historie po膨dania i mi這軼i, zazdro軼i i chciwo軼i, a g堯wn rol w jego opowie軼iach zawsze graj smakowite potrawy lub ich sk豉dniki. Bryan Bruce poszukuje 廝鏚e powstania czekolady w Meksyku, uczy si, jak przyrz康za najprawdziwsz nowoorlea雟k jambalay z sosem Tabasco, przekonuje si, czy transylwa雟ki sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesi徠 kolorowych fotografii.

Kup ksi捫k Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowa造 fortuny, wywo造wa造 wojny i wp璠za造 ludzi szale雟two

Opinie o ksi捫ce - Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowa造 fortuny, wywo造wa造 wojny i wp璠za造 ludzi szale雟two

Reklamy