Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2011-11-24
Kategoria: Inne
ISBN: 978-83-7660-203-5
Liczba stron: 512
Dodał/a książkę: czytam

Ocena: 6 (2 głosów)

 

Najlepsza książka na gwiazdkę 2011 – kategoria: poradniki - wybór Internautów

 

Kuchnia włoska krok po kroku.


Czy zdarzyło się Wam natrafić gdzieś w Italii, czy może na naszej polskiej ziemi sympatyczne ristorantino, w którym wasze podniebienie oszalało z powodu ravioli con ricotta albo fettucine con funghi porcini? A co powiedzieć, gdy na stole pojawiło się pachnące ziołami arrosto di manzo czy też delikatnie wysmażone filetto w zielonym pieprzu? Na dźwięk samych nazw robi się miło, a co dopiero, gdy wszystko rozpływa się w ustach.


Pragniemy podzielić się z Wami wspaniałą informacją: te smakołyki są w zasięgu ręki. Co więcej, mogą być przygotowane przez Was samych!


Oddajemy bowiem do Waszych rąk jedyną w swoim rodzaju Szkołę Gotowania, prawdziwy skarbiec wiedzy kulinarnej w jednym tomie, z którego poznacie podstawowe i najważniejsze sekrety i techniki przyrządzania potraw – nie tylko tych z kuchni włoskiej wspomnianej na początku – na miarę wykwintnej restauracji. Jak przygotować apetyczny i oryginalny sos do spaghetti, co należy wiedzieć, gdy pieczemy kurczaka, jak wyfiletować rybę, jak radzić sobie z owocami morza, czy w końcu jak zaskoczyć gości podając smakowite tiramisù? Te i inne problemy sztuki kulinarnej rozwiąże Wam właśnie nasza Szkoła.


Ta książka jest po prostu piękna i … apetyczna. Każda technika przyrządzania potraw jest opisana zrozumiałymi komentarzami i zaprezentowana krok po kroku przy pomocy kolorowych zdjęć, które pozwalają w mig wszystko zrozumieć. Do tych informacji dochodzą w każdym z siedmiu prezentowanych rozdziałów (ciasta, sosy, mięso, ryby, warzywa, owoce, desery) bardzo apetyczne przepisy konkretnych specjałów. Ponadto każdy z rozdziałów jest wzbogacony o cenne wskazówki wyjaśniające zastosowanie wielu narzędzi kuchennych.

Kup książkę Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku

Polecana recenzja

Avatar użytkownika - madak
madak
Przeczytane:,
Gotowanie śmiało można zaliczyć do najwdzięczniejszych i najbardziej pociągających sztuk. Rezultaty, jakie osiągają dobrzy kucharze, zaspokoją bowiem apetyt posiadaczy nawet najbardziej wymagającego podniebienia. Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku to zaś znakomity i niezwykle przydatny przewodnik po jednej z najbardziej aromatycznych i pożądanych kuchni świata.   Ilustrowana szkoła gotowania słusznie podzielona została na rozdziały poświęcone ciastom, sosom, mięsom warzywom oraz innym pozycjom w menu. Wertując tę ciekawą książkę kucharską, czytelnik zauważy, że ustalony w niej został interesujący porządek. Otóż, jeśli czytelnikowi przyjdzie ochota na upieczenie strudla jabłkowego, to przepis dotyczący wykonania ciasta znajduje się w rozdziale poświęconym ciastom (obok między innymi ciasta francuskiego, podpłomyków i ciasta na pizzę), natomiast „farsz” do strudla znajduje się w rozdziale poświęconym słodkościom.   Pozytywnie zaskoczy czytelnika fakt, że publikacja wydawnictwa Jedność napisana została z ogromną dbałością o szczegóły. Czytelnik, przystępując do przygotowywania posiłku, nie musi się martwić, że napotka na barierę nie do pokonania. W publikacji tej wszystkie elementy trudnej sztuki gotowania zaprezentowane zostały czytelnikowi w najprostszy z możliwych sposobów.   Dodatkowym atutem książki jest mnogość ilustracji. Dla wprawnego kucharza nie ...
(czytaj dalej)

Opinie o książce - Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku

Avatar użytkownika - ludwik101
ludwik101
Ocena: 6, Czytam,
Polecam obejrzeć fragment- prezentuje się naprawdę rewelacyjnie!
Link do opinii
Avatar użytkownika - Kalakirya
Kalakirya
Ocena: 6, Czytam,
Świetnie wydana książka! Aż miło czerpać z niej inspiracje.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Bunia
Bunia
Przeczytane:,
Nie wierzyłam, że można stać się mistrzem kuchni włoskiej z dnia na dzień... Teraz już wiem, że można. Super ilustracje w 100% uczą, jak przygotować potrawę krok po kroku. Ta książka to moje odkrycie roku;) Polecam!!!
Link do opinii
Inne książki autora
Moda na każdą okazję. Ubieraj gwiazdy
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Moda na każdą okazję. Ubieraj gwiazdy

Pomóż sympatycznym bohaterkom wybrać stroje na różne okazje - tak, aby dziewczęta dobrze się czuły i olśniewająco wyglądały! Książka zawiera...

Kreta. Przewodnik
Praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Kreta. Przewodnik

Wielkość Krety i sposób życia mieszkających tu ludzi sprawiają, że przypomina ona bardziej państwo niż wyspę. Jej mieszkańcy są tak dumni ze swego pochodzenia...

Recenzje miesiąca
Sankofa. Nie zmarnuj życia
Tomasz Gaj OP, Magdalena Pajkowska
Okładka książki - Sankofa. Nie zmarnuj życia
Elementarz dla rodziców
Jacek Mycielski
Okładka książki - Elementarz dla rodziców
Pensjonat pod Świerkiem
praca zbiorowa
Okładka książki - Pensjonat pod Świerkiem
Powstanie film narodowy
Jacek Świdziński
Okładka książki - Powstanie  film narodowy
Frida Kahlo prywatnie
Suzanne Barbezat
Okładka książki - Frida Kahlo prywatnie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy