Jadłonomia. Kuchnia roślinna

Wydawnictwo: Dwie siostry
Data wydania: 2014-11-10
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-63696-18-4
Liczba stron: 304
Dodał/a książkę: czytam

Ocena: 5.67 (3 głosów)

Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.

Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia?
Do czego wykorzystać natkę marchewki?
Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół?

Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek – znanej z programu „Dzień dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.

W książce znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.

Kup książkę Jadłonomia. Kuchnia roślinna

Opinie o książce - Jadłonomia. Kuchnia roślinna

Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2016-12-30, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2016,
Świetna pozycja, nie tylko dla wegan. Powiedziałabym raczej, że przede wszystkim mięsożercy powinni po nią sięgnąć (czego sama jestem przykładem), żeby się przekonać, jak wspaniałe potrawy można wyczarować bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.
Link do opinii
Avatar użytkownika - mgd
mgd
Ocena: 5, Czytam, 52,
Książka zadowoli nie tylko roślinożercę zapewnia autorka i nie myli się! Książka jest pięknie wydana, dużo zdjęć i przepisów na smaczne i co ważne -proste w przygotowaniu potrawy. Całość podzielona jest na rozdziały np: warzywa zielone, bulwy i korzenie,liście i zioła .. Większość produktów jest dostępna w każdym supermarkecie, no może poza płatkami drożdżowymi, wędzoną herbatą czy świeżą kurkumą. Dla początkujących wyjaśnienia dlaczego w ogóle kuchnia roślinna, czego nie może zabraknąć w kuchni - czyli produkty, które warto mieć pod ręką i niezbędne sprzęty do gotowania. Tradycjonaliści znajda przepis na pasztet z selera, pierogi z soczewicą, kapuśniak czy gołąbki. z drugiej strony przepisy na modne dania: cappuccino ze szparagów, carpaccio z buraka, witariańskie batoniki czy mleko z migdałów. Podoba mi się, że nie ma w tej książce wydumanego nadęcia i "lansiarstwa", zdjęcia wyglądają apetycznie, ale naturalnie i swojsko. Jako fanka Marty i jej kuchni szczerze polecam, nie tylko wegetarianom.
Link do opinii
Inne książki autora
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata
Marta Dymek0
Okładka ksiązki - Nowa Jadłonomia.  Roślinne przepisy z całego świata

Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią...

Reklamy