Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy?

Ocena: 4.33 (9 głosów)
Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej?

Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości?

Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i odwrotnie?

Jedz inaczej to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też wiele sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.

Informacje dodatkowe o Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy?:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2016-01-13
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-240-2750-7
Liczba stron: 240

więcej

Kup książkę Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy?

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy? - opinie o książce

Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2017-01-09, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2017,
Mam mieszane uczucia, bo z jednej strony można tu znaleźć parę cennych faktów i wskazówek, a z drugiej strony dużo tu "oczywistych oczywistości".
Link do opinii
Avatar użytkownika - flamenco88
flamenco88
Przeczytane:2016-02-23, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2016, Przeczytane,
Bardzo cenne wskazówki. Sposób na dietę bez diety. Wszystko wyjaśnione w prosty sposób. Polecam
Link do opinii
Avatar użytkownika - zurmik
zurmik
Przeczytane:2016-01-26, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,
,,Jedzenie to sztuka wyboru" Każdy z nas kiedyś zastanawiał się dlaczego jemy to, co jemy. Dlatego pojawienie się na rynku książki Leanne Cooper ,,Jedz inaczej" wzbudziło moją ciekawość. ,,To nie jest następny poradnik" - krzyczały zapowiedzi wydawcy. Więc co? - zapytałem - i podjąłem wyzwanie. Poradnik ,,Jedz inaczej" wykorzystuje wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii, żeby wytłumaczyć czytelnikowi pewne mechanizmy żywieniowe, nawyki i wiele zjawisk, których początek tkwi często w naszej podświadomości. Ale czy na pewno? Przyjrzyjmy się zatem bliżej tej książce. Bibliografia. Pierwsze ,,sprawdzam" powiedziałem literaturze źródłowej. Weryfikując piśmiennictwo chciałem mieć pewność, że czytana książka ma podłoże naukowe. I tu pierwsza pozytywna niespodzianka. Znaczna część literatury źródłowej nie tylko znajduje się na tzw. liście filadelfijskiej czasopism naukowych (ISI Master Journal List), ale również są to czasopisma indeksowane przy użyciu czynnika wpływu (IF), których aktualne odziaływanie (znaczenie) publikowane jest na interdyscyplinarnej liście (Journal Citation Reports) przygotowywanej corocznie przez Thomson Reuters. Co to znaczy dla przeciętnego śmiertelnika? Mówiąc krótko: treści zamieszczane w tych czasopismach są weryfikowane, recenzowane przynajmniej przez dwóch niezależnych recenzentów naukowych i podlegają ocenie. Mówiąc jeszcze krócej: są wiarygodne. Treść. Rzeczywiście jest inna. Nie ma tej książce tabel kalorycznych, nie ma tabel skupiających się na wartościach odżywczych produktów, nie ma też przepisów i magicznych diet, które pozwolą schudnąć. ,,Jedz inaczej" nie aspiruje do tego aby zmieniać ciało czytelnika, ale przede wszystkim jego sposób myślenia. Upragniony przez wielu spadek masy ciała będzie zatem jedynie efektem ubocznym. A co będzie efektem głównym? Zdrowie. Zmiana nawyków wpłynie głównie na nasze zdrowie. Wartość dodana. Poradniki mają to do siebie, że radzą, ale robią to w mniej lub bardziej zrozumiały i przystępny sposób. Ten, kierowany jest do każdego czytelnika. Nawet osoba bez ugruntowanej wiedzy biologicznej będzie mogła poznać podłoże swoich zachowań, a proste ćwiczenia pomogą jej zapanować nad swoimi nawykami. Ponadto, zrozumienie mechanizmu pułapek zastawianych przez speców od marketingu i sprzedawców ułatwi oparcie się pokusie czyniąc naszą dietę (nieodchudzającą) zbilansowaną i mądrą. Dlaczego warto sięgnąć po książkę ,,Jedz inaczej" Leanne Cooper? Bo przecież nie żyjemy tylko po to aby jeść i nie jemy tylko po to aby żyć. Moja ocena: 6/10
Link do opinii
Avatar użytkownika - shapeofmyheart1
shapeofmyheart1
Przeczytane:2016-02-10, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,
Czym wyróżnia się ta książka na tle innych? przede wszystkim autorka unika pewnych schematów i narzucanych powszechnie trendów, które mimo, że modne nie zawsze są rozsądne. Książkę dryfująca bardziej w kierunku filozofii i psychologii jedzenia niż narzucania diety skłania poprzez liczne pytania do zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi, przyzwyczajeniami i jednocześnie podaje wiele prostych przykładów jak je zmienić, czy zmodyfikować. O ile część z nich jest powszechnie znana-jak chociażby jedzenie na mniejszych talerzach, żeby nakładać sobie mniej, to jednak uważam, że każdy z nas znajdzie tutaj chociaż kilka wskazówek dla siebie. Może sama książka przełomowa nie jest to kilka jej rozdziałów bardzo mi się spodobało. Mój ulubiony to z pewnością ten dotyczący czytania składów na etykietach i prawdziwego znaczenia pewnych określeń na nich używanych. Dla miłośników tabeli i kontrolowania siebie w ten sposób autorka przygotowała również całkiem sporo różnych propozycji po pierwsze do pewnego testu swojej żywieniowej osobowości po drugie do wdrożenia pewnych zadań i motywacji ich wykonywaniu. Szkoda tylko, że takich propozycji nie ma proponowanych przez polskich autorów, bo chyba dobrze byłoby spojrzeć na nawyki żywieniowe z rodzimej perspektywy.
Link do opinii
Avatar użytkownika - darr2
darr2
Przeczytane:2016-01-31, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki w 2016 roku,
Jedz inaczej – Leanne Cooper to znakomity zestaw wskazówek, przyczyn i rozwiązań dotyczących zdrowego odżywiania oraz zaburzeń z nim związanych. Książka bogata jest w psychologiczne wyjaśnienia mechanizmów, kierujących naszym organizmem w kwestii jedzenia. Niektóre rzeczy mamy wdrukowane genetycznie, na inne mamy bezpośredni wpływ. Kiedy określimy przyczynę naszych zachowań, łatwiej będzie znaleźć odpowiednie rozwiązanie, które pomoże zbudować nam zdrowe nawyki żywieniowe. Poradnik wskazuje wiele konkretnych sytuacji ulegania pokusom: począwszy od słodyczy, a kończąc na fast foodach i barach szybkiej obsługi. Większość z nas przynajmniej raz w życiu próbowała być na diecie. Autorka przedstawia negatywne aspekty dotyczące wyliczeń kalorii i innych wskaźników w każdym pokarmie. Jedzenie ma być przyjemnością i sposobem na zachowanie zdrowia, a nie ciągłym przeliczaniem składników z tabel. Słowem kluczowym jest tutaj różnorodność i systematyczność. Ważne, aby zmiany w swoim jadłospisie wprowadzać stopniowo i do wypracowanych nawyków dodawać kolejne. Metoda małych kroków jest przez autorkę gorąco polecana. Książka ukazuje też wpływ marketingu i regulacji prawnych na przemysł spożywczy i nasze wybory żywieniowe. Jest też dużo ćwiczeń, które pomagają określić nam rodzaje naszych zachowań i problemów związanych z jedzeniem. Poradnik ten bardzo przyda się osobom, które chcą jeść uważnie i na stałe wprowadzić zdrowe nawyki w swoje życie.
Link do opinii
Avatar użytkownika - laurence
laurence
Przeczytane:2016-01-31, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
,,Strach przed jedzeniem niczemu nie służy - powinniśmy być w stanie cieszyć się każdym rodzajem pożywienia i zjadać odpowiednie ilości wszystkiego bez poczucia winy, ale świadomie i rozważnie" W zalewie publikacji nakazujących wykluczenie z diety określonych składników pokarmowych lub całej grupy pokarmów, teoria Leanne Cooper wydaje się bardzo pocieszająca. Pierwszym krokiem jaki autorka radzi wykonać, jest przyjrzenie się nawykom. Skąd się biorą nasze nawyki? Co je kształtuje? Czy dam radę je zmienić i - najważniejsze - jak można to zrobić skutecznie? Autorka stawia czytelnikowi podstawowe pytanie: Czy jem to, co chciałbym jeść, albo to, co powinienem jeść? Temat wart jest zgłębienia, bo zdrowe odżywianie wydaje się dziś bardzo trudne. Pomocne okazują się zamieszczone w książce ankiety, których wypełnienie nie zajmuje wiele czasu, a często okazuje się to kluczowym momentem, w którym dochodzi do podjęcia decyzji - chcę jeść inaczej, niż do tej pory. Leanne Cooper w swej książce udowadnia, że zdrowy człowiek w zasadzie może jeść wszystko: węglowodany, białka i tłuszcze, a nawet używki (kawa, czekolada, wino), ale w odpowiednich ilościach i respektując pewne połączenia grup pokarmowych. Niektóre pokarmy spożyte razem mogą ,,ogłupiać" nasz mózg zaburzając odczuwanie sytości i doznania smakowe. Przykładem takiego połączenie jest związek cukru z tłuszczem zmieszany w podobnych proporcjach. Po spożyciu takiej mieszanki w mózgu zostaje wygłuszone poczucie sytości, a jednocześnie następuje wyrzut substancji działających na mózg jak narkotyk. ,,Jedz inaczej" Leanne Cooper pomaga świadomie spojrzeć na dotychczasowe wybory żywieniowe. Jeśli jest w Tobie chęć do zmiany swoich nawyków żywieniowych a jednocześnie masz poczucie, że pomimo usilnych starań nie panujesz nad swoim apetytem - to ten poradnik podpowie Ci, jak skutecznie rozpoznać, co jest przyczyną tego stanu. Książka zawiera szereg pytań, ankiet i wskazówek usystematyzowanych w punktach, które mogą okazać się bardzo pomocne w uświadomieniu sobie, co jest rzeczywistym problemem i jak można świadomie, i (prawie) bezboleśnie się z tym rozprawić : ) Czasem są to pytania bardzo proste, np.: - Skąd wzięło się moje upodobanie do kawy i jak często ją piję (bo jeśli od kilkunastu lat wypijam około 5 filiżanek dziennie - wyeliminowanie kofeiny może nie być łatwe), - Jak często naprawdę się nią delektuję (może tak naprawdę cenię sobie tylko tę wypitą o poranku, która pozwala mi dobrze zacząć dzień?), - Czy moim celem będzie picie do 3 filiżanek kawy dziennie, a może celem końcowym stanie się zamawianie w restauracji filiżanki herbaty zamiast kawy albo soku warzywno-owocowego? Autorka nie stosuje psychologicznych tekstów motywujących, ani nie straszy konsekwencjami zdrowotnymi konkretnych wyborów żywieniowych. Odwołuje się często do zdrowego rozsądku - ujawniając przy okazji, jak bardzo nierozsądne decyzje podejmuje nasz ,,ogłupiony" przyzwyczajeniem mózg. Komu polecam książkę ,,Jedz inaczej": - osobom, które naprawdę chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe, a nie wiedzą jak zacząć - tym, którzy ze względu na chorobę lub konieczność zrzucenia wagi potrzebują porządnej, skutecznej motywacji, popartej logicznym rozumowaniem i opartej na zdrowym rozsądku - konsekwentnym rodzicom, poważnie myślącym o wpojeniu swoim dzieciom zdrowych nawyków żywieniowych - dzieciństwo to kluczowy okres kształtowania się przyzwyczajeń, - czytelnikom, których ciekawi psychologia żywienia (także producentom żywności, marketingowcom i sprzedawcom) - wiedza zawarta w tej książce jest ogromna i może pomóc zrozumieć mechanizmy rządzące konsumpcją określonych towarów żywnościowych. Komu nie polecam: - osobom, które szukają prostych odpowiedzi na pytania w stylu: jak przestać jeść niezdrowe jedzenie, jak schudnąć, co jeść, by utrzymać prawidłową wagę i zachować zdrowie. - poszukiwaczom szybkich sposobów i przepisów na wspaniałe dania, dzięki którym zredukują tkankę tłuszczową albo wyeliminują napady głodu. - ludziom szukającym głównie motywacji - nie jest to poradnik stricte motywujący, ale przede wszystkim materiał naukowy, zawierający logiczne wnioski i zachęcający do wykonania strategicznych kroków eliminujących wykształcone w przeszłości, złe nawyki żywieniowe. Reasumując: Pozycja ,,Jedz inaczej" Leanne Cooper to rzetelna dawka wiedzy na temat przyzwyczajeń związanych z jedzeniem i być może, dla niektórych - początek wielkich zmian.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Uleczkaa38
Uleczkaa38
Przeczytane:2016-01-24, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2016, Mam,

 

  Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego niektóre rzeczy nam smakują, a innych po prostu nie lubimy spożywać, choć dla drugiej osoby produkty te stanowią przysłowiowe "niebo w gębie":)? Albo czy przyszło wam do głowy pytanie o to, dlaczego inni jedzą tyle samo, a nawet więcej niż ja, a przy tym mogą chwalić się niezmiennie smukłą sylwetką? Wreszcie czy ciekawi was to, co decyduje o tym, iż ze sklepowej półki wybieracie konkretnie ten produkt, a nie inny, leżący tuż obok...? Na te wszystkie pytanie znajdziecie odpowiedzi w niezwykłej książce pt. "Jedz inaczej. Dlaczego jemy, to co jemy", autorstwa Leanne Cooper, która ukazała się właśnie nakładem Wydawnictwa Znak. Co więcej, pozycja ta zdradzi czytelnikom sekret, na zdrowe i smaczne odżywanie, przy jednoczesnym zachowaniu zgrabnej sylwetki naszego ciała. Prawda, że brzmi kusząco...:)?

 

 Książka Pani Leanne jest znakomitym poradnikiem odnoszącym się do odżywania człowieka, w którym to znajdziemy szereg porad, wskazówek, ćwiczeń, które uczynią nasze żywienie smacznym, rozsądnym, przyjemnym i przede wszystkim zdrowym. Książka ta została podzielona na kilka zasadniczych części, w których to zawarto kolejno informacje odnoszące się do zdrowego odżywiania, powszechnie obowiązujących modeli żywieniowych, wpływów czynników zewnętrznych i wewnętrznych na nasze wybory żywieniowe,  wpływie edukacji i uczenia się na nasze upodobania smakowe, powodach i możliwościach skutecznych zmian żywieniowych, wpływie emocji i naszej osobowości na konkretne nawyki i wybory żywieniowe, marketingu branży spożywczej z całym system oznaczeń na opakowaniach łącznie, oraz praktycznych wskazówek pomagających dokonać zmian we własnym życiu. Na końcu znajdziemy zaś niezwykle interesujący kwestionariusz dotyczący zachowań z jedzeniem, który pozwoli nam lepiej poznać siebie samych, o kreślić błędy jakie popełniamy przy procesie odżywiania. Całość zaś jest opatrzona niezwykle barwnymi i czytelnymi wykresami i tabelami, czyniącymi tę lekturę jeszcze bardziej pasjonującą.

 

 "Jedz inaczej" to pozycja, która podejmuje kwestię odżywiania w zupełnie inny sposób, niż ma to miejsce w szeregu innych poradników. Otóż nie jest to pozycja skupiająca się na tabelach kalorycznych, przepisach na kolejne super diety, lekarskich metodach walki z otyłością czy też sposobach produkcji zdrowej żywności. Znajdziemy tu natomiast psychologię jedzenia, czyli udokumentowane i sprawdzone dowody na to, co kieruje naszymi wyborami żywieniowymi. Po lekturze tej książki zrozumiemy to, dlaczego jemy tak, a nie inaczej, i zrozumiemy także powody i przyczyny, z których jesteśmy otyli, szczupli lub też mamy problemy z apetytem. To pozycja, która w bardzo prosty, logiczny i przekonujący sposób mówi o tym, iż tak naprawdę wszystko zależy od nas, i tylko od nas...

 

 Każdy z poszczególnych rozdziałów rozpoczyna się od postawienie głównego pytania, odnoszącego się np. do wpływu poszczególnych składników pożywienia na nasz nastrój, następnie rozwinięcia tematu poprzez ukazanie konkretnych przykładów, teorii, dowodów, zaś całość wieńczy zestaw zadań i ćwiczeń, które czytelnik powinien wykonać, jeśli chce poznać odpowiedź na dręczące go pytania o własne odżywianie. Taki układ bardzo przypadł mi do gustu, zwłaszcza za sprawą swojej racjonalności, delikatności i przejrzystości. Wszystko to jest podane w prosty, nienachalny, lekki sposób, który czyni tę lekturę miłą, ciekawą i w pełni przemawiającą do czytelnika. I tak jak w przypadku większości poradników mam zawsze pewne obiekcje, tak w przypadku tej książki po prostu wierzę we wszystko to, co w niej odnalazłam. Nie jest to bardzo trudna wiara, gdyż każdy z zawartych tu argumentów, jest po prostu merytoryczny, rozsądny i trafiający do odbiorcy. 

 

 Największą wartością tej pozycji, jest bez wątpienia wiedza, jaką ona sobą niesie. Powiedzieć, iż nauczyłam się z lektury wiele, to zdecydowanie zbyt mało, gdyż ilość faktów i rozsądnych wskazówek wyniesiona z tej książki, jest po prostu ogromna. Wystarczy wspomnieć chociażby o takich perełkach, jak wzmożonym głodzie u osób, które właśnie zakończył dietę i planują stopniowy powrót do normalnego odżywiania, wpływie długości trwania posiłku na nasz apetyt, który rośnie wraz z tym czasem, o zależności ilości spożywanego pokarmu, od stopnia trudności w jego zdobycia - im trudniej, tym mniej go jemy, czy też chociażby o tym, iż tak naprawdę etykiety na opakowaniach produktów żywnościowych, nie mają dla nas większego znaczenia (poza terminem przydatności), gdyż i tak nie wiele z nich rozumiemy... To wiedza na pozór prosta, łatwa i powszechna, a jednak nie zawsze na znana, bynajmniej w moim przypadku tak było...

 

 Na osobną uwagę zasługuje rozdział poświęcony szerokiemu zagadnieniu marketingu jedzenia, w którym jest mowa o metodach i sposobach przekonywania przez koncerny żywieniowe klientów, do sięgnięcia po ich produkty. Co ciekawe, jak się okazuje najbardziej zależy im na sprzedaży produktów najbardziej przetworzonych chemicznie, a tym samym najmniej zdrowych dla naszego organizmu. Słodycze, produkty słone, dodatki w postaci licznych ulepszaczy - wszystko to stanowi najbardziej chodliwy i drogi produkt, jaki starają się nam sprzedać wielcy producenci żywności. Sumy pieniędzy jakie wydają ku temu, po prostu porażają... I znów dzięki tej lekturze zyskujemy wiedzy o tym, jak się bronić przed tymi nachalnymi kampaniami medialnymi, i nie poddać ogłupiającej fali chemicznego jedzenia...

 

 Książka  Leanne Cooper pozwala uwierzyć w siebie. To bardzo wiele, gdyż zazwyczaj to właśnie te osoby, który borykają się z problemami utrzymania odpowiedniej wagi, mają z tym największe kłopoty. Tak dużej dawki pozytywnej energii, jaką odnalazłam w tej lekturze, nie  doświadczyłam już od bardzo dawna. Dzięki tej pozycji wiem, że tak naprawdę wszystko zależy ode mnie, od mych wyborów, chęci, samozaparcia w dążeniu do tego, by odżywiać się lepiej i zdrowiej, co wcale nie znaczy - mniej przyjemnie. Otóż autorka udowadnia na licznych przykładach, że głodówki, wyrzeczenia, surowe zasady itd..., nie przynoszą żadnego dobrego i skutecznego efektu, zaś jedyną drogą ku lepszemu odżywianiu się, jest rozsądek, mądrość i zrozumienie własnego organizmu. Każdy z nas jest bowiem inny, i tak naprawdę tylko on sam wie, co jest i co powinno być dla niego najlepsze, by dzięki temu czuł się po prosu dobrze.

 

 "Jedz inaczej. Dlaczego jemy, to co jemy" to książka, którą mogę polecić każdemu bez wyjątku, gdyż każdy z nas musi przecież jeść:). I dobrze by było, by robił to w sposób dobry, odpowiedzialny, rozsądny i zdrowy. A z pewnością ta pozycja mu w tym bardzo pomoże:). Polecam, i życzę sukcesów w zmianach żywieniowych w swoim życiu:)!

 

Link do opinii
Avatar użytkownika - jente
jente
Przeczytane:2017-12-30, Ocena: 2, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2017,
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Miłość szyta na miarę
Paulina Wiśniewska
Miłość szyta na miarę
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy