Kuchnia bułgarska słynie z wyśmienitych sałatek, czorb (czyli zup), gołąbków zawijanych w liście winogron (tzw. sarmi) oraz dżodżenu - odmiany mięty dodawanej do bardzo wielu potraw i używanej do aromatyzowania...czytaj dalej
Węgry słyną z bogactwa papryki i zamkniętych w słoikach kiszonek. Kuchnia węgierska pachnie bograczem, zupą gulaszową i nieodmiennie kojarzy się ze słynnymi debreczynkami i salami. ...czytaj dalej
Kuchnia francuska słynie z wyśmienitych win, foie gras, szynki bajońskiej, bogactwa owoców morza, ślimaków burgundzkich i wspaniale pachnących ziół. Imponuje niezliczoną ilością serów i wędlin produkowanych...czytaj dalej
Hiszpania to feeria smaków i zapachów, różnorodność serów, wędlin i pieczywa produkowanych w tradycyjny sposób. W kraju słynnego gazpacho i sangrii z czułością uprawia się wino, a ryby i owoce morza uznaje...czytaj dalej
Kuchnia polska jest różnorodna, gdyż obecne są w niej elementy tradycji kulinarnych narodów żyjących przez wieki obok siebie: Żydów, Ukraińców, Białorusinów i Litwinów. Mazowsze - kraina mazurków Chopina, monotonnych...czytaj dalej
Dietetycy są zgodni - kuchnia grecka - a w szczególności kreteńska - jest jedną z najzdrowszych na świecie. Owoce, warzywa, oliwa i doskonałe czerwone wino - oto sekret długowieczności i dobrego samopoczucia...czytaj dalej
Dubrownik - perła Dalmacji Jeziora Plitwickie, czyli cud natury Wyspa Hvar pachnąca lawendą Pierwsze skojarzenia z Chorwacją to: Makarska Riwiera, Dubrownik, Trogir, Jeziora Plitwickie, Zadar,...czytaj dalej
W tym przewodniku zawarte są wszystkie informacje, których potrzebuje turysta, by dobrze wykorzystać wakacje za granicą. Wydarzenia kulturalne, parki narodowe, eleganckie kurorty....czytaj dalej
Błękit i szmaragd Adriatyku, zieleń cyprysów, ponad tysiąc wysp i raf, strome łańcuchy Gór Dynarskich, zabytki kultury i sztuki, urokliwe nadmorskie miasteczka, specjalności bałkańskiej kuchni oraz znakomite...czytaj dalej
CHORWACJA PRZEWODNIK HISTORYCZNY O trudnej historii, jedzeniu i piciu. To pierwsza na polskim rynku wydawniczym książka zapoznająca czytelnika z dziejami ziem chorwackich. Nie jest to klasyczny przewodnik...czytaj dalej