„Pustelnik. Kim dla Ciebie jestem?” rozwija wątki z pierwszej części „Pustelnik. Więcej nas nie ma niż jesteśmy”, lecz można ją czytać także jako oddzielną opowieść. Dalsze losy bohaterów budują intymną historię ich związku, która splata się z szerszym konfliktem społecznym. Jan, który wcześniej żył w odosobnieniu, próbuje teraz odnaleźć się w codzienności i zbudować wspólną przyszłość z Anną. Oboje mieszkają w starym domu odziedziczonym po dziadku, na skraju puszczy, lecz ich relację obciążają niewypowiedziane lęki: Anna boi się porzucenia i cierpi z powodu niespełnionego pragnienia macierzyństwa, Jan zaś wciąż mierzy się z konsekwencjami swojej przeszłości i nie potrafi otwarcie o tym mówić.
Niepokój wywołują także lokalne pogłoski mówiące o tym, że wpływowa firma planuje wybudować w okolicy luksusowy hotel. Mieszkańcy nie chcą sprzedawać rodzinnych gospodarstw, a wokół puszczy zaczynają wybuchać tajemnicze pożary. Na czele inwestycji stoi Aldona – kobieta, która zna Jana znacznie lepiej, niż przypuszcza Anna. Gdy osobista zemsta splata się z biznesowymi interesami, bohaterowie muszą zmierzyć się z manipulacją, utratą zaufania i pytaniem, co naprawdę znaczy być dla kogoś najważniejszą osobą.
Książka jest kierowana zarówno do kobiet, jak i mężczyzn pozostających w związkach, szczególnie tych, którzy przechodzą kryzys, mają trudności z komunikacją i nie potrafią mówić o swoich uczuciach. Może skłonić odbiorców do refleksji nad tym, co znaczy dla nich obecność drugiej osoby.
Wydawnictwo: Sorus
Data wydania: 2026-10-30
Pojawia się w miasteczku od czasu do czasu, starając się umknąć ciekawskim spojrzeniom mieszkańców. Jego domem stały się leśne ścieżki, pośród których...