35% rabatu na wybrane tytuły Wydawnictwa Czarne w księgarni www.platon24.pl do końca sierpnia

Autor: slk
News - 35% rabatu na wybrane tytuły Wydawnictwa Czarne w księgarni www.platon24.pl do końca sierpnia

Bestsellerowe książki w promocyjnych cenach

 

Kkomandosiomandosi Iana Fleminga

 

Poznaj prawdziwą historię jednostki Iana Fleminga z czasów drugiej wojny światowej, która stała się inspiracją dla serii książek o Jamesie Bondzie W 1942 roku komandor porucznik Ian Fleming z Ochotniczej Rezerwy Marynarki Wojennej był asystentem dyrektora Wywiadu Marynarki Wojennej. Podczas pracy w admiralicji Fleming wpadł na pomysł stworzenia jednostki szabrowników, którzy we współpracy z wojskami frontowymi wykradaliby tajne informacje wroga. Oddział znany jako 30. Jednostka Szturmowa (30 Assault Unit, w skrócie 30AU) uczestniczył w lądowaniach w Afryce Północnej, na Sycylii i w Normandii, pomagał również wyzwalać Paryż. Jednak pełnię swoich możliwości 30AU pokazała w roku 1945, kiedy przejęła całe archiwum niemieckiej marynarki wojennej – ponad trzysta ton bezcennych dla wywiadu dokumentów. 

 

 

Lachlachertert i Szanajca Achitekci awangardy

 

Byli tandemem idealnym, choć trudno sobie wyobrazić bardziej niedobraną parę – panicz z zamożnej rodziny i syn aptekarza. Nierozłączni w pracy i w życiu przez siedemnaście lat. Rozwijając własny styl architektoniczny, upowszechniali idee awangardy, głoszone przez grupę Praesens. To środowisko o międzynarodowych ambicjach, kierowane przez małżeństwo Syrkusów i współpracujące z Kazimierzem Malewiczem, Walterem Gropiusem i Le Corbusierem, ukształtowało ich i ukierunkowało.

 

 

Zzapachapach truskawek. Rodzinne opowieści

 

Gdy byłam dzieckiem, pierwszy kęs robiłam z zamkniętymi oczami, by lepiej poczuć smak potrawy. Od zawsze uwielbiałam jeść, rozmawiać o jedzeniu, przygotowywać je, a z czasem zaczęłam też o nim pisać, a nawet je fotografować. Książka, którą napisałam, to właśnie taki pachnący, przepełniony smakami zbiór opowieści. Zaglądam w niej do kuchni mamy, piekę szarlotkę z babcią Marysią, idę na targ z babcią Anią, wygrzewam się na słońcu z prababcią Janinką, ale i szperam w spiżarni Lucyny Ćwierczakiewicz oraz piekę wielkanocną babę z Marią Disslową. Wszystkie moje wspomnienia mają konkretny smak, dlatego zależało mi, by każde z nich wieńczył przepis. Dzięki recepturom moja opowieść staje się kompletna, a książkę można traktować jako zbiór historii o przeszłości, ale również jako źródło inspiracji w kuchni. "„Zwierzęta się wypasają; człowiek je, ale umie jeść tylko człowiek inteligentny”.

 

Sprawdź całą ofertę promocyjną!

 

 

Znajdź księgarnię Platon24.pl na FB:

https://www.facebook.com/pages/Platon24/212024615587785?ref=hl

 

Otrzymuj najlepsze oferty i promocje na Twoją skrzynkę pocztową:

http://platon24.pl/newsletter/

 

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Reklamy