Co jada ojciec Mateusz?

Autor: slk
News - Co jada ojciec Mateusz?

22 października, w przededniu Targów Książki w Krakowie ukazała się książka Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii.

 

Natalia Borowik, grana przez Kingę Preis, to jedna z najbarwniejszych postaci popularnego serialu Ojciec Mateusz. W 12. sezonie serialu gospodyni filmowego księdza z Sandomierza wydaje książkę z przepisami. Wątek ten był sukcesywnie wprowadzany od początku bieżącego sezonu. W odcinku emitowanym tuż przed premierą Natalia po raz pierwszy trzymała w rękach swój kulinarny pamiętnik.

 

W książce Przysmaki Ojca Mateusza zawarto kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów gospodyni Ojca Mateusza. Większość z nich to smakowite potrawy kuchni regionalnej. Ponadto - niejako na deser - interesujące, zabawne opowieści, z których dowiemy się więcej o lubianych serialowych bohaterach - samej Natalii, księdzu Mateuszu, Pluskwie, aspirancie Noculu. 

 

Filmowa gospodyni z właściwym sobie humorem, barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości. Przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy, przygody związane z ich gotowaniem, opisy postaci, które przez serial przewinęły się, ale nie pozostały w nim dłużej. Krótko mówiąc – serial widziany od kuchni. Dosłownie!

 

Dla tych, który jesień odbiera apetyt – przepis na zupę poprawiającą nastrój podczas szarugi za oknem:

 

Zupa z ciecierzycy, porów i parmezanu

 

Natalia napisała o niej:

Wykombinowałam tę zupę i jestem z niej zadowolona, więc dzielę się z wami przepisem. W ogóle lubię bardzo zupy. Uważam, że zwłaszcza w ciemnej i zimnej porze roku zawsze musi być zupa – jeśli nie na obiad, to na kolację. Jakaś posilna i rozgrzewająca, po całym dniu, kiedy wszyscy są zmęczeni i trochę zmarznięci. Taka zupa nie tylko odżywia ciało, lecz także – moim zdaniem – poprawia nastrój!

 

• 20 dag ciecierzycy

• 5 dużych porów

• 150 ml oliwy

• 30 g tartego parmezanu

• szczypta suszonej bazylii

• sól i pieprz do smaku

 

Jeżeli mamy suszoną ciecierzycę, namaczamy ją w wodzie przez noc. Ciecierzycy w puszce nie moczymy, tylko odcedzamy ją z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie. Pory dokładnie myjemy i kroimy w półplastry. Do dużego rondla wlewamy oliwę i na niej podsmażamy pory, aż się skarmelizują (pory po mocnym podsmażeniu stają się słodkawe). Zalewamy je około 1,5 l wody i gotujemy 50 minut. Przygotowaną wcześniej ciecierzycę dodajemy do gotujących się porów i gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz parmezan. Podając zupę, możemy posypać ją płatkami parmezanu.

 

Smacznego!

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Reklamy