7 II: Zabójstwo na kolację

Autor: slk
News - 7 II: Zabójstwo na kolację

Pisarz Zygmunt Miłoszewski ujawni kryminalne intrygi podczas „Przystawki z kultury”

W czwartek, 7 lutego 2013 w centrum Warszawy dojdzie do literacko-kulinarnej zbrodni. Rozwikłaniem mrocznej zagadki zajmą się goście Kulturalnego Klubu Kolacyjnego. Śledztwo poprowadzi autor świetnych powieści kryminalnych o współczesnej Polsce.

 

Przystawka z kultury. 

Spotkanie 11 : Piękno zbrodni. O tajemnicach kryminału

7 lutego 2013, godz. 19.00

Przewodnik spotkania: Zygmunt Miłoszewski

 

To nie będzie zwykły wieczór, choć rozpocznie się jak dotychczasowe spotkania klubu „Przystawka z kultury”. Kilkunastu gości zjawi się  o 19.00 w pięknej, nowopowstałej w Śródmieściu galerii, by w towarzystwie bestsellerowego pisarza oraz kucharza o zabójczej fantazji porozmawiać o fenomenie literatury kryminalnej. A jednak zdarzy się coś, czego nikt nie przewidział. Coś, co wszystkich wciągnie w przestępczą zagadkę.

 

Zygmunt Miłoszewski, autor thrillera Domofon oraz trylogii kryminalnej o prokuratorze Teodorze Szackim, ceni szczegóły i realizm. Akcja jego powieści rozgrywa się w prawdziwym świecie, precyzyjnie zbadanym, udokumentowanym i odtworzonym przez autora. W zimowy wieczór, 7 lutego 2013 r. każdy, kto weźmie udział w „Przystawce z kultury” powinien więc być wyczulony na drobiazgi: liczbę sztućców na stole i dzieła sztuki wokół, usadzenie gości i schody prowadzące do piwnicy. Wreszcie – nietypowe smaki, zapachy i zaskakujące zachowanie kucharza. Wszystko może być podpowiedzią w kulturalnym śledztwie i zdemaskować przestępcę. Zanim wieczór się skończy, prawda wyjdzie na jaw. 

 

Literacki wieczór „Piękno zbrodni” będzie połączeniem gry towarzyskiej i bliskiego spotkania z pisarzem, którego wyobraźnia pozwala rozprawiać się ze złem. Zygmunt Miłoszewski, jeden z najpoczytniejszych w Polsce autorów kryminałów - nagradzanych i ekranizowanych – poprowadzi przez realistyczne wątki morderczej fikcji. Przez świat prokuratorów i śledczych, którzy – tropiąc zabójcę – obserwują rzeczywistość. Twórcy kryminałów zapisują ją z dokładnością reportażystów, odsłaniając prawdę o nas, tu i teraz. Kryminały, zbrodnie i ich motywy zmieniają się wraz ze światem i czytelnikami. Podczas rozmowy z autorem zastosujemy wszelkie metody, by ustalić, na czym polega Uwikłanie jego bohaterów i gdzie tkwi Ziarno prawdy – czyli początek kryminalnej intrygi. 

 

Podczas spotkania podane zostanie kryminalne menu – finezyjne przystawki z dreszczykiem i wino.

 

Udział w spotkaniu i kulinarnym śledztwie kosztuje 110 zł. 

 

Zapisy: przystawkazkultury@goculture.pl

 

Miejsce zbrodni podamy do wiadomości uczestników.

 

 

„Przystawka z kultury. Kulturalny Klub Kolacyjny” to retro rozrywka w nowoczesnym wydaniu i nowy pomysł na edukację kulturalną. Autorski program agencji Go Culture – cykl kameralnych spotkań amatorów i entuzjastów z mistrzami oraz ekspertami - rozpoczął się w 2011 r. 

 

Każdy z wieczorów ma intrygujący temat i charyzmatycznego przewodnika. Dotychczas spotkania prowadzili m.in. krytyk filmowy Tomasz Raczek, pisarka Agnieszka Drotkiewicz, dyrygent Łukasz Borowicz, projektantka Joanna Klimas i designer Tomek Rygalik. Rozmowom towarzyszą wyszukane przystawki, inspirowane tematem wieczoru.

 

Menu spotkania przygotuje Aleksander Baron 

Doświadczenie w świecie  gastronomii zdobywał  w Szkocji i na Karaibach. Po powrocie do kraju był szefem kuchni w warszawskiej restauracji Nowy Wspaniały Świat. Zamiłowaniem do polskich potraw dzieli się z klientami Solca proponując im coraz to nowe, pomysłowe dania, bazujące na dobrze wszystkim znanej  rodzimej tradycji kulinarnej. Aleksander Baron ma zacięcie artystyczne – jest także absolwentem wydziału rzeźby ASP, studiował historię sztuki. Dlatego potrawy wychodzące spod jego palców przypominają dzieła sztuki. 

 

Zapisy i szczegóły: www.przystawkazkultury.pl oraz www.goculture.pl

 

Już teraz zapraszamy na kolejną Przystawkę z kultury – w marcu przewodniczką wieczoru „Inżynieria w biżuterii – rewolucja hand made” będzie projektantka Anna Orska.

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Reklamy