Okładka książki - Drugie spojrzenie

Drugie spojrzenie

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2010-06-01
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-7648-477-8
Liczba stron: 504
Dodał/a recenzje: Kasiek

Ocena: 4.09 (11 głosów)

Na pewno Drugie spojrzenie to jedna z najsłabszych książek Picoult. Autorka miewa, niestety, słabsze czy trudniejsze książki. Tutaj lektura potrafi wywołać niemal fizyczny ból.  

Drugie spojrzenie to - jak zwykle u Picoult - wielowątkowa opowieść, skupiona tematu przewodniego, jakim w tym przypadku jest sprzeciw wobec budowy galerii handlowej na terenach cmentarza rdzennych Amerykanów. Wiadomo nie od dziś, że tereny, które zamieszkują dziś Amerykanie przybyli na kontynent z różnych zakątków świata, kiedyś pozostawały pod panowaniem Indian, lecz zostały im - często bardzo brutalnie - odebrane. Tym razem, gdy biały człowiek znowu zaczyna czynić zakusy na nie swoją własność (chociaż odkupioną legalnie od prawowitego właściciela), duchy wracają, by bronić swojego dziedzictwa, a w mieście zaczynają dziać się przedziwne rzeczy. W mieście zjawia się wówczas Ross - poszukiwacz duchów, który, utraciwszy ukochaną kobietę, stara się znaleźć miejsce, w którym zasłona między światami jest słabsza. Czyni to, aby odnaleźć tę, którą kocha. Tymczasem okazuje się, że nie wszystko jest tak oczywiste. Każdy dzień odkrywa nową tajemnicę i ukazuje smutną przeszłość tego miejsca. Okazuje się, że w latach trzydziestych mieszkało tu małżeństwo. On – profesor eugeniki, snujący plany, jak ulepszyć rasę ludzi. Ona – młoda kobieta, która w ciąży przeżywa silną depresję związaną z tym, że jej matka zmarła przy porodzie i jest przekonana, że ją również czeka taki sam los. Kilka razy zresztą próbuje popełnić samobójstwo. Jednak piękny dom, jakim jest miejsce niegdysiejszych dramatów, pełen miłości, oczekiwania i nadziei wydaje się sielankowy, dlatego współcześni bohaterowie nie mogą pojąć tragedii, jaka rozegrała się w nim przed laty. A prawda ma okazać się jeszcze bardziej okrutna niż przypuszczali.

Książka napisana jest stylem zupełnie innymi niż pozostałe powieści Picoult. Jest ciężka, trudna, i z pozostałymi powieściami autorki łączy ją przede wszystkim maksymalne zgłębianie tematu i przekazanie czytelnikowi wiedzy o problemie oraz o jego genezie. Tu tematem tym jest eugenika i nawiązanie do inżynierii genetycznej, którą próbowano praktykować jeszcze w hitlerowskich Niemczech. Ale jest i temat miłości, która przetrwać może śmierć, poszukiwania życia pozagrobowego i swego rodzaju obcowania ze zmarłymi. Mamy problem miłości, która staje się obsesją. Mimo jednak tak ważnych kwestii, mimo niewątpliwych umiejętności pisarskich Picoult, Drugie spojrzenie nie jest tak wciągające, jak wiele innych jej powieści. Nie, by było mniej głębokie. Po prostu to książka mniej udana, która czytelnika o wiele bardziej pozostawia obojętnym wobec bohaterów i ich problemów. Mimo wielu ważnych sądów i opinii, mimo głębokiej problematyki, nie jest to raczej powieść udana. Po prostu. 

Kup książkę Drugie spojrzenie

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Opinie o książce - Drugie spojrzenie

Avatar użytkownika - Eli1605
Eli1605
Przeczytane:2016-08-22, Ocena: 4, Przeczytałam,
Dużo wątków. Trochę tajemnicy, miłości, paranormalności i kryminału.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Deutschland191
Deutschland191
Przeczytane:2014-07-06, Ocena: 5, Przeczytałam, wypożyczone z biblioteki,
Książka jest naprawdę świetna. Tu autorka zaskoczyła mnie dobitnie.Widać, że Jodie Picoult się rozwija i sięga po coraz nowsze tematy. Czy jest możliwe , że zmarli powracają? Były momenty, gdzie przecierałam oczy ze zdumienia. Pozycja trafiła w mój gust, ponieważ interesują mnie niewyjaśnione zjawiska i wierzę w interwencje z zaświatów. Jedyny minus to taki, że pod koniec zaczynała mi się trochę dłużyć. Trudno powiedzieć kogo powieść zachwyci. Zależy to od poglądów.
Link do opinii
Avatar użytkownika - agnik66
agnik66
Przeczytane:2013-08-11, Ocena: 1, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Według mnie jest to najsłabsza książka pani Picoult. Może ma coś wartościowego, ale strasznie mnie zanudziła, a jej czytanie nie było dla mnie przyjemnością.
Link do opinii
Avatar użytkownika - znakzapytania
znakzapytania
Przeczytane:2013-05-22, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,

Wciągająca, niesamowita, na swój sposób przerażająca – tak można pokrótce opisać „Drugie spojrzenie” Jodi Picoult.

Książka to opowieść o Rossie Wakemanie, który zostaje łowcą duchów w nadziei, że choć jeszcze raz będzie mu dane spotkać się z ukochaną, którą utracił w wypadku samochodowym. Badając dziwne zjawiska, jakie mają miejsce na terenie budowy galerii handlowej, które jest rzekomo miejscem pochówku Indian Abenaki, odkrywa rzeczy, które wykraczają poza granice rozumowania. To, co wydarzyło się na terenach Comtosook w latach 20’ XX wieku przyprawia o ciarki na plecach.

Temat dokonanego morderstwa i rozwiązywanie zagadek z nim związanych niezwykle wciąga i trzyma w napięciu do ostatnich stron książki, a temat duchów – możliwość ich istnienia i wywierania wpływu na otoczenie powoduje gęsią skórkę na ciele.

„Drugie spojrzenie” nie jest jednak tylko suchym potwierdzenie, że duchy istnieją. To także powieść o miłości mężczyzny i kobiety, która jest tak silna, że żadne granice (nawet śmierć) nie są w stanie jej zniszczyć, o miłości i poświeceniu matki do chorego dziecka, jak również o samym życiu – czy ludzie mają prawo bawić się w Boga i decydować czyje życie jest cenniejsze, a czyje niewarte istnienia.

 

Link do opinii
Avatar użytkownika - darinda
darinda
Przeczytane:2011-08-24, Ocena: 6, Przeczytałam,
To bardziej taka książka o duszy :) Ja bynajmniej tak ją odebrałam. Podobała mi się :) Jodi potrafi tak dobrać słowa, że człowiek zapomina gdzie się znajduje.
Link do opinii
Avatar użytkownika - KKS
KKS
Przeczytane:2016-11-04, Ocena: 4, Przeczytałam, 2011,
Avatar użytkownika - Baskag7
Baskag7
Przeczytane:2016-04-17, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2016,
Avatar użytkownika - ManicPixieDreamG
ManicPixieDreamG
Przeczytane:2014-01-28, Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2014-01-24, Ocena: 3, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - brightwitch
brightwitch
Przeczytane:2013-08-11, Przeczytałam,
Inne książki autora
To, co zostało
Jodi Picoult0
Okładka ksiązki - To, co zostało

Ludzie doznają różnych strat, wielkich i małych. Można stracić kolejkę, cnotę, pracę. Głowę, serce albo rozum. Można stracić dom na rzecz banku, patrzeć...

W naszym domu
Jodi Picoult0
Okładka ksiązki - W naszym domu

Kiedy twoje dziecko nie jest w stanie spojrzeć ci w oczy, czy oznacza to, że jest winne najgorszej zbrodni? Nastoletni Jacob Hunt cierpi na zespół Aspergera...

Recenzje miesiąca
Dobry pies
Rafał Witek
Okładka książki - Dobry pies
Na gigancie
Peter May
Okładka książki - Na gigancie
Lata powyżej zera
Anna Cieplak
Okładka książki - Lata powyżej zera
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy