Okładka książki - Tunele

Tunele

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2008-06-05
Kategoria: Dla dzieci
ISBN: 978-83-7375-859-9
Liczba stron: 496
Tytuł oryginału: Tunnels
Tłumaczenie: Janusz Ochab
Ilustracje: Brian Williams
Dodał/a recenzje: Magdalena Galiczek-Krempa

Ocena: 4.92 (26 głosów)

Poszukiwanie skarbów. Odkrywanie tajemnicy. Wreszcie – odnalezienie hobby, które potrafi pochłonąć bez reszty. Tak niewinnie zapowiada się książka Rodricka Gordona i Briana Williamsa „Tunele". To jednak tylko krótkie wrażenie, które zostaje rozmyte już po kilkunastu stronach powieści. Skarby przekształcają się w ukryte pod powierzchnią ziemi miasta, a zwykła ciekawość nastolatka przeradza się w strach i niesie z sobą konieczność walki o przeżycie.


Czternastoletni Will różni się od swoich rówieśników nie tylko wyglądem – jest albinosem – ale przede wszystkim zainteresowaniami. Wraz z ojcem, doktorem Burrowsem, kustoszem miejskiego muzeum, uwielbia kopać tunele. Posługując się planami miasta, poszukiwacze odkrywają starą stację metra oraz wiele innych, znacznie mniej fascynujących i zaspokajających ciekawość poszukiwaczy, miejsc. Chłopiec pragnie zaimponowac ojcu, dlatego każdego dnia, drążąc tunel, ma nadzieję natknąć się na coś olśniewającego. Właściwie tylko doktor Burrows interesuje się wykopaliskami syna. Pozostała część rodziny żyje własnym życiem – matka całe dnie spędza przed telewizorem, uzbrojona w piloty starannie ułożone na oparciach fotela; dwunastoletnia siostra Rebeka natomiast utrzymuje porządek w domu, płaci rachunki, przygotowuje posiłki. Domownicy nie interesują się sobą nawzajem. Nawet, gdy w tajemniczych okolicznościach znika ojciec rodziny, reakcja i poważne kroki zostają podjęte dopiero po kilku dniach. Po bezskutecznej interwencji policji Will postanawia wziąć sprawy w swoje ręce i wraz z przyjacielem, Chesterem, wyrusza na poszukiwania ojca. Jak łatwo się domyślić, chłopcy odkrywają w piwnicy wydrążony tunel, który prowadzi ich w miejsce, jakiego w najmroczniejszych snach nie byliby w stanie sobie wyobrazić. Przygoda, która mieniła się pięknymi barwami, zmieniła się w koszmar, który może kosztowac chłopców życie.


Książka Gordona i Williamsa ma w sobie coś z Harry'ego Pottera. Główny bohater, uważany za dziwaka wśród swoich rówieśników, odkrywa miejsce, gdzie wszyscy mieszkańcy są do niego podobni, są – jak on sam – albinosami. Will, choć ma rodzinę, nie jest przez nią rozumiany i dopiero w podziemiu dowiaduje się o niej całej prawdy. Chłopiec ma pasję, którą żyje, która jest ogromną częścią jego życia. Jest odważny, nie poddaje się przeciwnościom losu, nie zniechęca się, bez namysłu staje do walki.


„Tunele" to historia o poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi. To opowieść o rodzinnych sekretach, o tajemnicy i smutnej prawdzie, która została odkryta i której ciężar zawisł nad głową głównego bohatera. To książka o przyjaźni i o zobowiązaniach, jakie ta z sobą niesie. To wreszcie historia wielkiej ucieczki, zagubienia i wątpliwości.


Książkę czyta się jednym tchem, akcja toczy się żywo. Czytelnik ma wrażenie, jakby sam brał udział w wielkiej wyprawie wgłąb ziemi. Nie jest to jednak powieść dla bardzo młodego czytelnika. Po książkę powinny sięgać nieco starsze dzieci. Choć bowiem język powieści jest prosty, niektóre sceny są zdecydowanie zbyt brutalne dla młodych czytelników. „Tunele" to pierwsza część przygód Willa i jego przyjaciół. Nie dowiadujemy się z niej, jak ostatecznie potoczą się losy chłopca. Odpowiedzi na nurtujące czytelników pytania przyniesie być może dopiero druga część książki Rodricka Gordona i Briana Williamsa – „Tunele. Głębiej".

Kup książkę Tunele

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Opinie o książce - Tunele

W małym angielskim miasteczku dzieją się rzeczy dziwne. Po ulicach spacerują tajemnicze postacie, a ojciec głównego bohatera, archeolog znika bez śladu. Will Burrows wraz z przyjacielem postanawia go odnaleźć schodząc w głąb jednego z tuneli, wykopanych przez jego ojca. Im głębiej schodzą tym więcej nieprawdopodobnych przygód ich czeka, okazuje się bowiem, że głęboko pod ulicami miasteczka żyje swoim życiem zupełnie inny świat. Inni mieszkańcy, miasta, prawo. Jednak kiedy przyjdzie im się skonfrontować ze złem rządzącym tą krainą pod postacią Styksów, postaci sprawujących tam władzę, ledwo uda im się uniknąć śmierci. Willowi przyjdzie też odkryć straszną prawdę o swojej prawdziwej rodzinie oraz wyruszyć ostatecznie jeszcze głębiej tunelami mając nadzieję na odnalezienie ojca. Dobra przygodówka, choć miejscami mroczna. Chętnie sięgną po kolejną pozycję.
Link do opinii
Właściwie to trudno mi się zdecydować co sądzę o tej książce. Niewątpliwe plusy są takie, że dobrze i płynnie się ją czyta, naprawdę mnie wciągnęła. Na początku jest trochę niejasna. Poznajemy głównego bohatera Willa i jego rodzinę. Chłopiec jest zafascynowany wykopaliskami w okolicach, a pasję tą dzieli ze swoim ojcem. Gdy więc ojciec znika w wykopanym przez siebie tunelu, chłopiec natychmiast wyrusza jego śladem. Od tego momentu jego życie diametralnie się zmienia. Okazuje się że prawie całe jego dotychczasowe życie opierało się na złudzeniach i kłamstwach. Od tego momentu już dokładnie wiadomo kto jest prawie najczarniejszym charakterem (całkiem najczarniejszy charakter zostaje poznany na końcu:-)). W ogóle postacie nie są zbyt skomplikowane pod względem psychologicznym, ani ci dobrzy ani źli. Natomiast znacznym minusem była nieprawdopodobna wręcz głupota dorosłych bohaterów. Ja wiem, że w książkach kierowanych do młodzieży to młodociany bohater zazwyczaj jest najmądrzejszy, najsprytniejszy, a dorośli nie są tak ważni, ale naprawdę poziom ludzi z którymi się musiał stykać ten dzieciak jest po prostu żenujący.
Link do opinii
Avatar użytkownika - dunia20002
dunia20002
Przeczytane:2015-05-23, Ocena: 6, Przeczytałam,
Świetna książka.
Link do opinii
Avatar użytkownika - esperanza
esperanza
Przeczytane:2014-05-07, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2014, Mam,
Opinia znajduje się na moim blogu: http://esperazna.blogspot.com/2014/06/tunele-rodrick-gordon-brian-williams.html
Link do opinii
Avatar użytkownika - teano
teano
Przeczytane:2013-06-25, Ocena: 2, Przeczytałam, Wyzwanie - 52 książki 2013,
Brutalna, mroczna i na pewno nie dla dzieci. Wszyscy bohaterowie w mniejszym lub większym stopniu dysfunkcyjni, czasem wręcz psychopatyczni, zdecydowanie wymagają profesjonalnej pomocy ;) W gruncie rzeczy uważam lekturę tej książki za stratę czasu. Nie wniosła niczego pozytywnego. Urywa się w takim miejscu, że człowiek jest ciekawy, co będzie dalej, ale to jak z chipsami, wcina się póki nie pojawi się dno torebki, ale ani to zdrowe ani dobre. Po kolejne części już nie sięgnę. Literacko niezłe, ale porównanie do HP jest IMHO krzywdzące dla tej drugiej. To zupełnie inny rodzaj literatury. HP to jak posiłek w restauracji, Tunele, to zjadanie odpadków w kanałach.
Link do opinii
Uważam, że najlepsza część cyklu! Will to taki współczesny młodzieżowy Upiór (odsyłam do Upiora Opery, który też został przecież odtrącony przez ludzi ze względu na wygląd).
Link do opinii
Avatar użytkownika - Agnesja
Agnesja
Ocena: 4, Czytam,
Tunele to pierwsza część popularnego cyklu dla młodzieży autorstwa Rodericka Gordona i Briana Williamsa. Chętnie przystąpiłam do lektury, ponieważ na ogół opinie czytelników są pozytywne. Co ja myślę o tej książce? Will Burrows wraz z ojcem od dawna kopią tunele odkrywając ciekawe obiekty i pamiątki z dawnych czasów. Drążenie w ziemi to ich pasja. Pewnego dnia do rąk pana Burrowsa wpada tajemnicza kula, która rozbłyskuje zielonym światłem w ciemności, co zaprzecza wszelkim prawom fizyki. Na dodatek co chwila spotyka tajemniczych mężczyzn w czarnych płaszczach, kapeluszach i okularach przeciwsłonecznych. Trafia na trop niesamowitego odkrycia, które może przynieść mu sławę. Jednak Burrows, po ostrej kłótni z żoną, znika w tajemniczym tunelu znajdującym się w jego własnym gabinecie. Will wraz z przyjacielem Chesterem wyruszają w niezapomnianą podróż do podziemi w poszukiwaniu ojca Willa. Przekonają się, że tunele skrywają wiele sekretów, a świat tam ukryty może być niebezpieczny i kierujący się twardymi zasadami, a kto je złamie, gorzko pożałuje... Fantastyka. To słowo przywodzi mi na myśl dziwaczne stwory, które w rzeczywistości nie istnieją. W Tunelach brakowało mi tego popuszczenia wodzy wyobraźni, trochę odważniejszych wątków, braku wstydu przed iście magicznymi zdarzeniami. To, że istnieje podziemny świat było wprawdzie fantastyczne, ale autorzy powinni wpleść w powieść więcej nadzwyczajnych rzeczy, bo przecież dzięki temu wyobraźnia czytelnika poszerza horyzonty. Nie sądzę też, że powieść nie zmusza do wytworzenia w głowie obrazów, ponieważ podróż Willa i Chestera pełna jest przygód. Czytelnik wraz z nimi przenosi się w świat tuneli, odkrywa jego sekrety, poznaje tajne zakamarki. Will, główny bohater książki, ma śnieżnobiałe włosy i błękitne oczy. Nigdy nie zastanawiał się, dlaczego tak bardzo różni się od reszty swojej rodziny. Will jest odważnym i honorowym chłopakiem, który nie boi się ryzyka. W powieści można zauważyć zmianę w jego postępowaniu, ponieważ z kierowaniu się zawodnym zwykle instynktem, zaczyna słuchać rozsądku i starannie analizować ważne decyzje. Mimo tych wszystkich pozytywnych cech, Will ma tylko jednego jedynego przyjaciela – Chestera. Dlaczego? Dlatego, iż z powodu bladej cery, jest odtrącany przez rówieśników i przezywany od Śnieżynka. Chester również jest nielubiany, ale ze względu na chorobę skórną. Nie do wiary, że ludzie mogą odtrącić człowieka tylko dlatego, jak wygląda, nie próbując go bliżej poznać. Jeden mały szczegół, który z chęcią bym zmieniła w opisie Willa to jedna mała liczba; jego wiek. Spotkałam się już z przypadkiem, gdy bohater zachowuje się zbyt dorośle. Tak samo tutaj – Will reprezentuje sobą nienaturalnie odpowiedzialną osobę jak na swój wiek. Poza tym, sądzę, że mimo wszystko kopanie tuneli dla 14-latka to zbyt niebezpieczna praca. Chester jest zupełnym przeciwieństwem Willa. Z niepewnością i strachem w oczach zwiedzał odkryte przez przyjaciela tunele. Potrafił przejąć się najdrobniejszą sprawą, jest ostrożny, wrażliwy, a czasami wręcz tchórzliwy. Przyjaciele idealnie się dopełniają i pomimo zupełnie innych charakterów, potrafią zrozumieć się nawzajem. Osobiście nie przepadam za powieściami tworzonymi w kilka osób, ponieważ każdy pisarz ma własny rytm i styl pisania, chce stworzyć odpowiadające mu postacie i zdarzenia. Tym razem muszę przyznać, że gdybym nie spojrzała na okładkę, nigdy w życiu nie pomyślałabym, że Tunele zostały stworzone przed dwie osoby. Przebieg wydarzeń był rytmiczny, język cały czas tak samo ciekawy, a postacie posiadały określony charakter. Autorzy zaskakują czytelnika niemalże na każdym kroku wplatając w opowieść zwroty akcji, emocje i wybuchowe niespodzianki. Tunele czyta się lekka i szybko, a po zakończeniu mam ochotę na jeszcze więcej przygód Willa w tajemniczym podziemnym świecie, który nadal jest dla mnie tajemnicą. Książkę polecam zarówno strasznej jak i młodszej młodzieży, bo pomimo kilku niedociągnięć, warto ją przeczytać. Chętnie sięgnę po następną część.
Link do opinii
Avatar użytkownika - danutka
danutka
Przeczytane:2017-04-23, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie - fantastyka 2017,
Avatar użytkownika - Aramina
Aramina
Przeczytane:2015-04-22, Ocena: 6, Przeczytałam, Przeczytane w 2014 i wcześniej,
Avatar użytkownika - radex
radex
Przeczytane:2014-11-14, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Avatar użytkownika - chabrowacczyteln
chabrowacczyteln
Przeczytane:2014-06-07, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - 1lolka18
1lolka18
Przeczytane:2014-06-07, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Nudhar
Nudhar
Przeczytane:2014-05-13, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - MoreThanBooks
MoreThanBooks
Przeczytane:2014-04-29, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - glaadys
glaadys
Przeczytane:2014-02-08, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2014,
Do przeczytania "Tuneli" zachęciła mnie głównie notatka pana Cunninghama na okładce książki. Muszę przyznać, że książka mi się spodobała mimo, że chwilami akcja była mało wciągająca, głównie na początku. Potem wyrobiła się. Zachwyciła mnie rozbudowanymi opisami i charakterami bohaterów. Mocnym wątkiem w książce okazał się Caleb. Sądzę, że niedługo sięgnę po kolejne części :)
Avatar użytkownika - Serena1975
Serena1975
Przeczytane:2013-06-17, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2013, Mam,
Avatar użytkownika - ewaboruch
ewaboruch
Przeczytane:2013-01-06, Ocena: 6, Przeczytałam, dla dzieci, fantastyka, SF, przygoda,
Avatar użytkownika - aggi
aggi
Przeczytane:2011-08-23, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Martinezzz
Martinezzz
Przeczytane:2011-05-26, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - ironicperson
ironicperson
Przeczytane:2011-01-06, Ocena: 5, Przeczytałam,
książka jak najbardziej wciągająca
Avatar użytkownika - Kassandra08763
Kassandra08763
Przeczytane:2010-06-10, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Ivan
Ivan
Przeczytane:2010-05-23, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - slk
slk
Przeczytane:2008-01-05, Ocena: 5, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - Cytrus
Cytrus
Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Gracenta
Gracenta
Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - agusia97
agusia97
Ocena: 5, Przeczytałam,
Inne książki autora
Tunele. Otchłań
Roderick Gordon, Brian Williams0
Okładka ksiązki - Tunele. Otchłań

TUNELE. OTCHŁAŃ to kontynuacja fascynującej podróży Willa Burrowsa w głąb tajemniczych, podziemnych światów, która zachwyciła młodszych...

Tunele. Spirala
Roderick Gordon, Brian Williams0
Okładka ksiązki - Tunele. Spirala

Tunele Spirala.Piąty tom światowego bestsellera Zaskakujący, brutalny, budzący grozę i przerażenie!Według Barry'ego Cunninghama - odkrywcy Harry'ego Pottera...

Recenzje miesiąca
Dobry pies
Rafał Witek
Okładka książki - Dobry pies
Na gigancie
Peter May
Okładka książki - Na gigancie
Lata powyżej zera
Anna Cieplak
Okładka książki - Lata powyżej zera
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy