Okładka książki - Kronika ptaka nakręcacza

Kronika ptaka nakręcacza

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2011-02-08
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-7495-959-9
Liczba stron: 626
Dodał/a recenzje: Natalia Szumska

Ocena: 5.13 (15 głosów)

Kronika ptaka nakręcacza to książka z gatunku tych, które TRZEBA przeczytać ponownie, ale nie od razu, bez pośpiechu, dać sobie czas na przetrawienie jej absurdalnej, lecz cudownej, treści.

 

Kronika... była, jest i będzie kwintesencją prozy Murakamiego. Jej treść jest równie nierealna, jak treść innych jego książek, ale piękno tego zjawiska polega na tym, że ten brak realizmu (u innych autorów często nie do przełknięcia) tworzy inny realizm. Mówiąc ogólnie, czytelnik nie widzi niczego nierealnego w tym, że opisane wydarzenia nie mogłyby się wydarzyć w świecie, który znamy.


Tytułowy ptak nakręcacz, nakręcający sprężynę świata, pojawia się wokół różnych bohaterów w pewnych przełomowych dla nich momentach - niezależnie od tego, czy żyją w latach trzydziestych w Mandżurii, czy w Tokio lat osiemdziesiątych. Jest elementem łączącym bohaterów, ale podobnych elementów jest więcej. Tworzą one pajęczą nić, której tylko czubek jest widoczny po jednokrotnym przeczytaniu książki.


Postaci są barwnie i spójnie nakreślone - jeśli na chybił-trafił otworzy się Kronikę..., a wcześniej poznało się już bohaterów, nawet bez imion łatwo domyślić się, kto występuje w dialogu. To ogromna umiejętność Murakamiego jako pisarza.

 

Mamy więc młodego szarego Tokijczyka, który rezygnuje z pracy, tajemniczą projektantkę mody i jej niemego syna, nieco ekscentryczną szesnastolatkę, sławnego polityka, dyrektora przedwojennego ZOO, japońskiego pułkownika, radzieckich i mongolskich oprawców, nietuzinkowe siostry o nietuzinkowych imionach (Malta i Kreta) i jeszcze bardziej nietuzinkowych strojach, zaginionego kota o zakrzywionym ogonie oraz, oczywiście, tytułowego ptaka. Każdy z nich ma swój wkład w atmosferę książki, której z niczym nie można porównać. Ich losy przeplatają się ze sobą, to znów rozplatają, ale szczegóły przestają mieć znaczenie, bowiem każdego dnia ptak nakręcacz na nowo nakręca sprężynę świata.

 

Niewątpliwą zaletą książki jest także jej forma. Ładne, eleganckie wydanie, niedługie i pięknie zatytułowane rozdziały (kto nie chciałby przeczytać części zatytułowanej O człowieku, który czekał, o tym, czego nie można strząsnąć, i o tym, ze nikt nie jest samotną wyspą?), sprawnie skonstruowane dialogi.


Kronika taka nakręcacza, poza dawaniem oczywistej przyjemności literackiej, otwiera czytelnikowi oczy na rzeczy, o których nigdy by nie pomyślał. Kto z nas rozważał kiedyś, jak wygląda ZOO podczas wojny? Albo jak wygląda świat widziany z dna suchej studni? To może nie są przemyslenia potrzebne do życia, ale uczą. Uczą dostrzegania mikroskopijnych elementów w machinie świata. A sedno książki? Sedno każdy odnajdzie własne i, żeby posłużyć się słowami samego Murakamiego, sedno jest tak pięknie zakamuflowane jak szyld wróżki.

Kup książkę Kronika ptaka nakręcacza

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Opinie o książce - Kronika ptaka nakręcacza

Avatar użytkownika - aga95
aga95
Przeczytane:2016-05-25, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 12 książek 2016,
Nie wiem co myśleć. Niby ciekawa, ale fragmentami nudnawa.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Lady_Mary
Lady_Mary
Przeczytane:2016-02-23, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki w 2016 roku :),
Dlaczego w ogóle sięgnęłam po tę książkę? Sama nie wiem, co było tym impulsem. Pozycję tę już dość długo miałam na swojej półce, ale jakoś nie po drodze mi było chyba. Nie należy do moich ulubionych gatunków, nie wyszła spod pióra ulubionego autora... Ale w końcu stało się. Historia lekko psychodeliczna - świat rzeczywisty miesza się ze światem snu i fantazji i to do tego stopnia, że czytelnik sam już nie wie, co jest snem, a co jawą. Ale co jest główną cechą tej powieści? Ona wciąga! I to tak bardzo, że nie byłam w stanie odłożyć jej z powrotem na półkę, dopóki nie przeczytałam wszystkich prawie 600 stron! Polecam.
Link do opinii
Avatar użytkownika - malamimbla
malamimbla
Przeczytane:2015-10-11, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2015,
Pierwsze spotkanie z twórczością Murakamiego bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. "Kronika ptaka nakręcacza" ujmuje wielowątkową, niespiesznie rozwijającą się akcją, mnogością dygresji i luźno połączonych z główną historią opowieści.Rozmyte granic między snem, jawą i różnymi światami tworzy nierzeczywistą rzeczywistość powieści, która wcale nie jest połączona ze sobą logicznymi ciągami przyczynowo-skutkowymi. Autor udowadnia, że tak naprawdę nie znamy świata, w którym żyjemy - znamy tylko jedną z jego warstw,innych ludzi natomiast poznać możemy jedynie na tyle, na ile oni sami nam pozwolą.
Link do opinii
Avatar użytkownika - annaart
annaart
Przeczytane:2012-03-05, Ocena: 6, Przeczytałam,
Rewelacyjna książka! Polecam!
Link do opinii
Avatar użytkownika - Terenia
Terenia
Przeczytane:2017-03-05, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Regalia
Regalia
Przeczytane:2016-08-08, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Azucena
Azucena
Przeczytane:2016-05-21, Ocena: 4, Przeczytałam, Literatura współczesna,
Avatar użytkownika - Dominika_21
Dominika_21
Przeczytane:2016-03-20, Ocena: 6, Przeczytałam, FAVORI,
Avatar użytkownika - Martinezzz
Martinezzz
Przeczytane:2014-11-11, Ocena: 6, Przeczytałam, 2014, Mam,
Avatar użytkownika - akarasek
akarasek
Przeczytane:2014-10-10, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - booktrapper
booktrapper
Przeczytane:2014-10-07, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - fdsm
fdsm
Przeczytane:2014-07-23, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - lavenda
lavenda
Przeczytane:2014-07-12, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - ChatkaPuchatka
ChatkaPuchatka
Przeczytane:2014-03-05, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Asteria
Asteria
Przeczytane:2013-10-28, Ocena: 6, Przeczytałem, 2013, Mam, Ulubione,
Avatar użytkownika - Pinkberry
Pinkberry
Przeczytane:2008-11-03, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Inne książki autora
Norwegian Wood. Audiobook
Haruki Murakami0
Okładka ksiązki - Norwegian Wood. Audiobook

Powieść "Norwegian Wood", opublikowana w 1987 przyniosła Hurakami Haruki ogromny rozgłos. Napisana w Grecji i we Włoszech jest książką, którą przeczytał...

Pinball, 1973
Haruki Murakami0
Okładka ksiązki - Pinball, 1973

Pinball, 1973 (1973年のピンボール, Sen-Kyūhyaku-Nanajū-San-Nen no Pinbōru?) is a novel published...

Recenzje miesiąca
Dobry pies
Rafał Witek
Okładka książki - Dobry pies
Na gigancie
Peter May
Okładka książki - Na gigancie
Lata powyżej zera
Anna Cieplak
Okładka książki - Lata powyżej zera
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy